Шта су апликације на једној страници? Примери, оквири и још много тога

Једностране апликације (СПА) су одличне за пружање изванредног корисничког искуства. Они нуде брзину, укључују поједностављен процес развоја и троше мање ресурса сервера.

Није ни чудо што данас постају све популарнији. Технолошки гиганти попут Гоогле-а користе апликације за једну страницу као што су Гмаил и Гоогле Мапс како би одушевили кориснике.

Дакле, ако размишљате о изради апликације, СПА може бити добар избор на основу ваших захтева за бржом апликацијом компатибилном са више платформи и богатом функцијама за ваше СааС пословање, друштвену мрежу и друге случајеве употребе.

Али шта је заправо СПА?

Хајде да разговарамо о апликацијама на једној страници, њиховим предностима и недостацима и како их креирати.

Шта су апликације на једној страници?

Апликација за једну страницу (СПА) је једна веб страница, веб локација или веб апликација која ради у оквиру веб прегледача и учитава само један документ. Није му потребно поновно учитавање странице током његове употребе, а већина његовог садржаја остаје иста, док само неки од њих треба ажурирати. Када садржај треба да се ажурира, СПА то ради преко ЈаваСцрипт АПИ-ја.

На овај начин корисници могу да виде веб локацију без учитавања целе нове странице и података са сервера. Као резултат, перформансе се повећавају и осећате се као да користите изворну апликацију. Корисницима нуди динамичније веб искуство. Спа центри помажу корисницима да буду у једном, некомпликованом веб простору на лаке, изводљиве и једноставне начине.

Примери СПА

Гмаил, Фацебоок, Трелло, Гоогле Мапс, итд., све су апликације за једну страницу које нуде изванредно корисничко искуство у претраживачу без поновног учитавања странице.

На пример, када отворите свој Гмаил налог, можете видети да се ништа не мења током навигације. Његово заглавље и бочна трака су исти у пријемном сандучету, а када стигне нова е-пошта, брзо одражава промену учитавањем свог садржаја путем ЈаваСцрипт-а.

Како функционишу бање?

Архитектура једностраних апликација је једноставна. Укључује технологије рендеровања на страни клијента и сервера.

Претпоставимо да желите да посетите одређену веб страницу. Када унесете његову адресу да бисте затражили приступ од вашег претраживача, претраживач шаље овај захтев серверу и заузврат долази са ХТМЛ документом.

Користећи СПА, сервер шаље ХТМЛ документ само за први захтев, а за следеће захтеве шаље ЈСОН податке. То значи да ће СПА поново написати садржај тренутне странице и неће поново учитати целу веб страницу. Дакле, нема потребе да додатно чекате на поновно учитавање и брже перформансе. Ова могућност чини да се СПА понаша као матична апликација.

Апликација за једну страницу разликује се од апликација са више страница (МПА). Ово последње су веб апликације са више страница које се поново учитавају када корисник затражи нове податке.

Штавише, СПА-овима може потрајати неко време да се учитају у почетку, али нуде брже перформансе и глатку навигацију након учитавања. МПА могу бити релативно спори и потребан им је врхунски интернет, посебно са графичким елементима. Примери МПА могу бити Амазон и Гоогле документи.

Које су предности СПА? 👍

Већина ресурса, попут ХТМЛ-а, ЈаваСцрипт-а и ЦСС-а који су потребни СПА-у, учитавају се на почетку и не захтевају поновно учитавање када се користе. Само пренос података може да се промени, што га чини веома осетљивим. Хајде да сазнамо које све погодности нуде СПА.

Боља брзина

Веб апликације морају да нуде већу брзину и да не губе време корисника; у супротном, корисници могу пронаћи друга ефикасна места. СПА пружају краће време одговора јер се цела страница не мора поново учитавати и само се подаци мењају у деловима захтеваног садржаја. Дакле, брзина веб апликације се значајно побољшава.

  Како добити више боја за Снапцхат цртеже

Побољшано корисничко искуство

Боље корисничко искуство је од виталног значаја за успех апликације. Многи извештаји сугеришу да корисници напуштају веб странице које су спорије и које нису једноставне за коришћење. Али са СПА-овима, корисници не морају поново да чекају да поново учитају цео садржај само да би добили део. Уместо тога, они могу брже да добију тражене информације, што побољшава њихово искуство коришћења СПА.

