Како инсталирати ГитЦола на Линук

Гит Цола је модеран, моћан ГУИ за развој Гита. То је бесплатан програм за коришћење и написан је уз Питхон 2 и 3. У овом водичу ћемо говорити о томе како можете да инсталирате Гит Цола на све главне Линук оперативне системе.

Упутства за инсталацију Убунтуа

Гит Цола је доступна за Убунту Линук кориснике преко укључених складишта софтвера Убунту. Да би апликација радила на вашем Убунту систему, почните тако што ћете отворити прозор терминала на радној површини. Можете да отворите прозор терминала на Убунту-у притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, извршите команду апт инсталл за пакет „гит-цола“ вашег система.

sudo apt install git-cola

Након што унесете горњу команду апт инсталл на вашем систему, Убунту ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку за кориснички налог. Када то урадите, Убунту ће прикупити све зависности за Гит Цола пакет.

Када се прикупе зависности, од вас ће бити затражено да притиснете дугме И на тастатури да бисте потврдили да желите да инсталација почне. Урадити тако.

Након притиска на тастер И, Гит Цола ће бити преузет и инсталиран на ваш Убунту рачунар, као и све потребне зависности потребне за покретање апликације.

Дебиан упутства за инсталацију

Гит Цола је доступна за кориснике Дебиан Линук-а, јер је укључена у „Главно“ софтверско спремиште. Да бисте га покренули на вашем систему, отворите прозор терминала на Дебиан радној површини.

  Како инсталирати Зеттлр Маркдовн едитор на Линук-у

Можете да отворите прозор терминала на радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин. Када је прозор терминала отворен, користите команду апт-гет инсталл да бисте инсталирали пакет „гит-цола“.

sudo apt-get install git-cola

Када покренете горњу команду, Дебиан ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку свог корисничког налога. Након што унесете лозинку, Дебиан ће прикупити све зависности потребне за инсталирање Гит Цоле на ваш систем.

Након што Дебиан заврши са прикупљањем зависности које су му потребне за инсталирање Гит Цоле, тражиће од вас да притиснете тастер И да бисте наставили. Урадите то и Дебиан ће почети да инсталира апликацију на ваш систем.

Арцх Линук упутства за инсталацију

Ако користите Арцх Линук, моћи ћете да инсталирате Гит Цола на свој систем преко Арцх Линук АУР-а. Да бисте то урадили, почните инсталирањем пакета „Гит“ и „Басе-девел“ помоћу команде пацман.

sudo pacman -S base-devel git

Сада када су ови пакети инсталирани, мораћете да инсталирате помоћни алат Тризен АУР. Овај програм ће учинити инсталирање софтвера са АУР-а много лакшим и угоднијим искуством.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen
makepkg -sri

Са инсталираним Тризен АУР помоћником, можете користити команду тризен -С да инсталирате Гит Цола апликацију.

trizen -S git-cola

Федора упутства за инсталацију

Ако желите да инсталирате Гит Цола на Федора Линук, почните тако што ћете покренути прозор терминала на радној површини. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Такође можете покренути прозор терминала тако што ћете потражити „Терминал“ у менију апликације.

  Како играти аркадне игре користећи МАМЕ на Линук-у

Када уђете у прозор терминала, користите наредбу днф инсталл испод да бисте инсталирали пакет „гит-цола“.

sudo dnf install git-cola

Након што унесете горњу команду, Федора ће вас питати за лозинку. Потребна вам је лозинка да бисте инсталирали софтвер. Затим, користећи тастатуру, унесите своје корисничко име.

Након што унесете лозинку, Федора ће прикупити све пакете које ће инсталирати. Гит Цола и све зависности које су вам потребне за покретање програма. Када је све спремно, притисните дугме И да бисте започели инсталацију.

ОпенСУСЕ упутства за инсталацију

Апликација Гит Цола доступна је корисницима ОпенСУСЕ у репозиторијумима. Да бисте инсталирали софтвер на свој систем, отворите прозор терминала. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен, користите команду зиппер инсталл да бисте подесили пакет „гит-цола“ на вашем ОпенСУСЕ систему.

sudo zypper install git-cola

Након што унесете горњу команду, ОпенСУСЕ ће од вас тражити да унесете своју лозинку. Ово ћете морати да урадите да бисте подесили Гит Цолу. Помоћу тастатуре унесите акредитиве свог корисничког налога.

Након што унесете вашу лозинку, ОпенСУСЕ ће прикупити све пакете које треба да инсталира. Затим, након тога, од вас ће се тражити да притиснете дугме И да бисте наставили. Урадите то да бисте инсталирали Гит Цола.