Шта је стратегија бренда и како изградити стратегију која се истиче?

Сваки успешан бренд има једну заједничку ствар: снажну стратегију бренда. Било да је ваш циљ да постанете следеће велико име и пореметите тржиште или да растете и постигнете успех, права стратегија бренда може да вас постави за успех.

Стратегија бренда, или стратегија развоја бренда, је дугорочни и холистички водич вашег бренда за постизање продора на тржиште и помоћ у идентификацији и препознавању бренда. Уз истраживање тржишта, добра стратегија бренда може вам помоћи да пронађете своју слатку тачку у конкурентској индустрији. Као бивши професионалац за маркетинг бренда за стартапове једнорога и слично, често видим да професионалци за маркетинг бренда бркају стратегију бренда са њеним креативним елементима.

Оно што мислим је да стратегија бренда није ваш лого, палета боја или водич за бренд. Ови креативни елементи су део стратегије вашег бренда и могу вам помоћи да је примените у свим комуникацијама.

Међутим, ваша стратегија бренда је свеобухватан план који вам помаже да пронађете какво ће бити позиционирање вашег бренда, како постићи свест о бренду и колики је капитал вашег бренда.

Још увек збуњени 🤔? Читајте даље да бисте пронашли основне компоненте које дају информацију о стратегији бренда и пронађите кораке за креирање робусне стратегије бренда која вам омогућава да покренете своју А-игру!

Основне компоненте стратегије бренда

Стратегија вашег бренда је свеобухватан план за побољшање повраћаја улагања (РОИ), одржавање вашег бренда привлачним и освежавајућим за клијенте, уз повећање квалификованих потенцијалних клијената и конверзија. У ствари, стратегија бренда ће касније одражавати вашу личност бренда. Ево основних компоненти стратегије бренда:

Визија бренда

Стратегија бренда треба да обухвати мапу пута пословних циљева вашег бренда на дужи рок. Зато ваша стратегија бренда не може без визије бренда. У ствари, реална визија бренда може помоћи у утицају на пословне одлуке и остваривању маркетиншких циљева.

Јасна визија бренда пружа јединствен правац за имплементацију стратегије бренда. У ствари, визија бренда је кључна компонента стратегије бренда која држи заинтересоване стране мотивисаним, подстиче доследност у сврси и извршењу и помаже да се бренд разликује од конкурената.

Емоција

Одлуке о куповини доносимо на основу емоција. Већина наших потреба и спремности да платимо вођени су оним што желимо, а не што нам је потребно. Стога, ако желите да се позиционирате као успешан бренд, важно је осигурати да су емоције кључни елемент стратегије вашег бренда.

То ће вам дати јединствени глас бренда да се повежете са купцима и остварите дубљи утицај него само комерцијални однос. Брендови који стварају везе са купцима и чине емоције незаборавним могу позитивно утицати на доношење одлука. Додавање емоција вашој стратегији бренда такође омогућава клијентима да вам верују и пронађу осећај лојалности ономе за шта се залажете.

Доследност

Ако сте нови бренд и желите да се позиционирате као бренд који се памти, доследност је кључна за стратегију вашег бренда. Препознавање бренда зависи од доследности. Не можете једног дана имати преозбиљну објаву на друштвеним мрежама, а сутрадан скандалозну. Ваши купци ће бити збуњени и неће пронаћи начин да се повежу са вашим брендом.

  Овај АИ Арт Генератор производи тачан текст унутар слика

Стога, уверите се да су све комуникације вашег бренда кохезивне. Већина нових брендова греши покушавајући да циља све. Међутим, када пронађете своју циљну публику и креирате личности купаца, препоручујем вам да се држите своје циљне публике, урадите А/Б тестирање (у мери) да видите на шта су они пријемчиви.

Имајте одређену дозу флексибилности у стратегији бренда, али немојте осцилирати између екстрема за успех бренда.

Како изградити стратегију бренда

Изградња стратегије бренда може бити огромна ако не узмете у обзир ових 10 једноставних корака:

#1. Откријте сврху вашег бренда

Први корак ка изградњи ваше стратегије бренда је откривање сврхе вашег бренда. Шта значи ваш бренд? Ако не знате одакле да почнете, почните тако што ћете схватити: Која је ваша укупна пословна стратегија? Затим почните да своју пословну стратегију имате од стратегије вашег бренда.

Ваша пословна стратегија ће имати два дела:

 • Функционално: Како зарађујете новац? Или, донети профит?
 • Намерно: Коју празнину желите да попуните на тржишту? Или, које проблеме решавате?

Међутим, како укупна пословна стратегија може одредити вашу пословну стратегију? Можете преузети основну мисију вашег пословања и видети како можете помоћи својој циљној публици. Претпоставимо да би сврха бренда авио компаније могла бити да путовање до свих дестинација учини лакшим и удобнијим.

