Шта је то и зашто је потребно вашем предузећу

Без обзира на величину предузећа и сектор, подаци пружају увид у пословне операције који помажу менаџменту и заинтересованим странама да доносе одлуке на основу информација.

Важност података за раст пословања

Вредност података је порасла на сам врх у данашњем свету све већих изазова и конкуренције јер дају предузећима информације које су им потребне за доношење мудрих пословних одлука.

Засноване на тачним подацима, одлуке које су донели стејкхолдери и менаџмент водили би организацију ка одрживом расту и успеху. Предузећа могу боље разумети своје пословање и клијенте користећи статистику података.

Предузећа свих типова могу да доносе боље одлуке, углавном анализа података често резултира ефикасним пословањем и доводи до веће зараде.

Према Форбсовом извештају, 59% компанија користи аналитику података за побољшање доношења одлука и повећање продуктивности. Сваки сектор и индустрија, укључујући маркетинг и продају, људске ресурсе, ИТ, логистику, малопродају и многе друге, користи податке за идентификацију трендова и предвиђање образаца понашања потрошача, разумевање њихових купаца, побољшање квалитета услуга, смањење трошкова, развој нових производа и решења, иновирајте и радите разне друге ствари.

У данашње време, без обзира на величину или индустрију, анализа података је неопходна за сваку фирму. То је камен темељац за раст јер омогућава фирмама да идентификују области које могу имати користи од побољшања, процене учинак и идентификују могућности да унапреде своје пословање.

Као резултат тога, улагање у технологију засновану на подацима може помоћи предузећима да стекну конкурентску предност и максимизирају профит.

За мала и средња предузећа и велике организације, истраживање и анализа података могу бити драгоцени за доношење одлука, развој стратегије и раст ако се проучавање и анализа података користе ефикасно и ефикасно.

Шта је писменост података?

Писменост података је процес тумачења, коришћења, разумевања образаца података и доношења закључака који ће довести до успешних пословних резултата.

Писменост података је скуп способности и знања који омогућава људима и организацијама да користе податке на продуктиван начин за постизање својих циљева. Укључује разумевање метода које се користе за прикупљање, организовање, складиштење и коришћење података и начин на који се из њих изводе ваљани закључци.

Познавајући многе облике података, као што су извори података, врсте анализа и хигијена података, постаћете писменији за податке. Значајни увиди у податке могу се извући помоћу алата, метода и оквира за анализу података.

Други аспект писмености података је сазнање када подаци треба да буду укључени, тачни или је потребно више истраживања. Коначни показатељ нечије писмености са подацима је способност да се пренесе увид заснован на подацима на начин који власници и друге заинтересоване стране могу да разумеју и да реагују на основу њих.

Професионалци који познају податке могу их користити за анализу образаца, стицање увида и доношење одлука. Као резултат тога, писменост података постаје све важнија за менаџере, запослене и извршно руководство који желе да додају вредност својим организацијама.

Данас сви типови предузећа, без обзира на обим, у потпуности зависе од увида у податке како би доносили информисане одлуке и трансформисали необрађене и насумичне податке у вредне пословне информације.

Укратко, писменост података добија огромну популарност у малим и средњим предузећима и великим корпорацијама јер помаже у повећању продуктивности, иновација и побољшаног корисничког искуства, што доводи до бољег повраћаја улагања.

  Како да се решите нежељених позивница за догађаје у апликацији Календар [iOS]

Зашто је писменост података важна за ваше пословање?

Ако организације желе да издрже данашњи конкурентни дигитални свет, онда је писменост података од виталног значаја јер им омогућава да доносе одлуке искључиво на основу података како би донеле добре одлуке и резултате.

Професионалци вешти у конструкцији и анализи података могу да обрађују податке како би стекли супериорне увиде како би помогли ефикасним корпоративним операцијама и активностима, омогућавајући им да допринесу вредности својим предузећима.

Предузећа која планирају планове заснована на чињеницама података увек су корак испред да ухвате прилике на време, обезбеде решења и производе специфична за купце и фино подесе операције.

Увид у податке омогућава компанијама свих величина да извуку закључке који омогућавају релевантним заинтересованим странама да боље комуницирају са запосленима, превазиђу уска грла, попуне празнине и испоруче пословну вредност купцима, продавцима и добављачима.

Организације које се опиру усвајању одлука заснованих на подацима могу проћи кроз изазовну фазу оптимизације, аутоматизације и дигитализације операција што резултира неадекватним пословним резултатима.

Према истраживању Гартнера, недостатак писмености података је друга највећа интерна препрека успеху. Податковна писменост биће формализована за више од 80% до 2023. године, с обзиром на њену способност да дода пословну вредност.

Организације које усвајају писменост података могу постићи сарадничку комуникацију која је повећала продуктивност, бољу услугу корисницима, побољшано доношење одлука, побољшане резултате, иновације и ефикасност радног процеса.

Изазови повезани са писменошћу података

Способност тумачења података и доношења одлука на основу њих постаје све важнија за организације у данашњем свету заснованом на подацима.

