Шта је то и које су његове могућности?

Роботика у облаку омогућава програмерима хардверских и софтверских решења роботике да производе приступачне роботе за пословне или кућне апликације.

Рачунарство у облаку је постало следећа велика ствар у спектру ИТ технологије. Сав тај мрзовољни десктоп софтвер сада је доступан у облаку са бољим изгледом и корисничким искуством.

Слично томе, дизајнери и програмери робота су такође одлучили да преместе део роботских процеса у облак како би уштедели на трошковима производње на много начина.

Ако се бавите роботиком, рачунарством у облаку и Интернетом ствари (ИоТ), морате прочитати овај чланак до краја да бисте научили основно знање о роботици у облаку.

Рачунарство у облаку и роботика

Трка за супериорну технолошку инфраструктуру рачунарства у облаку почела је финансирањем пројекта МАЦ на МИТ-у, у Масачусетсу, од стране Националне научне фондације (НСФ) и Агенције за напредне истраживачке пројекте Министарства одбране САД (ДАРПА) у САД 1963. године.

Пројекат је требало да постави темеље за трку компјутера који би омогућили да их више људи користи истовремено.

Касније, развој и објављивање АРПАНЕТ-а 1969. године омогућило је дељење ресурса и података између рачунара преко мреже широког подручја помоћи у унапређењу технолошког развоја модерног рачунарства у облаку.

Званично, модерне услуге рачунарства у облаку почеле су са лансирањем Салесфорце софтвера у облаку 1999. године. Од тада је дошло до брзог развоја ове технолошке нише са појавом решења у облаку као што су Мицрософт Азуре, Гоогле Цлоуд, Амазон АВС и још много тога.

Историја и развој роботике датира још од 1954. године, деценијама пре прве идеје рачунарства у облаку. Роботика је почела са роботом Унимате који је продала Генерал Моторсу прва компанија за роботику на свету, Униматион.

Унимате је била хидраулична, механичка рука која је могла да подигне и помери тешке терете које фабрички радници нису могли. Од тада је роботика прешла дуг пут до овог датума, а сада постоје сервисни роботи које производе напредне роботске компаније као што су Роботник, КУКА Роботицс, Триовин, итд.

Ови сервисни роботи могу бити потпуно или делимично аутоматски и обављати различите задатке брже и без грешака.

Нема сумње, рачунарство у облаку је у великој мери помогло индустрији роботике да расте. Данас стручњаци за роботику и облак размишљају о коришћењу роботике у облаку како би роботи учинили веома доступним за све потребе.

Шта је Цлоуд Роботицс?

Цлоуд роботика је моћна и успешна фузија облака и роботских технологија. Овде роботи могу да користе инфраструктуру рачунарства у облаку за коришћење рачунарских ресурса као што су обрада података, увид у податке, виртуелни оперативни системи, ИоТ, складиштење података на мрежи и још много тога за обављање својих редовних задатака.

  Како додати, изменити и уклонити корисника у Линуку?

Са почетком роботике у облаку, програмери хардвера и софтвера за индустрију роботике више не морају да се ослањају на уграђене могућности робота који се развија.

Индустрија роботике ће моћи да смањи употребу полупроводничких чипова и електричних и електронских компоненти када производи роботе за пословну или кућну употребу. Ови роботи ће постати мањи, лакши и окретнији.

У роботици у облаку, главна идеја је веома слична оној када користите Адобе Екпресс, Цанва, Салесфорце, Процреате, ИоуТубе, пословне ЦРМ-ове, ЕРП-ове, итд., у облаку користећи само веб претраживач. Исто тако, роботи могу да приступе подацима са интернета, интранета и ИоТ уређаја да би извршили своје задатке.

Не морају да долазе са тешким уграђеним рачунарима и меморијама да би сами извршили прорачуне. Они могу да позајмљују интелигенцију из решења вештачке интелигенције (АИ) и машинског учења (МЛ) заснованих на облаку.

Могућности Цлоуд Роботицс

#1. Извршите процесе који захтевају рачунање

Програмер робота може се усредсредити на дизајн, механику, карактеристике, агилност и поузданост док пребацује могућности обраде на платформу роботике у облаку. Тако више компанија може да уђе у посао развоја робота.

#2. Брза примена сервисних робота

Предузећа сада могу брже да примењују роботе на првој линији пошто роботика у облаку омогућава пренамену једног робота за више задатака.

#3. Онлине Троублесхоотинг

Са овом способношћу решења за роботику у облаку, предузеће не мора да ангажује интерни тим роботичких техничара.

