Зашто Дасхлане одбацује главну лозинку и како се пријавити без ње

Кључне Такеаваис

  • Дасхлане сада омогућава корисницима да креирају налог без главне лозинке, користећи биометрију за већу удобност и сигурност.
  • Овај потез се бави ризицима губитка главне лозинке и потенцијалом хакера да јој приступе.
  • Постојећи Дасхлане корисници још не могу да конвертују свој налог у налог без лозинке, али нови корисници могу да подесе налог без лозинке преко мобилне апликације.

Ако користите менаџер лозинки, знаћете колико је важна главна лозинка; изгубите га и ризикујете да изгубите приступ свом налогу. Међутим, Дасхлане вам сада омогућава да креирате налог без главне лозинке. Ево зашто и како да подесите налог без лозинке.

Шта је главна лозинка?

Главне лозинке су кључ вашег налога менаџера лозинки. Када се пријавите за менаџера лозинки, постављате главну лозинку за свој налог.

Зове се „главна лозинка“ јер је уносите да бисте „откључали“ све остале лозинке налога. Када преместите све своје податке за пријаву у менаџер лозинки, ваша главна лозинка је једина коју морате да запамтите. Само га унесите у свој менаџер лозинки и „откључавате“ све своје остале податке за пријаву.

Иако је ово згодно за вас, то значи да свако ко сазна ваше податке за пријаву може приступити свим вашим акредитивима за налог на мрежи. Због тога неке компаније за управљање лозинкама никада не чувају вашу главну лозинку на својим серверима.

Нажалост, ако заборавите своју главну лозинку, не постоји начин да натерате компанију да вам пошаље нову или да је ресетује. Компаније за лозинку вам дају кључ за опоравак током процеса регистрације у случају да изгубите главну лозинку, али ако изгубите и њу, више се не можете пријавити.

  Како сакрити или избрисати историју Амазон поруџбина

Као такве, главне лозинке су мач са две оштрице. Са позитивне стране, морате само да запамтите своју главну лозинку да бисте приступили својим налозима на мрежи. Можете користити алате за креирање компликованих лозинки јер их нећете памтити ви; менаџер лозинки је.

Са друге стране, губитак главне лозинке могао би да заувек закључате свој налог. А ако неко сазна која је ваша главна лозинка, може добити приступ свим вашим другим налозима на мрежи.

Зашто Дасхлане одбацује главну лозинку?

Лого кредит: Дасхлане САС/Викимедиа Цоммонс

Главне лозинке су основни део менаџера лозинки; ако направите налог, постављате главну лозинку. Зато је Дасхлане изазвао таласе када је објавио на Дасхлане Блог да би то омогућило људима да се пријаве без њега.

Уместо лозинке, можете да користите свој отисак прста или Аппле ФацеИД. И док вам други менаџери лозинки дозвољавају да се пријавите помоћу биометрије, они немају опцију да уклоне метод пријављивања главне лозинке.

Дасхлане је направио овај потез како би се позабавио двема недостацима мастер лозинки које смо раније споменули. Прво, отиске прстију и скенирање лица је много теже изгубити него лозинку. Ако изгубите уређај који садржи ваше биометријске податке, Дасхлане наводи да се можете поново пријавити помоћу новог уређаја.

Друго, хакерима је много теже да добију приступ вашем отиску прста или подацима о лицу него лозинки. Осим тога, преваранти не могу да користе пхисхинг да би вам украли ваше биометријске податке, за разлику од лозинке.

Вреди напоменути да се и даље можете пријавити на Дасхлане са главном лозинком ако желите. Овај метод је само начин да људи којима се не свиђа идеја о главној лозинки отворе налог без ње.

  Пребаците почетни екран и мени Старт са радне површине

Како да подесите Дасхлане налог без главне лозинке

У време писања, не можете да промените постојећи Дасхлане налог у главни налог без лозинке. Морате да направите нови налог преко Андроид или иОС апликације. Међутим, Дасхлане намерава да дозволи постојећим налозима да одбаце главну лозинку у будућности.

Да бисте започели, преузмите Дасхлане Андроид или иОС. Отворите апликацију, а затим унесите имејл са којом желите да се пријавите.

Следећи екран ће од вас тражити да поставите главну лозинку. Не ради ово; уместо тога, погледајте на дну екрана дугме Креирај налог без лозинке и додирните га.

Дасхлане ће вас затим провести кроз процес прављења налога без лозинке. Ово укључује постављање ПИН-а и затим регистрацију Дасхлане-а са биометријским подацима вашег телефона. Када завршите, бићете поносни власник Дасхлане налога без лозинке.

Ако желите да користите свој налог на уређају који не подржава биометрију, можете да користите телефон да верификујете покушај пријављивања. На пример, ако желите да инсталирате и користите Дасхлане на Виндовс-у, можете се пријавити користећи своје корисничко име. Дасхлане ће вас тада замолити да потврдите пријаву путем телефона.

Једноставно идите на свој телефон, притисните икону са три траке у горњем левом углу, додирните Подешавања, а затим Додајте нови уређај. Овде ћете видети покушај пријаве; дозволите му да користи Дасхлане на вашем другом уређају. Памтиће вас 14 дана пре него што будете морали да поновите процес.