Како скенирати мапиране мрежне дискове помоћу програма Виндовс Дефендер

Ако сте подесили мапирани мрежни диск на Виндовс 10, Виндовс заштитник га неће подразумевано скенирати у потрази за вирусима или малвером током заказаних скенирања. Ево како да осигурате да су ваши мрежни дискови скенирани.

Кућни корисници: Омогућите скенирање мапираних мрежних дискова преко регистра

Ако имате Виндовс 10 Хоме, мораћете да уредите Виндовс регистар—или користите ПоверСхелл, о чему ћемо касније говорити—да бисте извршили ову промену. Такође можете то да урадите на овај начин ако имате Виндовс 10 Профессионал или Ентерприсе, али се осећате угодније да радите у регистру за разлику од уређивача смерница групе. (Међутим, ако имате Виндовс 10 Про или Ентерприсе, препоручујемо вам да користите лакши уређивач смерница групе, као што је описано у следећем одељку.)

Ево нашег стандардног упозорења: Уређивач регистра је моћан алат и његова злоупотреба може учинити ваш систем нестабилним или чак нефункционалним. Ово је прилично једноставан хак, и све док се држите упутстава, не бисте требали имати проблема. Уз то, ако никада раније нисте радили са њим, размислите о читању о томе како да користите уређивач регистра пре него што почнете. И свакако направите резервну копију регистра (и вашег рачунара!) пре него што извршите измене.

Такође би требало да направите тачку за враћање система пре него што наставите. Виндовс ће то вероватно урадити аутоматски када инсталирате ажурирање, али не би шкодило да га направите ручно – на тај начин, ако нешто пође наопако, увек можете да вратите назад.

  Како да поправите грешку напајања Виндовс кернела у 5 једноставних корака

Када будете спремни, отворите уређивач регистра тако што ћете притиснути Виндовс+Р на тастатури, укуцати „регедит“ у оквир, а затим притиснути Ентер.

Дођите до следећег тастера на левој бочној траци:

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows DefenderScan

Ако не видите „Скенирај“ кључ (фасциклу) испод фасцикле Виндовс Дефендер, кликните десним тастером миша на фасциклу Виндовс Дефендер и изаберите Ново > Кључ. Назовите га „Скенирај“.

Кључ.” видтх=”650″ хеигхт=”221″ онлоад=”пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);” онеррор=”тхис.онеррор=нулл;пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);”>

Кликните десним тастером миша на тастер (фасциклу) „Скенирај“ у левом окну и изаберите Ново > ДВОРД (32-битна) вредност.

Кликните десним тастером миша на ДВОРД (32-битна) вредност.’ видтх=”650″ хеигхт=”221″ онлоад=”пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);” онеррор=”тхис.онеррор=нулл;пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);”>

Именујте вредност „ДисаблеСцаннингМаппедНетворкДривесФорФуллСцан“. Двапут кликните на њега и подесите податке о вредности на „0“.

Двапут кликните на ДВОРД и подесите податке о вредности на

Сада можете да затворите уређивач регистра и поново покренете рачунар да бисте применили подешавања на Виндовс Дефендер.

Преузмите наш хак за регистрацију једним кликом

Уместо да сами уређујете регистар, можете преузети наш хак регистратора Омогући скенирање мапираних мрежних дискова. Само отворите преузету ЗИП датотеку, двапут кликните на датотеку „ЕнаблеМаппедНетворкДривеСцан.рег“ и сагласите се да додате информације у свој регистар. Такође смо укључили „ДисаблеМаппедНетворкДривеСцан.рег“ ако желите да га поново онемогућите.

Ове РЕГ датотеке само мењају исту поставку регистра коју смо навели изнад. Ако желите да видите шта ће ова или било која друга РЕГ датотека урадити пре него што је покренете, можете да кликнете десним тастером миша на датотеку .рег и изаберете „Уреди“ да бисте је отворили у Нотепад-у. Можете лако да направите сопствене хакове за Регистри.

