Вишефакторска аутентикација (МФА) објашњена за 5 минута или мање

Вишефакторска аутентификација је један од најсигурнијих метода за заштиту података од крађе и хакера.

Шта је вишефакторска аутентикација (МФА)?

Да ли сте икада наишли на сценарио у којем се од вас тражило да пружите додатне информације након што унесете своје корисничко име и лозинку да бисте приступили веб локацији, банкарској апликацији или другом уређају или систему? Назив овог система је „мултифакторска аутентификација“ (МФА).

Вишефакторска аутентикација (МФА) потврђује идентитет корисника коришћењем два или више фактора, као што су код, токен, ПИН, биометријски подаци или њихова комбинација, пре него што омогући приступ подацима или систему.

Слика кредита: Мицрософт

За једноставну аутентификацију потребан је један део података, као што је лозинка. Вишефакторска аутентификација користи више фактора за приступ ресурсу ради повећања сигурности.

С обзиром на данашњи веб свет и растућу учесталост крађе података, МФА је кључна компонента сваког безбедносног система за заштиту приватних информација корисника од неовлашћеног приступа.

Данас је већина интернет налога, укључујући банковне налоге и налоге на друштвеним мрежама, као и уређаји као што су телефони и лаптопови, заштићени МФА.

МФА додаје додатни ниво безбедности захтевајући приступ једном од додатних фактора, чак и ако је лозинка корисника компромитована. То значи да чак и ако би неко сазнао корисничку лозинку, и даље би му био потребан приступ једном од додатних фактора да би добио приступ.

Хакерима је знатно теже приступити налозима када се користи више од једног фактора аутентикације јер им је потребно да знају много информација.

Појединци и владине организације често користе МФА и друге компаније за заштиту осетљивих података и обезбеђивање да само овлашћена лица могу да приступе њиховим системима или подацима ради повећања безбедности.

МФА постаје све популарнији, посебно када предузећа прелазе са употребе стандардних лозинки на робусније технике верификације идентитета. Вишефакторска аутентификација (МФА) је моћан алат за спречавање илегалног приступа мрежама и корисничким подацима коришћењем више фаза верификације идентитета.

МФА је од суштинске важности за заштиту корисничких информација у данашњим међусобно повезаним мрежама и растућим случајевима крађе података. То ће помоћи у смањењу ризика од крађе идентитета, кршења података и других сајбер напада.

Овај пост ће се бавити другим аспектима МФА, укључујући неке платформе које нуде услуге МФА.

Како МИП функционише?

Пре него што некоме омогући приступ систему или налогу, безбедносна мера која се зове МФА верификује идентитет особе користећи различите методе аутентификације. Намењен је да нападачима знатно отежа приступ осетљивим информацијама или ресурсима.

МФА комбинује физички елемент — као што је код који се испоручује на ваш телефон — са нечим што знате — као што је лозинка. Такође може да користи биометријске податке, као што су отисци прстију, за утврђивање идентитета.

Крајњи корисници обично уносе своје корисничко име и лозинку када се пријављују на налог користећи вишефакторску аутентификацију. Након тога, од њих ће се тражити да потврде свој идентитет, обично уз неколико додатних избора.

  Како да направите гантограм у Гоогле табелама

Друге алтернативе су једнократне лозинке (ОТП) које се испоручују путем СМС-а или кодови унесени преко апликација за аутентификацију.

Такође можете да користите апликацију за аутентификацију да бисте послали биометријске информације као што су отисак прста или скенирање лица. Неке компаније могу захтевати од корисника да се аутентификују путем физичког токена, као што је кључ или картица.

Апликације треће стране (ТПА) као што је Гоогле, које обично приказују код за аутентификацију који се често мења и насумично производи, обезбеђују вишефакторску аутентификацију.

Фактори подешавања МФА

Аутентификација се дешава када неко жели да приступи ресурсу као што је мрежа, уређај или апликација. Да би користио финални производ (систем или услугу), корисник мора да пружи помоћ у идентификацији и верификацији свог права на тај идентитет.

Организације и појединци могу да имплементирају вишефакторску аутентификацију користећи факторе аутентикације наведене у наставку:

МФА фактори се могу груписати у три аспекта:

  • Фактор знања: Нешто што знате, као што је лозинка или ПИН
  • Фактор поседовања: Нешто што имате, као што је хардверски токен или УСБ кључ
  • Инхерентни фактор: Нешто што имате, као што је отисак прста, ока или скенирање лица

Кодови е-поште: Корисник који тражи приступ путем е-поште ће примити ове кодове. Један од најтипичнијих облика МФА је добијање кода путем е-поште.

Текстуални токени: Један од најпопуларнијих фактора МФА су текстуални токени. Једнократна лозинка (ОТП) у облику ПИН-а биће послата на ваш телефон када унесете своје корисничко име и лозинку.