Међутим, писменост података има своје изазове. Ови изазови укључују недостатак специјализованих вештина података, потешкоће у разумевању компликованих скупова података, потешкоће у управљању огромним количинама података и потешкоће у разумевању и примени података у различитим контекстима.

Организацијама и професионалцима ће можда бити потребна помоћ да би се описменили са подацима и донели образоване одлуке због ових проблема.

Квалификовани запослени: Квалификовани стручњаци треба да спроводе међуоперацију података како би постигли жељене резултате из скупова података. Организацији су потребни стручњаци попут научника података, инжењера, аналитичара и архитеката.

Дуплирање података: Пошто су подаци динамички, очигледно је да ће током времена бити подвргнути разним модификацијама. Компаније би требало да улажу у скупа решења за предузећа како би одржавала податке у широком обиму иу ажурираном стању.

Интегритет података: Организације морају да превазиђу проблеме као што су грешке у подацима услед људске грешке, недоследности у форматима података, грешке у прикупљању података и кршење приватности.

Недостатак интеграције: Због великог броја скупова података, потешкоћа са синхронизацијом, скалабилности и флексибилности, интеграција података из различитих одељења је један од највећих изазова. Компаније ће можда морати да усвоје нове технике и алате за интеграцију или анализу података.

Подскупови података: Анализа података укључује перспективу од 360 степени, тако да организације морају извршити неопходне интеграције или надоградњу инфраструктуре базе података, токова посла итд., како би прикупиле све скупове података. Обрада само једног одређеног скупа података не би пружила критичне увиде или би могла дати само делимичне увиде.

Физички и логички: Организацијама је потребан специфичан хардвер и софтвер за обраду сложених и огромних скупова података за анализу и доношење одлука заснованих на подацима, као што су складиштење података, простор у облаку, алгоритми, софтверски пакети итд.

Трошкови: Доношење одлука засновано на подацима захтева тачност података, доследност и контекст, а ове компаније морају да унесу неопходне одредбе и промене. То би довело до додатних трошкова за организацију.

Писменост података има за циљ да пружи организацијама оквир за доношење одлука заснованих на стварним подацима, а не на претпоставкама које ће их довести до нових висина.

  18 есенцијалних софтвера о којима би сваки научник података требало да зна

Основне вештине и концепти писмености података за пословање

Сајтови за е-трговину који прате куповине продаваца до веб локација компанија користе колачиће и сигналне сигнале за прикупљање података по изузетној брзини. Али без вештина описмењавања података, значај ових података остаје неискоришћен.

У овом одељку, хајде да видимо вештине потребне да бисте били писмени са подацима да бисте добили пословну вредност.

Вештине писмености података захтевају разумевање функционисања скупова података и њихово манипулисање и тумачење како би се извукли проницљиви закључци који помажу организацијама да одлуче да покрену пословање компаније.

На основном нивоу, вештине писмености података нису никакав посебан скуп вештина које треба стећи; то је свеобухватан пакет као што је наведено у наставку:

 • Истраживање података: Истраживање сложених и обимних података у смислу њихових извора, типова, формата итд.
 • Управљање подацима: преузимање, чишћење, чување тачних података итд.
 • Коришћење података: Анализа, тумачење, визуелизација, извештавање, итд.
 • Познавање домена: За обављање откривања образаца података, препознавања образаца и предвиђања
 • Примена података: Како ће организација, као што су пословна интелигенција, дигитална трансформација, подршка одлучивању, вештачка интелигенција, аутоматизација, анализа, итд., користити податке.
 • Побољшање: Испитивање скупова података за недостатке и грешке како би се импровизовали резултати како би се постигла сврха пословања.

Компанији су потребни професионалци са техничким, аналитичким и статистичким способностима да тумаче податке, извлаче увиде и постављају права питања на правом месту да би постали организација која се у потпуности заснива на подацима.

Поред тога, Знање о управљању подацима, безбедности и организационим стандардима и усклађености помаже професионалцима да чувају податке у безбедном и безбедном складиштењу без кршења политике и прописа.

Компаније треба да покрену програме обуке и усавршавања запослених како би стекли стручност у писмености података.

Пословни концепти

Доле наведени концепти су од суштинског значаја за предузећа заснована на подацима:

 • Анализа података: Анализа података у смислу дескриптивног, дијагностичког и предиктивног.
 • Расправа о подацима: То је процес припреме необрађених података за даљу анализу, који се такође назива чишћење података.
 • Визуелизација података: Процес претварања података у визуелни приказ у графиконима, табелама, мапама, инфографикама, итд. Помаже доносиоцу одлука да изврши неопходна пословна усклађивања.
 • Екосистем података: Анализа података је сложена и сналажљива активност, тако да је надоградња неопходног хардвера и софтвера од суштинског значаја за добијање жељеног резултата анализе података.
 • Управљање подацима: Организационе политике, смернице и усклађеност за активности анализе података од краја до краја.
 • Тим за податке: Тим вештих професионалаца за спровођење активности анализе података и пружање бољег увида за стварање пословне вредности.

