Како лако преузети и инсталирати апликације на Линук-у помоћу АппИмаге Поол-а

АппИмагеПоол је АппИмагеХуб клијент за Линук. Уз то, корисници могу лако да претражују и преузимају АппИмагес из АппИмагеХуб продавнице. Ево како да га натерате да ради на вашем Линук систему.

Шта је АппИмаге?

АппИмаге је тип извршне датотеке који опонаша како су преносиви ЕКСЕ-ови на Мицрософт Виндовс-у. АппИмагес је одличан за оне који желе једноставан начин за инсталирање Линук апликација.

АппИмагес су заштићени и покрећу се без потребе да било шта инсталирате на рачунар. Све што је потребно за покретање програма је компримовано унутра и безбедно са вашег система. Већина АппИмаге датотека се може наћи на АппИмагеХуб, популаран извор за АппИмагес.

Како су АппИмаге датотеке извршне, потребно их је означити као извршне да би се покренуле на Линук машини. Стога је ажурирање дозвола за АппИмаге најбоље урадити у прозору терминала помоћу команде цхмод.

sudo chmod +x AppImageFile.AppImage

Када се дозволе апликације АппИмаге ажурирају и датотека је означена као извршна, датотека АппИмаге може се извршити следећом командом. Или двоструким кликом.

./AppImageFile.AppImage

Инсталирање АппИмаге Поол-а на Линук-у

АппИмаге Поол је доступан за инсталацију на било који Линук оперативни систем који користи Флатхуб продавницу апликација као Флатпак. Поред тога, корисници га могу преузети и покренути као АппИмаге.

Да бисте добили у руке алат АппИмаге Поол, мораћете да га инсталирате. Отворите прозор терминала на Линук радној површини. Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, пратите упутства за инсталацију за АппИмаге Поол у ​​наставку, која одговара Линук ОС-у који тренутно користите.

АппИмаге

Метод АппИмаге је најбољи начин да се подеси АппИмаге Поол на Линук-у. За почетак, то је АппИмаге продавница, а АппИмаге Поол се може ажурирати преко продавнице. Такође се ажурира чешће од Флатпак верзије.

За почетак користите команду вгет и преузмите најновије издање АппИмаге Поол-а директно са ГитХуб странице пројекта.

wget https://github.com/prateekmedia/appimagepool/releases/download/4.0.0/appimagepool-x86_64.AppImage

Након што преузмете најновије издање АппИмаге Поол-а на свој рачунар, мораћете да ажурирате дозволе за датотеку. Поред тога, апликација АппИмаге Поол мора бити означена као извршна да би се покренула на вашем Линук рачунару.

sudo chmod +x appimagepool-x86_64.AppImage

Са ажурираним дозволама, АппИмаге Поол је спреман за рад. Покрените га следећом командом.

./appimagepool-x86_64.AppImage

Алтернативно, моћи ћете да покренете апликацију АппИмаге Поол тако што ћете отворити Линук менаџер датотека и двапут кликнути на датотеку „аппимагепоол-к86_64.АппИмаге“.

Флатпак

Ако АппИмаге издање АппИмаге Поол-а не ради за вас, Флатпак ће бити у реду. За почетак, мораћете да инсталирате Флатпак рунтиме на свој рачунар. Да бисте подесили време рада на рачунару, пратите наш водич на ту тему.

Након подешавања Флатпак рунтиме-а на рачунару, мораћете да подесите Флатхуб продавницу апликација на свом рачунару. Користећи команду флатпак даљинско додавање испод, додајте Флатхуб.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Сада када је Флатхуб продавница апликација конфигурисана на вашем рачунару, инсталација АппИмаге Поол-а може да почне. Користећи наредбу за инсталацију флатпак испод, подесите најновије издање АппИмаге Поол-а на свом рачунару.

flatpak install flathub io.github.prateekmedia.appimagepool

Када је апликација АппИмаге Поол омогућена на вашем рачунару, она ће се појавити у менију апликације, спремна за употребу.

Коришћење АппИмаге Поол-а за инсталирање апликација на Линук-у

Да бисте користили АппИмаге Поол за инсталирање АппИмаге апликација на свој рачунар, пратите упутства корак по корак у наставку.

Корак 1: Покрените апликацију АппИмаге Поол на Линук радној површини преко менија апликације. Када је апликација отворена, погледајте бочну траку. На бочној траци видећете листу категорија које можете изабрати.

Изаберите категорију да бисте потражили апликације које желите да инсталирате. Када пронађете категорију коју желите да прегледате, прегледајте листу доступних апликација на листи АппИмаге Поол.

Корак 2: Након што прегледате листу апликација, изаберите апликацију коју желите да инсталирате. Када изаберете апликацију, она ће учитати страницу апликације АппИмаге Поол за програм који инсталирате.

Корак 3: На страници апликације АппИмаге Поол пронађите плаво дугме „Преузми“. Одабиром овог дугмета преузимате апликацију у фасциклу „Апликације“ у вашем почетном директоријуму.

Корак 4: Када програм АппИмаге Поол заврши преузимање апликације, затворите апликацију јер је више није потребно користити. Након што га затворите, покрените Линук менаџер датотека.

Када је Линук менаџер датотека отворен и спреман за употребу, пронађите фасциклу „Апликације“ и кликните на њу мишем. Када уђете у фасциклу, двапут кликните на датотеку АппИмаге да бисте покренули програм.