Шта је Убунту ППА и како га инсталирати? [2023]

ППА је начин на који индивидуални програмери или тимови хостују и дистрибуирају своје софтверске пакете на Убунту платформи.

У Линук системима, софтверски пакети се обично дистрибуирају и инсталирају помоћу менаџера пакета и система за управљање пакетима.

Ови системи користе централно складиште софтвера, које је скуп софтверских пакета који се лако могу преузети и инсталирати на корисников систем.

Менаџер пакета користи информације из спремишта да одреди који су пакети доступни, које су верзије тих пакета доступне и које зависности треба да буду задовољене да би се инсталирао одређени пакет.

Популарни системи за управљање пакетима који се користе у Линуку укључују апт (који користе Дебиан и Убунту), иум (користи Ред Хат и ЦентОС) и Пацман (користи Арцх Линук).

Менаџер пакета обично обезбеђује команде за претраживање, инсталирање, ажурирање и уклањање пакета из система.

Међутим, ови менаџери пакета такође имају нека ограничења, као што су спори циклуси издавања и сукоби пакета. Ова ограничења се могу превазићи коришћењем ППА.

ППА пружа додатне предности у односу на традиционалне менаџере пакета, као што су бржи приступ ажурирањима, подршка за незваничне пакете, побољшана компатибилност и лакше управљање пакетима.

Хајде да видимо шта је тачно ово ППА.

Шта је Убунту ППА?

ППА је скраћеница од Персонал Пацкаге Арцхиве, што је софтверско спремиште за Дебиан-базиране Линук дистрибуције (као што је Убунту) које омогућава појединачним програмерима и тимовима да објаве своје пакете и учине их доступним другим корисницима.

Са ППА, програмери могу лако да пакују, дистрибуирају и управљају својим софтвером, а корисници могу лако да инсталирају, ажурирају и уклањају софтверске пакете.

ППА обезбеђују начин за програмере да дистрибуирају софтвер који није укључен у званична спремишта Линук дистрибуције или да обезбеде новије верзије софтвера од оних које су доступне у званичним репозиторијумима.

  ВМваре вСпхере 7: Типови складишта података

Да би користили ППА, корисници морају да додају ППА спремиште у свој систем, а затим да користе свој менаџер пакета да инсталирају пакете из ППА.

ППА-ове одржавају програмери и не подлежу истом нивоу испитивања као пакети у званичним репозиторијумима. Зато корисници треба да буду опрезни када инсталирају пакете са ППА и треба да се увере да је ППА поуздан и поуздан.

Како ППА функционише?

Ево кратког прегледа како ППА функционише.

#1. Креирање пакета

Програмер креира софтверски пакет који укључује неопходне датотеке, зависности и инсталационе скрипте. Пакет је направљен коришћењем Дебиан система паковања, што омогућава да се лако инсталира и управља на системима заснованим на Дебиан-у.

#2. ППА Цреатион

Програмер креира ППА на платформи Лаунцхпад, која је услуга заснована на вебу коју пружа Цаноницал (издавач убунту-а) која пружа начин за хостовање, управљање и дистрибуцију софтверских пакета.

#3. Пацкаге Уплоад

Програмер отпрема пакет у свој ППА заједно са информацијама о пакету, као што су његове зависности, број верзије и опис.

#4. Изградња пакета

Лаунцхпад аутоматски прави пакет за сваку подржану дистрибуцију и архитектуру. Овај процес осигурава да је пакет компатибилан са циљним системом и спреман за инсталирање.

#5. Дистрибуција пакета

Када је пакет направљен, доступан је корисницима за преузимање и инсталирање са ППА.

#6. Управљање пакетима

Корисници могу да додају ППА спремиште у свој систем, а затим да користе свој менаџер пакета за инсталирање, ажурирање или уклањање пакета из ППА.

ППА пружа згодан начин за програмере да дистрибуирају свој софтвер и за кориснике да управљају својим инсталацијама софтвера. Користећи могућности платформе Лаунцхпад и Дебиан система за паковање, ППА олакшава управљање инсталацијама софтвера и осигурава да корисници имају приступ најновијим и најрелевантнијим пакетима.

Званични ППА против незваничног ППА

Главна разлика између званичних и незваничних ППА је извор пакета које садрже.

Званични ППА – Овим ППА-овима управља и одржава их Цаноницал (компанија која стоји иза Убунту-а) или друге организације од поверења. Они садрже софтвер који је Убунту званично одобрио и који се обично сматра безбедним за употребу.

  Фацебоок покреће апликацију Групе, омогућава вам да додате групу на почетни екран

Незванични ППА – Креирају их и одржавају појединци или организације које нису повезане са Убунтуом. Могу да садрже софтвер који Убунту није званично одобрио, а квалитет и безбедност софтвера који садрже могу да варирају.