Ефикасно кеширање

Апликација за једну страницу може ефикасно кеширати податке јер шаље захтев серверу само једном, а затим ажурира остале податке. На овај начин може да користи ове податке да функционише чак и када сте ван мреже. Ако се конекција корисника прекине, он може да синхронизује локалне податке са сервером када се веза успостави.

Поједностављени развој

Развој СПА је лакши јер програмери не морају да троше више времена на писање кода и приказивање веб страница на серверу. Уместо тога, они могу поново да користе код на страни сервера и одвоје СПА од корисничког интерфејса фронтенда. То имплицира да фронтенд и бацкенд тимови могу да се концентришу на свој посао без бриге.

Али како?

Развој фронтенда постаје лак у СПА-овима због њихове одвојене архитектуре, где се фронтенд екран одваја од бацкенд услуга. Пошто се критичне позадинске функције предузећа не мењају много, ваши клијенти могу да имају доследно искуство у коришћењу ваше апликације, регистрацији попуњавањем обрасца итд. Можете да задржите исти садржај, али да промените његов изглед.

Када се позадинска логика и подаци одвоје од начина на који су представљени, апликацију претварате у услугу, омогућавајући програмерима да креирају више начина фронтенда и покажу ту услугу. Такође омогућава програмерима да граде, експериментишу и примењују фронтенд без бриге о позадинској технологији.

Лако за отклањање грешака

Отклањање грешака у апликацији је од виталног значаја како би се осигурало да ништа не може спречити да ради оптимално откривањем и уклањањем грешака и грешака које могу успорити њен рад.

Једностране апликације се лако отклањају са Гоогле Цхроме-ом јер су направљене коришћењем популарних оквира као што су Реацт, Ангулар, Вуе.јс, итд. Можете лако да надгледате и истражујете елементе странице, податке и мрежне операције.

Поред тога, отклањање грешака у СПА је лакше од МПА јер СПА имају сопствене алате за програмере за Цхроме. Програмери могу да испитају приказивање ЈС кода из претраживача и отклоне СПА-ове уместо да пролазе кроз стотине и хиљаде линија кода. Цхроме алатке за отклањање грешака такође приказују елементе странице, захтеве за подацима са сервера и кеширање података.

Мања потрошња ресурса

Апликације за једну страницу троше мање пропусног опсега јер учитавају странице само једном. Они такође раде у областима са споријом интернет везом, па су погодни за коришћење за све. Осим тога, они раде ван мреже, чувајући ваше податке, тако да не морате да им обезбеђујете конзистентан интернет да бисте им приступили и радили на њима, за разлику од МПА као што је Гоогле документи.

Компатибилност на више платформи

Програмери могу лако да направе апликације које могу да раде на било ком оперативном систему, уређају и претраживачу користећи једну базу кода. Дакле, то доприноси и корисничком искуству јер они могу да користе СПА где год желе.

Поред тога, програмери могу да праве апликације богате функцијама прилично без напора. На пример, они могу укључити аналитику у реалном времену док развијају апликацију за уређивање садржаја.

Међутим, постоје и неке негативне стране везане за СПА.

Недостаци СПА 👎

Лоше перформансе СЕО-а

Архитектура СПА укључује само једну страницу са једним УРЛ-ом. То ограничава могућност СПА-ова да искористе предности оптимизације претраживача (СЕО). СЕО технике помажу у побољшању рангирања вашег сајта у резултатима претраживача, јер постоји велика конкуренција.

Пошто постоји само један УРЛ без промена или изузетних адреса, оптимизација за СЕО је незгодна. Недостаје јој индексација, добра аналитика, јединствени линкови, метаподаци, итд. Такве странице немају среће да их скенирају ботови за претрагу, па оптимизација постаје тешка.

Претње на мрежи

СПА-ови су рањивији на онлајн претње као што је скриптовање на више локација (КССС) него МПА. Нападачи могу да користе КССС да убаце скрипте на страни клијента у веб апликацију и компромитују је. Поред тога, контрола приступа није строга на оперативном нивоу. Може открити осетљиве податке и функције ако програмери не предузму мере предострожности.

  7 најбољих алата за маркетинг заснован на налогу (АБМ) у 2022

Почетно време учитавања

Иако се СПА-ови хвале због одличних перформанси и брзине, потребно је неко време да се учита комплетна локација. То може да иритира неке кориснике који можда неће поново отворити апликацију.