Виртуелни токени: Мобилне апликације за аутентификацију са омогућеном мултифакторском аутентификацијом повећавају безбедност пријављивања на онлајн налоге и веб локације. Мицрософт-ова апликација Аутхентицатор нуди насумично генерисан и често мењан код, сличан Гоогле-овом. Генерисани код од мобилног аутентификатора се мора унети након корисничког имена и лозинке за приступ жељеном систему или услузи.

Верификација помоћу биометрије: Верификација коришћењем биометрије може укључивати било шта, од препознавања лица до идентификације отиска прста. Корисници рачунара или паметних уређаја могу имати користи од ове технологије како би побољшали своју безбедност на мрежи.

Хардверски токени: Ова техника производи кодове помоћу малог гаџета. Једна од најсигурнијих МФА техника је ова. Широко се користи у предузећима, банкарству и другим веома одређеним апликацијама.

Ако желите да приступите информацијама на мобилном уређају, можете да користите УСБ или УСБ-Ц „донгле“.

Безбедносна питања: Добро позната питања се повремено могу постављати као део МИП-а. Када креирате налог, од вас ће можда бити затражено да изаберете безбедносно питање као што је:

  • Које је име твог првог љубимца?
  • У којој си улици одрастао?
  • Девојачко презиме Ваше мајке?
  • Који је био ваш надимак из детињства?

Прво морате да унесете своје корисничко име и лозинку да бисте приступили свом налогу и одговорили на безбедносно питање. Али пошто се сличне информације могу лако прикупити из других алата друштвених медија, МФА овог типа треба да се ажурирају.

МФА ће бити безбедан и безбедан ако се токени, приступни кодови, ПИН-ови, биометријско скенирање, итд., имплементирају динамички.

МФА Вс. 2ФА

Хајде да испитамо како се разликују МФА (Мулти-Фацтор Аутхентицатион) и 2ФА (Тво-Фацтор Аутхентицатион):

Употреба више фактора за верификацију идентитета особе док тражи приступ ресурсу, веб локацији или другој апликацији позната је као вишефакторска аутентификација или МФА.

  Зашто је АР облак следећи ниво проширене стварности

Вишефакторска аутентификација нуди већу сигурност да су корисници они за које кажу да јесу тако што захтевају више од једног облика потврде идентитета, што смањује ризик од нежељеног приступа осетљивим подацима. Вишефакторска аутентификација се стога дефинише као свака комбинација два или више фактора.

Док се само коришћење два фактора назива 2ФА. Најлакши и најефикаснији метод за додавање безбедног слоја аутентификације поврх акредитива за пријаву је двофакторска аутентификација (2ФА).

Након уноса својих акредитива, корисници морају да потврде свој идентитет користећи другачији фактор, као што је код добијен путем е-поште или СМС-а, безбедносна питања, итд. Чак и ако неко злонамерно украде лозинку корисника, ови протоколи спречавају сумњиве покушаје пријављивања на систем .

Врста аутентификације која се користи у потпуности зависи од осетљивости података и других околности. На пример, МФА се користи када су систем или подаци повезани са финансијама или банкарством, али једноставна 2ФА се користи када се приступа услугама е-поште.

Недостатак МСП-а

Усвајање и коришћење МФА нема никаквих недостатака осим менталне лакоће. МФА нема недостатака ако можете да управљате неколико уноса безбедносних мера. МФА мере су генерално неопходне за заштиту ваших података и обезбеђење вашег система.

МФА ће од вас стално тражити да унесете сигурносне мере само ако се одјавите са свог почетног пријављивања. Стога, све док сте пријављени на систем, не постоји могућност неугодности.

Захтеви за пријаву морају успоставити равнотежу између безбедности и погодности како би се обезбедио сигуран и поуздан приступ. Међутим, њима треба управљати како би се избегло изазивање превеликих потешкоћа за кориснике.

МФА апликације

Мицрософт мултифакторска аутентификација у Азуре АД

Решење за управљање идентитетом које омогућава предузећима да контролишу приступ корисника апликацијама и услугама је Мицрософт-ов Азуре Ацтиве Дирецтори (АД). Азуре АД има могућности попут вишефакторске аутентификације (МФА).

Основни безбедносни слој за обезбеђење пословних мрежа, апликација и података је Мицрософт-ов Азуре АД МФА. МФА захтева од корисника да се пријаве са две или више докумената за верификацију идентитета.

Омогућава корисницима да уђу у своје налоге користећи нешто што знају (своју лозинку) и нешто што поседују (код за аутентификацију). Са обе информације, корисничким налозима се може приступити захваљујући додатном степену безбедности.

Захтевајући један или више облика аутентификације када се корисник пријави, Мицрософт-ов Азуре АД МФА даје корисничким налозима додатни ниво безбедности. Ово обезбеђује одбрану од неовлашћеног приступа, као и од покушаја злонамерног приступа. МФА се може подесити за одређене корисничке налоге или као општа политика за све кориснике у компанији.

