Ултимативни водич [+6 Learning Resources]

Подаци се мењају сваке секунде у брзом пословном окружењу. Морате да примените методологију агилне аналитике да бисте издвојили вредност из скупа података који се стално мења.

Данас предузећа доносе брзе одлуке о пословању, маркетингу, продаји и развоју производа како би се прилагодила тржишној динамици која се увек мења.

Овде долази агилна аналитика за анализу података. Понудио је доказан оквир за извлачење практичних увида из података прикупљених уживо и анализираних у спринтовима, баш као и агилни процес развоја софтвера.

Ако тек треба да научите основе агилне пословне аналитике и напредне концепте, наставите да читате до краја.

Агилна аналитика и њени принципи

Агилна пословна аналитика је приступ извора који анализира податке који користе понављајуће циклусе брзе анализе. Тражите повратне информације купаца и поновите анализе да бисте донели боље одлуке о напретку развоја пројекта или производа.

Родитељски агилни пројекат развоја производа не мора да чека месецима на практичне увиде у податке из пројекта анализе података. Уместо тога, добија честе информације од БИ тима тако да крајњи производ одговара тржишном тренду.

Ради на исти начин као животни циклус развоја софтвера Агиле или Сцрум. БИ аналитичари морају покренути све процесе анализе података као што су извор података, чишћење података, организовање података, складиштење, препирање, ЕТЛ скриптовање, визуелизација и извештавање о увидима у кратким спринтовима.

Главни циљ је коришћење података у реалном времену. Дакле, тим за развој производа или софтвера и пословне операције може приступити увидима у податке уживо у поређењу са застарелим пословним увидима у традиционалном процесу анализе података.

Предности агилне аналитике

Транспарентност и ефикасност

Када пратите агилни процес пословне аналитике, можете редовно откривати недостатке и грешке. Тако можете импровизовати ток посла и постићи беспрекорне перформансе у будућим спринтовима.

Испорука без напора

Можете да испоручите више БИ извештаја за мање времена ако пратите овај оквир. Тим за анализу података може да подели скупове података у мале делове и да анализира те делове појединачно, али уз сталну сарадњу.

Једноставно саставите појединачне резултате у један извештај да бисте нацртали ширу слику или прогнозу.

Цоллаборативе Аппроацх

Агилна аналитика зависи од опсежне сарадње. Дакле, ваши тимови осигуравају да прате исправну путању пројекта и да се скупови података не гомилају у силосима.

Боље пословно одлучивање

Или ви, као сопствено предузеће или ваши клијенти, можете доносити правовремене и ефикасне пословне одлуке помоћу увида у податке из података у реалном времену него из података са датумом.

Правовремена испорука увида

Можете добити увид у податке за пословну динамику тачно када су вам потребни. На пример, када су се током пандемије ЦОВИД-19 повећали захтеви за виртуелне апликације за састанке, те апликације су постале популарне које су користиле агилну аналитику.

  Како направити графикон тока у Екцелу

Овај БИ приступ помогао је компанијама да схвате тренд и објаве минимално одржив производ раније од својих конкурената.

Зашто би требало да примените агилну аналитику?

Праћење конвенционалног приступа пословне аналитике може изгледати обећавајуће јер мислите да је процес лак. Постављате циљ, прикупљате податке и анализирате податке да бисте оправдали циљ или пружили увид у постизање циља.

Али постоји фундаментални проблем са овом БИ методологијом. Ваш тим за анализу података може уложити превише времена у постављање алата за манипулацију подацима и визуелизацију. Понекад су тимовима потребни месеци да усаврше неколико линија кода за анализу података.

Након што завршите све друге кораке у циклусу пројекта анализе података, добијате неколико пословних увида, образаца података или модела података који подржавају или не подржавају хипотезу или циљ који сте поставили на почетку пројекта.

До овог тренутка тржиште се много променило. Постојаће нова потражња, а производ или услуга коју сте развили неће добити много пажње.

Дакле, морате имплементирати оквир агилне анализе да бисте сирове податке претворили у корисну аналитику у кратким спринтовима. Веома је добродошло ако можете да смањите спринтове у року од неколико дана или највише недељу дана.

