Токенизација некретнина објашњена за 5 минута или мање

Традиционалне трансакције некретнинама су скупе, споре и компликоване. Токенизација некретнина чини овај процес економичним, брзим и једноставним.

Величина глобалног тржишта некретнина процењена је на 3,69 билиона долара у 2021. Такође, очекује се да ће његова стопа раста расти по сложеној годишњој стопи раста (ЦАГР) од 5,2% између 2022. и 2030. године.

Само у САД приход од некретнина у 2022. биће око 370 милијарди долара. Поред тога, очекује се раст ЦАГР од 3,71% од 2022. до 2025. године.

То је огромно, зар не?

Живимо у технолошки најнапреднијем периоду икада. Некада су биле потребне деценије за велики технолошки напредак, али сада се свака промена дешава за неколико година.

Утицајни технолошки напредак тек треба да се деси у индустрији некретнина. Ту се појављује токенизација некретнина.

Будите у току!

Прво, хајде да разумемо концепт токенизације.

Шта је токенизација?

Токенизација је процес претварања стварне имовине у дигиталне токене. Вредност сваког токена зависи од вредности средства и броја фрагмената.

Сигурносни токени су дигитални токени који представљају средство. У случају непокретности, токен представља физичку својину.

Физичка имовина може бити земљиште, стамбени или пословни објекти. Штавише, можете купити и продати ове некретнине уз помоћ сигурносних токена.

Дигитални токени су направљени коришћењем блоцкцхаин технологије. Поред тога, ови токени представљају ваше власништво над имовином.

Хајде сада да пређемо на токенизацију некретнина.

Шта је токенизација некретнина?

Токенизација некретнина је конверзија некретнина у облик дигиталног токена. Блоцкцхаин технологија игра главну улогу у представљању и обезбеђивању ваших власничких права.

Осим што обезбеђује ваша власничка права, токенизација некретнина вам омогућава да поседујете делимичне уделе огромне имовине. На пример, можете купити комад земље који одговара вашем буџету.

Постоје углавном три врсте токенизације некретнина. Су:

 • Токенизација стамбених објеката: Овај процес токенизације укључује власништво над стамбеним некретнинама за институције, власнике имовине, инвеститоре и програмере.
 • Комерцијална токенизација: Овај процес укључује токенизацију комерцијалних некретнина уз помоћ законски прихватљивих протокола.
 • Токенизација трофеја: Овде је токенизација повезана са популарним зградама на важним локацијама.
 •   Све најбоље пречице на тастатури за Гоогле слајдове

  Сада када сте разумели токенизацију некретнина, време је да сазнате како блокчејн трансформише индустрију некретнина.

  Како блокчејн трансформише индустрију некретнина?

  Као што је раније поменуто, блокчејн овде игра кључну улогу. Паметни уговори и технологија дистрибуиране књиге (ДЛТ) делују заједно како би направили револуцију у индустрији некретнина.

  Блоцкцхаин технологија вам помаже да снимите и извршите власништво над вашом дигиталном имовином. Такође, можете уживати у јефтинијим, ефикаснијим и бржим трансакцијама власништва.

  Пошто знате улогу блокчејна у токенизацији некретнина, хајде да разумемо како то функционише.

  Како функционише токенизација некретнина?

  Главни процеси повезани са токенизацијом некретнина су:

  #1. Деал Струцтуринг

  У овој фази, власници некретнина бирају врсту имовине за дигитализацију. Такође, у овој фази се разматрају важећи прописи, тип акционара и надлежност.

  Овде је јасно истакнуто право акционара на њихову имовину. Ова права се састоје од удела у капиталу, дивиденди и делимичног управљања, у зависности од пројекта.

  Поред тога, узимају се у обзир и регулаторни оквири и пореске структуре.

  #2. Дигитализација и селекција

  Ова друга фаза укључује складиштење информација заснованих на имовини на блок ланцу. У овој фази, паметни уговори чувају информације.

