ПС5 и Ксбок Сериес Кс: Шта су терафлопи?

Терафлопс: они су све о чему неко жели да прича када дође Ксбок серија Кс или ПлаиСтатион 5 помињу се конзоле. То је зато што се Мицрософт и Сони хвале великим повећањем перформанси захваљујући, делимично, повећању терафлопса.

Конзоле против рачунара: Звери у јазбини

Ксбок Сериес Кс ГПУ је заснован на АМД-овој РДНА 2 архитектури и биће способан за 12 терафлопса. У међувремену, Сони ПлаиСтатион 5 (такође заснован на АМД-овој РДНА 2 архитектури) ће имати ГПУ са 10,28 терафлопса.

Догађа се много промашаја, и то је упоредиво, или боље, са оним што тренутно нуде врхунске потрошачке графичке картице за рачунаре.

Од априла 2020 Радеон РКС 5700КСТ (око 400 долара у тренутку писања овог текста) је једна од најбољих АМД картица, са ГПУ-ом од 9,75 терафлопа. Тхе НВИДИА ГеФорце РТКС 2080 Ти (1.300 до 1.500 долара у тренутку писања), у међувремену, способан је за 13,4 терафлопса. Постоји такође НВИДИА РТКС Титан, са невероватних 16,31 терафлопса. Али, са преко 2.000 долара у тренутку писања, овај је недостижан за већину гејмера.

Ипак, немојмо претрчавати. Хајде да разговарамо о томе шта су терафлопи и зашто је ова спецификација важна за графику.

Шта су ФЛОПС?

ФЛОПС означава операције са помичним зарезом у секунди. Аритметика са помичним зарезом је уобичајен начин да се броје у развоју игре. Без да се превише изгубе у корову, операције са плутајућим зарезом олакшавају рачунарима да раде ефикасније са ширим опсегом бројева.

  Како да поправите грешку изузетка системске услуге

Најчешћи начин изражавања промашаја је у формату са помичним зарезом једне прецизности, ФП32. То значи да рачунар користи 32 бита за складиштење података у том формату. Постоји и формат полупрецизне величине који заузима 16 бита (ФП16) уместо 32. Најчешћи начин за изражавање терафлопса за ГПУ тренутно је једнострука прецизност. Међутим, АМД је користио ФП16 у свом Вега ГПУ, и РДНК 2 омогућава ФП16.

У стварном свету, креаторима игара је много лакше користити покретни зарез са 3Д графиком. Ако су се игре ослањале на операције са фиксном тачком, као што је оригинални ПлаиСтатион, то би резултирало многим проблемима. Визуелни елементи игре би изгледали и понашали се лоше, а код би, генерално, био мање ефикасан.

Дакле, ура за операције са плутајућим зарезом!

ФЛОПС Инфлација је довела до ТФЛОПС

Игре морају да обрађују тону података, и зато су неуспеси важно мерило. Што више промашаја ГПУ може да уради, брже се подаци могу обрадити и више рачунарске снаге има за покретање игара.

Оригинални Сега Дреамцаст (1999) имао је 1,4 Гигафлопса, што значи да је могао да обради до 1,4 милијарде операција са плутајућим зарезом у секунди. Неколико година касније, оригинални Ксбок (2002) је љуљао 20 гигафлопса (20 милијарди флопса). ПлаиСтатион 3 (2006) је имао скоро дванаест пута више, на 230,4 гигафлопса.

Свака конзола је постала знатно боља од свог претходника, великим делом захваљујући графичкој рачунарској моћи. Спецификација флопса је брз начин да се добије осећај колика је снага испод хаубе графичког процесора или ГПУ-а одређене конзоле.

  Отклањање грешке при пријављивању. Ваш налог не може да игра на овој платформи Фортните

Рачунарска снага од 12 терафлопса у надолазећој Ксбок Сериес Кс значи да је способна за до 12 трилиона операција с помичним зарезом у секунди. У међувремену, ПлаиСтатион 5 достиже максимум од 10,28 трилиона флопова.

Ако бисмо се ослањали искључиво на промашаје као меру, закључили бисмо да ће Ксбок Сериес Кс бити бољи од ПлаиСтатион 5 — што би била грешка.

Колико су важни ТФЛОПС?

Неуспеси су важни између генерација конзола, али не толико када је тај јаз мањи.

Чак и поређење броја терафлопса за модерне графичке картице, као што су АМД Радеон 5700 КСТ и ГеФорце РТКС 2080 Ти, може бити погрешно. Нове конзоле ће користити АМД-ову нову РДНА 2 архитектуру. Нова архитектура обично значи боље перформансе од претходних картица, чак и са сличним хардверским спецификацијама.

Међутим, као и све друго у рачунарству, све је у имплементацији. Спецификације ЦПУ-а, РАМ, па чак и софтвер, чине сву разлику. Када све то спојите, консензус је да су нове конзоле требало би да надмаши већину опреме за ПЦ игре тренутно тамо.

Ксбок Сериес Кс и ПлаиСтатион 5 ће имати процесоре са осам језгара и шеснаест нити. Ово је фантастично достигло нивое ПЦ игара, а прошло је много времена од доласка на сет-топ бок уређаје. Обе конзоле такође планирају да користе НВМе ССД, што значи брже време учитавања за игре и свеобухватно побољшани одзив.

Нови ГПУ за конзолу ће такође имати импресиван број рачунарских јединица на високим брзинама: 52 на 1,825 ГХз за Ксбок и 36 ЦУ на 2,23 ГХз за ПлаиСтатион. Поређења ради, Радеон 5700 КСТ има 40 ЦУ на 1,6 ГХз.

  Покрените МЛ модел на ових 7 инфраструктурних платформи за машинско учење

Наравно, АМД-ов РДНА 2 неће живети само унутар нових конзола. Једном када дође до ПЦ графичких картица (заједно са НВИДИА-ином очекиваном Ампере архитектуром), свака предност коју конзоле имају у односу на рачунаре ће нестати.

ТФЛОПС није једина ствар која је важна

Нема сумње да ће нове конзоле бити моћне звери. Мицрософт и Сони кажу да ће њихове конзоле достићи 60 кадрова у секунди у 4К резолуцији у ААА насловима (обично најзахтевније игре за графику).

Мицрософт такође жели да погоди 120 кадрова у секунди при 4К за еспорт игре, које су обично мање захтевне у погледу графике. Међутим, веће стопе освежавања значе глаткију слику и лакше разумевање шта се дешава у пољу за игру. С обзиром на хаос који настаје у еспорту, глаткији визуелни прикази су велики плус.

Поред побољшаних перформанси при вишим резолуцијама, нове конзоле ће такође подржавати праћење зрака. Ову нову технологију смо први пут видели у НВИДИА графичким картицама. Праћење зрака појачава светлосне ефекте у игри, често уз драматична побољшања. Такође нуди динамичније, реалније окружење за играње у којем су сенке и рефлексије реалистичније. Рачунарска снага (терафлопс) доступна унутар надолазећих ГПУ-а такође ће помоћи овим новим функцијама.

Терафлопс нису једина спецификација на коју треба да обратите пажњу. Међутим, то ће вам дати општу представу о томе како се графичка снага конзоле мери у односу на други хардвер — прошли и садашњи.