Кућни корисници: Омогућите скенирање мапираних мрежних дискова преко ПоверСхелл-а

Ако се не осећате пријатно да уређујете кључеве у Виндовс регистру, можете да омогућите опцију скенирања мрежних дискова помоћу ПоверСхелл-а. Мањи је ризик коришћењем ПоверСхелл-а и нећете морати да бринете о потенцијалном петљању са критичним системским поставкама. Само копирајте/налепите унапред припремљене цмдлете које смо припремили за овај водич.

  Како проверити доступне РАМ слотове у оперативном систему Виндовс 11

Почните отварањем повишене инстанце ПоверСхелл-а. Да бисте то урадили, кликните на дугме Старт, а затим откуцајте „Поверсхелл“. Кликните десним тастером миша на „Виндовс ПоверСхелл“, а затим изаберите „Покрени као администратор“ из менија.

Тип

Кликните на „Да“ у промпту који се појави да бисте дозволили приступ свом рачунару.

У прозору ПоверСхелл откуцајте следећи цмдлет:

Set-MpPreference -DisableScanningMappedNetworkDrivesForFullScan 0

Притисните Ентер да покренете команду. ПоверСхелл конзола неће потврдити да је опција подешена, али то можете сами да проверите. Унесите следећу команду, потражите вредност „ДисаблеСцаннингМаппедНетворкДривесФорФуллСцан“ и уверите се да је постављена на „Фалсе“.

Get-MpPreference

Тхе

Ако желите поново да онемогућите скенирање мапираних мрежних дискова, поново откуцајте команду, али ставите „1“ уместо „0“ пре него што притиснете тастер ентер.

Сада можете безбедно да затворите ПоверСхелл.

Професионални и пословни корисници: Омогућите скенирање мапираних мрежних дискова преко смерница групе

Ако користите Виндовс 10 Профессионал или Ентерприсе, најлакши начин да омогућите скенирање мапираних мрежних дискова је помоћу уређивача локалних групних смерница. То је прилично моћан алат, па ако га никада раније нисте користили, вреди одвојити мало времена да научите шта може да уради. Такође, ако сте на мрежи компаније, учините свима услугу и прво се обратите свом администратору. Ако је ваш радни рачунар део домена, такође је вероватно да је део смерница групе домена која ће ионако заменити локалну групну политику.

Такође би требало да направите тачку за враћање система пре него што наставите. Виндовс ће то вероватно урадити аутоматски када инсталирате Анниверсари Упдате. Ипак, не би шкодило да га направите ручно – на тај начин, ако нешто пође наопако, увек можете да се вратите.

  Шта је Виндовс Спотлигхт?

Прво покрените уређивач групних политика тако што ћете притиснути Виндовс+Р, укуцати „гпедит.мсц“ у оквир и притиснути тастер Ентер.

Идите на Конфигурација рачунара > Административни шаблони > Виндовс компоненте > Виндовс Дефендер Антивирус > Скенирај.

Ажурирање: Према коментатору, можда ћете уместо тога морати да одете до Конфигурација рачунара > Административни предлошци > Виндовс компоненте > Мицрософт Дефендер Антивирус > Скенирај у зависности од тога која верзија оперативног система Виндовс 10 је покренута на вашем рачунару.

Пронађите поставку „Покрени потпуно скенирање на мапираним мрежним дисковима“ у десном окну и двапут кликните на њу.

Двапут кликните на

Подесите „Покрени потпуно скенирање на мапираним мрежним дисковима“ на „Омогућено“ и кликните на „ОК“ да бисте сачували промене.

Омогућите подешавање и кликните

Све промене су сачуване и одмах ће ступити на снагу. Сада можете да затворите уређивач групних политика и нема потребе да поново покрећете рачунар.

Да бисте онемогућили скенирање мапираних мрежних дискова, вратите се овде, двапут кликните на поставку „Покрени потпуно скенирање на мапираним мрежним дисковима“ и промените је у „Није конфигурисано“ или „Онемогућено“.