Увод у зелено рачунарство за одрживу будућност

Зелено рачунарство је еколошки прихватљив приступ рачунарству. То укључује коришћење рачунара, рачунарских уређаја и ИТ ресурса са минималном снагом и одлагање делова на одговарајући начин како би се заштитило наше окружење.

Има толико тога да се дода овоме, али ћу то сачувати за следећи одељак.

За почетак, хајде да разумемо зашто говоримо о зеленом рачунарству.

Да ли сте видели Леонарда ди Каприа како подиже глас о климатским променама и очувању животне средине? Ако не, проверите његов Инстаграм профил.

Попут њега, хиљаде људи су забринуте због истих проблема јер ниво воде почиње да расте, глечери се топе, природне непогоде попут урагана и цунамија угрожавају животе, шумски пожари који се шире, уништавање озонског омотача, а листа се не завршава.

Све су то разорни ефекти климатских промена и деградације животне средине. Људске активности исцрпљују природне ресурсе, емитују гасове стаклене баште, сече шуме и загађују земљиште, воду и ваздух.

Међутим, рачунари су саставни део нашег свакодневног живота, од деце до старијих. Али они су такође штетни по животну средину од њихове производње до употребе и одлагања. Они троше много енергије и емитују угљен-диоксид, а ако их не одложите на прави начин или их рециклирате, узрокују загађење.

Овде се појављује зелено рачунарство са зеленим ИТ. То је настојање да се смањи или ограничи штетни утицај рачунарства и имплементације еколошки прихватљивих средстава на свакодневну употребу.

У овом чланку ћу детаљно разговарати о зеленом рачунарству, покрити изазове и предности и како можете да примените зелено рачунарство чак и на индивидуалном нивоу.

Хајде да почнемо! 😎

Шта је зелено рачунарство?

Зелено рачунарство је приступ еколошки одрживом коришћењу рачунара. То укључује производњу, пројектовање, одлагање и коришћење рачунара и сродних ресурса ефикасно и ефикасно са минималним или без негативних утицаја на животну средину.

Овај одрживи приступ помаже у уштеди електричне енергије и осигурава да рачунари генеришу мање топлоте. Такође помаже у заштити животне средине од опасних материјала и њихових утицаја.

Греен Цомпутинг има за циљ:

 • Енергетска ефикасност и управљање енергијом
 • Коришћење еколошки прихватљивог хардвера и софтвера
 • Минимизирање употребе опасних супстанци
 • Рециклирање материјала
 • Продужење животног века производа

То је ефикасна стратегија за смањење угљичног отиска који ИТ системи остављају. Коришћење информационо-комуникационих технологија (ИКТ) помаже у расту сегмената који утичу на емисију угљеника. Поред тога, зелено рачунарство примењује технологије и стратегије управљања за смањење расипања енергије.

Штавише, зелено рачунарство је од виталног значаја за сваку класу система, од великих центара података до ручних система. Помаже у стварању одрживог пословног процеса, ширењу свести и покретању еколошких иницијатива за изградњу боље будућности.

Зелено рачунарство: Примери

Обновљиви извор енергије може бити одличан пример зеленог рачунарства. Садржи:

 • Соларна енергија
 • Геотермална енергија
 • Енергија ветра
 • Хидроелектрична енергија

Ови извори енергије се генеришу из природе, као што су сунчева светлост, земља, ветар и киша. Они су слободно доступни и не стварају много загађења, па се енергија која се користи од њих назива и чистом енергијом.