Тиме што аутентификацију чини изазовнијом за потенцијалне нападаче, овај метод аутентификације смањује могућност да неовлашћена особа приступи корисничком налогу.

Акамаи-јева вишефакторска аутентикација (МФА)

Вишефакторска аутентикација (МФА) из Акамаи-а је решење за аутентификацију засновано на облаку прилагођено кориснику које нуди безбедно, професионално искуство.

Акамаи-јев МФА је систем заснован на облаку са једноставним и једноставним функцијама, као што су аутоматска дистрибуција једнократне лозинке (ОТП), вишефакторске могућности и директна интеракција са апликацијом.

Акамаи-јева јединствена МФА технологија олакшава аутентификацију корисника користећи њихов глас, лице, отиске прстију или друге биометријске факторе пружајући неупоредив увид и контролу над корисничким идентитетима.

Организације могу лако и брзо да поставе безбедно решење за аутентификацију са Акамаи МФА које је прилагођено њиховим јединственим захтевима, док својим корисницима нуди једноставност поједностављеног искуства. Његова МФА платформа је веома прилагодљива и проширива, што олакшава испуњавање потреба различитих група корисника.

  Лингуа.ли вас учи енглески, француски, шпански, арапски и хебрејски

Ова МФА решења дају предузећима напредне могућности аутентификације које помажу у одбрани њихових мрежа од софистицираних претњи и упада. Његова МФА решења су направљена да гарантују потпуну усклађеност са захтевима индустрије, што их чини једним од најбезбеднијих решења за аутентификацију тренутно на тржишту.

Једноставност Акамаи-овог МФА чини га савршеним решењем за предузећа свих величина.

Дуо вишефакторска аутентификација (МФА)

Заштита дигиталних идентитета од могућих нападача постаје једноставнија захваљујући технологији у настајању. Дуо МФА Сецурити, Цисцо производ, тренутно је водеће МФА решење.

Дуо је безбедна платформа за приступ без поверења заснована на СааС-у за предузећа свих величина која нуди двофакторску аутентификацију, једнократну пријаву и сигуран даљински приступ.

Дуо МФА додаје слој заштите свакој услузи или веб локацији која захтева аутентификацију. Дизајниран је за клауд и локалну употребу.

Корисници морају да обаве додатни корак да би добили безбедан приступ користећи Дуо решење за вишефакторску аутентификацију (МФА).

Овај додатни корак је укључен у процедуру аутентификације корисника и тражи од корисника да покаже свој идентитет тако што ће дати нешто што зна (лозинку или пин), нешто што има (токен или паметни телефон) или нешто што јесу (отисак прста или лице).

Организације могу да побољшају безбедност тако што ће заштитити кориснике од неисправних акредитива, пхисхинг превара и других нежељених радњи користећи комплетно МФА решење из Дуо-а.

Ластпасс Мултифацтор Аутхентицатион

Многи производи су доступни од Ластпасс Мултифацтор Аутхентицатион како би се заштитили подаци корисника. Ваш ЛастПасс налог добија додатну сигурност, гарантујући да само ви можете да приступите својим подацима.

Користећи вишефакторску аутентификацију, ЛастПасс пружа једноставан и безбедан начин заштите ваших онлајн налога. Потврђујући свој идентитет додатним фактором, као што је код или отисак прста, овај систем аутентификације омогућава корисницима да додају додатни степен сигурности својим налозима.

Поред тога, пружа управљање лозинкама тако да се можете пријавити на било који уређај без лозинке. Апликације у облаку, ВПН-ови и приступне тачке могу се заштитити помоћу ЛастПасс-а.

Корисници могу брзо да конфигуришу процедуру вишефакторске аутентификације помоћу ЛастПасс-а тако да њихови налози увек буду сигурни. То даје потрошачима поверење да чак и ако хакери или други опасни актери већ знају своје лозинке, неће моћи да приступе својим налозима.

Неовлашћеним странама постаје теже да добију приступ када се користе многи елементи за аутентификацију, као што су лозинке, биометрија и безбедносна питања. Корисници могу да се осећају безбедно знајући да су њихови подаци безбедни и приватни када користе ове производе.

Једноставна је за инсталацију у свим величинама предузећа захваљујући његовим главним карактеристикама, као што су прилагодљива аутентикација, једноставна примена, централизована, детаљна контрола и аутоматизација обезбеђивања корисника уз Мицрософт АД, Гоогле Воркспаце и Азуре АД.

Завршне речи

Да појаснимо, МФА подразумева додавање више елемената за аутентификацију у процес аутентификације. Подскуп МФА познат као двофакторски користи само два фактора вјеродостојности. Морате да инсталирате МФА у својој организацији јер коришћење лозинке као јединог фактора мора да буде сигурније.

Сат откуцава. Након што сте научили разлике између 2ФА и МФА и опасности од коришћења једнофакторних лозинки за приступ системима компаније, требало би да јачање безбедности буде ваш главни приоритет за заштиту података.

Затим можете истражити платформе за аутентификацију корисника.