Уобичајени Интернет систем датотека (ЦИФС) објашњен за 5 минута или мање

Цоммон Интернет Филе Систем (ЦИФС) је протокол који нуди приступ датотекама, штампачима и серијским портовима између различитих машина на одређеној мрежи.

Кроз овај приступ, клијенти могу да отварају, читају и уређују дељене документе, који се аутоматски чувају на локалним машинама.

Корисници такође могу приступити међупроцесним комуникационим услугама и редовима за штампање.

ЦИФС је развијен раних 1980-их у ИБМ-у.

Како функционише ЦИФС

ЦИФС прати модел клијент-сервер. Укључена су три ентитета; клијент, апликација и сервер.

 • Клијент имплементира протокол одакле потиче већина порука.
 • Сервер имплементира протокол и пружа већину функционалности (услуга).
 • Апликација може бити део софтвера који обавља функције као што су графички кориснички интерфејс, управљање датотекама или обрада текста.

Овако функционише ЦИФС;

 • Између клијента и сервера успоставља се НетБИОС сесија за приступ дељеним ресурсима.
 • Процес преговарања је где клијент и сервер одређују дијалект који ће се користити.
 • Клијент шаље акредитиве за аутентификацију, углавном корисничко име и лозинку, серверу преко јединственог идентификатора.
 • Ацтиве Дирецтори углавном управља процесом аутентификације. Међутим, ЦИФС не рукује директно аутентификацијом.
 • Сервер враћа јединствени идентификатор ако је аутентификација успешна.
 • Сервер проверава да ли клијент има потребне дозволе и да ли је име дељења важеће. Ако су сви ови детаљи валидни, клијенту се додељује приступ за дељење ресурса као што су датотеке и фасцикле.

Карактеристике ЦИФС протокола

Независност транспорта

ЦИФС протокол не поставља никакве захтеве за транспортни протокол који шаље СМБ поруке између сервера и клијента. ЦИФС се једноставно преноси преко протокола оријентисаног на везу.

Приступ фајлу

Клијент/корисник може да отвара, чита, мења и затвара више датотека на циљном серверу. Сервер има задатак да дели датотеке, што значи да више клијената може отворити и читати исту датотеку истовремено и на различитим уређајима.

Има атрибуте датотеке, директоријума и волумена

ЦИФС протокол може да поставља упите и такође, са ограниченим могућностима, поставља атрибуте директоријума, датотеке и волумена. Листе контроле приступа (АЦЛ) су такође подржане на ЦИФС-у.

  Како користити ВПН са Дисцорд-ом

Проширени подпротоколи

ЦИФС протокол подржава различите подпротоколе који нуде директан приступ додатним функцијама сервера.

Подржава међупроцесну комуникацију именованих цеви

Клијент може да отвара, пише, чита и затвара именоване цеви на одређеном серверу. Именоване цеви нуде комуникациони пут између серверских и клијентских услуга.

Флексибилно повезивање

Један клијент може да се повеже са више сервера. Такав клијент такође може успоставити једну или више веза са сервером.

Подржава преговарање о функцијама

Подржани скуп функција и дијалект протокола се договарају на основу конекције.

Закључавање датотека и записа и сигурно кеширање

ЦИФС протокол подржава запис и закључавање датотека. Исти протокол омогућава опортунистичко закључавање датотека, дајући клијентима могућност да кеширају податке ради бољих перформанси.

Обавештења о промени директоријума и датотека

Клијенти на ЦИФС протоколу могу да пошаљу захтев да буду обавештени кад год се изврши промена унутар неког ресурса, као што је датотека у директоријуму или директоријум на одређеном серверу.

Подржава дистрибуирани систем датотека (ДФС)

ДФС креира глобални простор имена који садржи ресурсе на више сервера.

Подржава вишеструке безбедносне контексте

Клијент може да користи и креира један или више безбедносних контекста преко одређене везе.

Предуслови за коришћење ЦИФС-а

ЦИФС-у је потребан основни мрежни транспорт (углавном оријентисан на везу). Међутим, у неким случајевима, ЦИФС поруке се могу пренети путем транспорта без везе уз неке мање модификације.

Пре него што се ЦИФС поруке могу размењивати преко транспорта оријентисаног на везу, мора се успоставити веза.

За размену порука преко такве мреже, ЦИФС ће претпоставити да су доступни један или више од следећих ресурса;

 • Локални ред за штампање који шаље задатке штампања штампачу да понуди услуге штампања.
 • Локални систем датотека или база података је представљен као систем датотека да би се омогућило дељење датотека. Ресурс је, у овом случају, познат као складиште објеката.
 • За међупроцесну комуникацију помоћу апстракције именоване цеви потребна је одговарајућа емулација уграђена у ЦИФС сервер или систем датотека који подржава именоване цеви.

Сервер такође треба да има или да омогући приступ бази лозинки за аутентификацију.

База података лозинки чува хешове лозинки НТ ЛАН Манагер (НТЛМ) и ЛАН Манагер (ЛМ) да би подржала аутентификацију изазова или одговора.

  Како додати и преуредити апликације на Аппле ТВ-у

Конфигуришите ЦИФС за Виндовс

Већина корисника никада неће користити ЦИФС, што објашњава зашто је ова функција подразумевано онемогућена у Виндовс 10 и 11.

Следите ове кораке да бисте то учинили;

 • Идите на контролну таблу и кликните на Програм и функције. На левој страни кликните на Укључи или искључи Виндовс функције.

