Све што треба да знате о Дата Месх-у

Дата Месх је архитектура података која има за циљ стварање заједничког, централног ауторитета за податке у целој организацији.

Настоји да створи културу и управљање око података који омогућавају самоуслужне, аутономне тимове и оснажују их да сарађују и иновирају користећи податке. Хајде да разумемо шта је Дата Месх.

Преглед садржаја

Шта је мрежа података?

Једноставним речима, Дата Месх је децентрализована архитектура за управљање подацима унутар организације, што значи да је дизајнирана тако да даје контролу и власништво над подацима тимовима који их користе уместо да их централизује у једну групу или одељење.

Наглашава важност података као кључне имовине. Дизајниран је да помогне организацијама да остваре боље управљање подацима, квалитет података и интеграцију података, док истовремено негује културу доношења одлука заснованих на подацима.

Архитектура мреже података

Дата Месх архитектура обично укључује три главне компоненте: изворе података, инфраструктуру и цевоводе података оријентисане на домен којим управљају функционални власници.

Слика кредита: Мицрософт

 • Извори података: Ово су различити извори података који се користе унутар организације, као што су базе података, АПИ-ји и сензори.
 • Инфраструктура података: Ово је основна инфраструктура која се користи за складиштење, обраду и управљање подацима унутар организације. Може укључивати језера података, складишта података и друге системе за складиштење и обраду података.
 • Доменски оријентисани канали података: Ово су цевоводи који се користе за премештање података из извора података у инфраструктуру података и да би их учинили доступним за употребу функционалним тимовима којима су потребни. Овим цевоводима управљају функционални власници, који су одговорни да обезбеде да подаци буду високог квалитета и да задовољавају потребе пословања.
 • Ове три компоненте су међусобно повезане и интегрисане, а не изоловани силоси података. У архитектури Дата Месх, тимови су одговорни за податке које користе, укључујући њихов квалитет, приступ и безбедност.

  Овај децентрализовани приступ помаже да се осигура да се подаци ефикасно користе и да тимови имају потребне информације за доношење одлука на основу информација. Такође промовише културу доношења одлука на основу података тако што чини податке приступачнијим, транспарентнијим и поузданијим.

  Кораци потребни за пројектовање архитектуре мреже података

  За имплементацију мреже података унутар организације, могу се пратити следећи кораци:

  #1. Идентификујте пословне домене

  Први корак у имплементацији мреже података је идентификација пословних домена унутар организације. Ово су области пословања које су одговорне за испоруку вредности купцима. Сваки пословни домен треба да има јасног власника који је одговоран за податке који се користе у оквиру тог домена.

    Шта учинити ако рачунар не иде у стање спавања

  #2. Успоставите управљање подацима

  Треба успоставити јасан оквир управљања подацима како би се осигурало да се подаци користе одговорно и етички. Ово укључује успостављање улога и одговорности за управљање подацима, постављање стандарда за квалитет и тачност података и дефинисање процеса за приступ подацима и њихово коришћење.

  #3. Дефинишите власништво над подацима

  Сваки пословни домен треба да буде одговоран за податке које користи, укључујући њихов квалитет и тачност. То значи да пословни домен треба да буде укључен у креирање и одржавање података, као и њихово коришћење и дистрибуцију.

  #4. Промовишите писменост података

  Да би се запосленима омогућило да доносе информисане одлуке на основу података, важно је промовисати писменост података унутар организације. То се може урадити кроз програме обуке и едукације, као и обезбеђивањем приступа алатима и ресурсима који омогућавају запосленима да раде са подацима.

  #5. Демократизовати приступ подацима

  Мрежа података промовише демократизацију података, што значи да подаци треба да буду доступни свим запосленима. Ово се може урадити обезбеђивањем алата и ресурса који омогућавају запосленима да приступе и користе податке из целе организације.

  #6. Имплементирајте операције са подацима

  Да би се осигурало да се подацима правилно управља и одржава, важно је успоставити процесе и праксе за операције са подацима. Ово укључује задатке као што су унос података, трансформација података и складиштење и преузимање података.

  Принципи мреже података

  Мрежа података се имплементира кроз скуп принципа и пракси који имају за циљ стварање културе доношења одлука заснованих на подацима и омогућава запосленима да лакше приступају и користе податке из целе организације.

  Ова четири принципа укључују:

  Имаге Цредит: алтексофт

  #1. Децентрализовано власништво и архитектура података оријентисано на домен

  Овај принцип наглашава важност организовања података око пословних домена, при чему је свака пословна јединица одговорна за податке које користи и за квалитет тих података. Ово помаже да се осигура да су подаци усклађени са потребама предузећа и његових клијената и омогућава пословним јединицама да лакше приступе и користе податке из других делова организације.

  #2. Подаци као производ

  Овај принцип третира податке као вредну имовину којом треба управљати и којом се треба управљати као производ. Ово укључује дефинисање производа података, успостављање тимова производа података и креирање мапе пута за производ података.

  #3. Самоуслужна инфраструктура података као платформа

  Подстиче стварање самоуслужног модела за податке, где пословне јединице имају већу контролу над подацима које користе и могу лакше да приступе и користе податке из других делова организације.

  #4. Федерално управљање рачунарима

  Овај принцип успоставља оквир за управљање подацима који узима у обзир потребе и циљеве више заинтересованих страна, укључујући пословне јединице, ИТ и научнике за податке. Овај приступ помаже да се осигура да се подаци користе одговорно и етички и промовише писменост података и доношење одлука засновано на подацима унутар организације.

