Zašto se moj laptop ne pokreće nakon pritiska na dugme za napajanje?

Zašto se Moj Laptop Ne Pokreće Nakon Pritiska Na Dugme za Napajanje?

Jeste li se ikada našli u situaciji kada ste pritisnuli dugme za napajanje na svom laptopu, samo da biste shvatili da se on ne uključuje? Ovo može biti veoma frustrirajuće, posebno ako vam laptop treba za rad ili zabavu. Na sreću, postoji nekoliko mogućih razloga zašto se vaš laptop ne pokreće i većina njih se može relativno lako rešiti.

Uobičajeni Razlozi Zašto Se Laptop Ne Pokreće

1. Problem Sa Baterijom

Prva stvar koju treba proveriti kada se vaš laptop ne pokreće je baterija. Možda je baterija prazna ili je možda došlo do problema sa samom baterijom. Da biste proverili bateriju, isključite laptop i uključite ga bez kabla za napajanje. Ако се лаптоп не покрене, могуће је да је батерија празна или оштећена и мора да се замени.

2. Problem Sa Adapterom Za Napajanje

Следећа ствар коју треба проверити је адаптер за напајање. Кабл за напајање можда није правилно повезан на лаптоп или на електричну утичницу, а сам адаптер можда не ради исправно. Да бисте проверили адаптер, покушајте да повежете други адаптер на свој лаптоп. Ако се лаптоп покрене са другим адаптером, онда је првобитни адаптер вероватно неисправан и мора да се замени.

  10 начина да постигнете своје циљеве дигиталне детоксикације

3. Problem Sa Ekranom

Многи лаптопи имају посебан тастер за укључивање и искључивање екрана. Ако је овај тастер притиснут, екран ће остати искључен чак и ако је лаптоп укључен. Да бисте решили овај проблем, једноставно притисните тастер за укључивање/искључивање екрана и екран би требало да се укључи.

4. Preplavljena Matična Ploča

Matična ploča je centralna komponenta laptopa koja povezuje sve остале komponente. Ako je matična ploča poplavljena, možda neće моћи да напаја друге komponente и laptop se neće pokrenuti. Да бисте решили овај проблем, мораћете да однесете лаптоп у сервис да га поправи квалификовани техничар.

5. Treba Reset CMOS-a

CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) je mali čip na matičnoj ploči koji sadrži BIOS postavke. Ovе поставке могу da se korumpiraju, što može da dovede do toga da se laptop ne pokrene. Da biste resetovali CMOS, morate da uklonite bateriju laptopa i da pritisnete i držite dugme za napajanje oko 30 sekundi. Nakon toga, ponovo umetnite bateriju i pokušajte da pokrenete laptop.

Šta Da Radim Ako Se Moj Laptop i Dalje Ne Pokreće?

Ako ste isprobali sva gore navedena rešenja i vaš laptop se i dalje ne pokreće, onda možda postoji ozbiljniji problem. U ovom slučaju, najbolje je da odnesete laptop u servis da ga pogleda kvalifikovani tehničar. Tehničar će biti u mogućnosti da dijagnostikuje problem i da ga popravi.

Zaključak

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se vaš laptop ne pokreće nakon pritiska na dugme za napajanje. Većina ovih razloga se može relativno lako rešiti, ali ako ste isprobali sva gore navedena rešenja i vaš laptop se i dalje ne pokreće, onda je najbolje da ga odnesete u servis da ga pogleda kvalifikovani tehničar.

  Испробали смо Ле Цхат АИ Цхатбот компаније Мистрал АИ, а ево како се то упоређује са ЦхатГПТ-ом

Najčešća Pitanja

1. Zašto se moj laptop uključuje samo kada je priključen na napajanje?
– To može da ukazuje na problem sa baterijom ili sa samim laptopom. Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da zamenite bateriju. Ako то не реши проблем, онда морате да однесете лаптоп у сервис да га погледа квалификовани техничар.

2. Шта треба да урадим ако се мој лаптоп прегреје када га укључим?
– Прегревање може бити узроковано неколико ствари, као што су прашина, запушени вентилациони отвори или неисправне компоненте. Да бисте решили овај проблем, очистите вентилационе отворе и проверите да ли постоји прашина или друге препреке које би могле да блокирају проток ваздуха. Такође, можете покушати да користите рачунар на хладнијој површини. Ако то не реши проблем, онда морате да однесете лаптоп у сервис да га погледа квалификовани техничар.

3. Шта треба да урадим ако се мој лаптоп не гаси када притиснем дугме за напајање?
– Ово може бити узроковано неколико ствари, као што су замрзнут програм, неисправне компоненте или проблеми са оперативним системом. Да бисте решили овај проблем, покушајте да притиснете и држите дугме за напајање око 10 секунди. Ово би требало да присилно искључи лаптоп. Ако то не реши проблем, онда морате да однесете лаптоп у сервис да га погледа квалификовани техничар.

4. Šta treba da uradim ako se moj laptop uključuje i isključuje sam od sebe?
– Ovo може biti uzrokovano neколиko stvari, kao što je problem sa baterijom, sa napajanjem ili sa komponentom na matičnoj ploči. Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da zamenite bateriju i da proverite napajanje. Ako то не реши проблем, онда морате да однесете лаптоп у сервис да га погледа квалификовани техничар.

  6 најбољих бесплатних Сислог сервера са којима можете експериментисати у 2020

5. Шта треба да урадим ако се на екрану мог лаптопа појави црни екран када га укључим?
– Црни екран може бити узрокован неколико ствари, као што је проблем са екраном, са графичком картицом или са компонентом на матичној плочи. Да бисте реšили овај проблем, покушајте да поново покренете лаптоп. Ако то не реши проблем, онда морате да однесете лаптоп у сервис да га погледа квалификовани техничар.

6. Како да сазнам зашто се мој лаптоп не покреће?
– Постоји неколико начина да сазнате зашто се ваш лаптоп не покреће. Можете да прочитате поруке о грешци на екрану, да прегледате догађаје у Дневнику система у оперативном систему или да користите дијагностички алат за хардвер да проверите компоненте вашег лаптопа.

7. Које су неке од најчешћих поправки које могу да решат проблем што се лаптоп не покреће?
– Неке од најчешћих поправки које могу да решат проблем што се лаптоп не покреће укључују замену батерије, замену адаптера за напајање, поновно убацивање RAM модула и ресетовање CMOS-а.

8. Колико кошта поправка лаптопа који се не покреће?
– Трошак поправке лаптопа који се не покреће варираће у зависности од проблема и неопходних делова. Међутим, у већини случајева, трошкови поправке ће бити између 50 и 200 долара.