Вишестанарство у рачунарству у облаку објашњено за 5 минута или мање

Учење о вишестанарству ће вам помоћи да боље разумете архитектуру ако сте заинтересовани за рачунарство у облаку и СааС.

Како је дељење података постало веома распрострањено, вишестанарство је постало саставни део рачунарства у облаку. Многи популарни добављачи услуга у облаку нуде услуге са више закупа крајњим корисницима. Архитектуре са више закупаца осигуравају да се радна оптерећења заснована на облаку ефикасно дистрибуирају.

Пре него што пређемо на детаљну дискусију о вишестанарству, хајде да укратко научимо о рачунарству у облаку.

Преглед садржаја

Шта је рачунарство у облаку?

Рачунарство у облаку се односи на технологију која омогућава корисницима да користе рачунарске ресурсе, складиште и рачунарску снагу преко интернета на захтев. Помаже вам да смањите трошкове помоћу услуга које се плаћају и да отклоните потребу за куповином и одржавањем физичких центара података.

Данас, све врсте пословања користе рачунарство у облаку у различите сврхе, као што су развој и тестирање, е-пошта, резервна копија података, аналитика и опоравак од катастрофе.

Вишестанарство у рачунарству у облаку

Једноставно речено, вишестанарство значи имати више станара. У рачунарству у облаку, односи се на архитектуру у којој више клијената или крајњих корисника деле ИТ ресурсе јавног или приватног решења у облаку. Међутим, нема потребе да бринете о приватности јер подаци сваког станара остају изоловани и невидљиви за друге.

У таквом систему сваки закупац или купац има посебан и индивидуалан простор за складиштење података и процесе. Сваки део мреже у облаку са више закупаца мора да обради сложене дозволе пре него што кориснику дозволи приступ њиховим изолованим подацима.

То значи да својим подацима можете приступити само уз дозволу провајдера услуге, а ти подаци су недоступни сваком другом закупцу.

Обично су закупци приватног облака различити појединци или групе које припадају једној организацији. Ако се ради о јавном провајдеру услуга у облаку, закупци могу бити из различитих организација које безбедно деле простор сервера.

  28 Терраформ Интервју Питања и одговори у реалном времену

Такође ћете видети да већина провајдера јавних цлоуд решења прати овај модел. Разлог је тај што је покретање сервера са једном инстанцом јефтиније и добро за поједностављење ажурирања.

Како функционише вишестанарство у рачунарству у облаку

Мултитенанци рачунарства у облаку функционише различито у различитим ситуацијама.

#1. Јавни облак

За већину провајдера услуга, вишестанарство значи дељење инстанце софтвера. Они чувају метаподатке сваког закупца да би их користили током извршавања за промену инстанце софтвера. Сваком кориснику је потребна дозвола за приступ подацима тако да може приступити само својим подацима. Штавише, они добијају различита искуства иако деле инстанцу апликације.

#2. Приватни облак

Функционалност вишезакупнине приватног облака је мање-више слична јавном рачунарству у облаку. Једина разлика може бити у томе што остали станари припадају истој организацији. На платформи приватног облака, различити тимови исте организације деле ресурсе.

#3. Цонтаинер Арцхитецтуре

Контејнери су самостални пакети који се састоје од апликације, њених системских библиотека и библиотека и свих других ствари које апликација треба да покрене. Са контејнерима, апликације раде на исти начин без обзира на локацију њиховог хостовања.

За обраћање више закупаца, креира се више контејнера. Дакле, различити корисници могу да их покрећу на истој хост машини.

Мулти-Тенант Цлоуд у односу на облак са једним закупцем

СааС заснован на облаку има два модела за кориснике: са једним закупцем и са више закупаца. Разлика између ова два лежи у начину приступа корисника.

Сваки корисник услуга у облаку са једним закупцем добија посебну инстанцу софтвера која ради на засебној инфраструктури. За рачунарство у облаку са више станара, корисници користе заједничку инфраструктуру да би добили приступ СааС решењу на захтев.