Примене зеленог рачунарства

 • Повезано грејање и осветљење: Употреба повезаних уређаја за грејање и осветљење (преко интернета ствари), као што су паметни термостати и ЛЕД технологије, је у порасту. Ово помаже у смањењу потрошње енергије јер их можете лако контролисати помоћу апликације.
 • Електрична возила: Уместо да троше фосилна горива као што је нафта, возила сада могу да користе електричну енергију за вожњу аутомобила. А ова примена зеленог рачунарства је веома тражена ових дана, што објашњава зашто је пуно опција доступно од различитих произвођача као што су Тоиота, Тесла, итд.
 • Центри података: Дата центри троше велику енергију, а њихово одржавање је додатни трошак. Највећи светски технолошки гиганти као што су Гоогле, Амазон и Аппле теже да изграде енергетски ефикасне центре података са минималним утицајем на животну средину и трошковима.
 • Алтернативна енергија: Велике технолошке компаније сада уграђују алтернативне изворе енергије као што су енергија ветра, соларна енергија, итд., како би напајале своје центре података.
 • Уређаји за рециклажу: Рачунари, мобилни телефони и други електронски уређаји садрже штетне хемикалије, ретке метале и остало. Њихова производња у великим размерама је опасна, због чега су компаније почеле да рециклирају овај отпад.
  Како добити виртуелну траку за додир на мацОС-у

Остале употребе зеленог путовања на посао су бежично умрежавање, рачунарство у облаку, ивично рачунарство, паралелно рачунарство и још много тога.

Како је настало зелено рачунарство?

Стари рачунари су били огромни и трошили су много више енергије. Било је потребно доста времена и за управљање њима. Увек су трошили енергију чак и ако су неактивни јер није било режима спавања/хибернације или управљања енергијом за уштеду енергије.

Овај изазов је резултирао стварањем иновативног програма – Енерги Стар 1992. године од стране Америчке агенције за заштиту животне средине (ЕПА). Програм Енерги Стар има за циљ да препозна и промовише енергетски ефикасне мониторе, еколошки прихватљиве уређаје и друге технологије за контролу климе. То је довело до оснивања онога што данас називамо „зеленим рачунарством“.

Истовремено је настао и режим спавања који се проширио широм потрошачке електронике. Ово је омогућило корисницима да омогуће режим спавања у случају неактивности. Као резултат тога, повећана је уштеда енергије уз смањење емисије угљеника.

Штавише, ТЦО Девелопмент – шведска компанија – покренула је ТЦО сертификовани програм за популаризацију ниске електричне и магнетне емисије ЦРТ рачунара. Поред тога, програм се затим проширио да би укључио критеријуме о употреби опасних супстанци, потрошњи енергије и ергономији.

Зашто је зелено рачунарство важно?

Рачунари су постали неодвојиви део модерне генерације. То нам штеди време и труд и чини живот лакшим. Али такође троши значајну енергију, производи топлоту и има неколико других негативних утицаја на животну средину.

 • Због велике потрошње енергије, рачунари и други електронски уређаји утичу на нашу околину и исцрпљују воду, ваздух и земљиште. Сходно томе, то доноси климатске промене, токсичност ваздуха, киселе кише итд.
 • Све веће емисије штетних гасова стаклене баште, као што је угљен-диоксид, резултирају загађењем и погоршавају животну средину. Повећава глобално загревање и климатске промене.
 • Компјутери и њихови периферни уређаји, центри података, мрежни уређаји, итд., производе угљен-диоксид у изобиљу. Поред тога, неки делови рачунара нису биоразградиви или рециклирани.
 • Производња рачунарских производа укључује токсичне хемикалије за заштиту од пожара, електричну изолацију и лемљење. Излагање овим хемијским испарењима током дужег периода може изазвати побачаје, рак итд.
 • Неправилно одлагање ових уређаја може бити штетно по животну средину јер садрже одређене опасне хемикалије и материјале као што су олово, кадмијум, жива, итд.

Ово је вапај за помоћ. А зелено рачунарство је начин да се смање ови штетни утицаји и подстакне пракса еколошки одговорног рачунарства.

Предности и недостаци зеленог рачунарства

Као и код других ствари, зелено рачунарство такође има предности и недостатке. Хајде да прво видимо његове предности.

