Како подесити Вибер на Линуку

Вибер је апликација за размену тренутних порука на више платформи. Доступан је свим корисницима за слање текстова, слика, видео записа и аудио и визуелних позива. Вибер је много сличан Телеграму и има изворну подршку за Линук.

У овом водичу ћемо вам показати како да преузмете и инсталирате Вибер апликацију на Линук. Такође ћемо говорити о томе како да конфигуришемо Вибер апликацију на Линуку.

Инсталирање Вибера на Линук

Постоји неколико начина да натерате Вибер да ради на Линук-у. Апликација ради на Убунту, Дебиан, Федора и ОпенСУСЕ. Такође ради преко Флатпак-а и Снап-а.

Да бисте започели инсталацију на вашем Линук оперативном систему, морате отворити прозор терминала. Можете покренути прозор терминала на радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, можете покренути прозор терминала на радној површини тако што ћете потражити „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, следите доленаведена упутства за инсталацију која одговарају Линук ОС-у који тренутно користите.

Убунту/Дебиан

Вибер можете инсталирати на Убунту и Дебиан тако што ћете преузети најновији ДЕБ пакет на свој рачунар и инсталирати га. Да бисте преузели Вибер ДЕБ пакет, користите следећу команду за преузимање вгет испод.

wget https://download.cdn.viber.com/cdn/desktop/Linux/viber.deb

Након што преузмете ДЕБ пакет на свој рачунар, можете да инсталирате Вибер апликацију помоћу наредбе апт инсталл испод.

Напомена: ако користите старије издање Дебиан-а које нема Апт, мораћете да инсталирате Вибер помоћу команде дпкг.

sudo apt install ./viber.deb

Арцх Линук

Вибер је доступан корисницима Арцх Линук-а у облику АУР пакета. Да бисте инсталирали Вибер, прво морате да подесите помоћник Тризен АУР. Овај програм ће учинити апликацију много лакшим за рад.

  Како закључати Аппле белешке на вашем иПхоне-у, иПад-у и Мац-у

Да бисте инсталирали апликацију Тризен, почните са подешавањем пакета „гит“ и „басе-девел“. Да бисте то урадили, користите пацман команду испод.

sudo pacman -S git base-devel

Након инсталације два пакета, користите наредбе испод да бисте подесили Тризен апликацију.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Са инсталираном апликацијом, користите команду тризен -С да бисте поставили најновије издање Вибера на ваш Арцх Линук рачунар.

trizen -S viber

Федора

Апликација Вибер се може подесити на Федори преузимањем најновије датотеке Вибер РПМ пакета на ваш рачунар. Да бисте то урадили, користите наредбу за преузимање вгет испод.

wget https://download.cdn.viber.com/desktop/Linux/viber.rpm

Када се заврши преузимање датотеке РПМ пакета, моћи ћете да инсталирате апликацију на свој систем користећи днф инсталл команду испод.

sudo dnf install viber.rpm

ОпенСУСЕ

ОпенСУСЕ има подршку за Вибер преко Федора РПМ пакета. Међутим, имајте на уму да ова подршка није загарантована, јер веб локација не наводи СУСЕ као званично подржану.

Да бисте поставили Вибер РПМ пакет на ваш СУСЕ систем, користите следећу команду за преузимање вгет. Ова команда ће узети најновији РПМ и поставити га у вашу кућну фасциклу.

wget https://download.cdn.viber.com/desktop/Linux/viber.rpm

Затим користите наредбу зиппер инсталл испод да бисте инсталирали Вибер РПМ пакет на ОпенСУСЕ.

sudo zypper install viber.rpm

Снап

Вибер је доступан за инсталирање из Убунту снап продавнице. Међутим, прво ћете морати да подесите време извођења Снап пакета на свом систему да би он функционисао. Да бисте то урадили, пратите наш водич за инсталацију Снап-а.

Сада када је време извођења Снап-а конфигурисано, можете да користите команду снап инсталл да бисте Вибер покренули и покренули на рачунару.

sudo snap install viber-unofficial

Флатпак

Ако користите Флатпак, моћи ћете да покренете и покренете Флатпак издање Вибера, под условом да сте конфигурисали време извођења. Нисте сигурни како да подесите Флатпак рунтиме на свом рачунару? Пратите наш водич на ту тему.

  Како да проверите свој правопис у Гоогле документима

Када је време извођења подешено, користите две команде у наставку да бисте покренули Вибер апликацију.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub com.viber.Viber

Подесите Вибер на Линук-у

Да бисте користили Вибер на Линук-у, такође морате да га подесите на свом мобилном телефону. Зато прво инсталирајте Вибер на свој Андроид или иОС уређај и пријавите се. Када се пријавите, кликните на дугме менија у апликацији и пронађите читач КР кодова да бисте га покренули.

Изаберите дугме за читање КР кодова да бисте га покренули. Затим отворите апликацију Вибер на свом Линук систему. Затим, помоћу телефона и апликације Вибер, скенирајте КР код. Када скенирате КР код, Вибер Линук апликација ће бити спремна за употребу.