Карактеристике Мултитенанци Цлоуд-а

Приватност података

Провајдери услуга у облаку са више закупаца примењују најбоље праксе приватности података. Дакле, један закупац нема приступ подацима ниједног другог станара.

Безбедност

Подаци ускладиштени у облаку су рањиви на сајбер нападе. Нарочито у случају вишестанарства, напад може коштати цурење података стотина закупаца. Из тог разлога, провајдери услуга примењују робусне и најновије мере безбедности.

Повратак података

Пошто губитак података може да се деси услед многих непредвиђених околности, провајдери увек праве резервне копије података свих закупаца ради брзог опоравка података.

Изолација употребе

Чак и ако један закупац у великој мери користи апликацију, то не утиче на перформансе софтвера осталих.

Прилагодљивост

Већина платформи за више закупаца је потпуно скалабилна да би се прилагодила потребама све већег броја закупаца.

Могућност за надоградњу апликација

Овим платформама су стално потребне нове функције и исправке грешака. Дакле, надоградња система је суштински део тога.

  Како променити своје име на Инстаграму

Мерено коришћење и накнаде

Коришћење облака са више закупаца значи коришћење ресурса онако како су вам потребни. Накнаде се такође заснивају на плаћању по употреби.

Виртуелизација насупрот вишестанарству

Људи често греше вишестанарство за виртуелизацију. Али ово двоје нису сасвим исто. У вишестанарству, више клијената користи исте апликације које се налазе у истој атмосфери/хардверу.

У случају виртуелизације, више виртуелних копија сервера се хостује на једном физичком серверу. Свака апликација ради на засебном ВМ-у који има свој оперативни систем.

Значај вишестанарства за дизајн СааС апликације

Док развијате СааС апликацију, морате одлучити о њиховом моделу закупа. Можете бирати између једног закупца и више закупаца, у зависности од ресурса које имате да понудите и оперативне сложености коју ће ваша апликација моћи да поднесе.

Коришћење архитектуре са више закупаца за СааС значи да продавци морају једном да ажурирају софтвер да би опслуживали све закупце. Они могу да обезбеде приступ за више клијената покретањем једне инстанце апликације на једној инстанци базе података. У овом случају сви подаци остају невидљиви и недоступни другима.

СааС добављачи са више закупаца могу да служе свима, укључујући мала и средња предузећа и велика предузећа. Такође нуди клијентима скалабилност јер могу да повећавају и смањују коришћење ресурса у зависности од тренутних пословних захтева.

Мултитенанци такође обезбеђује ефикасно коришћење ИТ ресурса. Потребно му је мање унапред набавке инфраструктуре и ресурса за управљање. Овај модел такође помаже продавцима и клијентима да уштеде трошкове што је често корисна функција за укључивање више људи у базу клијената.

Мултитенанци Цомпутинг Апплицатионс

#1. АДП

АДП ДатаЦлоуд је софтвер за анализу пословних података у облаку. То је један од сјајних примера софтвера у облаку за више станара јер се бави различитим пословним нишама као што су људски ресурси, платни списак, време и трошкови, присуство радне снаге, ХР оутсоурцинг, корпоративна усклађеност и још много тога.

Различити закупци или корисници апликације у облаку могу да прилагоде апликацију и њене смернице у зависности од својих интерних пословних потреба.

#2. ФресхБоокс

ФресхБоокс, водећа апликација за рачуноводство и књиговодство у облаку, такође прати модел вишестанарства како би пружила своје СааС услуге. Алат долази са 10+ функционалности за рачуноводствени одељак сваког предузећа.

У зависности од пословних потреба, клијенти могу да бирају карактеристике и плаћају само коришћене услуге. Клијенти такође могу да модификују своје апликације према пословном брендирању. Мултитенанци цлоуд цомпутинг омогућава тако опсежна прилагођавања.