Предности 👍

 • Како зелено рачунарство наглашава ниску потрошњу енергије, оно помаже у смањењу коришћења фосилних горива и емисије гасова стаклене баште.
 • Циљ му је да смањи производњу топлоте из рачунара и електронских уређаја ради заштите животне средине.
 • Промовише ефикасно коришћење природних ресурса и њихово очување.
 • Овај приступ наглашава да употреба нетоксичних супстанци смањује опасности по здравље.
 • Зелено рачунарство подстиче рециклажу и поновну употребу материјала како би се смањио електронски отпад, а самим тим и мање загађење земљишта.
 • То је исплативо јер укључује мање потребе за енергијом и хлађењем.
 • Примена зеленог рачунарства чини нас одговорним за животну средину и ка вођењу одрживе будућности.

Изазови 👊

Сваки концепт долази са инхерентним изазовима које људи треба да превазиђу. Иако зелено рачунарство изгледа као пробој, постоје проблеми са којима се компаније суочавају док га примењују. Неки од изазова зеленог рачунарства су:

 • Због недостатка бриге и велике тржишне конкуренције, компаније се опиру овој промени. Сходно томе, сви морају да трпе утицај. Мисаоно вођство и едукација људи о опасностима могу повећати свест и прилагодити се еколошки прихватљивим начинима.
 • Честе промене технологије могу их збунити да одлуче како даље.
 • Почетни трошкови за имплементацију зеленог рачунарства су високи.
 • Мање информација је доступно о зеленом рачунарству и постоји велики ниво разлике у разумевању међу крајњим корисницима, професионалцима и компанијама.
 • Компаније тешко доносе одлуке због фрагментираних података. Морају уложити више напора у прикупљање и анализу података и закључити да је метода коју користе еколошки прихватљива, али исплатива за њихово пословање.

Како компанија може да усвоји Греен Цомпутинг?

ИТ системи укључују људе, хардвер, софтвер и мреже. Дакле, ако желите да примените зелено рачунарство, морате покрити свако од њих. Решење које пружате такође мора да се односи на задовољство крајњих корисника, усклађеност са прописима, правилно управљање и пристојан повраћај улагања.

  Како пронаћи новододати садржај на Нетфлик-у

Ево неких техника које ИТ компанија и друге компаније могу да следе да би усвојиле зелено рачунарство:

Продужење животног века производа

Примена зеленог рачунарства захтева да обезбедите да производи имају дужи животни век како бисте ограничили е-отпад и избегли потребу за већом производњом. Такође можете нагласити изградњу или коришћење производа са модуларношћу и надоградњом. Као резултат, мали модули или делови могу да се произведу и замене ради надоградње система уместо производње система као целине.

Дизајн сервера

Дата центри троше значајну количину укупне енергије широм света, око 100-200 пута више од уобичајених пословних зграда. Дата центри могу имплементирати зелено рачунарство за дизајнирање енергетски ефикасних центара података. Мора се бавити свим аспектима коришћења енергије, од ИТ уређаја и опреме за климатизацију, грејање, хлађење и вентилацију до сужења и локације зграде.

Компаније се морају фокусирати на најбоље праксе за пројектовање еколошки прихватљивих центара података у различитим областима као што су ИТ системи, електрични системи, системи за хлађење, услови животне средине, управљање ваздухом, рециклажа отпадне топлоте и производња електричне енергије на локацији. У исто време, дизајн мора да оптимизује коришћење простора, ефикасност и перформансе центара података.

Оптимизирање софтвера

Најбољи начини за оптимизацију софтвера и његову примену су:

