Шта је Виндовс Спотлигхт?

Виндовс Спотлигхт је јединствена функција на Виндовс 10 рачунарима. Ова функција приказује слике високог квалитета са Бинг-а на закључаном екрану оперативног система Виндовс. Ова функција је први пут представљена у оперативном систему Виндовс 10 и била је важан део Виндовс 10 искуства. Слике које се приказују на закључаном екрану се чувају у системској библиотеци. Корисник може да изврши промене и онемогући или омогући Спотлигхт по свом укусу. У овом водичу ћемо проћи кроз шта је Виндовс Спотлигхт и како функционише на вашем рачунару. Такође ћемо вам помоћи да схватите како да омогућим Спотлигхт на проблемима са закључаним екраном Виндовс-а. Стога, наставите да читате да бисте сазнали све о Виндовс Спотлигхт-у.

Шта је Виндовс Спотлигхт?

Виндовс Спотлигхт је важна карактеристика Мицрософт Виндовс искуство, хајде да сада разговарамо о томе како функционише Виндов Спотлигхт. Он преузима слике са Бинг-а и приказује их на закључаном екрану рачунара; касније ћемо такође разговарати о томе где су фотографије Виндовс Спотлигхт ускладиштене на вашем рачунару. Понекад Спотлигхт такође може да преузме рекламе заједно са сликама за приказ на закључаном екрану. Виндовс Спотлигхт наставља да преузима нове слике сваки пут када отворите Виндовс 10. Ова функција је први пут покренута у Виндовс 10, а сада долази и са Виндовсом 11. Често, Спотлигхт може питати корисника да ли жели да настави да види више или сличних слика на свом закључавање екрана. Виндовс Спотлигхт се састоји од следећих компоненти.

  • Позадинска слика: Позадинска слика је слика коју видите на закључаном екрану. Позадинска слика увек укључује препознатљива, добро позната културна и позната места и географске локације. Ове слике ретко приказују људе. Почетна слика позадине на вашем рачунару је укључена током инсталације, а друге слике су укључене касније.

  • Предлози функција, забавне чињенице и савети: Виндовс Спотлигхт чини ваш екран за закључавање Виндовс 10 много интерактивнијим пружањем предлога за побољшање закључаног екрана. Такође можете добити разне забавне чињенице о слици закључаног екрана и локацији слике.

Које слике приказује Спотлигхт?

Сада када знамо шта је Виндовс Спотлигхт, хајде да разговарамо о томе које слике се приказују на њему. Генерално, Спотлигхт приказује слике познатих знаменитости из целог света и ретко приказује слике људских бића. Такође можете наићи на разне познате природне знаменитости и слике флоре и фауне. Локација оријентира се често наводи на закључаном екрану, али се слике не приказују. Наставите са читањем да бисте сазнали како да омогућим Спотлигхт на закључаном екрану Виндовс-а.

Како функционише рефлектор на прозорима

Рад Виндовс Спотлигхт-а зависи од Бинг-а јер тамо Спотлигхт добија упечатљиве слике високог квалитета. Спотлигхт прво преузима ове слике са Бинг-а, чије се сликовне датотеке чувају на вашем рачунару. Наставите да читате да бисте сазнали где су фотографије Виндовс Спотлигхт ускладиштене на вашем рачунару и како да их лоцирате. Затим, Спотлигхт приказује ове слике на вашем закључаном екрану да бисте их видели кад год се пријавите на радну површину или пређете у режим спавања.

Могу ли да додам прилагођени екран за закључавање на Виндовс 10?

Ако вам се не свиђају слике које Спотлигхт приказује на вашем закључаном екрану и не разумете како функционише Виндовс Спотлигхт, можете да промените подешавања закључаног екрана на рачунару да бисте додали прилагођену позадину закључаног екрана. Виндовс 10 омогућава корисницима да мењају и персонализују свој закључани екран и почетни екран на који год начин желе. Међутим, кад год покушате да промените закључани екран на рачунару са оперативним системом Виндовс 10, уверите се да сте изабрали слику са одговарајућом резолуцијом. Екран за закључавање оперативног система Виндовс 10 захтева слику са одређеним резолуцијама да би се правилно учитао, а захтеви за резолуцију за закључани екран Виндовс 10 су размотрени у наставку. Наставите да читате да бисте сазнали како да укључите Спотлигхт на закључаном екрану оперативног система Виндовс.

  • Резолуција коју сте изабрали за прилагођену слику закључаног екрана зависи од односа екрана вашег уређаја. Ако користите уређај са размером 16:9, слика са резолуцијама попут 1280×720 или 1920×1080 би била савршена за закључани екран. Слично томе, ако користите уређај са другачијим односом ширине и висине, резолуција слике ће бити само у складу са овим односом.
  • Закључани екран ће остати центриран на екрану радне површине.
  • Када промените размере слике, креиране слике на закључаном екрану могу се непредвидиво скалирати и центрирати на вашем уређају.
  • Ако ваша прилагођена слика закључаног екрана укључује важан текст, саветује се да користите однос ширине и висине слике 16:9 и регион 4:3 за приказивање текста за правилан приказ слике.