Како имплементирати Агиле Аналитицс

Имплементација агилне пословне аналитике треба да буде слична оној у матичном софтверу или пројекту развоја производа. Пратиће пет фаза агилног оквира, а то су:

  • Прво, морате открити најбоље начине за анализу података у складу са стандардима ваше индустрије. Такође морате да изаберете ефикасне БИ алате у овом тренутку.
  • У другој фази, направите листу кључних захтева, лоцирајте изворе података, очистите скупове података и креирајте прве скупове контролних табли које ће заинтересоване стране прегледати.
  • Трећа фаза се односи на стандардизацију кључних задатака пословне интелигенције. На пример, морате да поједноставите изворе података, базе података, ИТ инфраструктуру, ЕТЛ процес, екстракцију података, безбедност података итд.
  • У четвртој фази, морате скалирати излаз аналитике података као што су контролне табле, графикони, контролне табле у облаку итд.
  • Последња фаза је подршка тиму или клијентима који ће користити контролну таблу из даљих пословних разлога. Такође, у овој фази морате прикупити повратне информације и усмерити их на следећи спринт.

Најбоље праксе за агилну аналитику

Пошто ће исход агилне аналитике имати директан утицај на пословну одлуку коју донесете, морате следити доказани пут агилне аналитике без ризика. У наставку пронађите најбоље праксе које успешна и врхунска предузећа следе у својим организацијама:

#1. Инкрементална испорука

Као што име говори, агилна аналитика је пракса анализе података у кратком спринту како би се открила најбоља вредност из скупова података у реалном времену.

Да бисте процес анализе података учинили ефикаснијим и исплативијим, морате осигурати да агилни тимови постепено испоручују увиде, извештаје, моделе података, пословне одлуке засноване на подацима, анализу учинка итд.

#2. Спремни за прихватање промена

Морате неговати начин размишљања унутар тима да ће се динамика тржишта мењати како пројекат буде напредовао. Стога ће тим можда морати да се прилагоди у складу са променом.

Крајњи циљ је креирање извештаја о аналитици података који су благовремени и ефикасни за тренутни статус на тржишту.

  Како пронаћи ИД поруке за Гмаил е-пошту [Chrome]

#3. Честа испорука

Тим за анализу података мора да обезбеди да ће испоручити минимално одржив производ или МВП на крају сваке недеље или две недеље. Ово ће осигурати да цео процес агилног развоја има користи од анализе скупова података у реалном времену.

#4. Агилна сарадња

Тим за анализу података мора бити спреман да сарађује са свим заинтересованим странама у пројекту. Требало би да постоје алати за онлајн сарадњу који ће олакшати лаку сарадњу у кратком року од испуњавања захтева.

Ово су критичне најбоље праксе које агилни аналитички пројекат, тим или посао морају да прате. У наставку пронађите неке додатне праксе које ће вам помоћи да успете у овој области:

  • Створите окружење подршке за своје аналитичаре пословне интелигенције.
  • Тим за анализу података такође мора да обезбеди поуздане податке и обрасце за низводне процесе, тако да повезани задаци и подзадаци не утичу негативно.
  • Менаџер агилног аналитичког тима мора осигурати да пројекат иде према распореду, буџету и обиму.
  • Морате да иновирате агилне спринтове анализе података и генерисања извештаја тако што ћете процес учинити без грешака, прилагођавајући се претходним повратним информацијама и испоручујући резултате боље од последњег спринта.
  • Уколико дође до било какве драстичне промене са стране клијента, сви тимови морају седети заједно како би импровизовали пут пројекта како би се минимизирали трошкови пројекта.

Агиле Аналитицс: Ресурси за учење

#1. Агиле Аналитицс | Цоурсера

Овај курс агилне аналитике са Цоурсере ће вас научити да изградите снажну инфраструктуру за аналитику за свој тим како бисте могли да остварите већу вредност тако што ћете је интегрисати у језгро вашег пословања.

Из овог ресурса ћете такође научити да природно интегришете свој радни ток са применом аналитике и комбинујете своју личност и хипотезе усредсређене на проблеме са аналитиком. За завршетак овог курса биће потребно око 15 сати.

Језик курса је енглески, али су титлови доступни на арапском, француском, италијанском, немачком, руском, шпанском и још много тога. Штавише, можете поново заказати рок ако не можете да нађете времена за курс. Овај курс је 100% онлајн, а по успешном завршетку добијате сертификат који се може поделити.

#2. Постаните агилни пословни аналитичар у Сцрум-у | Удеми

Овај Удеми курс ће вам помоћи да научите концепте и стандарде Агиле проширења за БАБОК водич. Такође можете да искористите знање да постанете професионалац са сертификатом ААЦ.