#3. Зохо

Зохо ЦРМ и Воркплаце такође прате вишестанарство у облаку. Има 40+ пословних апликација за вођење ваше организације без напора. Можете користити неколико алата као што су Зохо Ассист, Зохо ЦРМ, итд., који су вам потребни или се претплатити на цео пакет као што је Зохо Оне.

  Поправите Виртуалбок Немогућност уметања виртуелног оптичког диска

#4. Кубернетес

Заједница Кубернетес је забележила пораст пројеката са више закупаца. Користећи Кубернетес мултитенанци функцију, можете делити кластере у складу са потребама више тимова.

Овај модел поједностављује административни рад и штеди ваш новац. Овде се вишестанарство може применити на два начина: дељење кластера и више кластера.

Мултитенанци Цомпутинг: недостаци

  • Због прописа и усклађености, многе организације можда неће моћи да чувају своје податке на платформи у облаку са више закупаца.
  • Ако подешавање инфраструктуре није урађено како треба, прекомерно коришћење ресурса од стране једног закупца може утицати на перформансе других. Људи ово називају и ефектом „бучног комшије“.
  • Када је у питању одржавање базе података и кодна база, опслуживање више закупаца у једној инстанци апликације чини ово сложенијим.
  • Прављење резервних копија података и њихово враћање у окружење са више корисника су компликовани процеси. Дакле, не нуде сви провајдери поуздане услуге рестаурације.
  • Станари овог модела имају мање опција прилагођавања и мање контроле над квалитетом података.
  • Проблеми за које је потребно ресетовање на нивоу система утичу на сваког закупца окружења.

Будућност мултитенанци Цомпутинг

Мултитенанци је будућност модерних апликација. У наредним данима, свет ће видети више апликација за више закупаца које раде у виртуелним окружењима са више закупаца и користе хардвер са више закупаца.

Постепено ће се смањивати број апликација за једног станара. На крају, њихова употреба ће бити ограничена на окружења локалних центара података.

Радећи на безбедносним проблемима у вези са вишестанарством, добављачи решења у облаку могу привући више људи да се одлуче за њихове платформе.

Мултитенанци: Ресурси за учење

Развој апликација за више закупаца за Цлоуд на Виндовс Азуре

Амазон књига вас учи како да направите апликације са више закупаца које могу да одговоре на захтеве за скалабилност у будућности. Поред фокусирања на најбоље праксе за имплементацију апликација са више закупаца, он говори о скалабилности, безбедности, доступности и еластичности за СааС апликације.

Ова књига је посебно корисна за програмере, архитекте или ИТ професионалце који раде на Виндовс системима.

Напредак у архитектури са више станара

Читајући ову Амазон књигу, можете се упознати са напретком у архитектури или моделима за више станова. Такође говори о моделима података и безбедности података за апликације са више корисника.

Књига ће вам такође помоћи да научите вишестанарство на нивоу базе података, детаљну контролу приступа подацима и табеле са вертикалном скалабилношћу.

Напомена аутора

Организације стално настоје да искористе предности једнократног и вишезакупног облака. Они се чак одлучују за хибридни закуп и закуп у више облака.

Међутим, овај тренд показује популарност вишестанарског рачунарства у облаку у односу на друге моделе. Пошто нуди бескрајну скалабилност и економичан модел одређивања цена, идеалан је за предузећа која мигрирају са локалних на услуге у облаку.

Закључак

Мултитенанци је постао уобичајен модел за дељење ресурса рачунарства у облаку са великим бројем корисника без ометања ничије приватности и безбедности.

Овде смо разговарали о свим неопходним аспектима вишестанарства у рачунарству у облаку. Такође можете сазнати више о овој теми из горе наведених ресурса. Можда ћете бити заинтересовани за учење о хибридном рачунарству у облаку.