Да ли вам недостаје Тоуцх ИД? Ја свакако не

Са лансирањем иПхоне КСС и КСР прошле године, Аппле је дао алл-ин на Фаце ИД. И док можда има неких корисника којима недостаје сензор отиска прста, ја нисам један од њих.

Најновија серија нових иПхоне-а која је изашла у септембру 2018. била је прва која уопште није укључивала Тоуцх ИД. Након што поседујем свој први иПхоне без Тоуцх ИД-а већ неколико месеци, не могу рећи да сам узнемирен овим потезом компаније Аппле.

Фаце ИД је много практичнији

Тоуцх ИД је већ прилично згодан – много практичнији од уноса лозинке сваки пут – али Фаце ИД га подиже на потпуно нови ниво. То је као Тоуцх ИД, али не морате чак ни да скенирате отисак прста.

Обе технике и даље захтевају мало акције са ваше стране да бисте откључали телефон и дошли до почетног екрана, али са Фаце ИД-ом то је само превлачење нагоре од дна. Док са Тоуцх ИД-ом, морате бити сигурни да сте ставили прст на одређену локацију на телефону, а затим сачекајте да се откључа.

Другим речима, не морате чак ни да размишљате о откључавању телефона помоћу Фаце ИД-а. Уместо тога, то се једноставно дешава, и то је врста погодности коју тражим.

Прецизнији је него што је Тоуцх ИД икада био

Пошто сам неко време користио Фаце ИД, могу рећи да је број пута када није препознао моје лице био много мањи од броја пута када Тоуцх ИД није препознао мој отисак прста.

  Како да се решите поруке „Помозите да то побољшате“ у Фирефоку

Искрено, не могу ни да се сетим времена када сам гледао директно у Фаце ИД, а оно ми је јасно говорило да ме не препознаје — тако је добро. С друге стране, могу да се сетим доста пута када би се Тоуцх ИД понашао избирљиво и уопште није препознао мој прст.

Можда су ми прсти били мало мокри или тако нешто, али Тоуцх ИД има превише варијабли које морају бити исправне да би савршено функционисао, док Фаце ИД ради са минималним захтевима.

Фаце ИД има своје мане, али оне су тривијалне

Наравно, Фаце ИД није савршен. Једна од његових највећих мана је та што морате да буљите право у њега да би препознао ваше лице и откључао телефон, што не звучи као велика ствар, али то одмах разумете када почнете да комуницирате са телефоном на свакодневној основи.

Једна ствар коју често радим је да положим телефон на сто, а затим тапнем на екран да га пробудим да видим да ли имам нека обавештења која сам можда пропустила. Ако то урадим, желим да откључам телефон да бих имао интеракцију са тим обавештењима. Међутим, ако сам наслоњен на столицу, Фаце ИД камера ме не може препознати. Морам или да подигнем телефон или да се нагнем напред да бих се појавио у видном пољу камере.

Ово је прилично тривијално, и није довољно значајан разлог за убијање Фаце ИД-а, пошто га сваки други пут користим у потпуности надокнађујем све недостатке.

Доња граница

Толико сам се навикао на Фаце ИД да ми је невероватно примитивно враћање на Тоуцх ИД (још увек имам свој стари иПхоне 6 који повремено користим).

  Истакните текст и затамните друге елементе странице да бисте боље читали

У овом тренутку се чак и не осећа као да су Фаце ИД и Тоуцх ИД у истој лиги. То не значи да је Тоуцх ИД ужасан, али то је једна од оних ствари на које када једном искусите Фаце ИД, више никада нећете желети да се вратите.