Историја претраживача

Спа центри не чувају историју прегледача. Ако проверите историју за било какве вредне податке, видећете само везу СПА до целе веб странице. Такође, не можете да се крећете напред-назад у СПА. Ако притиснете дугме за повратак, завршићете на претходно учитаној веб страници, а не у претходном стању. Међутим, овај недостатак се може неутралисати коришћењем ХТМЛ5 Хистори АПИ-ја.

Када треба користити СПА?

Бање имају много предности, али и недостатака, као што сте видели у претходном одељку. Дакле, није мудро рећи да је то сасвим добро или лоше. Зависи од ваших захтева и циљева да креирате апликацију.

 • Ако желите да направите веб локацију са мањим количинама података и динамичком платформом, можете користити апликације на једној страници.
 • Такође је корисно ако планирате да направите мобилну апликацију у будућности, можете користити бацкенд АПИ и за своју веб локацију и за мобилну апликацију.
 • Архитектура СПА је такође погодна за изградњу друштвених мрежа (на пример, Фацебоок), затворених заједница и СааС платформи јер им не треба много СЕО.
 • Ако желите да понудите беспрекорну интеракцију корисника у својој апликацији, идите на СПА. Апликације за једну страницу као што су Гоогле мапе користе овај приступ да обезбеде промене уживо када се корисници преселе са једног места на друго.
 • СПА-ови су такође одлични ако желите да понудите ажурирања ваше апликације уживо у сврхе као што су стриминг података, графикони у реалном времену, обавештења, упозорења итд.
 • Одаберите СПА-ове ако желите да понудите изворно, доследно и динамично корисничко искуство на различитим оперативним системима, прегледачима и уређајима.

Дакле, ако означите неку или неке од горе наведених тачака, можете ићи на СПА. Хајде да брзо схватимо како да креирамо апликације за једну страницу.

Како направити СПА?

Сваки развој софтвера, укључујући СПА, захтева три најважнија аспекта – тим, време и алате и технологије за производњу апликације.

Тим

Морате имати развојни тим са експертизом у ЈаваСцрипт-у, ЦСС-у и ХТМЛ-у, заједно са познавањем других сродних технологија. Направите тим од:

 • Менаџери пројекта да предводе тим и прате и воде процес развоја
 • ЈаваСцрипт програмери за писање квалитетног фронтенд кода
 • УКС/УИ дизајнери да лепо дизајнирају апликацију, узимајући у обзир употребљивост
 • Позадински софтверски инжењери за беспрекорно повезивање сервера и интерфејса апликације
 • Стручњаци за контролу квалитета да тестирају апликацију на грешке и грешке, обезбеђујући да ништа не може да угрози перформансе апликације

Време и буџет

Поправите временску линију развоја ваше апликације како бисте били сигурни да ће се завршити када вам затреба да се примени на тржишту. Одредите временски оквир према сложености апликације, захтевима функција и величини тима. Посветите довољно времена истраживању, планирању и развоју поједностављеног процеса за сваку развојну фазу, од писања кода до пројектовања, тестирања и примене.

Поред тога, имајте планове и ресурсе за одржавање апликације за решавање проблема, додавање нових функција, ажурирање садржаја итд. Такође, уверите се да све функционише у оквиру вашег буџета. За ово, паметно распоредите чланове свог тима и ресурсе.

Алати и технологије

Алати и технологије су критичне у развоју веб апликација. Као што је раније поменуто, ЈаваСцрипт, ЦСС и ХТМЛ су три технологије које морате користити да бисте развили свој СПА. Осим тога, потребна вам је и гомила других алата, као што су ЈаваСцрипт оквири за прављење „скелета“ апликације, Ајак (ЈС и КСМЛ) за примену, позадинске технологије као што су ПХП, Ноде.јс, итд., и база података попут МонгоДБ или МиСКЛ.

Хајде да разумемо нешто више о ЈаваСцрипт оквирима погодним за СПА развој.

Ембер

Ембер или Ембер.јс је одличан ЈаваСцрипт оквир за прављење апликације на једној страници. Продуктиван је и тестиран како би понудио солидну основу за креирање ваше апликације. Има могућности које су вам потребне за креирање корисничких интерфејса богатих функцијама који раде на више уређаја.

  8 СОЦКС5 проксија за боље перформансе

Емберова УИ архитектура је скалабилна и подржава врхунске глобалне фирме као што су Мицрософт, Аппле, Нетфлик, ЛинкедИн и још много тога. То је оквир „са батеријом“ са свиме што вам је потребно да бисте имали искуство „ван кутије“ од првог дана развоја ваше апликације.