  У овој фази се бира потребан блоцкцхаин. Дакле, критеријуми за избор блокчејна зависе од интересовања инвеститора.

  #3. Издавање, дистрибуција и маркетинг

  Током ове фазе, токен се издаје коришћењем Понуде безбедносних токена (СТО). СТО је процес који укључује почетну продају токена безбедности.

  Да бисте добили јасну идеју, СТО је сличан ИПО-у на берзи (Иницијална јавна понуда). За разлику од акција, СТО омогућава инвеститорима да купују сигурносне токене за некретнине.

  Други метод је регистрација имовине код ентитета као што је Реал Естате Инвестмент Труст (РЕИТ). У овом процесу, токен се креира након процеса регистрације.

  Токенизација одмаралишта Ст. Регис Аспен је значајан пример. Овде је власник Ст. Регис Аспен Ресорта створио РЕИТ имовину, Аспен Дигитал. Аспен Дигитал је затим претворен у Аспен Цоинс.

  Аспен кованице су направљене коришћењем стандарда токена ЕРЦ-20. Укупно је продато 18 милиона токена по цени од 1 долара по токену, чиме је прикупљено укупно 18 милиона долара.

  Пре издавања и дистрибуције токена, обавезно је да се квалификујете за регулаторне стандарде. Регулаторни оквир игра кључну улогу у одређивању пореза.

  Када су токени некретнина на продају, можете их купити помоћу стабилних кованица, криптовалута или фиат валута. Поред тога, купљени токени ће бити доступни у вашем крипто новчанику.

    Револуција у заједничком дизајну на дохват руке

  Коначно, пијаце спроводе промотивне активности на различитим онлајн платформама. Маркетинг процес помаже да се допре до инвеститора широм света.

  Ко је укључен у токенизацију некретнина?

  Као што знате о токенизацији некретнина, хајде да научимо и оне који су укључени у овај процес:

  #1. Оператери

  За управљање имовином задужени су оператери некретнина. Они такође играју кључну улогу у прикупљању капитала за инвестиције у некретнине.

  Већина купаца токена постоји у различитим деловима света. Као резултат тога, оператери такође функционишу као чувари физичких средстава.

  #2. Инвеститори

  Токенизација омогућава глобалним инвеститорима да купују безбедносне токене. Поред тога, они такође уживају власничке погодности.

  Инвеститори су окосница читавог процеса токенизације некретнина. Пројекти некретнина са више заинтересованих инвеститора помажу у повећању потражње и цене токена.

  #3. Платформе

  Платформе за токенизацију делују као мост између оператера некретнина и инвеститора. Све већи број таквих платформи помаже у ширењу усвајања сигурносних токена.

  Поред тога, можете користити платформу за токенизацију да пронађете некретнину која одговара вашим захтевима. Захтеви могу бити распон цена, локација средства, будући потенцијал, опорезивање и друго.

  Претпоставимо да желите да купите сигурносни токен који кошта око 100 долара. У овом случају, платформа вам помаже да филтрирате токене који спадају у ваш жељени буџет.

  Предности токенизације некретнина

  #1. Транспарентност и ефикасност

  Процес токенизације који се спроводи коришћењем блокчејна обезбеђује транспарентан систем. Као резултат тога, можете проверити и верификовати трансакције у реалном времену.

  Јавна књига бележи сваку информацију која се односи на посао. Будући инвеститори такође могу да користе ове снимљене информације.

  Осим транспарентности, токенизација некретнина такође има користи од ефикасних паметних уговора. Овде се ваш налог за куповину аутоматски извршава.

  #2. Ликвидност

  Продаја комада некретнине је напорна и дуготрајна. Надам се да ћете се и ви сложити са мном око овога. Токенизација некретнина решава ово питање неликвидности.

  Не морате да бринете о проналажењу купца. Овде можете купити и продати безбедносне токене у било ком тренутку.

  #3. Фрацтионал Овнерсхип

  Још једна велика предност је могућност поседовања дела имовине. Делимично власништво помаже у улагању чак и мале количине новца.