 • Померите се надоле док не видите СМБ 1.0/ЦИФС Подршка за дељење датотека и означите то поље. Кликните на икону + да бисте видели све означене опције

Горе наведени кораци ће укључити ЦИФС. Међутим, потребно је да конфигуришете мрежу на коју сте повезани за ЦИФС. Ово је процес;

 • Идите на почетну страницу контролне табле и кликните на Мрежа и Интернет.
 • 2. Кликните на Центар за мрежу и дељење. На левој страни кликните на Промени напредна подешавања дељења.

  3. Кликните на Промени напредна подешавања дељења. Сада можете да наставите и да укључите откривање мреже и дељење датотека и штампача. Кликните на „сачувај промене“.

  Подесите ЦИФС на фасцикли

  За потребе ове демонстрације, поставићемо фасциклу под називом „Сампле Фолдер“ на диску Е.

 • Кликните десним тастером миша на фасциклу узорка, кликните на Својства, а затим изаберите Дељење.
 • 2. Кликните на Схаре.

  Међутим, морате имати на уму да су наведени корисници само они који су тренутно подешени на вашој Виндовс машини.

  Примаоци такође морају да конфигуришу све на својој страни ако желе да приступе послатим документима.

  ЦИФС вс. СМБ: Разлике

  Пре него што проверите разлике, вредело је научити шта је серверски блок порука (СМБ).

  Сервер Мессаге Блоцк је дизајниран да омогући клијенту читање, писање и уређивање датотеке на серверу. Сервер, у овом случају, је локална мрежа (ЛАН).

  СМБ током година

  • СМБ 1.0. Прва верзија СМБ је изједначена са ЦИФС. Ова прва варијација је креирана за Виндовс НТ 4.0 и комуникација је била преко НетБИОС интерфејса.
  • СМБ 2.0. Ову верзију је увео Мицрософт 2006. године преко свог оперативног система Виндовс Виста. Неке од уведених карактеристика биле су боља скалабилност, подршка симболичким везама и побољшано потписивање порука.
  • СМБ 2.1. Ова верзија је представљена у исто време када и Виндовс 7 2007. Верзија 2.1 нуди побољшане оптимизације перформанси и нове механизме закључавања.
  • СМБ 3.0. Ова верзија је представљена у исто време када и Виндовс 8 2012. СМБ 3.0 је првобитно назван СМБ 2.2, али је касније преименован. Ова верзија је створила могућност приступа удаљеном складишту путем Ремоте Дирецт Мемори Аццесс (РДМА).
  • СМБ 3.1.1. Ово је најновија верзија од овог писања. СМБ 3.1.1 је креиран за Виндовс 10 2015. године и увео је проверу интегритета пре аутентификације. Ова верзија такође користи шифровање са Галоис/Цоунтер режимом (ГЦМ).
    Топ 5 најбољих Коди додатака за фитнес и вежбање

  Многи људи бркају ЦИФС и СМБ. Вреди напоменути да је СМБ уведен раније од ЦИФС-а.

  Мицрософт је побољшао СМБ како би створио ЦИФС 1990-их, што чини ЦИФС дијалектом СМБ. Међутим, Мицрософт је наставио да побољшава ЦИФС, а тренутна верзија је СМБ 3.1.1.

  Ово су главне разлике између ЦИФС-а и СМБ 3.1.1

  СМБ 3.1.1ЦИФСИеар креиран Створио ИБМ раних 1980-их Креиран као побољшана верзија СБМ-а од стране Мицрософта раних 1990-их Перформансе СМБ 3.1.1 је креиран да реши већину изазова на ЦИФС-у и ранијим СМБ верзијама. Постоје провере пре-аутентификације које помажу да се обезбеде датотеке на серверу. Када је ЦИФС креиран, било је много проблема са преносом датотека, безбедношћу итд. АутхентицатионСМБ 3.1.1 користи АЕС аутентификацију да обезбеди сигурност над датотекама које се деле на серверу. Корисник мора да унесе корисничко име и лозинку за приступ датотеци. ЦИФС нема аутентификацију. Дакле, датотеке нису заштићене преко мреже. Складиште податакаСМБ 3.1.1 користи 32 или 64-битна поља за складиштење података, отварајући простор за складиштење великих датотека. Користи ИП/ТЦП протоколе који су слични ХТТП и ФТП протоколима. Рад Комуникациони протокол клијент-сервер за дељење приступа ресурсима на мрежи. Клијент/Корисник захтева датотеку на серверу који се налази на другом рачунарском систему на истој мрежи.

  Које су мане ЦИФС-а?

  • Недостаје аутентификација. Један од највећих недостатака ЦИФС-а је то што му недостаје аутентификација, за разлику од последњих верзија СМБ.
  • Рукује ограниченим величинама датотека. ЦИФС можда није идеалан за супер велике датотеке, узрокујући кашњења и чак може изазвати ломове током преноса.

  Закључак

  Иако се чини да услуге дељења датотека и приступа у облаку преузимају примат, традиционални протоколи као што је ЦИФС и даље имају свој простор. Подршка за директне везе преко ТЦП порта 445 била је једна од највећих продајних тачака за ЦИФС. Иако се Мицрософт сада фокусира на напредовање СМБ, ЦИФС се не може заборавити јер је то један од СМБ дијалеката.

  Такође можете истражити како да покренете проверу системских датотека у оперативном систему Виндовс 11/10.