Zašto moj laptop koristi previše podataka u Windows 11

Zašto moj laptop koristi previše podataka u Windows 11?

Windows 11 je najnoviji operativni sistem od Microsofta, i kao i svi novi operativni sistemi, on dolazi sa svojom serijom problema. Jedan od najčešćih problema koje korisnici Windowsa 11 prijavljuju je prekomerna potrošnja podataka. Ako i vi primećujete da vaš laptop koristi previše podataka u Windows 11, ne brinite, niste sami. U ovom članku ćemo istražiti moguće uzroke ovog problema i pružiti vam rešenja kako biste ga rešili.

Uzroci prekomerne potrošnje podataka

Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto vaš laptop možda koristi previše podataka u Windows 11. Najčešći uzroci uključuju:

* Automatička ažuriranja: Windows 11 je podešen da automatski preuzima i instalira ažuriranja. Ova ažuriranja mogu biti velika i mogu značajno doprineti vaši ukupnoj potrošnji podataka.
* Pozadinske aplikacije: Mnoge aplikacije, kao što su e-pošta i društvene mreže, rade u pozadini i mogu koristiti podatke čak i kada ih ne koristite aktivno.
* Program Windows Update: Program Windows Update je odgovornan za preuzimanje i instaliranje ažuriranja za vaš operativni sistem. Ako je podesio da automatski preuzima i instalira ažuriranja, može koristiti značajnu količinu podataka.
* Peer-to-peer (P2P) deljenje: Ako koristite P2P aplikacije za deljenje fajlova, kao što su uTorrent ili BitTorrent, one mogu koristiti puno podataka u pozadini.
* Malware: Malware je svaka vrsta softvera koji je dizajniran da ošteti vaš računar ili ukrade vaše podatke. Određena vrsta malvera može koristiti podatke kako bi kompromitovala vašu bezbednost.

  Како означити поруке као непрочитане на Инстаграму

Rešenja za prekomernu potrošnju podataka

Ako primećujete da vaš laptop koristi previše podataka u Windows 11, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da to rešite:

*

Konfigurišite automatska ažuriranja

Možete konfigurisati Windows 11 da automatski preuzima i instalira samo važna ažuriranja. Da biste to učinili, idite na Podešavanja > Windows Update > Napredne opcije > Pauza ažuriranja. Ovde možete odabrati da pauzirate ažuriranja na određeno vreme ili da ih onemogućite na neodređeno vreme.

*

Ugasite pozadinske aplikacije

Možete onemogućiti pozadinske aplikacije koje koriste podatke. Da biste to učinili, idite na Podešavanja > Privatnost > Pozadinske aplikacije. Ovde možete odabrati da onemogućite sve pozadinske aplikacije ili samo one koje koriste puno podataka.

*

Konfigurišite program Windows Update

Možete konfigurisati program Windows Update da preuzima i instalira ažuriranja samo kada ste povezani na WiFi. Da biste to učinili, idite na Podešavanja > Windows Update > Napredne opcije. Ovde možete odabrati da preuzmete ažuriranja samo kada ste povezani na WiFi.

*

Onemogućite P2P deljenje

Ako ne koristite P2P aplikacije za deljenje fajlova, možete ih onemogućiti da bi ste uštedeli na potrošnji podataka. Da biste to učinili, idite na Podešavanja > Mreža i internet > Proksi. Ovde možete odabrati da onemogućite sve P2P aplikacije ili samo one koje koriste puno podataka.

*

Skenirajte sistem za malware

Ako sumnjate da vaš računar možda ima malware, možete ga skenirati pomoću anti-malware programa. To može pomoći da se identifikuje i ukloni svaki malware koji možda koristi podatke.

Zaključak

Prekomerna potrošnja podataka je uobičajen problem na Windows 11 laptopima. Međutim, postoji nekoliko rešenja koja možete isprobati da bi ste rešili ovaj problem. Konfigurišite automatska ažuriranja, onemogućite pozadinske aplikacije, konfigurišite program Windows Update, onemogućite P2P deljenje i skeniirajte sistem za malware. Ako isprobate ova rešenja, trebalo bi da možete da smanjite potrošnju podataka na vašem Windows 11 laptopu.

  Како спојити ПДФ-ове са ПДФСам-ом на Линуку

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Zašto moj laptop koristi toliko podataka u Windows 11?

Postoji nekoliko mogućih uzroka, kao što su automatska ažuriranja, pozadinske aplikacije, program Windows Update, P2P deljenje i malware.

2. Kako da konfigurišem automatska ažuriranja?

Idite na Podešavanja > Windows Update > Napredne opcije > Pauza ažuriranja i odaberite da pauzirate ažuriranja na određeno vreme ili da ih onemogućite na neodređeno vreme.

3. Kako da onemogućim pozadinske aplikacije?

Idite na Podešavanja > Privatnost > Pozadinske aplikacije i odaberite da onemogućite sve pozadinske aplikacije ili samo one koje koriste puno podataka.

4. Kako da konfigurišem program Windows Update?

Idite na Podešavanja > Windows Update > Napredne opcije i odaberite da preuzmete ažuriranja samo kada ste povezani na WiFi.

5. Kako da onemogućim P2P deljenje?

Idite na Podešavanja > Mreža i internet > Proksi i odaberite da onemogućite sve P2P aplikacije ili samo one koje koriste puno podataka.

6. Kako da skeniram sistem za malware?

Koristite anti-malware program za skeniranje sistema i uklanjanje bilo kakvog malvera koji možda koristi podatke.

7. Da li se prekomerna potrošnja podataka može rešiti ponovnim postavljanjem laptopa?

Ponovno postavljanje laptopa može rešiti problem prekomerne potrošnje podataka ako je uzrok problem sa softverom. Međutim, ako je uzrok problem sa hardverom, ponovno postavljanje laptopa neće rešiti problem.

8. Da li postoji softver koji može pomoći da se smanji potrošnja podataka?

Da, postoji nekoliko softvera koji može pomoći da se smanji potrošnja podataka, kao što su NetBalancer i GlassWire.