 • Виртуелизација: Односи се на процес апстраховања или поделе рачунарских ресурса као што су процесори, складиште, меморија итд., на виртуелне рачунаре или виртуелне машине (ВМ). Овде, две или више виртуелних инстанци раде на једном, робусном физичком систему. Помаже у очувању системских ресурса тако што елиминише потребу за оригиналним хардвером и истовремено смањује хлађење и потрошњу енергије. Такође смањује потребу за производњом више хардвера. Виртуелизација помаже да се посао ефикасно дистрибуира тако да сервери не троше енергију када се не користе. Они или раде или су у режиму спавања. Како је ова технологија енергетски ефикасна, многи провајдери услуга нуде софтверске пакете који омогућавају виртуелно рачунарство.
 • Креирање ефикасних алгоритама: Ефикасни алгоритми могу бити један од фактора који утичу на број ресурса потребних за рачунарску функцију. Промене алгоритма, на пример, чинећи алгоритам за претрагу бржим, могу помоћи да се значајно смањи коришћење ресурса. Стога, ИТ компаније морају да се постарају да програмери пишу бољи, ефикаснији код.
 • Стратешко додељивање ресурса: ИТ тимови могу да користе алгоритме за усмеравање података у центар података са доступном јефтинијом електричном енергијом. То штеди трошкове. Слично томе, они такође могу да усмеравају саобраћај даље од дата центра који доживљава топлије време. Овај приступ им омогућава да искључе системе и избегну климатизацију док смањују потрошњу енергије.
 • Коришћење терминалских сервера: Терминални сервери су сервери или хардверски уређаји који обезбеђују терминале попут рачунара, паметних телефона, таблета, штампача итд., који деле заједничку везу са терминал сервером. Коришћење терминалских сервера елиминише потребу да терминали имају сопствени мрежни интерфејс, модем или картицу. Ако имплементирате терминалске сервере, можете уштедјети потрошњу енергије као и трошкове.

Управљање струјом

Ефикасно управљање енергијом је велики корак ка зеленом рачунарству. И свака компанија, без обзира колико велика или мала, може то да примени и заштити животну средину.

Међутим, постоји отворени индустријски стандард који се зове Адванцед Цонфигуратион & Повер Интерфаце (АЦПИ), који омогућава системима да искључе своје компоненте као што су чврсти дискови и монитори аутоматски након одређених периода неактивности.

Такође можете да хибернирате системе када се већина њихових компоненти попут РАМ-а и ЦПУ-а искључи. Поред тога, неки програми вам омогућавају да ручно подесите напоне ЦПУ-а, смањујући потрошњу електричне енергије и производњу топлоте.

Штавише, хард дискови са малим фактором форме од око 2,5 инча троше мање енергије него већи дискови по гигабајту. Такође, ССД уређаји чувају податке у ДРАМ-у или флеш меморији. Како у њима нема покретних делова, троше још мање енергије.

Поред тога, ИТ компаније морају да управљају снагом у ГПУ-овима – једном од највећих потрошача енергије у рачунарима. Користите енергетски ефикасне начине као што је коришћење без графичких картица уместо заједничког терминала, клијента за дељење радне површине итд. Такође можете користити видео резултате матичне плоче или одабрати ГПУ који троши мање енергије када је неактиван.

Рециклирање материјала

Још један одличан начин да се прихвати зелено рачунарство је рециклирање материјала у рачунарским уређајима. То ће спречити да штетне супстанце попут живе, олова, кадмијума итд. доспеју на депоније. Такође можете заменити неку опрему, уместо да је поново производите, смањујући емисије и уштеду енергије.

  Апликација за родитељску контролу ТимеАваи вам омогућава да управљате уређајем ваше деце [Android]

Поред тога, ИТ компаније могу да пренамене или донирају рачунаре које више не користе непрофитним и добротворним организацијама. Такође, рециклирају се делови застарелих система и потрошног материјала као што су папир, батерије и кертриџи за штампач. Међутим, морате бити опрезни приликом рециклирања старих рачунара због проблема са приватношћу јер они могу садржати неке податке претходних корисника које је потребно уништити пре рециклирања.

Цлоуд, Едге и паралелно рачунарство

Рачунарство у облаку помаже ИТ компанијама да усвоје зелено рачунарство тако што се баве питањима попут потрошње ресурса и енергије. Приступи попут виртуелизације, енергетски ефикасних центара података, мулти-тенанци, итд., омогућавају рачунарство у облаку за смањење потрошње енергије и емисије угљеника. Коришћење рачунарства у облаку елиминише потребу за центрима података који троше енергију.

Штавише, ивично рачунарство вам омогућава да прерасподелите рачунање у близини корисника како бисте смањили трошкове. Омогућава вам да имате мање центре података, где је одржавање такође мање у смислу потрошње енергије и трошкова.

