Шта су Деепфакес и како их направити?

Ваше објашњење на једном месту за Деепфакес и да их лако учините са Фацесвап-ом.

Вештачка интелигенција више није тако „вештачка“. Ова времена су га опасно приближила нама људима.

Може да предлаже, пише, ствара уметност, а сада изгледа и прича као жив.

Ово је један од најновијих развоја у овој области који треба да искористимо. Међутим, и овога се морамо чувати.

Шта су Деепфакес?

Реч Деепфаке је скована комбиновањем дубоког учења и лажног. Једноставно речено, такође можете претпоставити да је ово стручно изманипулисан или дубоко лажни медиј.

Према Википедији, ово је такође познато као синтетички медиј у којем се постојећа слика, аудио или видео модификују да представљају неког другог у потпуности.

Типично, деепфакес чине да познате личности изгледају као да кажу нешто што иначе не би.

На основу вештине његовог креатора, може бити изузетно тешко рећи да ли је стварна или лажна.

Како функционишу Деепфакес?

Једноставно речено, део оригиналног видеа (рецимо лице) је замењен лажним сличним изгледом. У таквом случају, може се назвати и замена лица, као у овом ‘Обамином’ видеу.

Међутим, није ограничен само на видео, а имамо и дубоке лажне слике и звук (и ко зна, деепфаке ВР аватаре у блиској будућности).

Извор: Дизни

Методологија рада иза оваквих трикова првенствено зависи од апликације и основног алгоритма.

Према овом Дизнијевом истраживачком раду, постоје различите технике, укључујући енкодере-декодере, генеративне адверсаријске мреже (ГАН), деепфакес засноване на геометрији, итд.

Међутим, на следеће одељке у великој мери утиче како функционише са Фацевап-ом. Ово је бесплатни Деепфаке софтвер отвореног кода који омогућава више алгоритама да би добили очекивани резултат.

Постоје три главна процеса за генерисање деепфакеса: екстракција, обука и конверзија.

#1. Екстракција

Овде се ради о откривању и истискивању предметне области од интереса из узорака медија, оригиналног и оног за замену.

На основу хардверских могућности, може постојати много алгоритама за ефикасну детекцију.

На пример, Фацесвап има неколико различитих опција за екстракцију, поравнање и маскирање на основу ефикасности ЦПУ-а или ГПУ-а.

Екстракција једноставно идентификује лице у целокупном видеу. Поравнавање тачака кључних карактеристика било ког лица (очи, нос, брада, итд.). И на крају, маскирање блокира друге елементе слике осим области од интереса.

Укупно време потребно за излаз је важно при одабиру било које опције, пошто избор алгоритама који захтевају велике ресурсе на осредњем хардверу може довести до неуспеха или знатно дуго времена за постизање прихватљивих резултата.

Поред хардвера, избор зависи и од параметара као што су да ли улазни видео пати од препрека на лицу као што су покрети руку или наочаре.

Неопходан елемент, на крају, је чишћење (објашњено касније) излаза, пошто ће екстракције имати неколико лажних позитивних резултата.

На крају, екстракција се понавља за оригинални видео и лажни (користи се за замену).

#2. обука

Ово је срце стварања деепфакеса.

Обука се односи на неуронску мрежу која се састоји од енкодера и декодера. Овде се алгоритми уносе екстрахованим подацима да би креирали модел за каснију конверзију.

Кодер конвертује улаз у векторску репрезентацију да би обучио алгоритам да поново креира лица из вектора, као што то ради декодер.

Након тога, неуронска мрежа процењује своје итерације и упоређује их са оригиналом додељивањем резултата губитка. Ова вредност губитка опада током времена како алгоритам наставља да се понавља, а ви престајете када су прегледи прихватљиви.

  Како да стримујете игру са ПС4

Обука је дуготрајан процес, а резултати се генерално побољшавају на основу итерација које изводи и квалитета улазних података.

На пример, Фацеавап предлаже најмање 500 слика свака, оригиналних и за замену. Поред тога, слике би требало да се међусобно значајно разликују, покривајући све могуће углове у јединственом осветљењу за најбољу рекреацију.

Због дужине тренинга, неке апликације (као што је Фацесвап) омогућавају да се обука прекине на пола пута или да се настави касније.

Посебно, фотореализам излаза такође зависи од ефикасности алгоритма и улаза. И један је опет ограничен хардверским могућностима.

#3. Конверзија

Ово је последње поглавље у стварању деепфаке. Алгоритми конверзије требају изворни видео запис, обучени модел и изворни фајл поравнања.

Након тога, може се променити неколико опција које се односе на корекцију боје, тип маске, жељени излазни формат итд.

Након конфигурисања ових неколико опција, само сачекате коначни рендер.

Као што је поменуто, Фацесвап ради са много алгоритама, а може се играти између њих да би се добила подношљива замена лица.

Је ли то све?

Не!

Ово је била само замена лица, подскуп деепфаке технологије. Замена лица, попут дословног значења, замењује само део лица да би дала слабу представу о томе шта би деепфакес могли да ураде.

