Високофреквентно трговање (ХФТ) објашњено за 5 минута или мање

На глобалном нивоу, берзе су највеће и најликвидније тржиште хартија од вредности.

Многе компаније тргују својим акцијама, укључујући појединце, хеџ фондове и значајне компаније. Нормално је замислити да је место испуњено високозвучним трговцима који лицитирају за акције.

Међутим, стварност је супротна. Живимо у свету вештачке интелигенције где већину нашег рада аутоматизују компјутери.

У овом чланку ћемо разумети високофреквентно трговање и зашто ове алгоритамске праксе постају све популарније.

Шта је високофреквентно трговање?

Високофреквентно трговање (ХФТ) је процес у којем су рачунари програмирани да тргују стотинама и хиљадама пута у секунди како би током времена остварили мали профит.

Упркос чињеници да верујемо да радње обављају стручни трговци, ово су аутоматизоване машине за трговање. Скоро 80% трговачких трансакција се дешава између ХФТ рачунара који су паметно програмирани да доследно остварују профит.

ХФТ је профитабилан за многе трговачке фирме које пажљиво користе технологију експериментишући са својим алгоритмима у различитим тржишним сценаријима. Ови рачунари долазе у различитим величинама, али контроверзни долазе са сложеним високофреквентним алгоритмима трговања.

Генерално, трговци са великом брзином извршавања побеђују у односу на нормалне трговце. ХФТ-ови представљају основно игралиште за трговање налозима са великим прометом који остварују много профита боље него што би то човек могао.

Настављајући наше истраживање ХФТ-а, хајде да боље разумемо шта се дешава иза кулиса.

Напомена: Информације написане у овом чланку су искључиво у образовне сврхе и неће се тумачити као финансијски савет. Садржај не треба схватити као препоруку и топло препоручујемо да се консултујете са финансијским саветником/консултантом пре доношења било какве одлуке.

Како функционише ХФТ?

Сада када знате шта је високофреквентно трговање, лакше је разумети како ови алгоритми функционишу.

Судећи по имену, висока фреквенција значи велики број трговина, можда стотине, хиљаде или милионе акција извршених у делићима секунде.

На пример, ако сте искусан трговац унутар дана, колико трговања бисте направили за сат или цео дан? Чак и ако сте веома брзи, нећете бити сигурни да ћете направити више од неколико трговања, зар не?

Напротив, ХФТ систем може да изврши стотине и хиљаде трговина у секунди. Зато институције и хеџ фондови користе Алго системе за трговање да би трговали јер је то људски немогуће радити ручно.

  Цлипбоард Манагер који чува вашу историју и подржава скриптовање

Ово отвара простор за нову тему коју ћемо сада проверити – стратегије!

Стратегије високофреквентног трговања

Високофреквентно трговање се односи на брзину и стратегије. Неке добро познате ХФТ стратегије укључују трговање индексом, трговање променљивом, базирану на вестима, глобалну макро стратегију итд.

Индексно арбитражно трговање

Арбитража је стратегија трговања која покушава да профитира од разлика у цени између два или више тржишних индекса.

На основу разлика у цени, арбитражно трговање може се десити између истог индекса којим се тргује на две берзе или између тржишних инструмената као што су ЕТФ-ови и опције које прате кретање индекса.

Глобална макро стратегија

Глобалне макро стратегије спроводе хеџ фондови и инвестициони институти на основу укупних економских услова широм света. На основу глобалних финансијских сценарија, ове институције граде дуге и кратке позиције у капиталу, валутама, робама, фјучерс тржиштима и обвезницама.

Хеџ фондови граде глобалне макро стратегије тако што анализирају и праве предвиђања на основу великих политичких догађаја.

На пример, хеџ фонд може изградити кратке позиције на својој берзи и инвестирати новац у земље са растућом економијом ако види да су економије неке земље у рецесији.

Стратегија заснована на вестима

Ево примера високофреквентне стратегије засноване на вестима која добро функционише на тржиштима са слабим расположењем.

ХФТ-ови су дизајнирани на такав начин да стално траже негативне кључне речи повезане са акцијама широм интернета.

