Шта је Канбан табла и како је користите?

Канбан табла је уобичајено средство за приказивање задатака. Можда га не знате по имену, али сте га вероватно већ користили и скоро сигурно га видели на послу или на ТВ-у. Хајде да погледамо како они раде.

Канбан табла се користи за визуелизацију тока задатака од почетка до краја. Најједноставније, садржи три колоне под називом „То-До“, „Радити“ и „Готово“. За почетак, ставите своје задатке у колону „То-До“, преместите их у колону „Ради“ док радите на њима, а затим их коначно преместите у колону „Готово“ када завршите задатак .

Канбан плоче пружају визуелни приказ управљања процесима. Другим речима, омогућавају вам да видите како ваши задаци напредују.

Настали су као део Канбана, врсте витка производња процес који се деценијама користи у јапанској производњи, али је првенствено популаризован у Северној Америци и Европи као део софтвера за управљање задацима као што је Јира, Асана, Трелло, и Планер. Ако сте икада радили у или око развоја софтвера, ова врста плоче ће вам бити позната.

Првобитно су Канбан плоче биле физичке, али је током времена створено много Канбан софтвера. За разлику од многих процеса који су прешли са физичког на дигитално – мислимо на снимање музике, планирање пројекта и књиговодство – и даље је врло уобичајено имати физичке Канбан плоче, често у тандему са дигиталном копијом.

Ако сте прошли кроз канцеларију и видели беле табле и зидове прекривене пост-Ит белешкама распоређеним у колоне, вероватно сте гледали Канбан таблу.

  А до З О маркетиншком обезбеђењу

Негде на серверу ће обично постојати дигитални приказ те исте канбан плоче испуњене Пост Ит-ом, што може изгледати чудно. Зашто се исти подаци држе на два места, јер то само дуплира посао њиховог одржавања?

Разлог је прилично једноставан: Канбан табла је дизајнирана да буде визуелна и лака за коришћење, тако да физичка табла олакшава тиму да види задатке и помера их по табли. Али физичка плоча није добра за анализу података и извештавање, а ту долази дигитална верзија.

Дигитална верзија — било у Јира, Трелло, Асана, Планнер или било ком другом софтверу — такође се може видети са било ког места, што је чини кориснијом за удаљене тимове или заинтересоване стране који не седе са тимом и њиховим физичким одбором.

Коришћење Канбан плоче не може бити много једноставније. Задатке додајете у колону То-До, а затим их премештате (ако је физичка табла) или их превлачите и испуштате (ако је дигитална табла) из једне колоне у другу. Повремено уклањате задатке из последње колоне Готово и стављате их где год желите, било да је то архива завршених задатака или једноставно корпа.

Канбан плоче могу имати онолико колона колико желите. У тимовима за развој софтвера уобичајено је да имају колоне за дизајн, развој, тестирање и документацију, на пример. Често су укључене више езотеричних колона које су специфичне за процес, као што је „Фузинг“ (процес у којем се намерно неисправни подаци уносе ради тестирања софтвера за руковање грешкама и безбедност), „Пулл“ (повлачење захтева је поднет за померање код у ГитХуб грану) и „Пре-Прод“ (део посла је премештен на сервер за претпродукцију). Али можете користити које год колоне желите на Канбан табли, за било коју врсту процеса.

  Како уклонити личне податке из ПоверПоинт презентације пре дељења

Да би се нешто урадило често је потребно више тимова и/или више токова рада. Канбан плоче то решавају користећи нешто што се зове „стазе за пливање“. Док су колоне – То-До, Доинг, Доне, итд. – вертикалне, пливачке стазе су хоризонталне траке у којима се задаци за један тим или радни ток могу раздвојити.

У већини Канбан апликација такође можете да означите задатке бојама. Ово вам омогућава да поставите своју таблу са стазама за пливање за тимове и бојама за радне токове, или обрнуто. Многи тимови синхронизују своје боје за пост-ит белешке са бојама које се користе на њиховим дигиталним таблама, због чега је толико канцеларија украшено вишебојним пост-ит белешкама, а не једном бојом.

Канбан је веома флексибилан систем који омогућава велике количине прилагођавања како би одговарао било ком процесу којим управљате. Није важно да ли састављате свемирско лансирање вредно више милијарди долара ЈПЛ или праћење кућних послова ваше деце, Канбан вам може помоћи да видите своје задатке и да будете на правом путу.