Како ВР слушалице раде без дугмета за акцију?

Гоогле Цардбоард је био један од првих смешно јефтиних начина да људи доживе виртуелну стварност. Његов картонски материјал би могао да изазове питања у вези са његовом издржљивошћу и дуготрајном употребом, али не може се порећи да је уређај учинио ВР апликације доступнијим за све. Од тада су на тржиште ушле многе друге ВР слушалице које су направили мањи произвођачи за велика имена попут Самсунга. Код неких од ових других слушалица, можда ћете приметити малу разлику у дизајну и карактеристикама, тј. неке слушалице немају дугме за акцију. Ово би могло покренути питање како ћете се „кретати“ ВР апликацијом ако ваше слушалице немају дугме за акцију које, искрено, многи немају. Можда се чак запитате да ли је оно што добијате подстандардни уређај. Ево како функционишу ВР слушалице без акционог дугмета и импликације куповине.

За оне који не знају шта ради дугме за акцију на Гоогле Цардбоард-у, то је начин на који комуницирате са ВР апликацијом када је телефон уметнут у слушалице. Дугме вам омогућава да „кликнете“ или „додирнете“ елементе у апликацији без потребе да уклањате телефон са слушалица. То је магнетно дугме које се налази са стране (слика љубазношћу Гоогле Девелоперс) које ће, када га окренете, послати сигнал вашем телефону.

У недостатку овог дугмета, како корисник комуницира са ВР слушалицама? Решење се налази у ВР апликацији коју користите. ВР апликације користе „фокус покрета главе“ како би омогућиле кориснику интеракцију са елементима унутар ВР апликације. Елемент са којим корисник може да ступи у интеракцију је истакнут у корисничком интерфејсу и када се корисник фокусира на њега, обично са снајперским укрштеним курсором који се појављује на екрану, апликација га снима као улаз. Корисник мора да се фокусира на лицу места у кратком интервалу да би се регистровао као улаз. Узмимо на пример следећи екран из иОС игре Зомбие Схоотер ВР.

  Контролна листа за сајбер безбедност за мала и средња предузећа

Обратите пажњу на укрштеницу која је усмерена на круг унутар врата. Када се круг заврши, врата се отварају. Корисник мора остати фокусиран на ово место док се круг не заврши да би га апликација регистровала као улаз.

Игра, као што јој назив говори, је игра пуцања. Да би је играо, корисник мора да се фокусира на своју мету. Апликација сама симулира ходање и пуцње.

То значи да чак и ако ваше ВР слушалице немају дугме за акцију, оне ће и даље функционисати савршено добро. Ипак ће бити неких изузетака. За апликације које не подржавају контролу фокуса на главу, очекује вас мање искуство. Могуће је да једноставно не можете да користите апликацију са својим ВР слушалицама. Добра вест је да се такве апликације ретко могу наћи. Већина ће вам омогућити да се фокусирате и шаљете унос покретима главе јер ће произвођачи апликација желети да људи користе њихову апликацију без обзира на то колико су скупе или јефтине њихове ВР слушалице. Све у свему, ако ваше слушалице немају дугме за акцију, не пропуштате превише.