Терраформ вс. Кубернетес: Поређење између главе

Аутоматизација развоја софтвера била је кључни концепт. Аутоматизација инфраструктуре смањује промене конфигурације и елиминише ризик од људске грешке. Такође обезбеђује транспарентност за све пројектне тимове.

Лансирање новог производа или побољшање постојеће инфраструктуре може бити тешко без аутоматизације. Међутим, постоји много алата за аутоматизацију који могу олакшати животни циклус вашег пројекта.

Овај чланак ће се фокусирати на два најпопуларнија алата за аутоматизацију, Терраформ и Кубернетес, и њихове кључне разлике.

Терраформ Интродуцтион

Терраформ је софтверски програм отвореног кода који нам омогућава безбедно и предвидљиво управљање инфраструктуром великих размера користећи инфраструктуру као код и принципе који се не односе на облак. Ову моћну алатку је развио Хасхицорп и омогућава обезбеђивање инфраструктуре на локацији или у облаку.

Терраформ је написан коришћењем декларативног конфигурационог језика који се зове Хасхицорп Цонфигуратион Лангуаге (ХЦЛ). Ово омогућава аутоматизацију управљања инфраструктуром у било ком окружењу. Поред тога, омогућава ИТ професионалцима да раде заједно и безбедно уносе промене у окружења у облаку и да их скалирају у складу са пословним захтевима.

Модули нуде велику могућност поновне употребе и дељења кода за повећање сарадње и продуктивности у тимовима који раде у облаку. Провајдери су додаци који омогућавају интеракцију и интеграцију са различитим АПИ-јима. Они су један од најважнијих начина за проширење Терраформ функционалности.

Терраформ одржава интерно стање управљане инфраструктуре. Ово укључује ресурсе, конфигурацију, метаподатке и њихове односе. Терраформ активно одржава стање и користи га за планирање, праћење промена и модификовање инфраструктурног окружења. Да би се олакшао тимски рад и сарадња, држава би требало да буде удаљена.

Три конкретна корака чине језгро Терраформ радног процеса. Први је генерисање конфигурационих фајлова кода инфраструктуре који представљају наше жељено окружење. Затим проверавамо да је генерисани план у складу са нашим манифестима. Након пажљивог прегледа свих промена, примењујемо план за обезбеђивање инфраструктурних ресурса.

Увод у Кубернетес

Доступан је Кубернетес (К8с), платформа отвореног кода за оркестрацију контејнера, аутоматизовање примене и управљање контејнерским апликацијама. Моћан систем оркестрације омогућава апликацијама да се лако скалирају и постигну високу доступност. Гоогле га је развио на основу свог великог искуства у раду са критичним производним оптерећењима.

  Како понављати песме у Спотифи-у

Кубернетес је независан од облака, што омогућава велику флексибилност при покретању радних оптерећења како у облаку тако иу локалним окружењима. Такође је проширив, омогућавајући вам да лако додате функције или прилагођене алате у своје кластере.

Његове способности самоизлечења су једна од његових највећих предности. Грешке у контејнерима се аутоматски поново покрећу и заказују. Чворови се могу подесити да аутоматски замењују чворове, а саобраћај опслужују само здраве компоненте које су прошле здравствене провере.

Увођењем се може управљати у фазама, а Кубернетес има паметне механизме који надгледају здравље апликација током имплементације. Ако здравље апликације не пријави здраво стање након постављања, враћање свих проблематичних промена се врши аутоматски.

Током година, Кубернетес је видео много дискусија о томе како да одржи апликацију која ради док објављује нове верзије софтвера. Постоји много опција за постављање.

Кубернетес управља откривањем услуга и балансирањем оптерећења између сличних подова. Не захтева сложена спољна решења.

Можете проширити уграђене механизме које пружа за управљање конфигурацијама и тајнама за ваше апликације. Поред тога, олакшава скалирање ваших апликација са својим опцијама за аутоматско скалирање и скалирањем заснованим на команди.

