Водич за стеганографију на Линуку

Стеганографија је техника коју можете да користите да сакријете тајне у свакодневним датотекама, а алатка за линукс стегхиде вам омогућава да је користите. Откријте замршености стегхидеа, од суптилних уметања слика до извлачења тајних информација, и научите да заштитите своју дигиталну приватност из удобности вашег Линук терминала.

Шта је стеганографија?

Стеганографија је прикривена комуникациона техника која прикрива информације унутар наизглед безопасних датотека или података како би прикрила своје постојање. За разлику од енкрипције, која се фокусира на обезбеђивање садржаја, стеганографија наглашава скривање чињенице да он уопште постоји.

Можете користити стеганографију са различитим дигиталним медијима, као што су слике, аудио датотеке или текст. Скривајући се на видику, међу уобичајеним датотекама, техника вам омогућава да преносите осетљиве податке без изазивања сумње. Уграђујући информације у буку свакодневног дигиталног садржаја, стеганографија додаје додатни слој суптилности заштити поверљивих информација.

Стегхиде је алат који можете користити за стеганографију. Омогућава вам да уградите тајне информације у аудио и сликовне датотеке, укључујући ЈПЕГ, БМП, ВАВ и АУ датотеке. Стегхиде омогућава:

  • Шифровање уграђених података.
  • Компресија уграђених података.
  • Уграђивање контролне суме за проверу интегритета екстрахованих података.

Како инсталирати Стегхиде на Линук

Стегхиде пакет је доступан на најпопуларнијим Дебиан дистрибуцијама, као што је Кали Линук. Да бисте преузели стегхиде на Дебиан, покрените ове команде на свом терминалу:

 sudo apt update
sudo apt install steghide

Стегхиде је доступан на другим Линук дистрибуцијама, као и на Виндовс-у. Више информација, укључујући и како да преузмете рпм или датотеке изворног кода, можете пронаћи од службеника стегхидеа Соурцефорге страница.

  6 најбољих ВПН за игре за глатко играње и сигурност

Како користити команду стегхиде

Команда стегхиде има много употреба. Да бисте добили више информација о стегхиде-у и његовим различитим опцијама, откуцајте стегхиде у свој терминал и притисните ентер. Ово ће одштампати информације о употреби о томе како да покренете стегхиде и опције које подржава:

За више информација, можете користити команду ман да видите приручник за стегхиде. Само покрените ово на свом терминалу:

 man steghide 

Како уградити тајну текстуалну датотеку у слику користећи Стегхиде

Да бисте сакрили текстуалну датотеку на слици, покрените ову команду:

 steghide embed -cf image.jpg -ef secret.txt 

У овом примеру, „-цф имаге.јпг“ наводи „фајл насловнице“ који ће садржати ваше тајне податке. Део „-еф сецрет.ткт“ наводи датотеку са подацима коју ће стегхиде сакрити. Команда ће од вас тражити да унесете приступну фразу два пута. Када то урадите, притисните ентер и стегхиде ће приложити тајну поруку датотеци.

Да бисте добили скривене податке из датотеке, покрените ову наредбу терминала:

 steghide extract -sf image.jpeg 

Команда ће одговорити тако што ће затражити приступну фразу. Када унесете приступну фразу, она ће издвојити датотеку података из слике и сачувати је на вашој тренутној локацији. Можете погледати садржај текстуалне датотеке користећи команду цат или уређивач текста по вашем избору.

Како да погледате информације о Стегхиде датотеци

Да бисте добили детаље о датотеци сакривеној помоћу стегхиде-а, укључујући коришћени алгоритам и све уграђене податке, без преузимања скривене датотеке, покрените:

 steghide info image.jpg 

Истражите свет стеганографије

Сада када сте стекли вештине за ефикасно коришћење стегхиде алата, отворили сте врата фасцинантном царству стеганографије. Стеганографија игра кључну улогу у различитим апликацијама као што су дигитални водени жигови, осигуравајући интегритет и аутентичност информација.

  Поправите Леагуе оф Легендс Дошло је до неочекиване грешке са сесијом пријављивања

Док настављате да се упуштате у ову интригантну област, запамтите да вам је на располагању много бесплатних алата, који служе и за Линук и за Виндовс оперативне системе, што вам омогућава да додатно прецизирате и примените своје стеганографско знање.