Зашто се не бисте требали укључити у Фацебоок-ову функцију историје веза

Кључне Такеаваис

  • Омогућавање историје веза у апликацији Фацебоок омогућиће Мета да прати ваше податке.
  • Можете да укључите или искључите функцију историје веза у одељку Подешавања и приватност у апликацији Фацебоок.

У јануару 2024. Мета је увела функцију историје веза у мобилну апликацију Фацебоок. Ово вам омогућава да видите листу свих веб локација које сте посетили са друштвене мреже. Међутим, омогућавање историје веза долази по цену ваше приватности.

Сваки пут када додирнете везу у апликацији Фацебоок, која вас води до веб странице, апликација је евидентира и чува 30 дана, омогућавајући вам да је поново посетите касније ако је потребно. Историја веза има свој наменски одељак у апликацији, слично начину на који можете да видите своју историју прегледања у веб прегледачима као што је Цхроме.

Ова функција није подразумевано омогућена и у време писања, морате да се укључите да бисте је искористили. Али ако се одлучите, требало би да будете свесни шта то значи.

Омогућавање историје веза омогућава Мета да прати сајтове које сте посетили преко Фацебоок апликације у последњих 30 дана. И на тај начин, он је у могућности да испоручује циљане огласе у свим својим апликацијама и услугама, укључујући Инстаграм и Тхреадс (обоје у власништву Мета).

Са друге стране, линкови посећени из апликације Мессенгер и веб верзије Фацебоок-а се не евидентирају, чак и када је ова функција омогућена.

  Повећајте креативност тимова помоћу ових 10 алата за размишљање

Као што је раније поменуто, функција Историја веза доступна је само у апликацији Фацебоок за иОС и Андроид. Дакле, мораћете да користите апликацију да бисте проверили да ли сте се укључили пратећи ове једноставне кораке:

  • Покрените Фацебоок апликацију и пријавите се са детаљима свог Фацебоок налога.
  • Додирните три линије у доњем десном углу (иОС) или горњем десном углу (Андроид) да бисте отишли ​​на одељак Мени у апликацији.
  • Проширите опцију Подешавања и приватност и додирните Историја веза.
  • Ако видите екран који од вас тражи да Дозволите историју веза, још увек се нисте укључили. Међутим, ако видите листу веза које сте раније посетили, већ сте се определили за коришћење Фацебоок-ове функције Историја веза.

    Ако сте се укључили у историју веза и сада желите да је искључите, нажалост, нећете пронаћи опцију да је искључите у истом менију историје веза. Уместо тога, мораћете да приступите подешавањима Фацебоок претраживача пратећи ове кораке:

  • Проширите категорију Подешавања и приватност у одељку Мени у апликацији Фацебоок.
  • Додирните Подешавања, затим померите надоле и додирните Прегледач у категорији Преференцес.
  • У одељку Подаци о прегледању видећете прекидач за Дозволи историју веза. Искључи га.
  • Када се од вас затражи потврда, додирните Не дозволи.
  • У истом менију ћете такође пронаћи опцију да обришете историју веза ако не желите да је потпуно онемогућите.

    Мета је позната по томе што прати своје кориснике, па ако не желите да компанија прати веб локације које посећујете док користите Фацебоок, најбоље је да не омогућите историју веза. Међутим, ако бисте радије видели огласе који су релевантни за вас него потпуно неповезане који немају никакву вредност, требало би да се укључите. Кључно је знати шта ова функција ради и какве импликације то има на вашу приватност и безбедност.

      Како заобићи британски порно блок