Терраформ против Кубернетеса

Обе ове модерне технологије деле многе сличности, али имају и фундаменталне разлике. Хајде да ближе погледамо неке од њих.

Област интереса

Терраформ и Кубернетес се разликују по томе што имају различите циљеве и решавају различите проблеме. Терраформ је фокусиран на обезбеђивање инфраструктурних компоненти и циља на инфраструктуру као код. Кубернетес је дизајниран да нам омогући покретање радних оптерећења контејнера и циљање на област оркестрације контејнера.

Језик конфигурације

Терраформ дефинише декларативне објекте користећи Хасхицорп конфигурациони језик (или ХЦЛ). Можете да креирате ресурсе који раде на више платформи у облаку користећи ХЦЛ датотеку.

Кубернетес дефинише декларативне објекте у ИАМЛ и ЈСОН датотекама. Ове датотеке се користе да покажу како се управља Кубернетес објектима. ИАМЛ је пожељнији од ЈСОН-а приликом писања конфигурационих датотека, али се могу користити наизменично.

Ток рада алата

Терраформов радни ток је једноставан за коришћење и нуди пријатно искуство за нове кориснике. Међутим, да бисте ефикасно покренули апликације у Кубернетес-у, морате разумети многе унутрашње компоненте и механику кластера. Новим корисницима је обично теже да се упознају са Кубернетесом.

Фаза планирања и одступање конфигурације

Терраформ је алатка која вам омогућава да идентификујете и обавестите о промени конфигурације. То ради користећи фазу планирања стандардног тока посла. Кубернетес, с друге стране, не пружа ову функционалност.

  Шта је ВебП датотека (и како да је отворим)?

Стварање ресурса

Терраформ ЦЛИ пружа интерфејс командне линије за Терраформ. Подржава прекидаче и подкоманде као што су терраформ план и терраформ апликација. Терраформ користи ЦЛИ за команде за извршавање и управљање декларативним конфигурацијама за креирање било каквих ресурса.

Кубернетес долази са својим алатом командне линије за управљање Кубернетес кластерима ресурса. Кубецтл може да креира ресурсе, као што је додељивање меморије и ЦПУ-а контејнерима и креирање чворова. Такође вам омогућава могућност постављања апликација.

Предности Терраформа и Кубернетеса 👍

Предности Терраформа:

 • Могућа је примена у више облака са више ресурса
 • Помаже у избегавању застоја
 • Олакшава снимање, праћење, управљање и извештавање о променама
 • Декларативна синтакса карактеристика
 • Свеобухватна и лако читљива документација

Предности Кубернетеса:

 • Погодан за ресурсе – омогућава хоризонтално скалирање инфраструктуре
 • Спречава закључавање инфраструктуре
 • Декларативна синтакса карактеристика
 • Аутоматизује лечење праћењем реплика и осигуравањем да је систем увек здрав
 • Водећи алат за управљање контејнерима који подржава Гоогле са обимном документацијом

Недостаци Терраформа и Кубернетеса 👎

Недостаци Терраформа:

 • Не подржава у потпуности ГКЕ (Гоогле Кубернетес Енгине)
 • Нема руковање грешкама
 • Нема повратка. Ако се укаже потреба, корисници морају уништити управљани објекат и затим га поново применити
 • Грешке су уобичајене у новим издањима

Недостаци Кубернетеса:

 • Тешко је савладати
 • Могућа је само инфраструктурна оркестрација
 • Можда ће бити потребно прилагодити токове посла да би се К8 увео у организацију

Ево поређења између Кубернетеса и Терраформа:

КубернетесТерраформ Систем оркестрације контејнера отвореног кода Отворени код, инфраструктура као код, софтверски алат. Датум првог издања: 9. септембар 2014. Датум првог издавања: 28. јул 2014. Програмер: Гоогле, Ранцхер Лабс, Цлоуд Нативе Цомпутинг Фоундатион Програмер: ХасхиЦорпИт користи језик за конфигурацију ХасхиЦорпИт (ХасхиЦорпИт користи ИАМЛ Цонфигуратион) )Користи кубецтл за покретање Кубернетес команди Користи Терраформ ЦЛИ за покретање команди Захтева много унутрашњих компоненти и механике кластера Лако за разумевање

Уобичајени случајеви употребе Кубернетеса

Оркестрирање контејнера на неколико хостова

Кубернетес је независан од платформе, тако да можете да хостујете своје контејнере на више машина или у облаку. Да би се осигурала висока доступност, такође има слој за прелазак на грешку.

