Суверенитет у облаку и његов значај за рачунарство у облаку

Суверенитет у облаку значи јурисдикциону контролу и власништво над подацима и информацијама у окружењу рачунарства у облаку.

Да бисмо разумели колико је виталан суверенитет у облаку у окружењу рачунарства у облаку, хајде да погледамо неке од повреда података које су се десиле у прошлости.

#1. Епсилон кршење е-поште

30. марта 2011. десила се незаборавна ствар у којој је безбедност података у Епсилону, једном од највећих провајдера услуга е-маил маркетинга, пошла наопако. Епсилон се бави маркетингом путем е-поште за преко 2500 компанија, од којих су неке Фортуне 500.

Последице онога што се догодило почеле су да се осећају почетком априла. Клијенти многих компанија са листе Фортуне 500 почели су да се жале да примају нежељену пошту и пхисхинг мејлове на адресе е-поште које су дали компанијама са листе Фортуне 500.

2. априла, Епсилон је јасно рекао шта се догодило. 30. марта 2011. Епсилон је открио неовлашћен улазак у њихов систем е-поште.

Дошло је до повреде података и украдено је више од 40 милиона имена клијената и адреса е-поште клијената групе компанија које је Епсилон опслуживао. Само ово кршење података довело је до штете од око 4 милијарде долара.

Епсилонов случај није јединствен. Безбројне компаније су претрпеле скупе повреде које су резултирале тиме да поверљиви подаци доспеју у погрешне руке.

Сада замислите шта би се догодило ако дође до кршења медицинских, финансијских или војних информација. То је сценарио о коме они који усвајају рачунарство у облаку стално морају да размишљају.

Кључна брига за многе организације, због цене и утицаја кршења података, јесте безбедност и транспарентност њихових добављача у облаку.

#2. Инцидент програма НСА Присм

Још један кључни догађај који је престрашио организације које користе рачунарство у облаку био је инцидент у програму Присм. Године 2013. откривено је да је Агенција за националну безбедност Сједињених Држава (НСА), преко програма под називом Призма, имала директан приступ корисничким подацима које држе водеће интернет компаније као што су Мицрософт, Иахоо, Гоогле, Фацебоок и Аппле. Запамтите, неке од ових компанија су водећи добављачи решења у облаку.

  Како форматирати своје ВхатсАпп поруке

Инцидент са Призмом довео је људе до реалности да облака нема. Оно што људи називају облаком су само центри података који нису имуни на прописе у земљама у којима се налазе.

Ако организација користи рачунарство у облаку, а центар података њиховог добављача је у другој земљи, неовлашћени ентитети би могли да приступе њиховим подацима због закона земље у којој се њихови подаци чувају.

Као резултат тога, више организација сада брине о томе где се њихови подаци чувају. Да би то подржала, Цапгемини, мултинационална компанија за пружање услуга информационих технологија и консалтинг, објавила је извештај у јулу 2022. који показује да је 69% организација забринуто због изложености вантериторијалним законима у окружењу облака.

Поред тога, у извештају под насловом, путовање до суверенитета у облаку показало је да 66% организација на глобалном нивоу иу јавном сектору сматра да је понуда локалних/регионалних центара података добављача у облаку кључни критеријум избора.

То је зато што више организација брине о могућности приступа подацима страних влада због локације центара података њихових добављача у облаку.

Све ово указује на потребу да Цлоуд Совереигнти приступи тржишту које брине о безбедности својих података, где се његови подаци чувају, ко им има приступ и различитим законима о приватности података.

У Европи, посебно, компаније су заинтересоване за суверенитет у облаку због доминације америчких добављача облака. У светском истраживању извршних директора које је спровела Међународна корпорација за податке, 80% европских организација сматра дигитални суверенитет својим највећим приоритетом.

Шта је суверенитет у облаку?

Сувереност облака се заснива на идеји да земља или регион има право да регулише и надгледа складиштење, обраду и коришћење података унутар својих граница.

Као резултат тога, суверенитет у облаку пружа предности рачунарства у облаку заједно са усклађеношћу са локалним законима о приватности и безбедности података. Поред тога, у складу је са културним и друштвеним вредностима региона.

Суверени облак обезбеђује да подаци и метаподаци остану у региону или земљи у којој се прикупљају. Такође осигурава да су подаци заштићени од страног приступа и да их власници у потпуности контролишу.

Као што је наведено у извештају Путовање до суверенитета у облаку, суверенитет у облаку ствара окружење рачунарства у облаку које је у власништву, распоређено, којим се управља и којим се управља локално или регионално у оквиру једне нације или јурисдикције.

  Исправите Гоогле фотографије Не могу да сачувају промене

Како постићи суверенитет у облаку?