Паралелно рачунарство, на сличан начин, помаже у смањењу потрошње енергије јер вишеструка мала израчунавања или функције могу истовремено да раде на више процесора који комуницирају преко заједничке меморије, уместо да раде на одвојеном хардверу који троши више енергије.

Рад на даљину

Рад на даљину расте, посебно након избијања Цовид-19. Имплементација телеконференција и рад са било ког места долазе са многим предностима као што су смањене емисије из путовања, удобност радника и веће профитне марже због ниског одржавања канцеларије.

Неколико савета за усвајање зеленог рачунарства

Зелено рачунарство је иницијатива коју сви као појединац морају поздравити. Без обзира да ли радите у компанији, поседујете компанију или радите самостално, можете усвојити неке праксе како бисте подржали ову иницијативу.

Ево неколико савета које можете да пратите да бисте применили и промовисали зелено рачунарство:

 • Користите производе са ознаком Енерги Стар јер троше мање енергије и произведени су са еколошким концептима рачунарства.
 • Када не користите рачунар, искључите га да бисте уштедели енергију.
 • Ако желите да ухватите паузу, али не желите да искључите рачунар, можете да га ставите у режим спавања да бисте уштедели енергију.
 • Идите на енергетски ефикасне екране као што су ОЛЕД који троше ниску енергију, штеде век батерије и пријају вашим очима.
 • Користите тамне теме или тамни режим јер захтева мање енергије.
 • Покушајте да не користите чуваре екрана јер троше енергију када је систем неактиван.
 • Смањите осветљеност монитора јер је за високу осветљеност потребно више енергије.
 • Покушајте да користите ЛЕД уместо ЦРТ монитора да бисте уштедели енергију и смањили емисију угљеника.
 • Безбедно одложите е-отпад јер рачунарски уређаји садрже опасне материјале који загађују животну средину. Такви материјали захтевају формално одлагање у лабораторијама.
 • Користите мастила са ниским садржајем ВОЦ, енергетски ефикасне штампаче, рециклирани папир и прерађене кертриџе са мастилом. Такође можете ићи без папира где год можете.
 • Купите енергетски ефикасне компоненте као што су ССД уместо ХДД-а.
 • Користите е-пошту као своју главну комуникацију уместо факса.
 • Имплементирајте Воице овер Интернет Протоцол или ВоИП да бисте смањили метални отпад и инфраструктуру ожичења
 • Дозволите својим запосленима да раде од куће кад год је то могуће, јер путовање на посао доводи до веће потрошње горива.
 • Купујте на мрежи ако је то изводљиво, уместо да идете у продавнице сагоревањем горива у вашем возилу.
 • Покушајте да се удружите са компанијама које такође усвајају зелено рачунарство, а не обрнуто. То ће помоћи у промени начина размишљања и промовисању зеленог рачунарства.
 • Користите обновљиву енергију у својим центрима података.
 • Креирајте стратешко управљање напајањем широм ваше организације, укључујући ИТ тим за правилно управљање уређајима, прикупљање података и потрошњу енергије.
 • Ширите свест о зеленом рачунарству унутар и ван ваше организације

Завршне речи 👩‍🏫

Глобално загревање и климатске промене су неке од највећих брига данас. Ниво загађења расте широм земље, воде и ваздуха. У том смислу, зелено рачунарство је ефикасан приступ који може помоћи у смањењу ових забринутости за животну средину. Може да се бави питањима као што су емисије гасова стаклене баште, повећање количине отпада, сагоревање фосилних горива, исцрпљивање природних ресурса итд.

Због тога компаније и појединци морају бити одговорни за смањење потрошње енергије што је више могуће уз имплементацију еколошки прихватљивих метода за вођење својих операција и одлагање отпада.

Дакле, запамтите три Р – смањите, поново користите и рециклирајте, и будите део ове дивне иницијативе – Греен Цомпутинг и мотивишите друге да учине исто како би заједно изградили одрживу будућност.