Штавише, омогућава вам да савладате главне технике пословне аналитике, као што су мапе пута за производе, личности корисника, корисничке приче, ретроспективе, МВП-ови и Кано анализа. Овај ресурс ће вас такође упознати са радним улогама агилног пословног аналитичара и како они раде свој посао.

Стога се можете прилагодити агилном начину размишљања који је потребан пословном аналитичару. Курс се састоји од 13 ресурса за преузимање, 9 чланака и 3 сата видео материјала на захтев. Такође добијате сертификат о завршетку и пуни доживотни приступ свим материјалима.

#3. Агиле Аналитицс

Ова књига показује како пажљиво прилагодити традиционалне Агиле методе да би се одговорило на јединствене захтеве и атрибуте ДВ/БИ пројеката. Нуди вам знање о томе како да поднесете више иновација, вредности и квалитета у било који пројекат (аналитика, складиштење података, пословна интелигенција) уз помоћ Агиле метода.

  Камера Вхистле слуша аудио сигнал и снима слику

Овде је аутор представио Агиле решења која су независна од платформе. Помаже да се интегришу различите оперативне, старе и специјалне инфраструктуре. Ресурс показује практичне примере управљања тимовима за развој аналитике са различитим скуповима вештина. Читање ове књиге ће вам омогућити да подржите брзо растуће и огромне количине података.

Књига говори о провереним решењима за ИТ професионалце, администраторе база података, професионалце у складишту података, БИ стручњаке или програмере база података. Такође вам помаже да побољшате пословну усклађеност, ублажите пословне ризике и постигнете боље резултате.

#4. Аналитика: Агилан начин

Ако користите аналитику, али видите ствари кроз перспективу традиционалних ИТ пројеката, то није прави начин да се ствари раде. Прочитајте ову књигу да бисте сазнали како се велика имена у индустрији, као што су Гоогле и Нектдоор, приближавају савременој аналитици.

Овај ресурс ће такође показати како ове организације примењују технике Агиле аналитике уместо традиционалних домена као што су инжењеринг и развој софтвера. Као резултат тога, запослени у овим паметним компанијама могу да разумеју и делују много пута брже од својих традиционалних колега.

Ова књига користи савршен спој студија случаја, примера и вежби. Такође показује како овај нови начин размишљања отвара врата огромним приликама. Ако припадате организацији која је спремна да прихвати неизвесност и да се креће са светом који се брзо креће, ово је идеална књига за вас.

#5. Како бити агилан пословни аналитичар

Књига говори о коришћењу агилности за имплементацију ваших вештина пословне анализе. Не дозволите да вас назив ове књиге збуни. Овде агилан значи ваш приступ, а не методологију.

Користећи овај ресурс, пословни аналитичари могу постати ефикасни чланови тима који могу да раде агилно. Говори вам како да примените своје вештине да додате вредност свом тиму. Из ове књиге можете сазнати и о пет карактеристика агилног пословног аналитичара. Такође ће вам рећи како да усвојите те карактеристике.

Штавише, ресурс такође објашњава ваше улоге и одговорности и помаже вам да истражите утицај агилног приступа на редован процес пословне анализе. Ако правилно пратите ову књигу, можете доказати да сте користан члан свог тима.

#6. Подаци радознали: Примена агилне аналитике

Аналитичари података грађана попуњавају празнине које остављају традиционални процеси пословне интелигенције. Али овим новим аналитичарима података недостаје искуство у технологији обраде података. Ова књига ће помоћи овим професионалцима да попуне празнину у свом знању.

Водиће вас кроз основе писмености података. Као резултат тога, технолошки паметни пословни професионалци ће разумети могућности и моћи да постављају права питања.

Штавише, овај ресурс може дати практичне савете о томе како да ваши тимови буду самодовољни и донесу позитивне промене.

Закључак

Агилна аналитика је ваша најбоља опклада да стекнете конкурентску предност у својој индустрији. Омогућава вам да доносите правовремене одлуке за мање времена без икаквих грешака.

Такође, ваш тим за анализу података може ефикасно анализирати огромне скупове података који долазе из више праваца када прате агилни процес анализе података.

Испробајте курсеве виртуелног учења и књиге поменуте изнад. Они ће вам помоћи да стекнете знање и самопоуздање око агилне аналитике коју можете применити у стварним пословним случајевима.

Следеће, најбоље платформе за пословну интелигенцију и Едге Аналитицс.