Супер апликације објашњене за 5 минута или мање

Супер апликације су ту да освоје свет. Супер апликација је мобилна апликација која нуди широк спектар услуга у оквиру једне платформе.

У данашњем дигиталном добу, све више смо се ослањали на разне апликације које ће нам помоћи у различитим задацима и активностима. Од друштвених медија и апликација за размену порука до апликација за куповину и плаћање, доступне су апликације за скоро све што радимо. Али неке апликације дозвољавају приступ свим услугама на једној платформи, која се зове Супер апликације.

Постали су све популарнији као згодно и све-у-једном решење за кориснике за приступ различитим услугама без преузимања и пребацивања између више апликација.

Постоји неколико Супер апликација доступних у различитим земљама, на пример, Раппи у Латинској Америци, Цареем на Блиском истоку, Граб у Југоисточној Азији, Снапп у Ирану, Иандек Го у Русији и Казахстану, Лине у Јапану, ОМНи у Костарики а Хуго у Централној и Латинској Америци.

Очекује се да ће до 2025. године руско тржиште супер апликација достићи невероватних 134 милијарде долара. Кинеска гигантска супер апликација ВеЦхат има 1,26 милијарди корисника, што је највећа од свих супер апликација.

У овом чланку ћемо причати о свему о супер апликацијама, како оне раде, елементима и изазовима супер апликација.

Шта су Супер апликације?

Људи све више зависе од паметних телефона за свакодневне задатке јер се број корисника интернета повећава широм света. Овај развој довео је до супер апликација, омогућавајући корисницима да раде више ствари у оквиру једне апликације, укључујући резервисање путних карата, наручивање намирница и плаћање рачуна.

Супер апликације су беспрекорно, све-у-једном решење за кориснике за приступ широком спектру услуга у оквиру једне платформе. Нуде неколико погодности и за кориснике и за предузећа.

Опсег услуга које се нуде у оквиру супер апликације може да варира, али често укључују е-трговину, резервацију таксија, доставу хране, резервацију карата, плаћање и још много тога. Омогућава корисницима да заврше различите задатке у оквиру исте апликације, чинећи је на једном месту за њихове потребе.

Једна од главних предности супер апликација је њихова способност да понуде једноставно и интегрисано корисничко искуство. Уместо да се пребацују између више апликација да би извршили различите задатке, корисници могу да приступе свим услугама које су им потребне у оквиру једне платформе. То штеди време и труд корисницима и олакшава им да заврше своје задатке.

Како функционишу Супер апликације?

Рецимо да планирате одмор и морате да резервишете хотел, изнајмите аутомобил и пронађете активности. Уместо да идете на више веб локација или апликација да бисте засебно резервисали ове ствари, супер апликација нуди све ове услуге у оквиру једне платформе, омогућавајући вам да планирате и резервишете цео одмор на једном месту. То ће вам уштедети време и труд и знатно олакшати планирање вашег путовања.

Дакле, следећи пут када нађете да користите супер апликацију да бисте ћаскали са пријатељима, наручили храну или резервисали вожњу, одвојите тренутак да цените њихову погодност и ефикасност. Са толико тога да понудимо на једној платформи, није ни чудо што супер апликације брзо постају саставни део нашег свакодневног живота.

  Копирајте путању и име датотеке и фасцикле из контекстног менија датотеке

Кључни елементи Супер апликација

Апликација обично треба да понуди низ услуга да би се сматрала супер апликацијом:

 • Размена порука, комуникација и друштвене мреже: – Требало би да има функције за размену тренутних порука, гласовне позиве, видео позиве и групно ћаскање.
 • Услуге е-трговине: – Супер апликација која омогућава корисницима да претражују и купују производе и услуге преко апликације. Такође, функција куповине и продаје као што је тржиште може додати вредност.
 • Услуге превоза: – У већини метрополитанских градова уобичајене су вожње заједничке вожње, вожње таксијем и бициклом. Резервација превоза са лакоћом и курирским испорукама морају бити карактеристика.
 • Финансијске услуге:- Требало би да имају уграђене системе плаћања и интеграције. Требало би да нуди финансијске услуге као што су банкарство, инвестиционе опције и трансфер новца.
 • Услуге исхране: – Требало би да буду повезане са свим локалним ресторанима и да буду у могућности да испоруче храну на локацију корисника. И куповину намирница такође треба укључити.
 • Плаћање рачуна и комуналних услуга:- Апликација за плаћање свих рачуна на једном месту доприноси удобности корисника.
 • Здравствене услуге и услуге осигурања:- Функција за резервисање термина код лекара, испоруку лекова, алатке за праћење здравља, планове за фитнес и вежбе повећава вредност апликације.
 • Забава: – Могу да понуде стриминг музике и видеа, играње игара и функције е-књига како би привукли данашњу генерацију.
 • Вести и информације: – Најновије вести у тренду, тржишне вести и функције за читање чланака и гледање видео записа са вестима могу бити укључене као функција.