Како додати ППА на Убунту?

Да бисте додали ППА на Убунту, једноставно следите ове кораке:

Отворите терминал. То можете учинити притиском на пречицу на тастатури Цтрл + Алт + Т.

Да бисте додали ППА у убунту систем, прво морате да инсталирате овај заједнички пакет за својства софтвера користећи доњу команду.

sudo apt-get install software-properties-common

Затим Додајте ППА спремиште – Користите следећу команду да додате ППА у свој систем, замените ппа:усер/репо са стварним ППА спремиштем које желите да додате.

sudo add-apt-repository ppa:user/repo

Овде желим да додам нотепадкк ППА.

Можете наићи на проблем који недостаје наредби адд-апт-репоситори на Дебиан-у и повремено на Убунту-у. Та грешка може изгледати овако.

sudo: add-apt-repository: command not found

То је зато што је команда адд-апт-репоситори део пакета софтваре-пропертиес-цоммон, и морате поново да инсталирате овај пакет да бисте инсталирали адд-апт-репоситори.

Ажурирајте листу пакета – Након што додате ППА спремиште, ажурирајте листу пакета покретањем следеће команде.

sudo apt update

Инсталирајте пакете – Коначно, можете инсталирати пакете из новододатог ППА спремишта користећи следећу команду тако што ћете заменити „име-пакета“ стварним именом пакета који желите да инсталирате.

sudo apt install package-name

Напомена: Пре него што додате ППА, увек је добра идеја да проверите његову поузданост и безбедност из његовог извора. Неки ППА-ови могу да садрже злонамерни софтвер или застарели софтвер, па је важно да будете опрезни када додајете ППА-ове у систем.

Како уклонити ППА на Убунту?

Можете лако уклонити ППА на убунту пратећи кораке у наставку.

И први корак је да наведете све инсталиране ППА-ове на вашем систему. За то покрените следећу команду на терминалу.

ls /etc/apt/sources.list.d/

Уклони ППА спремиште – Да бисте избрисали одређено ППА спремиште из система, користите следећу команду тако што ћете заменити ппа: усер/репо са стварним ППА репозиторијумом које желите да уклоните.

sudo add-apt-repository --remove ppa:user/repo

Овде сам изабрао да уклоним ППА инсталиран изнад.

  10 најбољих Фирефок екстензија за побољшање вашег искуства на мрежи

Уклањање ППА ће такође уклонити све пакете инсталиране из тог ППА. Ако желите да задржите инсталиране пакете из тог ППА-а, размислите о коришћењу другачијег метода, као што је качење, да бисте спречили њихово ажурирање.

Предности ППА

Ево неких предности коришћења личних архива пакета (ППА) на Убунту-у.

Једноставна дистрибуција софтвера

ППА обезбеђују једноставан начин за програмере да дистрибуирају свој софтвер широј публици, олакшавајући корисницима да инсталирају и примају ажурирања за тај софтвер.

Редовна ажурирања

Могу се редовно ажурирати, што корисницима пружа најновије верзије софтвера који су инсталирали са ППА.

Тестирајте нови софтвер

ППА омогућавају корисницима да тестирају нови софтвер који још није укључен у званична спремишта без утицаја на стабилност њиховог система.

Нема потребе за компилацијом

Они омогућавају корисницима да инсталирају унапред компајлиране пакете, што олакшава и брже инсталира софтвер него да га компајлирају из изворног кода. Ово је посебно корисно за кориснике који немају искуства са компајлирањем софтвера из изворног кода.

Прилагођена спремишта

Они се такође могу користити за креирање прилагођених спремишта за одређене групе корисника, омогућавајући им да лако приступе и инсталирају пакете који нису укључени у званична спремишта.

Безбедносни проблеми са ППА

ППА могу да унесу безбедносне ризике у ваш Убунту систем јер могу да садрже малвер, застарели софтвер или пакете са познатим рањивостима. Ево неколико безбедносних проблема са ППА:

Непроверени извори

ППА може креирати било ко и не мора се темељно испитати сигурност и квалитет.

Застарео софтвер

Можда се не ажурирају редовно и могу да садрже застарели софтвер са познатим рањивостима.

Заражени програм

Ови ППА-ови садрже злонамерни софтвер, као што је малвер или шпијунски софтвер, који би могао да угрози безбедност вашег система.

Конфликт пакета

Они могу изазвати сукобе пакета са другим пакетима инсталираним на вашем систему, што доводи до неочекиваног понашања или нестабилности система.

Закључак

Надам се да вам је овај чланак помогао у учењу о ППА-у и како да га инсталирате.

Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о команди апт за управљање Дебиан дистрибуцијама.