Шта је садржај „предложен за вас“ на Фејсбуку и зашто га не можете онемогућити?

Да ли мрзите да видите нерелевантан предложени садржај у свом Фацебоок фееду? Да ли бисте више волели да се тамо не појављује? Нажалост, не можете директно да онемогућите предлоге садржаја, а Фацебоок вам то не дозвољава.

Без обзира на то, можете да прилагодите одељак „Предложено за вас“ на свом Фацебоок фееду вести тако да видите садржај који је релевантан за вас.

У наставку ћемо испитати шта је садржај „Предложено за вас“, зашто вам Фацебоок не дозвољава да га трајно онемогућите и које опције имате да бисте били сигурни да добијате само релевантне предлоге.

Како функционише Фацебоок-ова функција „Предложено за вас“?

„Предложено за вас“ је Фацебоок функција која предлаже релевантан садржај на основу активности корисника. Корисници могу да виде видео снимке сличне ономе који су коментарисали, фотографију коју су управо преузели или чланак који су провели неколико минута читајући.

Фацебоок предлаже такав садржај да би корисници дуже били приковани за апликацију, али како одређује који ће садржај предложити? Према Метин центар за помоћна предложени садржај на Фејсбуку утичу три главна фактора: сродни садржај, сродне теме и локација.

Дакле, садржај који видите као предлоге заснива се на следећем:

 • Теме са којима сте се раније бавили.
 • Садржај са већим ангажовањем других чланова странице или групе са којима такође често разговарате.
 • Врста садржаја људи на истој локацији на којој сте тренутно ангажовани.
  Водич за менаџера за повратне информације од 360 степени [+5 Tools]

Креатори Фацебоок садржаја могу имати значајне користи од ових предлога, који повећавају досег и ангажовање Фацебоок објава. Међутим, то понекад може бити неугодно за кориснике — посебно ако је садржај који виде небитан. Нажалост, Фацебоок не дозвољава корисницима да онемогуће ове предлоге. Питање је зашто?

Зашто не можете да искључите садржај „Предложено за вас“ на Фејсбуку?

Фацебооков алгоритам има за циљ да задржи кориснике ангажованим што је дуже могуће. Што је већи ангажман, то ће посао остварити већи приход. Дакле, уведени су предлози садржаја како би помогли алгоритму да корисницима покаже релевантнији садржај, подстичући их да проводе више времена скролујући.

Пошто предлози садржаја могу да одведу кориснике у зечју рупу из које је тешко побећи – што свака платформа друштвених медија жели – зашто би Фацебоок дозволио корисницима да их онемогуће? Ово би поништило целу сврху ове функције. Као такав, Фацебоок вам омогућава да прилагодите ове предлоге на основу ваших преференција.

Једноставно речено, Фацебоок не жели да зауставите ове предлоге, већ да их прилагодите својим жељама. На овај начин, његов алгоритам би вас могао дуже задржати у апликацији и можете уживати у релевантном садржају који иначе не бисте приметили. Хајде да погледамо како можете да прилагодите ове предлоге.

Како прилагодити садржај „предложен за вас“ на Фејсбуку

Не постоји директан начин да прилагодите оно што видите као предложени садржај на Фацебооку. Уместо тога, мораћете засебно да сакријете или одложите све постове који садрже нерелевантан садржај. Можете да обавестите Фацебоок шта не желите да видите као предлоге, тако да ће предложити само релевантан садржај.

