Убунту нема звук! Шта учинити када аудио престане да ради

Невероватно је фрустрирајуће наићи на проблеме са звуком на Убунту-у. Оне вас спречавају да уживате у музици и гледању видео записа, а видео игрице чине потпуно неуморним.

Најгоре од свега, проблеме са звуком је често тешко решити. Међутим, ако користите праву методологију, могуће је поправити звук који не ради у Убунту-у.

Зашто се у Убунту-у јављају проблеми са звуком?

Проблеми са звуком у Убунту-у могу се појавити из безброј разлога, али се углавном дешавају зато што су ваше поставке звука погрешно конфигурисане или ваше апликације за управљање звуком не раде исправно.

Пре него што извршите било какво напредно решавање проблема, требало би да још једном проверите да ваш звук није искључен. Запитајте се:

  • Да ли моја тастатура има прекидач за искључивање звука или тастер? Ако јесте, требало би да додирнете тастер и проверите да ли решава проблем са звуком.
  • Да ли сам искључио звук апликације која репродукује звук? Ако програм не репродукује звук, проверите да ли је искључен у Подешавања > Звук. Ако одређена веб локација не пушта звук, кликните десним тастером миша на картицу прегледача и онемогућите картицу Искључивање звука.
  • Да ли је звук искључен за цео мој систем? Кликните у горњем десном углу екрана и проверите да ли је звук онемогућен у искачућем менију.
  Како спречити да ваш Мац не приказује радну површину када кликнете на позадину

Ако проблеми са звуком нису тако једноставни као што је звук ненамерно утишан, мораћете да прођете кроз процес решавања проблема у више корака да бисте открили шта би могло да није у реду. Излазни уређаји, аудио драјвери и системски оквири као што је АЛСА могу бити одговорни за проблеме са звуком.

Ево неких потенцијалних поправки.

1. Проверите подешавања излазног уређаја

Најчешћи разлог зашто ваш уређај за излаз звука не ради је тај што га Убунту не бира аутоматски. Можете да проверите да ли је то случај тако што ћете отићи на Подешавања > Звук и померити се до Излаз. Кликните на падајућу листу да видите све откривене излазне уређаје.

Ако ваш излазни уређај није откривен, покушајте да га искључите и поново укључите. Тестирајте сваки излазни уређај на листи да бисте видели да ли ради.

2. Покушајте да користите други излазни уређај

Ако ниједан од наведених излазних уређаја не ради и поновно повезивање вашег звучног уређаја не функционише, покушајте да користите други излазни уређај.

Није неуобичајено да се проблеми са звуком јављају због неисправног кабла. Ако имате радну површину са више помоћних портова, требало би да покушате да прикључите свој звучни уређај у други порт.

3. Проверите да ли је ваша звучна картица откривена

Проблеми са звуком се понекад јављају у Убунту-у када звучна картица није откривена или јој недостају одговарајући драјвери. Унесите следеће у терминал и потражите уређај наведен као „аудио контролер“ или „аудио уређај“:

 sudo lspci

Такође можете испробати „судо лспци | греп ‘аудио’“, али постоји мала шанса да можда неће ухватити вашу звучну картицу. Ако не видите звучни уређај на листи уређаја одштампаних у терминалу, ваша звучна картица вероватно нема инсталиране одговарајуће управљачке програме.

  Најпопуларнији ЦС: ГО Цроссхаир генератори

Осим ако нисте инсталирали звучну картицу, можете претпоставити да је звучна картица у вашем рачунару вероватно уграђена у вашу матичну плочу. Можете одредити који драјвери ће вам требати тако што ћете пронаћи своју матичну плочу помоћу лспци-а и гуглати која звучна картица је инсталирана на тој матичној плочи.

4. Проверите подешавања Алсамикера

АЛСА је оквир одговоран за управљање основном механиком звука на вашем систему. Нажалост, није увек исправно конфигурисан. Можете да погледате своју тренутну АЛСА конфигурацију тако што ћете унети:

 alsamixer

Алсамикер интерфејс ће се појавити у терминалу. Можете да притиснете Ф6 да промените која се звучна картица користи — ово може бити неопходно за неке верзије рачунара. Можете да користите тастере са стрелицом лево и десно за навигацију између контрола јачине звука. Искључене контроле су означене ММ. Проверите да ли су ваше главне контроле и контроле звучног уређаја укључене.

5. Поново покрените АЛСА и ваш звучни сервер

Системске услуге као што је ПипеВире раде са АЛСА-ом да би подржале звук, али не раде увек. Провера статуса ових услуга може вам дати увид у то зашто ваши звучници не раде.

Прво, мораћете да проверите са којим звучним сервером ваш систем користи:

 lsof /dev/snd/* 

Горња команда наводи отворене датотеке у директоријуму звучних датотека уређаја. Видећете да се појављује један од два термина: ПипеВире или ПулсеАудио. Новији системи користе ПипеВире—али било који звучни систем је у реду. Затим ћете морати да поново покренете ове услуге (и проверите њихов статус) са:

 systemctl restart --user pipewire.service
systemctl restart --user wireplumber.service
systemctl status --user pipewire.service
systemctl status --user wireplumber.service
sudo alsa force-reload

Замените корисника својим корисничким именом. Ако ваш систем користи звучни систем ПулсеАудио, замените пипевире.сервице са пулсеаудио.сервице и прескочите проверу на виреплумбер.сервице.

  Како инсталирати Убунту Сервер 21.04 преко УСБ-а

6. Поново инсталирајте АЛСА и ваш звучни сервер

Можда ћете морати да поново инсталирате АЛСА и свој звучни сервер ако њихово поновно покретање не успе. То можете постићи са:

 sudo apt-get remove --purge alsa-base pipewire
sudo apt-get install alsa-base pipewire

Као и раније, требало би да замените пипевире са пулсеаудио ако ваш систем користи тај звучни сервер. Размислите о коришћењу наредбе системцтл да проверите статус ПипеВире/ПулсеАудио и покренете услугу ако је потребно.

Уживајте у искуству лаког слушања у Убунту-у

Постоји изненађујући број сложених разлога зашто Убунту можда не производи звук. На срећу, већину проблема са звуком у Убунту-у можете да решите помоћу основних корака за решавање проблема.

Ако нисте били у могућности да поправите свој систем основним решавањем проблема, постављање теме на форуму може вам помоћи да се вратите уживању у омиљеној музици и видео записима на вашем Убунту систему.