Произвођач може да реши проблеме са роботима помоћу решења у облаку. Такође, ово омогућава коришћење роботике на тешко доступним местима где је интернет доступан. Ако роботи покваре из било ког разлога осим физичког уништења уграђеног хардвера/фирмвера, техничари произвођача могу поправити робота на мрежи.

Важност Цлоуд роботике

Роботика у облаку је актуелна потреба из следећих разлога:

Прво, сировине за производњу полупроводничких чипова и других деликатних електронских компоненти постају ретке. Ако роботика у облаку може да смањи хардверске захтеве за робота, онда је роботика у облаку неопходна технологија за индустрију робота.

Друго, производња самоодрживог робота је скупа. Међутим, ово не додаје никакву вредност глобалном ланцу снабдевања за роботе у пословној употреби. Предузећима су потребни масовно приступачни роботи за управљање великим складиштима, паковањем, производњом итд. Не требају им самоодрживи системи; потребна им је агилност и способност да контролишу хиљаде робота са једног рачунара користећи мрежу у облаку.

Коначно, са добављачима решења за роботику у облаку који се брину о програмирању, машинском учењу и роботској интелигенцији, произвођачи робота могу једноставно да се фокусирају на побољшање дизајна и додавање више функционалности.

Компоненте Цлоуд Роботицс

Следеће су стандардне компоненте за изградњу ефикасног решења за роботику у облаку:

  • Физичка и софтверска мрежа за успостављање везе машина-машина или М2М и машина-облак или М2Ц. М2М и М2Ц ће помоћи оператеру решења за роботику у облаку да контролише појединачне роботе и све роботе у групи.
  • Глобална база података дигиталног садржаја коју машине могу да разумеју, као што су слике, текстови, бројеви, формуле, бинарни подаци, видео снимци, координате, навигациони подаци, базе знања итд.
  • Огромни суперкомпјутери који могу да руковају вишеструким захтевима за долазну везу како би им пружили статистичке податке, упутства за кретање, заказивање, упутства за задатке и координацију.
  • Програми неуронског мотора унутар робота како би били компатибилни са машинским учењем.
  • Софтвер отвореног кода и власнички софтвер или кодови за решења роботике у облаку.
  • ГУИ конзола за људске техничаре који надгледају роботе у облаку и интервенишу на даљину када је то потребно.
  Како пребацити презентацију са паметног телефона на ТВ

Сада, хајде да истражимо разлику између аутоматизације и роботике у облаку.

Аутоматион Вс. Цлоуд Роботицс

Иако аутоматизација и роботика у облаку могу изгледати слично, постоје неке фундаменталне разлике. Они су наведени у овој табели:

КарактеристикеАутоматионЦлоуд РоботицсДефинитионАутоматион је замена људи машинама за ефикасно решавање понављајућих и ручних задатака Цлоуд роботика је оквир за повезивање робота са облаком и пружа овим машинама увид у податке и упутства из облакаСцопеАутоматион може бити било где, као у виртуелном свету или стварном ворлдЦлоуд роботика је углавном стварни свет.ПурпосеАутоматион чисто организује и поједностављује досадне задатке који се понављају. Иако су роботи ефикасни у решавању задатака који се понављају, они су такође корисни за руковање деликатним задацима, као и задацима који захтевају велику снагу. На пример, аутоматизација изведена са Запиер-ом, ИФТТТ-ом и Повер Аутомате-ом аутоматизује дигиталне задатке. Облачна роботика посебно говори о физичким сервисним роботима и увек им је потребан хардвер

Предности Цлоуд Роботицс

У наставку пронађите неке практичне предности роботике у облаку:

#1. Цоллаборативе Девелопмент

Неколико програмера софтвера и произвођача хардвера за индустрију роботике може лако да формира конзорцијуме за брз развој и примену услужних робота.

Произвођачи хардвера могу да раде на физичким ставкама, док програмери софтвера могу да раде на делу робота у облаку.

Различите стране могу креирати сопствени систем прихода и обезбедити приступ за изградњу робота заједно, а да притом профитирају по заслуженој стопи.

#2. Развој решења и оутсоурцинг

Компаније добре у пројектовању, обликовању и производњи хардвера могу да уђу у индустрију роботике без уласка дубоко у развој софтвера или фирмвера.

Они могу добити потребну инфраструктуру у облаку од агенција за спољне послове, инсталирати алате на роботе и повезати их на интернет ради обавештајних података током операција на првој линији.

#3. Учините роботе јефтиним и приступачним

Када роботи могу да приступе подацима и упутствима који су им потребни са рачунара у облаку, не морају да садрже напредне рачунарске ресурсе.

Биће довољан минимални рачунар који може да анализира податке у облаку и упути уграђене актуаторе и сензоре да обављају своје задатке. Тако ће роботи садржати мање хардвера, а и цена ће бити нижа.