Управљање рачунарским ресурсима

Често је јефтиније хостовати наменски Кубернетес кластер него покретати више сервера. Такође је лакше управљати Кубернетес кластером него више хостова са различитим серверима.

Покретање ЦИ/ЦД платформи

Кубернетес је кључна компонента ЦИ/ЦД методологија и преферирани избор за покретање ЦИ/ЦД платформи као што су Јенкинс, Спиннакер и Дроне. Кубернетес ће покретати ЦИ/ЦД платформе све док се могу спаковати у контејнер.

  Добијте упозорење о снимку екрана за слике послате преко иМессаге-а

Стораге Орцхестратион

Кубернетес подржава динамичко обезбеђивање волумена складиштења. Системи за складиштење се могу прикључити на било коју платформу коју одаберете, укључујући мрежно складиштење и складиштење у облаку.

Откривање услуга и балансирање оптерећења

Кубернетес излаже услугу кластера контејнера другим платформама преко ДНС тачке кластера. Кубернетес може да дистрибуира саобраћај и саобраћај балансирања оптерећења како би осигурао да су распоређене инстанце доступне и стабилне када има пуно мрежног саобраћаја.

Уобичајени случајеви употребе Терраформ

Инфраструктура за праћење

Терраформ прати ваше ресурсе и користи датотеку стања за праћење. Ово служи као референтна тачка када се ресурси мењају. Терраформ користи датотеку стања да одреди које су промене потребне на вашој инфраструктури да би се постигло било које жељено крајње стање.

Мулти-Цлоуд имплементација

Терраформ је платформа која се може користити у било ком облаку. Да бисте управљали инфраструктурним ресурсима које хостује више добављача облака, можете користити ХЦЛ конфигурациону датотеку. Такође може да обрађује зависности од више облака. Примене у више облака повећавају робусност и толеранцију грешака.

Управљање вишеслојним апликацијама

Вишеслојне апликације се могу раздвојити дефинисањем једне логике за сваки ниво. Терраформ аутоматски управља зависностима између сваког нивоа тако што дефинише сваки ниво као колекцију. Зависности и додаци су потребни да би се обезбедила доследност међу нивоима. Ово може бити тешко ручно инсталирати.

Терраформ провизија осигурава да су ове зависности исправно инсталиране и имплементиране сваки пут. Терраформ, на пример, потврђује да је ниво базе података доступан пре обезбеђивања веб сервера или балансера оптерећења.

Софтверски дефинисано умрежавање

Терраформ може да комуницира са софтверски дефинисаним мрежама да би конфигурисао мрежу тако да испуни захтеве својих апликација. Ово вам омогућава да пређете са радног тока заснованог на тикету и аутоматизујете процес примене, што смањује време примене.

Завршне речи

Истражили смо кључне разлике између Терраформа и Кубернетеса, два најпопуларнија модерна ДевОпс алата. Сазнали смо шта сваки алат нуди програмерима и ИТ оператерима и у чему су најбољи. Терраформ је јединствен оквир који декларативно аутоматизује ресурсе на више платформи у облаку. Кубернетес управља управљањем ресурсима, применом и балансирањем оптерећења у вашим контејнерским окружењима.

Ови алати ће олакшати аутоматизацију инфраструктуре, имплементације апликација, надгледања и других задатака.

Затим можете погледати најбоље праксе компаније Терраформ.