Шта је шифра за даљински приступ?

Шифра за даљински приступ је шифра за доделу приступа која помаже кориснику да се повеже на удаљену мрежу или сервер који је физички недоступан. Можда ћете схватити да је то најкорисније када покушавате да приступите својој кућној или канцеларијској мрежи из друге земље или са друге географске локације. Код, ако се њиме пажљиво рукује, обезбеђује аутентичну и ауторизовану везу. Сада када знате шта је шифра за даљински приступ, прочитајте овај чланак до краја да бисте сазнали да ли постоји код за даљински приступ за телефон и како да се повежете на удаљену мрежу. У потпуности прочитајте овај водич да бисте сазнали да ли је безбедно користити даљински приступ. Хајде да заронимо!

Шта је шифра за даљински приступ?

Шта је код за даљински приступ сазнаћете даље у овом чланку. Наставите да читате да бисте сазнали више о томе детаљно.

Шта је приступни код за телефон?

Приступни код за телефон је кориснички специфичан код бројева који вам помаже да даљински приступите свом телефону са друге географске локације. Не можете даљински управљати туђим телефоном, а да не знате њихове приступне кодове или не користите незаконита средства. Неколико апликација трећих страна попут Спласхтоп, ТеамВиевери ЛогМеИн помаже вам да генеришете приступни код који касније можете да користите за приступ телефону или рачунару са друге географске локације. Прегледајте чланак да бисте сазнали шта је код за даљински приступ.

Како пронаћи свој приступни код?

Сада знате шта је приступни код за телефон. Дозволите нам да видимо како можете да пронађете свој приступни код. Морате да генеришете приступни код преко којег можете да се пријавите на своју удаљену радну површину или да се повежете на удаљену мрежу. Можете се ослонити и на Гоогле Цхроме када сазнате шта је код за даљински приступ. Све што треба да урадите је да инсталирате апликацију Цхроме Ремоте Десктоп. Ова апликација је компатибилна са Мац, Виндовс или Линук рачунаром. Пратите доле наведене кораке да бисте подесили даљински приступ на свом рачунару.

1. Отворите апликацију Гоогле Цхроме на рачунару или лаптопу.

2. Посетите Гоогле Цхроме удаљена радна површина страна.

  Како означити некога у ТикТок-у

3. Када се веб страница отвори, кликните на икону Преузми на страници за подешавање.

4. Затим кликните на опцију Додај у Цхроме да бисте започели процес преузимања екстензије за радну површину за даљински приступ Гоогле Цхроме-у на ваш рачунар.

5. Кликните на Додај екстензију у искачућем прозору да бисте додали екстензију у Цхроме претраживач.

Напомена: Ако имате лозинку за свој рачунар, мораћете да је унесете да бисте дозволили приступ апликацији. Може се појавити и упит у којем се од вас тражи да промените безбедносна подешавања у Преференцес.

6. Кликните на Прихвати и инсталирај.

6. У оквиру Гет Суппорт, кликните на Генерате Цоде.

7. Када генеришете приступни код, кликните на Приступ да изаберете удаљени рачунар са којим желите да се повежете на удаљену мрежу.

8. Унесите приступни код да бисте се повезали на удаљену мрежу.

9. Изаберите икону стрелице да бисте се повезали са удаљеним рачунаром.

Сада када знате како да пронађете свој приступни код, дозволите нам да коначно погледамо шта је шифра за даљински приступ.

Шта је шифра за даљински приступ?

Шифра за даљински приступ је дуга лозинка специфична за корисника. Корисник треба да генерише приступни код преко којег се може даљински пријавити на свој десктоп или било који уређај са друге географске локације. Овај код је попут капије за приступ свим личним стварима које ваш рачунар може имати у себи, од важних датотека и личних акредитива и фотографија. Сада када знате шта је код за даљински приступ, хајде да прочитамо даље да бисмо разјаснили како се можете повезати на удаљену мрежу и да ли можете да добијете даљински приступ.

Које су врсте даљинског пријављивања?

Постоје три типа даљинског пријављивања:

  • ВПН – ВПН је скраћеница од Виртуелна приватна мрежа.

  • СааС алати за удаљену радну површину: Софтвер као услуга алати за удаљену радну површину као што су Теам Виевер и АниДеск.

  • Уобичајени портови удаљених услуга као што су ВНЦ Цоннецт и Ремоте Десктоп Протоцол (РДП).

Како добијате даљински приступ?

Даљински приступ можете узети само када ваш рачунар припада Про издању Виндовс-а. Овде ћете научити како можете да добијете даљински приступ на Виндовс 10 Про и Виндовс 11, као и на свом Андроид или иОС уређају.

Корак И: Омогућите удаљену радну површину

Пратите ове кораке када је ваша радна површина Виндовс 10 Про:

1. Кликните на икону Виндовс Старт.

2. Кликните на Подешавања.

3. Кликните на Систем да бисте отворили подешавања.

Напомена: Проверите своје Виндовс издање. Наставите само када је ваш Виндовс већ надограђен на Виндовс 10 Про.

4. Померите се надоле и кликните на Ремоте Десктоп у левом окну, као што је приказано.

5. Затим укључите прекидач за опцију Омогући удаљену радну површину.

Прочитајте овај чланак од почетка да бисте сазнали шта је код за даљински приступ.