  Делимично власништво такође пружа прилику да диверсификујете своју имовину. Можете купити имовину са различитих локација са ограниченим капиталом.

  Претпоставимо да имате 500 долара за улагање у токене некретнина. У овом случају, можете ставити 100 долара у пет различитих средстава широм света да бисте искористили предности диверсификације.

    Како пронаћи мапу застоја у Гоогле Меет-у

  #4. Нема посредника

  Кад год размишљамо о некретнинама, на памет нам падају агенти и брокери. Али са токенизацијом некретнина, више не морате да бринете о њима.

  Традиционални начин плаћања огромних брокерских накнада и провизија сада не долази у обзир. У ствари, можете купити више сигурносних токена са тим уштеђеним износом.

  #5. Брже поравнање

  Традиционалним некретнинама су потребни дани или чак недеље да заврше трансакцију. Насупрот томе, можете брзо да купујете и продајете безбедносне токене.

  Време је веома драгоцено, а токенизација некретнина вам помаже да уштедите време. На основу брзине блоцкцхаина, брзина трансакције се такође побољшава.

  Ограничења токенизације некретнина

  Хајде да погледамо и неколико недостатака токенизације некретнина:

  #1. Прописи и пореска питања

  Неизвесност у вези са прописима је једна од најважнијих брига код токенизације некретнина. За шире усвајање неопходан је добро успостављен регулаторни оквир.

  Здраво регулаторно окружење је од суштинског значаја за стицање поверења инвеститора. Такође, јасна и структурирана правила ће побољшати брзи раст сектора некретнина.

  Поред регулаторних проблема, недостатак пореске јасноће је још један проблем са којим се суочава токенизација некретнина. Овде нема дефинисаних пореских режима.

  #2. Волатилност

  Ликвидна природа токенизације такође може довести до великих флуктуација цена. Варијација цене варира у зависности од промене тражње за основном имовином.

  Сигурносни токени код краткорочних инвеститора могу узроковати честу куповину и продају. Дакле, боље је узети у обзир претходне перформансе токена да бисте избегли оне који су веома променљиви.

  #3. Мањак пажње

  Већина људи није свесна токенизације некретнина. Као резултат тога, постоји кашњење у ширем усвајању.

  Подстицање малих инвеститора да учествују може променити тренутну ситуацију. Исто тако, више инвеститора обезбеђује већу ликвидност.

  Будућност токенизације некретнина

  Пред токенизацијом је светла будућност. Будући потенцијал се састоји од следећег:

  • Када се људи упознају са токенизацијом некретнина, сигурносни токени ће бити главни део нечијег портфеља.
  • Са повећањем учешћа, појављује се више тржишта за трговину сигурносним токенима. Такође, безбедносни токени постају ликвидна средства.
  • Инвеститори широм света могу да користе безбедносне токене да диверзификују своје портфеље куповином средстава на различитим континентима.
  • Имплементација Метаверсе може повећати вредност имовине. Штавише, виртуелне туре помажу инвеститорима да разумеју основну имовину.

  • Такође постоји потенцијал за изградњу јаке дигиталне заједнице. На пример, власници велике парцеле могу изградити заједницу од стотине чланова.

  Напомена аутора

  Токенизација некретнина има огроман потенцијал да револуционише читаву индустрију некретнина. Захваљујући блоцкцхаин технологији!

  Као мали инвеститори, можемо купити токене који представљају имовину. Такође, можемо га продати кад год је потребно.

  Са увођењем уређенијег оквира, токенизација може бити следећа велика ствар у индустрији некретнина.

  Токенизација некретнина несумњиво пружа економичан и згодан процес за улагање у некретнине. Са више људи који улази у простор, потенцијал раста је неограничен.

  У наредним годинама, моћи ћемо да тргујемо сигурносним токенима слично трговању акцијама.

  Затим можете проверити фондове крипто индекса и ЕТФ-ове.