Да би решење у облаку постигло суверенитет, мора да постоји следеће:

Усклађеност са локалним законима о приватности података

Многе земље имају законе који регулишу прикупљање, обраду и коришћење података о њиховим грађанима. Често се ти закони разликују.

На пример, Немачка има закон о приватности који ограничава пренос података у треће земље чак и ако се компанија која обрађује податке не налази у Немачкој. Земље попут Кине и Русије захтевају да се подаци чувају на серверима у њиховим земљама.

У Европи, Општа уредба о заштити података (ГДПР) регулише заштиту података и приватност и регулише пренос података ван Европске уније. Стога, суверени облак мора бити у складу са законима о приватности података у одређеном региону.

Сувереност података

Да би се постигао суверенитет података, потребно је да постоји локализација података. Да би се то постигло, подаци смештени у облаку се чувају и обрађују у одређеној земљи или региону, у складу са локалним законима о приватности података.

Поред тога, приступ подацима је ограничен само на овлашћено особље, а власници података имају потпуну контролу над подацима ускладиштеним у облаку.

Контрола и приступ подацима

Суверени облак би требало да омогући потпуну регионалну контролу над начином на који се подаци добијени од њих чувају, обрађују и деле.

Додатно, контрола и приступ подацима могу значити омогућавање регионима да приступе подацима ускладиштеним у центрима података на локацији и могућност ревизије, инспекције и захтева да се подаци у центрима података чувају и обрађују унутар њихових граница.

Облак постиже суверенитет тако што обезбеђује усклађеност са законима и прописима о приватности података у региону, суверенитет података и пружа контролу и приступ подацима.

Зашто продавци у облаку треба да понуде суверенитет у облаку својим клијентима

Све више организација и земаља улаже у рачунарство у облаку, а индустрија ће наставити да расте у наредним годинама. Међутим, са овим растом, суверенитет облака ће играти кључну улогу у одабиру решења у облаку.

Следе неки од разлога зашто би добављачи у облаку требало да размотре да понуде суверенитет у облаку својим клијентима:

  • Обраћање забринутости купаца: Како рачунарство у облаку расте, расте и забринутост организација и земаља у вези са безбедношћу њихових података, недостатком контроле над подацима смештеним у облаку и изложеношћу вантериторијалним законима, што може значити приступ осетљивим подацима од стране неовлашћени субјекти. Све ове проблеме може решити добављач облака који нуди суверенитет у облаку.
  • Придржавајте се прописа: Различите земље и региони су развили законе о приватности података. Организације које преносе своје податке и услуге у облак ће желети да се придржавају постојећих закона о приватности података у свом региону. Као резултат тога, суверенитет у облаку ће омогућити добављачима у облаку да понуде решења која омогућавају организацијама да имају користи од рачунарства у облаку, а да се и даље придржавају приватности података у својој земљи.
  • Прилагодите се потребама тржишта: Према извештају Цапгемини, преко 66% организација на глобалном нивоу сматра локални или регионални центар података кључним критеријумом избора за решење у облаку. Стога, добављачи у облаку морају да понуде суверенитет у облаку како би се свидели великом проценту свог тржишта.
  • Перформансе и кашњење: Чувањем података у окружењу облака близу места где се подаци добијају и користе ће побољшати перформансе и смањити кашњење. Ово користи организацијама и апликацијама којима је потребан брз приступ подацима, као што је анализа података.
  • Безбедност и контрола података: Сувереност у облаку омогућава добављачима облака да боље обезбеде податке и приватност својих корисника ограничавањем складиштења, обраде и дељења привилегованих података на земљу или регион порекла. Као резултат, организацијама се гарантује пуна контрола и власништво над подацима. Они могу да избегну неовлашћени приступ подацима својих клијената због различитих територијалних закона.
  • Смањите трошкове: Чувањем података близу извора и где се користе, добављачи у облаку могу да уштеде на трошковима повезаним са преносом података. Поред тога, поштујући регионалне прописе, продавци могу да избегну додатне трошкове усклађености од стране организација које би можда желеле додатне мере усклађености. Коначно, одређене локације могу понудити ниже трошкове складиштења и пропусног опсега за добављача.
  Како омогућити и користити Стаге Манагер у мацОС 13 Вентура

Суверенитет облака је важан за владе и организације. Суверенитет у облаку је неопходан да би се ускладили са прописима у различитим земљама и омогућили организацијама да имају потпуну контролу, власништво и безбедност својих података.

Завршне речи

Очекује се да ће у наредној години суверенитет облака заузети централно место када је у питању избор добављача облака. Због тога је најбоље да добављачи облака почну да нуде суверенитет у облаку како би избегли да буду остављени, да изгубе клијенте и да буду на погрешној страни закона.

Затим можете да проверите платформе за хостовање у облаку за стартапе великих организација.