    Поправите да Самсунг ТВ Плус не ради

  Важност мреже података

  Постоји неколико разлога зашто би организација могла да размисли о усвајању мреже података:

  Побољшан квалитет и тачност података

  Организовањем података око пословних домена и успостављањем јасног власништва и управљања, мрежа података може помоћи да се побољша квалитет и тачност података унутар организације. Ово може помоћи да се осигура да су подаци усклађени са потребама предузећа и његових клијената и може подржати доношење одлука на основу информација.

  Побољшана доступност и употребљивост података

  Мрежа података промовише демократизацију података, што значи да подаци треба да буду доступни свим запосленима. Ово се може урадити обезбеђивањем алата и ресурса који омогућавају запосленима да приступе и користе податке из целе организације. Омогућавајући запосленима лакши приступ подацима и њихово коришћење, мрежа података може помоћи да се побољша писменост података и доношење одлука засновано на подацима унутар организације.

  Већа контрола над подацима

  Са мрежом података, пословним јединицама се даје већа контрола над подацима које користе и квалитетом тих података. Ово може помоћи да се осигура да су подаци усклађени са потребама пословања и да им људи којима су потребни могу лакше приступити и користити их.

  Боље управљање подацима

  Мрежа података промовише успостављање јасних оквира за управљање подацима који помажу да се осигура да се подаци користе одговорно и етички. Ово укључује успостављање улога и одговорности за управљање подацима, постављање стандарда за квалитет и тачност података и дефинисање процеса за приступ подацима и њихово коришћење.

  Све у свему, усвајање мреже података може помоћи организацијама да више искористе своја средства података и промовишу културу доношења одлука на основу података.

  Дата Месх наспрам Дата Лаке

  Мрежа података и језеро података имају неколико разлика у погледу свог фокуса, организације података, нагласка на управљању подацима и писмености и приступу приступу подацима и коришћењу.

  Ево поређења мреже података и језера података у табеларном облику:

  Дата МесхДата Лаке Фокусира се на потребе предузећа и његових клијената Фокусира се на техничке аспекте складиштења и обраде података Организује податке око пословних домена Организује податке у хијерархијску структуру датотека Подацима поседују и њима управљају пословне јединице Подацима може приступити више одељења или тимова Наглашава управљање подацима и писменост податакаИт не фокусира се нужно на управљање подацима или писменост података Омогућава културу доношења одлука на основу података Обезбеђује централизовано складиште за складиштење и обраду података Подстиче самоуслужни приступ подацима Може захтевати ИТ интервенцију за приступ и коришћење података Промовише демократизацију података Може имати ограничен приступ подацима због безбедности или бриге о приватности Прати принципе дизајна вођеног доменом Не прати одређени оквир дизајна Укључује процесе и праксе операција података Можда нема специфичне процесе за операције са подацима Може захтевати више унапред планирања и дизајна Може бити флексибилнији и омогућити ад-хоц складиште података старости и обраде

  Језеро података је централно складиште које вам омогућава да складиштите све своје структуриране и неструктуриране податке у било којој скали. То је место за складиштење података у сировом и грануларном облику пре него што се изврши било каква обрада или трансформација. Ово омогућава организацијама да складиште и анализирају податке флексибилније и исплативије од традиционалних складишта података.

    7 ВордПресс алата за отклањање грешака за решавање проблема

  Док је мрежа података дизајнирана да оснажи тимове да поседују и управљају сопственим подацима уместо да се ослањају на централизовану групу да управља подацима за њих.

  Ресурси за учење мреже података

  Постоји много ресурса доступних на мрежи за учење о мрежи података и може бити неодољиво покушати пронаћи оне од најкориснијих. Учење мреже података на прави начин је важно како бисте осигурали да добро разумете концепте и да их ефикасно примените у свом раду.

  Ови ресурси могу пружити основу за разумевање принципа и пракси мреже података и могу вам помоћи да изградите вештине које су вам потребне за ефикасно управљање и анализу података у окружењу мреже података.

  #1. Мрежа података – модеран концепт децентрализованог управљања подацима

  У овом Удеми курсу, тренер покрива основе архитектуре мреже података за ефикасно управљање подацима. Такође пружа различите студије случаја о имплементацији мреже података.

  Могуће је завршити овај курс на Удеми-у у року од недељу дана, у зависности од вашег распореда и количине времена које сте у могућности да посветите курсу. Међутим, важно је имати на уму да је курс осмишљен тако да пружи свеобухватан преглед мреже података и, као такав, може захтевати више времена за разумевање и потпуно усвајање материјала.

  #2. Дата Месх: Комплетна мајсторска класа

  За појединце који желе да унапреде своје професије, овај курс мреже података је одличан. Овај курс покрива сваку тему која се односи на пројектовање мреже података и архитектуре производа података,

  До краја овог курса моћи ћете да имплементирате концепт мреже података у стварна предузећа. За почетак овог курса није потребно претходно знање о мрежи података,

  #3. Мрежа података: Испорука вредности засноване на подацима у размери

  Ова књига уводи концепт мреже података и пружа јасан преглед како дизајнирати архитектуру мреже података и водич за стратегију и извршавање мреже података.

  Многи рецензенти су открили да је књига користан и практичан водич за разумевање принципа и образаца мреже података и за њихову примену у организацијама.

  Закључак

  Мрежа података је образац дизајна и културни оквир за изградњу организације вођене подацима. Заснива се на идеји стварања „јединственог извора истине“ за податке унутар организације и промовисања концепта података као производа.

  Ово се постиже коришћењем децентрализованог управљања подацима, у којем су вишефункционални тимови одговорни за квалитет, доступност и одржавање података у оквиру свог домена.

  Дата месх такође наглашава важност успостављања јасног разумевања уговора о подацима између различитих тимова и подстиче употребу алата и платформи за откривање података како би се олакшала дељење података унутар организације.

  Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о мрежи података и њеним принципима. Можда ћете бити заинтересовани и за учење о виртуелизацији података.