Како се крећемо у будућност, организације ће постати више фокусиране на податке како би постигле пословне резултате, тако да ће потражња за професионалцима који показују писменост података наставити да расте.

Организације које желе да буду изврсне на основу чињеница заснованих на подацима могу мудро инвестирати како би унапредиле своје запослене и инфраструктуру.

Како изградити писменост података у свом послу?

Према извештају компаније Аццентуре, само 25% професионалаца сматра да ефикасно користе податке, а још мање, само 21% је уверено у своје вештине писмености са подацима.

Истраживање наводи да организације треба да изграде вештине писмености података како би оснажиле запослене и учиниле их сигурним да би дале продорне резултате.

Хајде да видимо како организације могу да изграде културу и подстакну раднике да буду део ње:

Напомена: Ово није стандардна смерница или оквир; пружа широку перспективу.

За почетак, организације могу дефинисати циљеве писмености података, проценити нивое вештина запослених и дизајнирати одговарајуће путеве учења. Тачније, може се покренути у следећим корацима:

 • Пренесите руководству и запосленима важност писмености података
 • Идентификујте недостатке у писмености података
 • Дизајнирајте програм писмености података специфичан за потребе запослених
 • Дефинишите циљеве и мерите учинак кроз КПИ
 • Делите и учините податке доступним запосленима
 • Добијте повратне информације и побољшајте програм где год је неопходно
  Које Ви-Фи сигурносне камере вам омогућавају да снимате локално?

Да бисте стекли скуп вештина и свест запослених, потребне су следеће информације:

 • Вештине запослених у статистичким и логичким операцијама
 • Менаџери који су довољно способни да конструишу и објасне ток посла или процес на основу релевантних бројева или података
 • Способности стручњака за податке као што су инжењери података, аналитичари података и научници који могу да објасне резултате својих АИ и МЛ алгоритама

Алати и обука: Организације могу креирати програм за учење писмености података који пружа основне алате и обуку за постизање жељеног нивоа писмености података.

Праћење обуке за мерење, праћење и праћење напретка ка писмености података на индивидуалном и организационом нивоу како би се осигурало да ваш програм функционише исправно.

Омогућавање флексибилности и довољно времена запосленима да вежбају вештине података ће им помоћи да постану вешти у коришћењу података за додавање вредности организацији.

На основу инпута, организације могу поставити прекретнице и реалне циљеве за постизање жељеног нивоа писмености података у пословним јединицама на основу усклађености организације.

Унапређење знања ће помоћи предузећима свих величина и типова да имплементирају и изврше програм анализе података како би донели одлуку засновану на подацима.

С обзиром на тренутно конкурентно тржиште, велика већина компанија постаје све свјеснија потребе да повећају своју писменост података.

За појединце и организације постаје све важније да поседују вештине и ресурсе потребне за анализу динамичких и компликованих података како дигитализација постаје све популарнија и постаје актуелна потреба.

Коришћење одговарајућих алата би несумњиво додало вредност и учинило анализу података и процес прикупљања увида лакшим и бржим.

Сви професионалци могу да користе ове ресурсе, у распону од онлајн часова преко интерактивних туторијала до учења програмирања.

Следи неколико алата који би били од помоћи на путу писмености података.

Један од курсева са Цоурсера који вреди погледати је специјализација за писменост података.

Курсеви који се односе на управљање подацима, пословну интелигенцију и складиштење података би сигурно додали вештине у анализу података и управљање подацима.

Професионалци са искуством и знањем у програмским језицима као што су Питхон и Јава, системима база података као што су СКЛ и НоСКЛ и оперативним системима као што су УНИКС и ЛИНУКС ће добити предност и остати испред завршетка у анализи података и добити брже резултате.

Визуелизација података: Необрађене податке не могу разумети људи изван одељка за анализу података, тако да подаци морају бити представљени у визуелном формату да би их разумели власници предузећа и заинтересоване стране како би могли да доносе пословне одлуке.

Неколико алата наведених у наставку може се користити за приказивање података на различите начине, укључујући графиконе, инфографике и друге визуелне елементе.

Ако тражите напредно управљање подацима, онда можете погледати курсеве АИ, МЛ и РПА. Ови курсеви ће помоћи професионалцима да дубље проникну у увид у податке и створе аутоматизацију и иновације.

Завршне речи

Каже се да ако немате навигациони компас, бићете изгубљени у океану. Исти концепт се примењује на податке. Без одлука заснованих на подацима, постоји велика вероватноћа да предузећа свих величина и типова могу изгубити конкурентност у веома захтевном окружењу.

Сваки део веб света прикупља податке изузетно великом брзином. Како напредујемо, потребно је да унапредимо вештине писмености података и да их користимо за доношење пословних одлука како бисмо додали вредност у продуктивности, задовољству купаца, аутоматизацији, иновацијама, профиту итд.

Затим погледајте најбоље алате за управљање подацима за средња и велика предузећа.