Како пронаћи своју МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 (5 метода)

Ако покушавате да подесите Распберри Пи на свом рачунару, можда ћете морати да пронађете ИП адресу свог Виндовс 11 рачунара заједно са другим детаљима као што је МАЦ адреса. Такође, ако желите да блокирате или дозволите рачунар у вашој мрежи, морате да пронађете МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 да бисте применили политику ограничења кроз подешавања рутера. У таквим сценаријима, МАЦ адреса добро функционише јер се не мења, за разлику од ИП адресе. Споредна напомена, Виндовс 11 има опцију да насумично подеси МАЦ адресу, али она није подразумевано омогућена. Ипак, ако желите да пронађете своју МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11, прођите кроз наш детаљни водич у наставку. Споменули смо пет различитих начина за проналажење физичке адресе у оперативном систему Виндовс 11.

Пронађите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 (2022)

У овом водичу о томе како пронаћи МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11, поменули смо пет метода, у распону од апликације Виндовс Сеттингс до командне линије. Проширите табелу у наставку и пређите на метод који сматрате погодним да одмах проверите физичку адресу мрежних адаптера у оперативном систему Виндовс 11.

  Како користити иПад као веб камеру за Виндовс ПЦ или Мац

Пронађите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 помоћу апликације за подешавања

1. Прво користите Виндовс 11 пречицу на тастатури „Виндовс + И“ да бисте отворили апликацију Подешавања. Овде идите на подешавања „Мрежа и Интернет“ са леве бочне траке и отворите „Ви-Фи“ у десном окну ако имате бежичну везу. У случају да сте повезали Етхернет кабл са рачунаром, кликните на „Етернет“.

2. Сада, скролујте надоле и кликните на „Својства хардвера“.

3. Овде ћете наћи МАЦ адресу вашег Виндовс 11 рачунара на дну.

Пронађите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 са контролне табле

1. Још један једноставан начин да пронађете МАЦ адресу у Виндовс 11 је преко контролне табле. Само притисните „Виндовс + Р“ да бисте отворили одзивник за покретање. Овде укуцајте нцпа.цпл у оквир за текст и притисните Ентер.

2. Ово ће директно отворити Центар за мрежу и дељење. Сада потражите мрежу на коју сте повезани – било да је то Ви-Фи или Етхернет. Ако користите Ви-Фи, кликните десним тастером миша на „Ви-Фи“ адаптер и изаберите „Статус“. Ако користите Етхернет, кликните десним тастером миша на њега и урадите исто.

3. У прозору Статус кликните на „Детаљи“.

4. Овде ћете пронаћи „Физичку адресу“ вашег мрежног адаптера. То је заправо МАЦ адреса вашег Виндовс 11 рачунара.

Проверите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 из информација о систему

Уз Виндовс подешавања и контролну таблу, апликација Систем Информатион у оперативном систему Виндовс 11 такође води евиденцију о вашој МАЦ адреси. Дакле, ево како можете да проверите физичку адресу свог рачунара:

  Како променити величину фотографија у апликацији Фотографије у оперативном систему Виндовс 10

1. Притисните тастер Виндовс једном и потражите „систем“. Сада отворите „Информације о систему“.

2. Овде идите на Компоненте -> Мрежа -> Адаптер.

3. У десном окну потражите „МАЦ адреса“. Вредност поред ње је ваша Виндовс 11 МАЦ адреса.

Проверите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 помоћу командне линије

Командна линија нуди многе савете и трикове испод хаубе, а једна од команди вам омогућава да пронађете физичку адресу мрежних адаптера у оперативном систему Виндовс 11. Да видимо како то функционише:

1. За почетак, једном притисните тастер Виндовс и потражите „цмд“. Сада отворите „Цомманд Промпт“ из резултата претраге. Нема потребе да покрећете програм као администратор у оперативном систему Виндовс 11.

2. Када сте у ЦМД терминалу, извршите наредбу испод. Ово ће уредно навести све мрежне адаптере и њихове МАЦ адресе на вашем Виндовс 11 рачунару. Имајте на уму да је „Физичка адреса“ поменута овде заправо МАЦ адреса.

getmac /v /fo list

3. Осим тога, можете покренути још једну мрежну команду у ЦМД-у. Ово ће приказати још више информација, али морате да потражите МАЦ адресу ваше тренутне мреже. Ако сте повезани на Ви-Фи мрежу, пређите на одељак „Вирелесс ЛАН Ви-Фи“ и забележите „Физичку адресу“. То је МАЦ адреса вашег Виндовс 11 рачунара.

ipconfig /all

Пронађите МАЦ адресу у оперативном систему Виндовс 11 користећи ПоверСхелл

1. Такође можете пронаћи МАЦ адресу своје Ви-Фи и Етхернет мреже преко ПоверСхелл-а. Притисните тастер Виндовс једном и унесите „поверсхелл“ у претрагу. Сада отворите апликацију. Опет, не морате да отварате ПоверСхелл са администраторском дозволом.

  Како да решите проблеме са Виндовс индексером претраге у оперативном систему Виндовс 10

2. Затим налепите доњу команду у прозор ПоверСхелл-а и притисните Ентер. Ово ће одмах приказати МАЦ адресу свих мрежних адаптера повезаних на ваш Виндовс 11 рачунар у облику табеле. То је кул, зар не?

get-netadapter

Проверите физичку адресу (МАЦ) на Виндовс 11 рачунарима

Дакле, ово је пет лаких метода за проналажење МАЦ адресе ваших мрежних адаптера у оперативном систему Виндовс 11. За већину корисника, метода апликације Виндовс Сеттингс би била довољна. Међутим, ако сте добро упућени у Виндовс, можете отворити Терминал и приступити више детаља за своју мрежу. У сваком случају, то је углавном то за овај водич. Ако Ви-Фи настави да се прекида на вашем рачунару са оперативним системом Виндовс 11, пратите наш водич и решите проблем одмах. А у случају да добијете грешку „Откривање мреже је искључено“, имамо и згодан водич за то. Коначно, ако имате било каквих питања, обавестите нас у одељку за коментаре испод.