Зашто никада не би требало да онемогућите аутоматска ажурирања у Цхроме-у

Гоогле Цхроме се аутоматски ажурира. Не постоји једноставан начин да искључите аутоматска ажурирања, али то можете учинити на неколико начина — заустављањем Гоогле Упдате Сервице-а који рукује аутоматским ажурирањима, на пример. Ево зашто то не би требало да радите.

Цхроме-ова ажурирања нису погрешила

Гоогле има добре резултате са безбедносним ажурирањима за Цхроме. Гоогле Цхроме је првобитно објављен 2008. Сада, више од деценије касније, тешко је указати на чак и један пример катастрофалне грешке у ажурирању која је изазвала проблеме. (У међувремену, Виндовс 10 оперативни систем је имао неколико значајних грешака у ажурирању у последњих неколико година.)

Ажурирања Цхроме-а долазе и пролазе аутоматски. Гоогле обично ажурира Цхроме великим новим верзијама сваких шест недеља, а мања ажурирања која поправљају безбедносне рупе и друге проблеме стижу чешће од тога. Цхроме се стално аутоматски ажурира и чува вас. Већина људи скоро никада неће приметити ова ажурирања.

Ни ова ажурирања претраживача нису незгодна. За разлику од Виндовс Упдате у оперативном систему Виндовс 10, Цхроме вам не смета тако што ће вас приморати да се поново покренете. Цхроме се аутоматски ажурира у позадини. Ако оставите Цхроме отворен неко време, Цхроме ће од вас можда тражити да поново покренете прегледач када будете имали прилику, али се неће аутоматски поново покренути и прекинути вас.

Гоогле Цхроме је некада имао а грешка за оштећење података на неколицини Мац рачунара на којима су се људи потрудили да онемогуће заштиту интегритета система, што је важна безбедносна карактеристика. То је најгора ствар која се икада догодила, а ништа слично се никада није догодило на Виндовс-у.

  8 апликација које ће вам помоћи да пронађете споредни посао

Сигурносне рупе у прегледачу су права брига

Дакле, да ли је Цхроме савршен? Наравно да не! Као и сви веб прегледачи, Цхроме је пун грешака о којима морате да бринете. Али ово нису проблеми у вези са ажурирањем. То су сигурносне рупе.

Савремени претраживачи су сложени и у њима се редовно налазе безбедносне рупе. Гугл и други програмери претраживача редовно објављују исправке за закрпање рупа које су открили истраживачи или да блокирају нове експлоатације нултог дана пронађене у дивљини.

Без ових редовних безбедносних закрпа, на крају ћете користити Гоогле Цхроме прегледач који је подложан нападима. Злонамерна веб локација коју отворите у Цхроме-у може потенцијално да угрози ваш прегледач и инсталира злонамерни софтвер на ваш рачунар – само отварањем веб локације.

Сигурносне закрпе вас штите од овога, а Цхроме их редовно инсталира. Онемогућавање аутоматских ажурирања спречава Цхроме да инсталира ове безбедносне закрпе, што вас доводи у озбиљан ризик.

Не постоји начин да добијете упит када ажурирања за Цхроме буду доступна и да их ручно инсталирате. Аутоматска ажурирања или ништа.

Ако не желите аутоматска ажурирања Цхроме-а

У реду, рецимо да ионако заиста не желите аутоматска ажурирања Цхроме-а. Из било ког разлога, желите да ручно одобрите ажурирања, добијете мање великих ажурирања или једноставно уклоните Гоогле Упдатер са свог рачунара.

Ако вас ово описује, препоручујемо да пређете на други прегледач. Ево неколико добрих алтернатива које су флексибилније од Цхроме-а:

Да бисте ручно одобрили ажурирања прегледача, можете да пређете на Мозилла Фирефок. Фајерфокс подразумевано аутоматски инсталира исправке, али можете изабрати да вас Фирефок пита када су ажурирања доступна, тако да можете ручно да пристанете на њих. У Фирефок-у идите на мени > Опције > Опште. У одељку „Дозволи Фирефок-у“ изаберите „Провери да ли постоје ажурирања, али ти дозволи да их инсталираш“.
За мање честе нове функције и ажурирања интерфејса, можете да изаберете Мозилла Фирефок ЕСР. Издање проширене подршке добија велика ажурирања сваке 42 недеље уместо сваких 6 недеља, али Мозилла га редовно ажурира безбедносним ажурирањима.
Ако тражите прегледач сличан Цхроме-у без коришћења Гоогле-овог програма за ажурирање, испробајте нови Мицрософт Едге. Заснован је на истом Цхромиум коду отвореног кода који чини основу Цхроме-а, а доступан је чак и за Мац и Линук. Едге се аутоматски ажурира као Цхроме, али користи Мицрософтов програм за ажурирање, а не Гоогле-ов. Други претраживачи су засновани на Цхроме-у, укључујући Браве Бровсер. Колико знамо, сви они користе аутоматска ажурирања у Цхроме стилу како би заштитили људе.

  10 најбољих ЦГМ-а (континуирани мерачи глукозе у крви) за контролисање здравља

Који год претраживач да изаберете, обавезно га ажурирајте најновијим безбедносним закрпама. Опасно је наставити да користите застарели претраживач пун безбедносних рупа.