Сада можете да позиционирате свој бренд на два начина: ако је ваша авио компанија фокусирана на приступачност, сврха вашег бренда ће бити да нуди економичне вожње или попусте. Док, ако је ваша авио компанија фокусирана на пружање луксуза, сврха вашег бренда може имати све везе са гламуром и врхунским искуством.

#2. Дефинишите своју циљну публику

Нећете остварити профит осим ако не продате своје производе или услуге. И нећете продавати ако не разумете своју циљну публику и не користите сегментацију купаца.

 • Које су њихове болне тачке?
 • Који су њихови дугорочни циљеви?
 • Осим тога, које су њихове потребе које можете задовољити?

Такође морате да дефинишете своју циљну публику да бисте разумели колико би требало да кошта ваш производ или услуга. Такође можете креирати стратегију дигиталног маркетинга која помаже да допрете до већег броја ваше циљне публике када знате платформу коју користе. Да ли бисте требали да искористите предности пусх обавештења, ВхатсАпп порука или мета огласа да бисте циљали публику? Можете одговорити на слична питања и дефинисати их у својој стратегији бренда у будућности.

#3. Урадите истраживање тржишта

Када покушавате да исправите своју стратегију бренда, морате да познајете пејзаж индустрије. Ко су ваши конкуренти? Ко је циљна публика ваших конкурената? Која је просечна цена конкурентских производа? На којим тржиштима продају?

Одговори на ова питања ће вам помоћи да пронађете простор на тржишту. Ако добро урадите истраживање тржишта и конкуренције, такође ћете моћи да уочите тржишни јаз. У ствари, истраживање конкуренције такође може помоћи у разумевању очекивања купаца.

Можете искористити предности њихових кампања да видите шта је функционисало код ваше циљне публике и клоните се оних које нису.

#4. Одредите свој УСП

Као бренд, ваша стратегија бренда је непотпуна све док не дођете до јединствене продајне понуде (УСП). Можете да урадите СВОТ анализу (снаге, слабости, прилике и претње) да бисте идентификовали снагу и слабост вашег бренда, као и спољне прилике и претње.

  Писање првог програма у Java-и

У комбинацији са истраживањем тржишта, СВОТ анализа може помоћи у утврђивању јединствене вредности бренда који ваш производ има. Ваш УСП може бити јединствен производ, јефтина продајна тачка, трајни производ/услуга, временска гаранција, резултат или нешто друго.

 • Решите велики проблем са којим се суочава ваш клијент
 • Или, понудите сличан производ или услугу уз конкурентску предност (ниже цене, више функција)

Имајте на уму да у тренутку када објавите свој УСП, ваши конкуренти ће покушати да копирају исти или обезвређују ваш УСП. Стога, уложите време и труд да сачувате свој УСП и очувате његову вредност нетакнутом.

#5. Дизајнирајте свој идентитет бренда

Рано дизајнирање идентитета вашег бренда може бити велики плус за брендове и предузећа која желе да поставе стратегију бренда. У ствари, сваки бренд треба да развије основни идентитет бренда, који има три основне компоненте:

 • Лого бренда
 • Естетика бренда (палета боја)
 • Типографија бренда

Ваш идентитет бренда треба да буде скалабилан за будуће подухвате и лак за примену у садашњим ситуацијама. Штавише, идентитет бренда ће осигурати да све ваше комуникацијске поруке буду повезане у кохезивну тему.

Када бирате боје, водите рачуна о психологији. Као стручњак за маркетинг бренда, могу потврдити да психологија боја у маркетингу заиста може да вам пружи додатну предност и помогне вашем бренду да се истакне. Брендови хране као што су КФЦ и МцДоналд’с користе боје попут црвене да би се купци осећали енергично и склонији да подстичу акцију.

#6. Развијте глас бренда

Свако је у неком тренутку свог живота чуо за цитат: Понекад није важно шта кажеш, већ како то кажеш. Ту долази до важности гласа бренда. У ствари, глас вашег бренда може послужити као званични водич за то како да кажете оно што има да се каже.

Глас вашег бренда осигурава да једноставно нисте као свака друга компанија која покушава да направи буку на интернету. Омогућава вам да се издвојите, имате свој идентитет у комуникацији и осигуравате да се исто одражава у свим вашим комуникацијама за размену порука.

Можете да погледате свој садржај са најбољим учинком да бисте видели шта ваша публика воли или очекује од вашег бренда. Да ли воле формалнији глас бренда? Или забавна? Такође можете имати мешавину оба.

