WSL saveti i trikovi: Stvari koje treba raditi sa WSL-om

WSL савети и трикови: ствари које треба да радите са WSL-ом

Windows Subsystem for Linux (WSL) је функција која вам омогућава да покрећете Линук дистрибуције на рачунару са оперативним системом Windows. Ово вам омогућава да користите Линук апликације, алате и командну линију на свом Windows рачунару, без потребе за дуалним покретањем или виртуелном машином.

WSL је моћно средство које може да побољша ваш продуктивност и проток рада на различите начине. Ево неколико савета и трикова који ће вам помоћи да што боље искористите WSL:

Инсталирајте више дистрибуција Линукса

WSL вам омогућава да инсталирате више дистрибуција Линукса једновремено. То вам пружа флексибилност да користите различите дистрибуције за различите сврхе. На пример, можете да инсталирате Убунту за развој веб-а и Федору за машинско учење.

Да бисте инсталирали нову дистрибуцију Линукса, отворите Microsoft Store и претражите „Windows Subsystem for Linux“. Изаберите дистрибуцију коју желите да инсталирате и кликните на дугме „Инсталирај“.

Користите WSL са Windows апликацијама

WSL се може интегрисати са Windows апликацијама, што вам омогућава да беспрекорно радите између два окружења. На пример, можете да отворите датотеку у Windows Експлореру и да је уредите у Линук уређивачу текста.

Да бисте користили WSL са Windows апликацијама, морате да укључите WSL интеграцију у Windows подешавањима. Идите у Подешавања > Апликације > Подсистеми за Линукс и укључите опцију „Омогући интеграцију Windows подсистема за Линукс“.

Повећајте перформансе WSL

Перформансе WSL-а могу да варирају у зависности од вашег хардвера и конфигурације. Постоји неколико ствари које можете да урадите да повећате перформансе WSL-а:

* Омогућите виртуелизацију. Виртуелизација омогућава WSL-у да користи хардверске ресурсе вашег рачунара ефикасније. Да бисте омогућили виртуелизацију, идите у БИОС или УЕФИ подешавања и омогућите опцију виртуелизације.
* Доделите више РАМ-а WSL-у. ВСЛ користи виртуелну меморију, што значи да користи део вашег РАМ-а за складиштење података. Можете да повећате перформансе WSL-а додељивањем више РАМ-а. Да бисте то урадили, отворите фајл конфигурације WSL (.wslconfig) у било ком текстуалном уређивачу и промените вредност „памет“ на жељену количину РАМ-а.
* Користите брзи ССД погон. ССД погони су много бржи од традиционалних ХДД погона. Ако је могуће, инсталирајте WSL на ССД погон да бисте побољшали перформансе.

Користите додатне функције WSL-а

WSL има неколико додатних функција које вам могу помоћи да будете продуктивнији:

* WSL2. WSL2 је најновија верзија WSL-а која уводи бројне побољшања у перформансама и интеграцији. Ако је могуће, препоручује се да користите WSL2.
* В терминал. В терминал је напредни терминал за Windows који подржава Линук команде и функције. Можете да користите В терминал да покренете Линук сесије и да приступите Линук датотекама и апликацијама.
* Фузија. Фузија је функција која вам омогућава да покрећете Линук графичке апликације на свом Windows рачунару. То вам омогућава да користите Линук апликације као што су Гимп и Инкскапе, без потребе за ручним подешавањима.

Закључак

WSL је моћно средство које може да побољша ваш продуктивност и проток рада на различите начине. Користећи савете и трикове описане у овом чланку, можете да што боље искористите WSL и да повећате своју продуктивност.

Ако имате додатних питања о WSL-у, не оклевајте да погледате следеће често постављана питања:

Честа питања

1. Шта је WSL и како функционише?

* WSL омогућава вам да покрећете Линук дистрибуције на рачунару са оперативним системом Windows, без потребе за дуалним покретањем или виртуелном машином.

2. Које су предности коришћења WSL-а?

* WSL вам омогућава да приступате Линук апликацијама, алатима и командној линији на свом Windows рачунару.
* WSL се интегрише са Windows апликацијама, што вам омогућава да беспрекорно радите између два окружења.
* WSL је изузетно извршан и не захтева много ресурса вашег система.

3. Како да инсталирам WSL?

* Да бисте инсталирали WSL, отворите Microsoft Store и претражите „Windows Subsystem for Linux“. Изаберите дистрибуцију коју желите да инсталирате и кликните на дугме „Инсталирај“.

4. Могу ли да користим више дистрибуција Линукса са WSL?

* Да, WSL вам омогућава да истовремено инсталирате и користите више дистрибуција Линукса.

5. Како да повећам перформансе WSL?

* Омогућите виртуелизацију у БИОС-у или УЕФИ подешавањима.
* Доделите више РАМ-а WSL-у у фајлу конфигурације WSL (.wslconfig).
* Користите брзи ССД погон за инсталацију WSL-а.

6. Које су нове функције у WSL2?

* Побољшане перформансе, посебно за И/О операције.
* Подршка за Линук језгро верзије 5.10+.
* Подршка за системске позиве у реалном времену.

7. Шта је В терминал?

* В терминал је напредни терминал за Windows који подржава Линук команде и функције.

8. Шта је Фузија?

* Фузија омогућава вам да покрећете Линук графичке апликације на свом Windows рачунару.

9. Које су неке корисне команде за WSL?

* wsl – покреће подсистем за Линукс.
* wsl -d <дистрибуција> – брише инсталирану дистрибуцију ВСЛ.
* wsl -u <корисник> – мења подразумеваног корисника за ВСЛ.

10. Где могу да нађем додатну помоћ за WSL?

* Microsoft документација за Windows Subsystem for Linux
* WSL на GitHub-у
* WSL форум