#4. Агилност у роботима

Рани роботи су изгледали ужасно и масивно. Зато што су на своју шасију морали да сместе много машина. Данас, са роботиком у облаку, роботи постају мали, окретни и атрактивни.

#5. Рециклажа

Предузећа не морају да купују специјализоване роботе за различите намене. Они могу да добију роботе за све намене који се могу модификовати помоћу решења у облаку како би одговарали специфичним захтевима аутоматизованих процеса.

Наравно, производну линију такође треба дизајнирати у складу са тим. Било који захтев за новим хардвером у роботу неће служити у сврху рециклирања робота само помоћу инфраструктуре облака. Техничари треба да приступе роботу и модификују његове физичке компоненте.

Изазови роботике у облаку

Пошто је роботика у облаку још увек у почетној фази развоја, очигледно је да ће се та ниша борити са изазовима и препрекама.

  6 Најбољи софтвер за моделирање информација о зградама за дизајнере и градитеље

У наставку пронађите неке уобичајене проблеме роботике у облаку које можете решити да бисте креирали и пласирали нова решења која би вам могла донети богатство:

#1. Приступачност мреже

Инхерентни проблем интернет мреже је недостатак пропусног опсега када многи уређаји покушавају да приступе истом ресурсу у облаку.

Стога, сервисни роботи који подржавају роботику у облаку могу постати неоперативни ако се мрежна инфраструктура поквари током одржавања и заказаних застоја.

#2. Едге Аналитицс

Проповедници роботике у облаку су открили безбедно за роботе засноване на облаку уз развој ивице аналитике. Сматра се да ивични рачунарски систем може да обезбеди роботима увид у локализоване податке који су им потребни да би функционисали када мрежа у облаку није доступна.

Међутим, ово би поново повећало ослањање на више хардвера. Цлоуд роботика је уведена да би се смањила употреба локалног хардвера и повећала употреба умрежене интелигенције која се испоручује путем интранета или интернета.

#3. Цлоуд Сецурити

Највећи изазов безбедности у облаку је безбедност мреже. Подразумева се да било шта на мрежи може бити хаковано. Стога ће решења роботике у облаку бити на удару пхисхинга, хаковања, друштвеног инжењеринга итд.

Ако хакери не могу да уђу у клауд конзолу која контролише хиљаде робота, они могу учинити целу мрежу метом напада ускраћивања услуге (ДоС напад).

#4. Брзина робота

Роботи засновани на облаку могу искусити различиту агилност на истом уређају под различитим условима. На пример, када је мрежа у облаку заузета, роботи могу реаговати спорије од очекиване стопе одговора. Напротив, исти роботи могу понудити оптималну брзину и тачност када мрежа у облаку више није заузета.

Стога ће производни погони морати да прилагоде аутоматизовани процес према тренутном нивоу кашњења одговора робота у акцији.

Ресурси за учење

Цлоуд Роботицс: Комплетан водич

Ова књига о роботици у облаку помаже вам да постанете стручњак за развој процеса робота заснованих на облаку.

Такође вас води да разумете како да модернизујете постојећи процес развоја робота да би одговарао његовом партнеру у рачунарству у облаку.

Имплементација Цлоуд Роботицс

Књига о имплементацији роботике у облаку говори о тренутним препрекама за имплементацију роботике у облаку са пуном услугом и начинима за решавање таквих уобичајених изазова.

Такође предлаже методологију за развој функционалних сервисних робота користећи готове роботе и модификацију њиховог фирмвера користећи власничка или опен-соурце решења за роботику у облаку.

Окончање

До сада сте требали развити основну и полунапредну идеју о роботици у облаку. Укратко, ово је растућа технологија у аутоматизацији процеса.

Дакле, ИТ гиганти као што су Мицрософт, Амазон Роботицс, ИБМ Цорпоратион, Ц2РО Цлоуд Роботицс, Хит Робот Гроуп, В3 Смарт Тецхнологиес, ​​Интел, Гоогле, Омрон Адепт Тецхнологиес, ​​Фетцх Роботицс, итд., већ повећавају свој утицај на тржишту роботике у облаку.

Према недавном извештају Ресеарцх анд Маркетс, индустрија роботике у облаку била је индустрија вредна 7,52 милијарде долара. Али до 2026. ће порасти на тржиште са приходима од 23,59 милијарди долара.

Дакле, ниша ће створити више радних места и пословних прилика.

Ако тражите каријеру, индивидуални програмер или посао који жели да искористи роботику у облаку у своју корист да зарадите богатство, морате се одмах припремити.

Затим можете погледати роботску аутоматизацију процеса (РПА).