На пример, ако алгоритми изненада почну да добијају кључне речи као што су превара, варање и оптужбе током или након тржишних сати, то покреће кратке продајне трговине наводећи да би неке лоше вести могле изаћи.

Слично томе, када ХФТ пронађу позитивне финансијске кључне речи као што су одобрење банке, повећање и повећање, они покрећу налоге за дугу позицију како би ухватили кретања на тржишту пре него што вести изађу.

Сада ћемо проверити како ове стратегије утичу на целокупно тржиште акција.

Како ХФТ утиче на берзу?

Алгоритамско трговање је познато као високофреквентно трговање (ХФТ).

За милисекунде, рачунари могу да одреде тржишне обрасце и да изврше аутоматизована, програмирана упутства за куповину и продају инструмената. Како се трговине обављају брже, а обим трговине знатно већи, ХФТ повећава конкуренцију на тржишту. Са повећаном ликвидношћу, спредови понуде и потражње опадају, што доводи до ефикаснијих тржишта.

На финансијским тржиштима, мали инвеститори тргују јер имају поверења у интегритет институција и берзанских одбора.

Међутим, догађаји алгоритамског трговања стварају неуобичајену нестабилност тржишта као што је Фласх Црасх. Недостатак поверења у тржишта доводи до тога да их неки конзервативни инвеститори напусте.

Компоненте високофреквентног трговања

Обављање трговања заснованих на високим фреквенцијама је завршни део целе стратегије. Изазован део је уградити одлучену стратегију у интегрисани алгоритам који ће постављати наруџбине за куповину и продају у ваше име.

  Како можете вратити пријемно сандуче на иПад

Ево неколико основних компоненти за изградњу ефикасног Алго трговачког система:

#1. Програмери

Биће вам потребни високо квалификовани програмери да бисте изградили систем трговања. Требало би да имају опсежно знање о берзама, налозима за куповину и продају и како берзе раде. Боља стратегија је да се ангажују људи који су интензивно радили на креирању софтвера за трговање.

#2. Програмски језик

Ц++ је најпожељнији избор програмског језика за изградњу система трговања. Пошто су Ц и Ц++ сложени језици, инжењери могу да пређу на једноставнији језик као што је Питхон за лакше писање кода и процену структура Алго трговања.

#3. Умрежавање

Обезбеђивање мрежног повезивања и дозвола за приступ трговачком рачуну за испоруку налога.

#4. Тржишни подаци

Приступ фидовима на берзи за анализу података и зграбите могућности за постављање високофреквентних налога.

#5. Бацктестинг

Начин тестирања система пре него што буде лансиран на стварно тржиште након што је изграђен, као и потребна инфраструктура.

#6. Историјски подаци

У зависности од сложености алгоритма, историјски подаци могу бити доступни за тестирање уназад.

Предности

  • Побољшана ликвидност: ХФТ побољшава спредове понуде и тражења, чиме се побољшава укупна ликвидност на тржишту.
  • Коришћење неефикасности: Са ХФТ-овима, имате велике шансе да остварите профит у само делићима секунди; то није могуће са ручним процесом.
  • Арбитражно трговање: ХФТ-ови настављају да проналазе акције којима се тргује на различитим берзама и извршавају дуге/кратке позиције да би извукли профит из таквих скрипти.
  • Алгоритми трговања засновани на вестима: ХФТ-ови пружају слободу трговања на основу вести и бележе агресивна кретања на тржишту без емоција. С друге стране, људи су скептични и уздржавају се од трговања када су у недоумици.

Баш као и професионалци, ХФТ-ови имају много недостатака, а ево неколико њих.

Недостаци

  • Високи инфраструктурни трошкови: Пошто ХФТ-ови користе напредне алгоритме, трошкови ИТ инфраструктуре су такође високи. То значи да само гигантске финансијске институције као што су инвестиционе банке, институционални инвеститори и хеџ фондови могу приуштити ове технологије, а не малопродајни инвеститори.
  • Обмањујуће стратегије: ХФТ-ови преплављују тржиште лажним налозима без икакве намере да стварно изврше постављене налоге. Чим цена достигне одређени ниво, ове поруџбине се отказују, што доводи до пада, лажних пробоја или кварова итд.
  • Игра нулте суме: Ако само велике институције могу да практикују ХФТ, од кога ће онда зарађивати? Одговор је мали и мали инвеститори. Значи да нам гигантске институције обично ваде новац из џепа.