Уверите се да глас вашег бренда није непријатан или претенциозан. Такође немојте узимати превише озбиљан приступ. Пронађите баланс и требало би да будете добри. У ствари, као професионалац за маркетинг бренда, препоручићу вам да имате листу „што треба и не треба“ за глас вашег бренда.

Можете да додате изузетке, правила и опште смернице о томе како да користите глас свог бренда у различитим подешавањима да бисте побољшали повраћај улагања, задржавање клијената и ангажовање.

#7. Направите водич за стил бренда

Када схватите какав ће бити ваш визуелни идентитет и глас бренда, можете креирати водич за стил који укључује типографију, палету боја и лого бренда.

Потреба за водичем за стил бренда је важна за скалабилност и осигуравање да се ови елементи користе у свим додирним тачкама као што су веб странице, друштвени медији и маркетиншке кампање.

Ваш водич за бренд такође треба да садржи основна упутства о тону бренда, гласу бренда и типовима фонтова које користите. Имајте сет боја које би могле добро да функционишу за ваш бренд. Штавише, такође можете одабрати стилове слика и имати неколико шаблона за објављивање на друштвеним мрежама и бити део маркетиншких кампања по потреби.

  Зашто људи и даље купују телефоне са функцијама у 2020

Такође можете поставити правила о копирању, укључујући тон и стилове писања. У ствари, такође можете одлучити како да радите са илустрацијама, иконама, сликама и да имате резервоар који ћете користити за кампање и стратегије друштвених медија. Ево контролне листе коју треба да поседујете:

 • Уредничке смернице
 • Шаблони плаћених огласа
 • Опције слике друштвених медија
 • Опције распореда друштвених медија
 • Смернице за коришћење идентитета бренда (тон, типографија и палета боја)

А када будете спремни за све те материјале, биће вам потребан добар садржај и алати за друштвене мреже како бисте на најбољи начин искористили своје ресурсе.

#8. Одлучите о додирним тачкама бренда

Када креирате стратегију бренда, од суштинског је значаја да одлучите које додирне тачке ће имати ваш бренд. Сада се можда питате зашто су додирне тачке или канали бренда важни за стратегију вашег бренда?

Па, у доба када је дигитални маркетинг све, има смисла само инкорпорирати то двоје, тако да стратегија вашег бренда може бити заснована на каналима које ћете користити за комуникацију са својом публиком.

Међутим, како одлучити о додирним тачкама и каналима бренда?

 • Одаберите канале на основу тога где ваша циљна публика функционише
 • Урадите А/Б тестирање и сазнајте где се ваша публика највише ангажује са вашим брендом

Да ли имате високу стопу отворености за билтене? Или имате високу стопу учесталости кликова за пусх обавештења? У том случају, можете да проверите различите начине за подстицање бољег циљања публике.

Такође можете видети где ваша публика има најбоље резултате, било да је то Инстаграм, Фацебоок, ЛинкедИн или ТикТок. Можете користити више канала истовремено да циљате различите купце на различитим путовањима.

Зашто сматрам да предузећа треба да улажу у брендирање

Већина брендова прави грешку када своју стратегију бренда праве искључиво о свом бренду. Моје године у бренд маркетингу су ме научиле да стратегија бренда не треба да се врти само око вредности и мисије вашег бренда. Али такође, заузмите приступ фокусиран на публику да бисте били успешни. И зато брендирање треба да буде доследно, да има одјека код ваше публике, као и да буде аутентично вашем бренду.

Можете да користите сегментацију тржишта и циљање публике да креирате стратегију бренда која се врти око купаца и њихових потреба. Сегментација тржишта вам омогућава да знате на коју публику да циљате, ко су ваши потенцијални купци и које болне тачке се могу решити за вашу идеалну циљну публику. Када почнете да фокусирате све своје пословне акције (продајне тактике и маркетиншке кампање) на ову циљну групу, почињете да циљате више конверзија, потенцијалних клијената и продаје.

Ваша стратегија бренда не би требало да траје вечно. Добра стратегија бренда функционише за фазу у којој се налази ваше пословање. Када постигнете своје циљеве, требало би да креирате нову стратегију бренда за следећу фазу пословања, као што је спонзорисање популарних сајтова на пример.

У почетку, циљеви новог бренда укључују свест о бренду. Дакле, ваша стратегија бренда треба да даје приоритет томе. Међутим, када постигнете свест о бренду, ваш следећи циљ је повећање конверзија и потенцијалних клијената. Када се и то постигне, стратегија вашег бренда треба да се фокусира на изградњу лојалних купаца, фокусирање на задржавање купаца и развој једнакости бренда. Стога, наставите да мењате своју стратегију бренда и уверите се да је усклађена са пословним циљевима у сваком тренутку.

Следеће, научите о начинима да направите комплет за бренд и ставите свој бренд у центар пажње!