Како користити плутајуће апликације (превуците преко) на иПад-у

Једна од главних карактеристика мултитаскинга на иПад-у се зове Слиде Овер. Омогућава вам да користите другу апликацију у плутајућем прозору изнад апликације преко целог екрана. Корисно је, али савладавање може бити тешко. Ево неколико савета.

Шта је Слиде Овер?

Слиде Овер је начин за обављање више задатака на иПад-у. Приказује примарну апликацију у режиму целог екрана и секундарну апликацију у малом плутајућем прозору на левој или десној страни екрана. Прозор Слиде Овер се може брзо одбацити и позвати по потреби, што га чини идеалним за брзу проверу информација из апликације док радите на нечем другом.

Аппле је први пут представио Слиде Овер заједно са другим иПад функцијама за више задатака иОС 9, који је лансиран 2015. Доступан је на иПад Про или новијим, иПад Аир или новијим верзијама и иПад мини 2 или новијим. Сви иПад модели које тренутно продаје Аппле подржавају Слиде Овер.

Не подржава свака апликација Слиде Овер, али већина званичних апликација направљених од Аппле-а подржава. Програмери трећих страна морају посебно да изаберу подршку за ову функцију да би она исправно радила. Не постоји главна листа апликација које подржава Слиде Овер, тако да ћете морати да користите методу покушаја и грешке да видите да ли ваше омиљене апликације раде са њом.

  Како инсталирати ВиртуалБок Гуест Аддитионс за Убунту виртуелну машину

Која је разлика између превлачења и подељеног приказа?

Друга главна функција иПад-а за више задатака, Сплит Виев, приказује два прозора један поред другог са црном преградом у средини. Дизајниран је за коришћење две апликације у исто време у ситуацији у којој ћете можда морати да непрекидно референцирате сваку или да пребацујете информације из једне у другу.

Главна разлика између Сплит Виев и Слиде Овер је колико простора на екрану заузима свака апликација док користи више апликација. Такође се разликују по функционалности, а сваки је погодан за различите врсте задатака.

Како да користим Слиде Овер?

Да бисте користили Слиде Овер, отворите апликацију. Ово ће бити ваша примарна апликација која ради преко целог екрана док на њу поставите прозор за превлачење. Најлакши начин да користите апликацију са превлачењем је превлачење са Доцк-а.

Када је примарна апликација коју желите да користите већ отворена, полако превуците нагоре од дна екрана да бисте отворили Доцк.

Пронађите другу апликацију коју желите да отворите, ставите прст на њену икону и држите је на тренутак. (Али не предуго, иначе ћете покренути искачући мени.) Полако превуците икону нагоре са прикључне станице у правцу у ком желите да поставите прозор Превуците преко.

Након тренутка, икона ће постати део замућене правоугаоне кутије са заобљеним ивицама. Наставите да превлачите икону прстом док се не нађе на половини екрана на којој желите да се отвори прозор.

Пустите прст и нова апликација ће се појавити као плутајући прозор за превлачење.

Када је апликација у режиму превлачења, можете је лако преместити на другу страну екрана тако што ћете превући контролну траку на врху прозора и преместити је на другу страну.

  Како подесити Куассел Цоре на Убунту серверу

Како да сакријем и призовем прозор са слајдовима?

Аппле олакшава брзо одбацивање прозора Слиде Овер у случајевима у којима бисте можда желели да брзо проверите апликацију, а затим је склоните са пута да бисте видели главну апликацију.

Ако желите да привремено сакријете прозор за превлачење, ставите прст на контролну траку на врху и брзо га превуците према десној или левој ивици екрана.

Када поново желите да проверите прозор „Слиде Овер“, можете га брзо призвати превлачењем према унутра са леве или десне ивице екрана, у зависности од тога на којој страни сте га сакрили.

Како се отарасити клизача преко прозора

Да бисте потпуно затворили прозор превлачења тако да се поново не појави ако превучете по ивици екрана, морате да урадите гимнастику покрета. Прво ћете морати да прођете кроз Сплит Виев, што је функција у којој се две апликације могу користити једна поред друге у већем приказу.

Прво, држите прст на контролној траци на врху прозора Слиде Овер, а затим почните да га полако клизите према било којој ивици екрана.

Док клизите, два прозора ће се трансформисати у замагљене оквире са иконама апликација унутар њих. Наставите да вучете прозор према ивици екрана.

Подигните прст на ивицу екрана и две апликације ће сада бити у режиму подељеног приказа. Сада можете затворити нежељени прозор клизећи црну партицију између два прозора све до ивице екрана док један прозор не нестане.

Да ли могу да користим подељени приказ и превлачење у исто време?

Аппле омогућава коришћење Сплит Виев и Слиде Овер у исто време. Користећи ову функцију, можете имати укупно три прозора апликација на екрану одједном.

  Шта је безбедност апликација и зашто је важна?

Да бисте то урадили, почните у режиму подељеног приказа, а затим отворите прикључну станицу лаганим превлачењем нагоре од доње ивице екрана. Полако превуците икону апликације (за трећу апликацију која ће бити у Слиде Овер) на врх црне партиције на средини екрана.

Да бисте се решили прозора Слиде Овер, користите његову контролну траку на врху прозора да бисте га превукли на страну екрана док не замени једну од апликација Сплит Виев. Затим можете затворити прозор повлачењем црне средишње партиције све до ивице екрана док један прозор не нестане.

Сазнајте више о мултитаскингу—или га потпуно онемогућите

Функције за више задатака на иПад-у могу бити веома корисне и моћне ако научите да их користите. Они захтевају мало вежбе и стрпљења да би били како треба.

Ако више волите да користите иПад као уређај са једним задатком или случајно отварате додатне прозоре апликација, лако можете да искључите Сплит Виев и Слиде Овер у подешавањима.