Сада ћемо истражити неке од најбољих ресурса за учење високофреквентног трговања.

Ресурси за учење

Уобичајена брига на коју можете доћи је – Како разумети високофреквентно трговање? или Како сазнати више о ХФТ-овима?

  Како делити музику преко мреже на мацОС Цаталина

Па, једноставан приступ је да се изгради чврста основа за предмет. Након покривања и разумевања основа, лакше је избећи жаргонизовану нумеричку дискусију.

Основне књиге које смо пронашли за високофреквентно трговање су:

Развијање високофреквентних система трговања

Ако сте програмер софтвера са добрим вештинама програмирања, књига о развоју високофреквентних система трговања је идеалан избор. Помаже вам да креирате и оптимизујете високофреквентне системе трговања користећи Јава, Ц++ и Питхон.

Књига вас непрестано води од ХФТ увода до креирања вашег система трговања уз помоћ традиционалних ХФТ програмских језика као што су Ц++ и Јава. Затим ћете научити како да користите Питхон да бисте са самопоуздањем постигли већу тачност перформанси.

Све у свему, то је књига за софтверске инжењере који желе да науче техничку страну ХФТ-а и желе да створе системе са ултра-ниским кашњењем.

Алгоритамско и високофреквентно трговање (математика, финансије и ризик)

Књига Алгоритамско и високофреквентно трговање је написана за напредне кориснике математике који разумеју рачунске и проблеме динамичког програмирања.

У сваком поглављу ћете добити много примера, а већина поглавља се завршава приказивањем реалне примене података о трговању. Пошто је то напредна књига о деривацијама, биће вам потребна нека математичка зрелост да бисте разумели примере.

Све о високофреквентном трговању

Све о високофреквентном трговању говори о примени компјутерских алгоритама за разумевање тржишних активности, обављање трговања и генерисање профита за неколико секунди.

Књига ће вам помоћи да разумете која тржишта су погодна за ХФТ, алгоритамске стратегије које користе високофреквентни трговци, ризике и предстојећа технолошка достигнућа у високофреквентном трговању.

Високофреквентно трговање: Практични водич за алгоритамске стратегије и системе трговања

Са просечном оценом од 3,2 звездице од 5, Хигх-Фрекуенци Традинг од Ирене Алдридге је прво издање које учи високофреквентно алгоритамско трговање.

Ова књига покрива основне аспекте ХФТ-а и њихову важност са пословне тачке гледишта која поставља темеље за развој система трговања. Такође ћете добити кратку представу о процесима анализе након трговине, као што су важне метрике учинка и процене трговања.

Високофреквентно трговање Ирене Олдриџ – 2. издање

Књига о високофреквентном трговању Ирене Олдриџ је ревидирано издање горе поменуте књиге. Помаже вам да створите чврсту основу за учење ХФТ-а у првом издању.

Друго издање описује недавна технолошка достигнућа која омогућавају ХФТ-овима да развију бољу ефикасност у руковању стратегијама управљања ризиком и заштите информација на несигурним тржиштима.

Такође укључује различите високофреквентне стратегије трговања и алате за изградњу ефикасног ХФТ система.

Високофреквентно трговање и теорија вероватноће (научни извештаји источнокинеског нормалног универзитета)

Књига о високофреквентном трговању и теорији вероватноће говори о третирању ХФТ-а и техничке анализе графикона као науке. То је добро штиво за инвеститоре који желе да провере ефикасност своје техничке анализе помоћу теорије стационарних стохастичких процеса.

Аутори ове књиге такође откривају како изградити ИТ инфраструктуру за креирање високофреквентних алгоритама трговања и добијање арбитраже са финансијских тржишта.

Завршне речи

Високофреквентно трговање постаје све популарније, а све више трговачких гиганата развија напредни софтвер како би себи помогли. Иако је то фасцинантан процес, он укључује одређени ниво ризика.

Сада, ако следећи пут чујете за високофреквентно трговање, знаћете шта је то и како различити учесници на тржишту користе ХФТ за своје предности.

Затим можете проверити најбоље АПИ-је за берзу.