Ембер ЦЛИ функционише као окосница Ембер апликације и беспрекорно обезбеђује генераторе кода за прављење нових ентитета, сређивање датотека итд. Нуди уграђено окружење са брзим аутоматским поновним учитавањем, реконструисањем и тестирањем. Такође можете брзо да примените своју апликацију помоћу једне команде.

Штавише, Емберов рутер је одличан и укључује асинхронизовано учитавање података, параметре упита и динамичке УРЛ адресе. Поред тога, има библиотеку са свим функцијама за приступ подацима (познату као Ембер Дата), свеобухватно тестирање и бесплатне надоградње перформанси.

Ангулар.јс

Један од најбољих ЈаваСцрипт оквира, Ангулар.јс, помаже вам да ефикасно креирате своју апликацију на једној страници са снажним могућностима. Омогућава вам да проширите ХТМЛ речник ваше апликације и нуди окружење које се брзо гради, читљиво и изражајно.

Ангулар.јс је веома проширив и компатибилан са више библиотека. Такође можете лако да замените или модификујете било коју функцију да бисте прилагодили своју апликацију и направили је на основу ваших потреба за функцијама и да одговара вашем току развоја.

Штавише, Ангулар.јс користи повезивање података за ажурирање погледа на основу промена модела и уклања ДОМ манипулацију. Такође можете да користите контролере и обичан ЈаваСцрипт који ће вам помоћи да лако одржавате, тестирате и поново користите свој код.

Можете креирати компоненте са директивама, компонентама за вишекратну употребу и локализацијом. Поред тога, користите дубоко повезивање, проверу ваљаности образаца и омогућите ефикасну комуникацију сервера користећи његове могућности.

Бацкбоне.јс

Бацкенд.јс пружа чврсту „кичму“ или структуру апликацијама са моделима, прилагођеним догађајима, повезивањем кључ-вредност, погледима са руковањем догађајима и колекцијама са више функција. Повезује се на ваш АПИ користећи РЕСТфул ЈСОН интерфејс.

Можете да користите његов рутер да ажурирате УРЛ претраживача ваше апликације и омогућите корисницима да је обележе и деле. Његов код је доступан на ГитХуб-у и има МИТ лиценцу. Неке од апликација које користе Бацкбоне.јс су Хулу, Аирбнб, Пандора, Трелло, Стрипе, Кхан Ацадеми, Битбуцкет, ВордПресс.цом и још много тога.

Вуе.јс

Вуе.јс је прогресивни ЈС оквир и нуди свестран екосистем који помаже у изградњи вашег СПА. Овај пројекат отвореног кода са лиценцом МИТ-а омогућио је лако креирање одличног корисничког интерфејса за апликације на једној страници.

Дизајниран је да буде прилагодљив и може да се креће између оквира и библиотеке на основу случаја употребе. Његова приступачна библиотека се фокусира само на слој приказа апликације и нуди библиотеке за решавање сложености у већим апликацијама на једној страници.

Реаговати

Реаговати је једна од најпопуларнијих ЈаваСцрипт библиотека за креирање апликација на једној страници. Развили су га и одржавају Фацебоок (сада Мета) програмери. И то је отвореног кода, и ви томе можете допринети.

Постоји много разлога да изаберете Реацт за развој вашег следећег СПА. Хајде да видимо неке од њих.

 • Лако прилагодљив ако сте ЈаваСцрипт програмер.
 • Реацт документација је најбоље место за почетак учења.
 • Ако научите концепте Реацт-а, то ће вам помоћи да направите мобилне апликације и са Реацт Нативе-ом који прати сличне концепте.
 • Велика заједница која води до великог скупа пакета трећих страна.
 • Већина компанија као што су Фацебоок, Блоомберг, Аирбнб, Инстаграм, Скипе, итд., користе Реацт библиотеку за развој корисничког интерфејса.

Није неодољиво рећи да је Реацт најпопуларнија библиотека за прављење веб апликација у то време. Пробајте, свидеће вам се. Погледајте ове ресурсе да бисте научили Реацт ако је потребно.

Закључак 👨‍💻

Апликације на једној страници (СПА) могу вам бити од помоћи ако желите да направите веома брзу, бржу и богату апликацију за друштвене мреже, СааС пословање, ажурирања уживо, итд. Стога одредите своје захтеве и циљеве да бисте одлучили да ли СПА ће одговарати вашем развојном процесу и у складу са тим одабрати ЈаваСцрипт оквир да бисте започели.