За веродостојну замену, можда ћете морати да имитирате звук (познатији као клонирање гласа) и целокупну физичку структуру, укључујући све што се уклапа у оквир, овако:

Дакле, шта је овде у игри?

Оно што се могло догодити јесте да је аутор деепфаке-а сам снимио видео (као што је наведено у последњих неколико секунди), синхронизовао дијалог са синтетичким гласом Моргана Фримана и заменио његову главу.

Коначно, не ради се само о замени лица, већ о целом кадру, укључујући аудио.

На ИоуТубе-у можете пронаћи гомилу деепфакеса до те мере да постаје застрашујуће шта да верујете. А све што је потребно је моћан рачунар са ефикасном графичком картицом за почетак.

Међутим, савршенство је тешко постићи, а то је посебно тачно код деепфакеса.

За убедљив деепфаке који може да обмане или одушеви публику, потребна је вештина и неколико дана до недеља обраде за минут или два видеа.

Занимљиво, колико су ови алгоритми способни за сада. Али оно што будућност носи, укључујући и колико ефикасне ове апликације могу бити на хардверу ниже класе, је нешто што је читаве владе учинило нервозним.

Међутим, нећемо урањати у његове будуће последице. Уместо тога, хајде да проверимо како да то урадите сами за малу забаву.

Креирање (основних) Деепфаке видео записа

Можете проверити многе апликације на овој листи деепфаке апликација за прављење мемова.

Један од њих је Фацесвап, који ћемо користити.

Постоји неколико ствари које ћемо осигурати пре него што наставимо. Прво, требало би да имамо видео снимак мете доброг квалитета који приказује различите емоције. Затим ће нам требати изворни видео за пребацивање на циљ.

Поред тога, затворите све апликације које интензивно користе графичку картицу као што су претраживачи или игре пре него што наставите са Фацесвап-ом. Ово је посебно тачно ако имате мање од 2 гига ВРАМ-а (видео РАМ-а).

Корак 1: Издвајање лица

Први корак у овом процесу је издвајање лица из видео снимка. За ово морамо да изаберемо циљни видео у улазном директоријуму и да наведемо излазни директоријум за екстракције.

Поред тога, постоји неколико опција, укључујући детектор, алигнер, маскер, итд.; Објашњења за свако су у Фацеавап ФАК-има, и било би узалудно понављати информације овде.

  Минималистички алат за писање онлајн без ометања

Извор: Фацесвап ФАК

Генерално је добро прегледати документацију ради бољег разумевања и пристојног резултата. Међутим, постоје корисни текстови у оквиру Фацесвап-а које можете пронаћи ако пређете мишем преко одређене опције.

Једноставније речено, не постоји универзални начин, и треба почети са најбољим алгоритмима и успешно их спустити да би се створио убедљив деепфаке.

За контекст, користио сам Мтцнн (детектор), Фан (алигнер) и Бисенет-Фп (маскара) док сам све остале опције задржао какве јесу.

Првобитно сам пробао са С3Фд (најбољи детектор) и неколико других маски у комбинацији. Међутим, моја 2Гб Нвидиа ГеФорце ГТКС 750Ти није могла да поднесе терет, а процес је више пута пропао.

Коначно, ублажио сам своја очекивања и подешавања да то прођем.

Осим избора одговарајућег детектора, маскера итд., Постоји још неколико опција у Подешавања > Конфигуриши поставке које помажу да се индивидуална подешавања додатно подесе како би се помогло хардверу.

Једноставно речено, изаберите најнижу могућу величину серије, величину улаза и излазну величину и означите ЛовМем, итд. Ове опције нису доступне универзално и заснивају се на одређеном одељку. Поред тога, текстови помоћи додатно помажу у одабиру најбољих опција.

Иако овај алат ради одличан посао издвајања лица, излазни оквири могу имати много више него што је потребно за обуку (о чему ће се касније расправљати) модела. На пример, имаће сва лица (ако видео има више од једног) и неке неправилне детекције које уопште немају циљно лице.

Ово доводи до чишћења скупова података. Или неко може да провери излазну фасциклу и да се избрише или да користи сортирање Фацесвап да добије помоћ.

Коришћењем горе поменутог алата распоредићете различита лица у низу одакле можете да спојите потребна у једну фасциклу и избришете остала.

Као подсетник, такође ћете желети да поновите екстракцију за изворни видео.

Корак 2: Обука модела

Ово је најдужи процес у стварању деепфаке-а. Овде се улаз А односи на циљно лице, а улаз Б се односи на изворно лице. Осим тога, директоријум модела је место где ће се сачувати датотеке обуке.

Овде је најзначајнија опција Траинер. Постоји много појединачних опција скалирања; међутим, оно што је функционисало за мој хардвер су Дфл-Х128 и лагане тренерке са најнижим подешавањима конфигурације.