Предности Супер апликација

Погодност

Ако мрзите да преузимате више апликација, Супер апликације су намењене вама. Они обезбеђују све на једном месту за кориснике, омогућавајући им приступ разним услугама на једном месту.

Поједностављено корисничко искуство

Они нуде једноставније и интегрисаније корисничко искуство, јер корисници могу лако да прелазе између различитих услуга у оквиру исте апликације. То може олакшати корисницима да пронађу оно што им је потребно и смањити време проведено у навигацији између различитих апликација.

Повећано ангажовање

Они могу повећати ангажовање корисника пружањем низа услуга које ће корисници вероватно редовно користити. То може довести до повећаног задржавања и лојалности корисника, јер је већа вероватноћа да ће наставити да користе апликацију током времена.

Већи досег за предузећа

Ове апликације пружају вредну платформу за предузећа да допру до шире публике. Нудећи своје услуге у оквиру супер апликације, предузећа могу да дођу до базе корисника који су већ ангажовани са апликацијом, повећавајући шансе да ће корисници испробати њихове услуге.

Побољшано прикупљање података

Супер апликације могу прикупљати податке о понашању и преференцијама корисника, побољшавајући корисничко искуство и креирајући услуге за индивидуалне потребе.

Побољшана безбедност

Супер апликације нуде побољшане мере безбедности, као што су безбедни системи плаћања и шифровани пренос података, што корисницима може пружити додатни слој заштите.

Трошкови

Предузећа могу да поједноставе своје пословање коришћењем једне платформе како би досегла клијенте и смањила трошкове повезане са управљањем више апликација и маркетиншких канала. Податке које прикупљају супер апликације такође могу да користе предузећа за доношење одлука заснованих на подацима и побољшање својих производа и услуга.

Примери Супер апликација

#1. ВеЦхат

ВеЦхат је постао комерцијална апликација са услугама као што су ћаскање, играње игара, медицински састанци, дељење бицикала, наручивање намирница, достава хране, стримови уживо и још много тога.

  10 Цлоуд Објецт Стораге за складиштење јавних и приватних података

Ова супер апликација је невероватно популарна у Кини и у једном тренутку је постала највећа од свих апликација. Била је то само апликација за размену текстуалних порука 2012. године, али је касније трансформисана у супер апликацију због својих конкурената у настајању.

#2. Иандек Го

Ово је руска супер апликација за испоруку и транспорт. Циљ апликације Иандек Го је да помогне људима да се преселе у било који део града на време без одлагања. Нуде дељење таксија, доставу хране, курира и доставу намирница.

#3. Раппи

Поуздано као вредни стартуп у Латинској Америци, Раппи је почео са доставом хране у првим данима да би сада пружао више услуга у једној апликацији. Њихове услуге укључују ресторане, апотеке, алкохолна пића, е-скутере, плаћања, авионске карте и многе друге. Они вам помажу око свега што вам је потребно, а можете да стримујете музику и гледате концерте уживо.

#4. Цареем

То је Дубаи-ова апликација за дељење вожње, али у почетку је почела као апликација за дељење таксија. Цареем својим корисницима нуди малопродају, доставу хране, изнајмљивање аутомобила, такси, дељење бицикала, плаћања и допуне. Они побољшавају прилику и покушавају да изађу као дигитална платформа.

#5. Паитм

Апликација Паитм пружа услуге попут малопродаје, допуне, моде, кафића, ресторана, намирница, биоскопа, резервација путовања итд. Више од 300+ провајдера пословања заснованих на апликацијама удружило се са Паитм-ом како би пружило беспрекорно искуство својим корисницима.

#6. ОМНи

То је супер апликација региона Централне Америке и Кариба (ЦАЦ). Четири главна стуба ОМНи апликације су мобилност, начин живота, финтецх и здравље. То је такође најомиљенија апликација у Костарики.

#7. Линија

Ово је јапанска апликација за ћаскање, сада претворена у платформу друштвених медија. Лине нуди услуге као што су гласовни позиви, видео позиви, резервација таксија, играње игара, рекламе, стримовање и трендовске вести у Јапану. Имају интеграције као што су Лине Паи, Лине Мусиц, Лине Поцкет, Лине Таки и Лине Делима.

#8. Револут

То је апликација у финансијској ниши. Изграђен је да све потребе за потрошњом, штедњом, буџетирањем и улагањем има под једним кровом. Револут има категорије као што су џепови, трговање акцијама, претплате, информације о акцијама и друштвене групе.