Фацебоок вам омогућава да онемогућите одређене врсте постова које сте видели у предлозима, привремено онемогућите постове са одређене странице или трајно престанете да их видите. Да бисте применили ове поставке на нерелевантан садржај који се појављује у вашим предлозима на Фацебоок веб локацији и следите доле наведене кораке:

  Како да се заштитите од напада замене СИМ картице
 • Идите на предложени пост за који желите да пошаљете повратне информације.
 • Кликните на три хоризонталне тачке у горњем десном углу предложеног поста.
 • Да бисте сакрили сличне постове из својих предлога, кликните на Сакриј објаву.
 • Изаберите опцију Одложи <пагенаме> на 30 дана или Сакриј све са <пагенаме> да бисте престали да видите постове са одређене странице на 30 дана или на неограничен период, респективно.
 • Кликните на Пријави објаву ако пронађете објаву која је у супротности са вашим стандардима.
 • Корисници Фацебоок апликације такође могу да прилагоде предлоге садржаја на исти начин на својим иОС и Андроид уређајима. Овде ћете пронаћи исте опције за управљање предлозима садржаја као и на веб локацији Фацебоок.

  Савети да видите релевантан садржај у одељку „Предложено за вас“.

  Иако можете донекле да прилагодите предложени садржај користећи горе наведене кораке, и даље можете повремено наићи на нерелевантан садржај у свом фиду. То је такође због ваше активности на Фејсбуку. Дакле, да бисте били сигурни да је ваш одељак „Предложено за вас“ пун релевантног садржаја, ево неколико ствари које треба запамтити, а шта не треба да запамтите:

  • Немојте се бавити Фацебоок садржајем који не желите да видите као предлоге, чак ни негативно. На пример, ако коментаришете узнемирујућу објаву и изразите супротно мишљење, Фацебоок вам може и даље показати сличан садржај на основу вашег ангажмана. Исто важи и за реакције, дељења и друге интеракције.
  • Ако се нерелевантан садржај појављује више пута у предлозима, чак и након што га сакријете, најбоље је да прекинете праћење или блокирате ту Фацебоок страницу. Да бисте опозвали праћење Фацебоок странице, кликните на њено име у предложеној објави и кликните на дугме Следећи. Да бисте блокирали Фацебоок страницу, кликните на њено име из предложеног поста, кликните на три хоризонталне тачке, а затим кликните на Блокирај.
  • Напустите групу чији сте део ако дели садржај који се коси са вашим вредностима. Да бисте напустили групу, кликните на Придружио испод имена групе, а затим кликните на Напусти групу.
    Како да гледам само на Снапцхат

  Погледајте још неколико начина да прилагодите свој Фацебоок феед. Када обавестите Фацебоок да не волите да видите нерелевантне постове и да се бавите само жељеним, он ће увек задржати релевантне постове у предлозима садржаја.

  Али постоји ли икаква алтернатива да престанете да видите све предлоге садржаја на Фацебоок-овом фееду вести и да га очистите? Постоји, а то је коришћење екстензија трећих страна. Међутим, с обзиром на безбедносне ризике, изричито саветујемо да га не користите.

  Не користите екстензије трећих страна

  Многа проширења трећих страна могу вам помоћи да контролишете врсту садржаја који видите на Фацебоок-у и да уклоните непотребан садржај. Међутим, из безбедносних разлога изричито саветујемо да не користите непоуздане екстензије прегледача. Ево неколико разлога зашто:

  • Коришћење екстензије треће стране крши одредбе и услове Фацебоок-а, а ако се ваш налог открије за такву активност, Фацебоок вас може забранити.
  • Чак и ако екстензије трећих страна тврде да не прикупљају корисничке податке, не постоји гаранција да ће се придржавати своје политике приватности. Од вас би могли да прикупе осетљиве информације које би представљале озбиљну безбедносну претњу.
  • Употреба екстензија трећих страна може ометати Фацебооков изворни код, што може довести до небројених проблема када користите платформу.

  Прилагодите предлоге садржаја на Фејсбуку

  Видети нерелевантан садржај као предлоге на Фејсбуку може бити неугодно. А ако је у супротности са нашим вредностима, још је горе.

  Надамо се да сада боље разумете како функционишу Фацебоок-ови предлози садржаја и како их прилагодити. Ако следите савете о којима је било речи, садржај који ћете пронаћи у својим предлозима биће релевантнији.