Следеће је величина серије. Већа величина серије смањује укупно време обуке, али троши више ВРАМ-а. Итерације немају фиксни ефекат на излаз, и требало би да поставите довољно високу вредност и зауставите обуку када прегледи буду прихватљиви.

Постоји још неколико подешавања, укључујући креирање тимелапсе са унапред подешеним интервалима; међутим, обучио сам модел са минималним.

Корак 3: Замена на оригинал

Ово је последњи подвиг у деепфаке креацији.

Ово генерално не одузима толико времена, а можете се играти са много опција да бисте брзо добили жељени резултат.

Као што је приказано на горњој слици, ово је неколико опција за које треба да се одлучите да бисте започели конверзију.

Већина опција је већ размотрена, као што је директоријум за унос и излаз, директоријум модела, итд. Једна кључна ствар је Алигнментс која се односи на датотеку за поравнање (.фса) циљног видеа. Креира се у директоријуму за унос током екстракције.

Поље Поравнања може да остане празно ако та конкретна датотека није премештена. У супротном, можете изабрати датотеку и прећи на друге опције. Међутим, не заборавите да очистите датотеку за поравнање ако сте раније очистили екстракције.

За ово, овај мини алат се налази у Тоолс > Алигнментс.

Почните тако што ћете изабрати Уклони лица у одељку Задатак, изаберите оригиналну датотеку за поравнање и фасциклу очишћених циљних лица и кликните на Поравнања у доњем десном углу.

  Како инсталирати РАМ на матичну плочу на рачунару

Ово ће креирати модификовану датотеку за поравнање, која одговара фасцикли оптимизованих лица. Запамтите да нам је ово потребно за циљни видео, који желимо да заменимо.

Још неколико конфигурација укључује подешавање боје и тип маске. Подешавање боје диктира мешање маске, а можете испробати неколико, проверити преглед и изабрати оптималну опцију.

Тип маске је важнији. Ово опет зависи од ваших очекивања и доступног хардвера. Обично морате узети у обзир и карактеристике улазног видеа. На пример, Вгг-Цлеар добро функционише са фронталним лицима без препрека, док Вгг-Обструцтед може да ради и са препрекама, као што су покрети рукама, наочаре итд.

Затим, Вритер представља неколико избора на основу жељеног резултата. За нпр. изаберите Ффмпег за видео рендеровање.

Све у свему, кључ успешног деепфаке-а је преглед неколико излаза и оптимизација у складу са расположивим временом и снагом хардвера.

Деепфаке-ове апликације

Постоје добре, лоше и опасне примене деепфакеса.

Добре се састоје од поновног креирања лекција историје од стране оних који су заправо били ту ради већег ангажовања.

Поред тога, користе их платформе за учење на мрежи за генерисање видео записа из текстова.

Али један од највећих корисника биће филмска индустрија. Овде ће бити лако замислити стварну главну улогу која изводи вратоломије, чак и када ће то бити каскадер који ризикује свој живот. Поред тога, прављење филмова на више језика биће лакше него икад.

Долазећи до лоших, нажалост, има их много. Највећа деепфаке апликација до сада, у ствари, 96% (према овом извештају Деептраце), налази се у порно индустрији за замену лица славних са порно глумцима.

Поред тога, деепфакес су такође наоружани против „стандардних“ жена које нису познате личности. Обично такве жртве имају висококвалитетне фотографије или видео записе на својим профилима на друштвеним мрежама који се користе за креирање деепфакеса.

Још једна застрашујућа апликација је висхинг, ака гласовна пхисхинг. У једном таквом случају, извршни директор компаније са седиштем у Великој Британији је пребацио 243.000 долара по налогу „извршног директора“ своје немачке матичне компаније, да би касније сазнао да је то заправо био лажни телефонски позив.

Али оно што је још опасније јесте да дубоко лажно провоцира ратове или тражи предају. У последњем покушају украјински председник Володимир Зеленски поручује својим снагама и народу да се предају у рату који је у току. Међутим, истину је овога пута одао подпар видео.

Коначно, постоји много деепфаке апликација, а тек почиње.

Ово нас доводи до питања од милион долара…

Да ли је Деепфакес легалан?

Ово у великој мери зависи од локалне администрације. Мада, добро дефинисани закони, укључујући шта је дозвољено, а шта не, тек треба да се види.

Ипак, оно што је очигледно је да то зависи од тога за шта користите деепфакес – намера. Готово да нема штете ако намеравате да забавите или образујете било кога, а да не пореметите циљ размене.

С друге стране, злонамерне апликације треба да буду кажњиве законом, без обзира на надлежност. Још једна сива зона је кршење ауторских права које је потребно добро размотрити.

Али да поновим, требало би да проверите код својих локалних органа власти о легалним деепфаке апликацијама.

Пазити!

Деепфкаес користи вештачку интелигенцију да натера било кога да каже ствари.

Не верујте ничему што видите на интернету је први савет на који треба да поступамо. Постоје тоне дезинформација, а њихова ефикасност се само повећава.

А пошто ће бити лакше креирати их, време је да научимо како да уочимо деепфаке.