Како приказати окно за преглед Филе Екплорер-а у оперативном систему Виндовс 10

Лако је прегледати датотеке без отварања у оперативном систему Виндовс 10 захваљујући функцији Окно за преглед у Филе Екплорер-у. Можете видети сличице већине слика, видео записа, аудио датотека и неких текстуалних докумената. Ево како да га укључите.

(Можда сте чули за безбедносни пропуст који укључује окно за преглед, али то је исправљено на Виндовс 10 ажурирањем објављеном 14. априла 2020. Ако имате најновије исправке, безбедно је за коришћење.)

Прво отворите Филе Екплорер. Да бисте то урадили брзо, притисните Виндовс+Е или кликните на икону фасцикле на траци задатака ако је Филе Екплорер тамо закачен. Такође ћете пронаћи Филе Екплорер у менију Старт.

На траци менија на врху прозора Филе Екплорер кликните на „Прикажи“.

Пронађите „Окно за преглед“ у горњем левом делу траке са алаткама и кликните на њега.

Окно за преглед је сада активирано. Идите у Филе Екплорер до фасцикле која садржи документе које желите да прегледате. Када изаберете датотеку, видећете њену сличицу за преглед на десној страни прозора.

Филе Екплорер такође има сродну функцију под називом Окно са детаљима. Да бисте га укључили, кликните на „Прикажи“ на траци менија Екплорер-а, а затим на „Окно са детаљима“ на траци са алаткама (налази се одмах поред опције окна за преглед).

Када означите датотеку са укљученим окном са детаљима, видећете малу сличицу (за применљиво време датотеке) и неке детаље о датотеци, као што су њена величина или датум креирања, у десном делу прозора.

  Како спречити Виндовс 10 да ажурира управљачке програме

Пречица на тастатури за преглед окна за преглед и детаље

Такође је могуће брзо пребацити окна за преглед и детаље помоћу пречица на тастатури. Ево како.

Да бисте отворили или затворили окно за преглед, притисните Алт+П.
Да бисте отворили или затворили окно са детаљима, притисните Алт+Схифт+П.

Мицрософтов бесплатни ПоверТоис за Виндовс 10 може додати подршку за додатне типове датотека у окну за преглед, укључујући СВГ слике и текстуалне документе форматиране помоћу Маркдовн-а.