Како пронаћи податке у Гоогле табелама помоћу ВЛООКУП-а

ВЛООКУП је једна од најпогрешнијих функција у Гоогле табелама. Омогућава вам да претражујете и повезујете два скупа података у вашој табели са једном вредношћу претраге. Ево како да га користите.

За разлику од Мицрософт Екцел-а, не постоји чаробњак за ВЛООКУП који би вам помогао у Гоогле табелама, тако да морате ручно да унесете формулу.

Како ВЛООКУП функционише у Гоогле табелама

ВЛООКУП може звучати збуњујуће, али је прилично једноставно када схватите како функционише. Формула која користи функцију ВЛООКУП има четири аргумента.

Прва је вредност кључа за претрагу коју тражите, а друга је опсег ћелија који тражите (нпр. А1 до Д10). Трећи аргумент је број индекса колоне из вашег опсега који треба претраживати, где је прва колона у вашем опсегу број 1, следећа је број 2, итд.

Четврти аргумент је да ли је колона за претрагу сортирана или не.

Последњи аргумент је важан само ако тражите најближе подударање са вашом вредности кључа за претрагу. Ако бисте радије вратили тачна подударања кључу за претрагу, поставите овај аргумент на ФАЛСЕ.

Ево примера како можете да користите ВЛООКУП. Табела компаније може имати два листа: један са листом производа (сваки са ИД бројем и ценом), а други са листом поруџбина.

Можете да користите ИД број као вредност претраге за ВЛООКУП да бисте брзо пронашли цену за сваки производ.

  Шта је ботнет и како се заштитити од њега

Једна ствар коју треба приметити је да ВЛООКУП не може да претражује податке лево од индексног броја колоне. У већини случајева, морате или да занемарите податке у колонама лево од кључа за претрагу или да поставите податке о кључу за претрагу у прву колону.

Коришћење ВЛООКУП-а на једном листу

За овај пример, рецимо да имате две табеле са подацима на једном листу. Прва табела је списак имена запослених, матичних бројева и рођендана.

У другој табели можете да користите ВЛООКУП да тражите податке који користе било који од критеријума из прве табеле (име, ИД број или рођендан). У овом примеру, користићемо ВЛООКУП да обезбедимо рођендан за одређени ИД број запосленог.

Одговарајућа формула ВЛООКУП за ово је =ВЛООКУП(Ф4, А3:Д9, 4, ФАЛСЕ).

Да би ово разложио, ВЛООКУП користи вредност ћелије Ф4 (123) као кључ за претрагу и претражује опсег ћелија од А3 до Д9. Враћа податке из колоне број 4 у овом опсегу (колона Д, „Рођендан“), а пошто желимо тачно подударање, последњи аргумент је ФАЛСЕ.

У овом случају, за ИД број 123, ВЛООКУП враћа датум рођења 19/12/1971 (користећи формат ДД/ММ/ГГ). Овај пример ћемо даље проширити додавањем колоне у табелу Б за презимена, чиме ћемо повезати датуме рођендана са стварним људима.

Ово захтева само једноставну промену формуле. У нашем примеру, у ћелији Х4, =ВЛООКУП(Ф4, А3:Д9, 3, ФАЛСЕ) тражи презиме које одговара ИД броју 123.

Уместо враћања датума рођења, он враћа податке из колоне број 3 („Презиме“) који одговарају вредности ИД-а која се налази у колони број 1 („ИД“).

  Како додати више натписа за снимке у Снапцхату

Користите ВЛООКУП са више листова

Пример изнад је користио скуп података из једног листа, али такође можете да користите ВЛООКУП за претрагу података на више листова у табели. У овом примеру, информације из табеле А се сада налазе на листу под називом „Запослени“, док се табела Б сада налази на листу под називом „Рођендани“.

Уместо да користите типичан опсег ћелија као што је А3:Д9, можете кликнути на празну ћелију, а затим откуцати: =ВЛООКУП(А4, Запослени!А3:Д9, 4, ФАЛСЕ).

Када додате назив листа на почетак опсега ћелија (Запослени!А3:Д9), формула ВЛООКУП може да користи податке са посебног листа у својој претрази.

Коришћење џокер знакова са ВЛООКУП-ом

Наши примери изнад користили су тачне вредности кључева за претрагу да би пронашли подударне податке. Ако немате тачну вредност кључа за претрагу, можете да користите и џокер знакове, као што је знак питања или звездица, са ВЛООКУП-ом.

За овај пример користићемо исти скуп података из наших примера изнад, али ако колону „Име“ преместимо у колону А, можемо да користимо делимично име и џокер знак звездице да бисмо претражили презимена запослених.

Формула ВЛООКУП за тражење презимена користећи делимично име је =ВЛООКУП(Б12, А3:Д9, 2, ФАЛСЕ); Ваша вредност кључа за претрагу иде у ћелију Б12.

У примеру испод, „Цхр*“ у ћелији Б12 одговара презимену „Штребер“ у табели за тражење узорка.

Тражење најближег подударања са ВЛООКУП-ом

Можете да користите последњи аргумент формуле ВЛООКУП да бисте тражили тачно или најближе подударање са вашом вредности кључа за претрагу. У нашим претходним примерима, тражили смо тачно подударање, па смо ову вредност поставили на ФАЛСЕ.

  Чување Инстаграм фотографија на вашем мобилном уређају и радној површини

Ако желите да пронађете најближе подударање вредности, промените последњи аргумент ВЛООКУП-а у ТРУЕ. Пошто овај аргумент одређује да ли је опсег сортиран или не, уверите се да је ваша колона за претрагу сортирана од А-ја, иначе неће радити исправно.

У нашој табели испод, имамо листу артикала за куповину (А3 до Б9), заједно са називима артикала и ценама. Они су сортирани по цени од најниже до највише. Наш укупан буџет за једну ставку је 17 УСД (ћелија Д4). Користили смо формулу ВЛООКУП да бисмо пронашли најповољнију ставку на листи.

Одговарајућа формула ВЛООКУП за овај пример је =ВЛООКУП(Д4, А4:Б9, 2, ТРУЕ). Пошто је ова ВЛООКУП формула подешена да пронађе најближе подударање ниже од саме вредности претраге, може да тражи само ставке јефтиније од подешеног буџета од 17 УСД.

У овом примеру, најјефтинија ставка испод 17 долара је торба, која кошта 15 долара, а то је ставка коју је формула ВЛООКУП вратила као резултат у Д5.