Корак ИИ: Повежите се са омогућеном удаљеном радном површином

Сада извршите следеће кораке на рачунару на који покушавате да се повежете на удаљену мрежу.

1. Кликните на икону Претрага на Виндовс траци задатака.

2. Откуцајте Ремоте Десктоп Цоннецтион и кликните на Опен.

3. Затим унесите име рачунара са којим желите да се повежете.

4. Кликните на Повежи да бисте завршили процес.

Да ли је даљински приступ безбедан?

Зависи. Немојте слепо веровати нијансама које долазе са даљинским приступом. Безбедност је од највеће важности када је у питању даљински приступ. Међутим, можда никада нећете знати када хакери упадају у ваш систем. Због тога морате бити опрезни док водите сесије удаљеног приступа.

Може ли неко да приступи вашем рачунару са даљине, а да ви не знате?

Да. Нажалост, неко сигурно може приступити вашем рачунару са даљине, а да ви то не знате. Морате да надоградите своје безбедносне ручке да бисте избегли такве околности. Можете да користите безбедне мреже као што су виртуелне приватне мреже (ВПН), приступ мрежи са нултим поверењем (ЗТНА), контрола приступа мрежи (НАЦ) и једноструко пријављивање (ССО). Такође можете да се одлучите за вишефакторску аутентификацију као безбедносно подешавање.

Шта преварант може да уради са даљинским приступом вашем рачунару?

Испод је листа могућих радњи које преваранти могу предузети ако имају даљински приступ вашем рачунару или лаптопу.

  • Када преварант добије даљински приступ вашем рачунару, може да хакује ваш чврсти диск ради осетљивих података и ваших акредитива за пријаву.
  • Они су најпажљивији према свим осетљивим информацијама које би им омогућиле да извуку новац са банковних рачуна.
  • Они такође понекад инсталирају злонамерни софтвер који се обично инсталира индиректно преко додатака или програма на радној површини који непрестано краду његове податке, а да ви не знате за то.
  • Они не само да могу да хакују цео ваш рачунарски систем, већ могу да вам украду и идентитет. Понекад задржавају ове личне податке да би прикупили новац као откупнину. Они такође могу нелегално продати ваше податке и идентитет и можда никада нећете сазнати за то.

Ако сматрате да је преварант приступио вашем рачунару са даљине, морате одмах прекинути сесију удаљеног приступа и прекинути сав приступ интернету.

Како зауставити даљински приступ?

Можете да зауставите сесију удаљеног приступа директним затварањем картице. Такође можете да кликнете на Опције > Прекини везу да бисте прекинули везу са сесијом удаљеног приступа. Прочитајте овај чланак од почетка да бисте сазнали шта је код за даљински приступ.

Како се повезујете на удаљену мрежу?

Можете да користите додатак апликације Гоогле Цхроме Ремоте Десктоп да бисте се повезали са удаљеном мрежом. Хајде да видимо како то учинити:

Напомена: Екстензија за Виндовс удаљену радну површину ће радити само на вашој локалној мрежи. Можете или да проследите портове на рутеру да бисте му приступили преко интернета или да користите ВПН.

Корак И: Инсталирајте проширење Цхроме удаљене радне површине

1. Отворите прегледач Гоогле Цхроме на рачунару или лаптопу и посетите Гоогле Цхроме удаљена радна површина страна.

2. Кликните на икону Довнлоад на страници за подешавање.

3. Кликните на Додај у Цхроме > Додај опције проширења да бисте започели процес преузимања екстензије за радну површину са даљинским приступом за Гоогле Цхроме на рачунар.

Напомена: Ако имате лозинку за свој рачунар, мораћете да је унесете да бисте дозволили приступ апликацији. Може се појавити и упит у којем се од вас тражи да промените безбедносна подешавања у Преференцес.

4. Кликните на Прихвати и инсталирај.

5. Кликните на Генериши код > Приступ.

6. Унесите приступни код да бисте се повезали на удаљену мрежу.

7. Затим кликните на икону стрелице да бисте се повезали са удаљеним рачунаром.

Напомена: Можете директно да затворите картицу да бисте зауставили сесију удаљеног приступа. Други начин да зауставите сесију удаљеног приступа, кликните на Опције, а затим кликните на Прекини везу да бисте прекинули везу са сесијом.

Корак ИИ: Повежите се са удаљеном радном површином

У наставку су кораци за повезивање и приступ удаљеној радној површини са телефона:

1. Отворите апликацију Цхроме Ремоте Десктоп на свом Андроид или иОС уређај.

2. Додирните назив циљне радне површине којој желите да приступите са Мојих рачунара.

Напомена: Ако је рачунар затамњен, он је ван мреже или тренутно није доступан.

3. Доћи ће упит за аутентификацију уређаја на хосту. Унесите ПИН за удаљени рачунар у апликацији Цхроме Ремоте Десктоп.

4. Додирните Повежи се да бисте се повезали на удаљену мрежу према избору имена рачунара.

Напомена: Можете да прелазите између режима док контролишете радну површину тако што ћете додирнути икону на траци са алаткама.

5А. Додирните режим Трацкпад да бисте извршили радње помоћу виртуелног показивача миша.

5Б. Додирните режим додира да бисте вршили радње додирима.

***

Надамо се да сте научили шта је код за даљински приступ. Слободно нам се обратите са својим упитима и предлозима путем одељка за коментаре испод. Такође, реците нам шта желите да научите следеће.