Наставите да читате да бисте сазнали где се фотографије Виндовс Спотлигхт чувају на вашем Виндовс 10 рачунару.

Како онемогућити Виндовс Спотлигхт на Виндовс 10

Сада када знате захтеве за прилагођену слику закључаног екрана за Виндовс 10, обавестите нас како да онемогућимо Виндовс Спотлигхт у оперативном систему Виндовс 10 да бисмо поставили прилагођену слику. Подразумевано је омогућено на вашем Виндовс 10 рачунару. Међутим, ако желите да онемогућите Виндовс Спотлигхт, можете га онемогућити тако што ћете променити смернице групе и поставке управљања мобилним уређајима (МДМ). Ове смернице можете пронаћи на следећим локацијама.

Напомена: Уређивач смерница локалне групе доступан је само у издањима Виндовс 10 Ентерприсе, Виндовс 10 Едуцатион и Виндовс 10 Про. Осим ових оперативних система, ово не бисте имали на свом систему. Али не брините, можете га лако инсталирати на Виндовс 10 Хоме издање користећи наш водич за инсталирање уређивача локалних групних политика на Виндовс 10.

  • За конзолу за управљање групним смерницама пронађите смернице на следећој путањи локације.
User Configuration PoliciesAdministrative TemplatesWindows ComponentsCloud Content
  • За уређивач смерница локалне групе пронађите смернице на следећој путањи локације.
User Configuration Administrative TemplatesWindows ComponentsCloud Content

У оперативном систему Виндовс 10 Ентерприсе и Едуцатион можете променити поставке смерница групе и заменити Виндовс Спотлигхт изабраном сликом. Можете да предузмете следеће кораке да бисте извршили ове промене да бисте га онемогућили.

1. Притисните заједно тастере Виндовс + Р да бисте отворили дијалог Покрени.

2. Затим откуцајте гепедит и притисните тастер Ентер да бисте покренули уређивач локалних отворених групних смерница.

2. Проширите фасциклу Конфигурација рачунара.

3. Затим идите на Административни шаблони > Контролна табла > Персонализација > Форсирај одређену подразумевану слику закључаног екрана.

4. Овде изаберите опцију Онемогућено и кликните на Примени > ОК да бисте сачували промене.

Сада, ако желите да знате како да омогућим Спотлигхт на закључаном екрану Виндовс-а, можете једноставно да пратите кораке поменуте овде Подешавања > Персонализација > Закључани екран > Позадина и изаберите Виндовс Спотлигхт.

Где пронаћи слике у центру пажње у оперативном систему Виндовс 10?

Ако желите да знате где су фотографије Виндовс Спотлигхт ускладиштене на вашем рачунару, не морате да тражите нигде другде осим у библиотеци система. Све слике које Виндовс Спотлигхт приказује на закључаном екрану чувају се на рачунару. Можете лоцирати ове сликовне датотеке на рачунару тако што ћете отићи до локације датотеке на рачунару. Генерално, слике закључаног екрана се чувају на следећи начин.

1. Можете да лоцирате тренутну слику закључаног екрана навигацијом до следеће локације на рачунару.

Напомена: На неким уређајима ће вам можда требати посебне административне дозволе да бисте приступили фасцикли Системски подаци.

C:ProgramDataMicrosoftWindowsSystemData<User's SID>ReadOnlyLockScreen_O

2. Претходне и друге слике на закључаном екрану се такође чувају на вашем рачунару и могу се пронаћи тако што ћете отићи до следеће локације на рачунару.

%localappdata%PackagesMicrosoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewyLocalStateAssets

Често постављана питања (ФАК)

К1. Могу ли да пронађем Спотлигхт слике?

Анс. Да, можете да пронађете тренутну и претходну слику приказану на закључаном екрану оперативног система Виндовс 10 из системске библиотеке.

К2. Могу ли да онемогућим Виндовс Спотлигхт?

Анс. Да, можете да онемогућите Виндовс Спотлигхт тако што ћете променити подешавања персонализације на рачунару.

К3. Да ли је Виндовс Спотлигхт подразумевано омогућен?

Анс. Да, Виндовс Спотлигхт је подразумевано омогућен на Виндовс 10 рачунарима. Касније га можете онемогућити у подешавањима.

К4. Могу ли да користим прилагођену слику за закључани екран на свом Виндовс 10 рачунару?

Анс. Да, Виндовс 10 омогућава корисницима да користе прилагођену слику као почетни екран и екран за закључавање.

К5. Одакле потичу слике Спотлигхт?

Анс. Спотлигхт слике се преузимају са Бинг-а.

***

Надамо се да вам је овај водич био од помоћи и да сте могли да разумете шта је Виндовс Спотлигхт и како функционише. Јавите нам какво је било ваше искуство са Виндовс Спотлигхт-ом. Ако имате било каквих сугестија или питања, јавите нам у одељку за коментаре.

  Како поправити клизач за батерију који недостаје у ажурирању Виндовс 10 Фалл Цреаторс