#9. Алипаи

Џек Ма га је започео као дигитални новчаник и прерастао у познату азијску супер апликацију. Алипаи пружа услуге путовања, допуне, дигиталне купоне за попуст, плаћање рачуна итд.

#10. Граб

Нуде више услуга као што су такси, изнајмљивање, бицикли, ресторани и достава хране. Проширили су се и пребацили своје седиште у Сингапур. Сада Граб опслужује осам земаља и 300+ градских подручја. Такође, додали су Грабпаи последњих година.

#11. Гојек

Апликација је почела као апликација за вожњу мотоциклом и телефонске услуге. Али сада има разне услуге под својим кровом као што су достава хране, карте за биоскоп, курири, итд. Гојек апликација има услуге ГоРиде, ГоСхоп, ГоСенд и ГоФооф.

Изазови за Супер апликације

 • Аквизиција и задржавање корисника: Супер апликације могу имати потешкоћа да прибаве и задрже кориснике јер се такмиче са широким спектром самосталних апликација које нуде специфичне услуге.
 • Балансирање разноликости и једноставности: Супер апликације треба да понуде широк спектар услуга, што их може учинити сложеним и тешким за навигацију. Успостављање праве равнотеже између разноликости и једноставности може бити изазов.
 • Одржавање доследног корисничког искуства: Супер апликације морају да обезбеде да корисничко искуство буде доследно у свим услугама које се нуде у апликацији. То може бити изазовно, јер различите услуге могу захтевати другачији дизајн и функционалност.
 • Управљање приватношћу и безбедношћу података: Супер апликације често прикупљају и обрађују велику количину личних података, што изазива забринутост за приватност и безбедност података. Они морају осигурати да су транспарентни у вези са својим праксама прикупљања података и предузети кораке да заштите корисничке податке.
 • Конкуренција са самосталним апликацијама: Могу се суочити са конкуренцијом самосталних апликација које нуде специјализоване услуге. Самосталне апликације могу имати конкурентску предност у погледу функционалности и корисничког искуства, јер су дизајниране за једну сврху.
 • Регулаторни изазови: Могу се суочити са регулаторним изазовима на различитим тржиштима јер послују у различитим индустријама и могу бити подложни различитим прописима.
 • Ризик од презасићености и претрпаног корисничког искуства: Још један изазов за супер апликације је ризик да буду презасићени превише услуга и функција. То може довести до претрпаног и збуњујућег корисничког искуства, што негативно утиче на ангажовање и задржавање.
  35+ Мац пречица на тастатури за уређивање текста за убрзавање куцања

Будућност Супер апликација

Према извештајима, једна од три особе широм света је корисник Супер апликације. Очекује се ЦАГР од 23,8% до 2028. за глобално тржиште супер апликација у периоду 2023-2028.

Будућност супер апликација изгледа светла, јер оне нуде практично и све-у-једном решење за кориснике да приступе широком спектру услуга у оквиру једне платформе. Очекује се да ће глобално тржиште супер апликација наставити да расте у наредним годинама, са неколико нових играча који улазе на тржиште, а постојећи проширују своју понуду.

Један од кључних покретача раста супер апликација је све већа потражња за практичношћу и лакоћом коришћења. Како се све више људи ослања на своје паметне телефоне и друге уређаје за приступ информацијама, потражња за апликацијама које то олакшавају наставиће да расте.

Неколико супер апликација већ добро функционише на тржиштима ван САД, као што су ВеЦхат, Алипаи у Кини, Гојек у Индонезији, Паитм у Индији и Граб у југоисточној Азији. Ове супер апликације су пореметиле традиционалне индустрије нудећи корисницима практичнији и ефикаснији начин приступа услугама.

Све у свему, будућност супер апликација изгледа обећавајуће и очекује се да ће оне наставити да играју значајну улогу у начину на који приступамо и користимо услуге на нашим уређајима.

Закључак

Нема сумње да ће Супер апликације освојити свет. Већина нас је искусила практичност и корисност супер апликација из прве руке. Било да резервишемо хотел за пословно путовање или наручујемо намирнице из наших домова, сматрамо да је невероватно корисно да све ове услуге буду доступне у оквиру једне платформе.

Међутим, такође треба да разумемо забринутост због приватности података која долази са коришћењем супер апликација. Од суштинског је значаја да ове платформе спроводе снажне мере заштите података и транспарентно саопштавају своје политике података корисницима како би се позабавиле овим проблемима.

Иако супер апликације могу имати неке ризике и изазове, ове апликације нуде практичност и функционалност за побољшање нашег свакодневног живота. Супер апликације могу направити велику разлику ако сте заузет професионалац, родитељ који жонглира са вишеструким обавезама или неко ко цени ефикасност.

Такође можете истражити све о дигиталним новчаницима.