10 најбољих алата за праћење грешака за модерне развојне тимове

Да ли сте знали да на сваких 1000 линија кода, програмери софтвера могу направити 100 до 150 грешака?

Креирање веб апликација може звучати као забаван процес. Међутим, развојни тим ће доћи у контакт са различитим грешкама док креирају различите веб апликације, што захтева употребу алата за праћење грешака.

То што имате грешке не значи да сте лош програмер. Међутим, ако дозволите крајњем кориснику да открије грешку, можда нећете бити оцењени као ‘веома’ добар програмер.

Грешке могу довести до лошег корисничког искуства, губитка прихода или прекида читавог производног процеса. Замислите да сте у простору е-трговине; креирате добру одредишну страницу, али ваши клијенти не могу да се одјаве да би купили ваше производе! Губите много када нисте у могућности да пратите грешке које имате у својој апликацији.

Шта је праћење грешака? 🪲

Праћење грешака, такође познато као праћење грешака или праћење проблема, је процес евидентирања и надгледања грешака или грешака током тестирања софтвера. Велики системи или веб апликације могу имати десетине или стотине грешака. Сваки дефект/буг мора да се надгледа, процени и одреди приоритет за отклањање грешака.

Како функционише праћење грешака

Грешка се јавља када систем или апликација не раде онако како су дизајнирани да раде. Такве грешке су могли да направе програмери, дизајнери или програмски архитекти. Тимови за тестирање користе различите алате за праћење грешака за праћење и пријављивање грешака које се појављују у апликацији док се развија и тестира.

Алат за праћење грешака треба да има базу података која бележи све чињенице о познатим грешкама. Неки од елемената који се могу снимити укључују; време када је грешка пријављена, озбиљност грешке, како грешка утиче на нормално функционисање апликације, како се грешка може репродуковати, ко је идентификовао грешку и ко ради на њеном отклањању.

Типична грешка може проћи кроз следеће фазе:

 • Ацтиве Буг. Истрага је у току.
 • Тестед Буг. Грешка је већ исправљена и спремна је за тестирање.
 • Верифиед Буг. Грешка је поново тестирана и верификована од стране КА одељења.
 • Цлосед Буг. Одељење за осигурање квалитета је поново тестирало грешку након што је поправило или открило да то није грешка.
 • Поново отворен. Нажалост, грешка може проћи кроз горе наведене фазе и још увек неће бити исправљена. Таква грешка се може поново отворити.

Класификација буба

Све грешке нису исте. Неке од ових грешака могу дозволити минималну функционалност, док друге могу довести до потпуног квара система.

Ово су неке од главних класификација грешака:

 • Врло мало. Таква грешка се може занемарити или има једноставно решење. Таква грешка неће утицати на издавање производа.
 • Отказивање некритичних система. Заобилазно решење за такву грешку постоји. Систем се може ослободити ако је таква грешка добро документована.
 • Оштећена функционалност. Можда постоји решење, али оно није задовољавајуће. Такав систем не треба пуштати крајњим корисницима.
 • Катастрофално. Таква грешка може довести до непоправљивог губитка података и квара апликације. Систем са таквом грешком не би требало да буде пуштен.
  Како користити Спарклинес у Гоогле табелама

Које су неке битне карактеристике које алати за праћење грешака треба да имају?

Одређивање приоритета грешака

Све грешке нису исте. Када се грешка идентификује, следећи корак би требало да буде процена праћена категоризацијом. Алати за праћење грешака треба да имају ову функцију како би се осигурало да се утицај грешака утврди, а затим да се одреди приоритет на основу озбиљности.

Статус праћења

Вероватно ћете имати много грешака приликом креирања опсежног система. Алат за праћење грешака треба да прати грешку док се не реши, без обзира да ли је мали или велики проблем. Такав алат треба да има контролну таблу на којој су наведени сви проблеми и њихов тренутни статус ради лакшег праћења.

Аналитика и извештавање

Грешка може бити добра тачка за учење. Идеалан алат за праћење грешака требало би да има функције за аналитику и извештавање које обухватају све податке повезане са грешком од дана када је пријављена до када је решена. Такав алат ће стога олакшати идентификацију трендова, анализу кључних метрика и генерисање прилагођених извештаја.

Погледајмо сада неке од најбољих алата за праћење грешака.

Зохо Буг Трацкер

Зохо Буг Трацкер је једноставан, брз и скалабилан систем за праћење грешака који помаже програмерима да ефикасно управљају грешкама.

Кључне карактеристике

 • Одређивање приоритета. Помоћу овог алата можете снимити грешке и пратити их на основу рока, озбиљности, па чак и прилагођених поља и статута.
 • Прилагодљива контролна табла. Креатори Зохо-а цене да је сваки пројекат јединствен, тако да алат долази са прилагодљивом контролном таблом.
 • Сарадња. Присуство функција Формс и Дисцусс олакшава сарадњу са вашим тимом и сазнавање на чему сви у тиму раде.
 • Аутоматизовано. Функција аутоматизације је згодна јер шаље е-пошту када се грешке креирају, ажурирају и решавају.

Зохо нуди бесплатан план за до 3 корисника и плаћене планове са бесплатним пробним периодом.

Бугиард

Бугиард вам помаже, као власнику веб локације, да прикупите визуелне повратне информације од својих саиграча и купаца директно на вашој веб локацији. Бугиард је међу савршеним алатима за праћење грешака за слободњаке и мала до средња предузећа.

Кључне карактеристике

 • Визуелне повратне информације. Осим што се ослања на повратне информације купаца, Бугиард ће направити снимке екрана ваше веб странице онако како је виде крајњи корисници.
 • Доступан кроз цео циклус. Бугиард помаже у праћењу грешака током процеса развоја и када ваша веб локација постане активна.
 • Прикупља битне метаподатке. Снимак екрана ће садржати неопходне техничке метаподатке као што су претраживач, резолуција екрана, оперативни систем и величина.
 • Интеграција са алатима из трећег дела. Можете да интегришете Бугиард са апликацијама независних произвођача као што су Зендеск, Фресхдеск, Трелло, Гмаил и Слацк.
  Набавите Сцреенлеап-ове могућности једноставног дељења екрана у Гмаил-у

Бугиард нуди више планова за слободњаке, тимове и агенције.

БугХерд

БугХерд је алатка за управљање пројектима и праћење грешака за дизајнере и програмере. Платформа је једноставна за коришћење јер има интуитиван кориснички интерфејс и бројне видео снимке са упутствима.

Главне карактеристике

 • Аутоматизовано. Бугерд има различите аутоматизоване алате који прикупљају техничке податке.
 • Извештавање у реалном времену. Функције снимања екрана и коментарисања обезбеђују извештавање у реалном времену на којем развојни тим може да ради.
 • Контролна табла за управљање пројектима. Бугхерд има таблу задатака у канбан стилу на којој менаџери програма могу да додељују задатке различитим програмерима.
 • Неограничени сарадници. Функција неограничених гостију и пројеката омогућава програмерима да позову онолико људи колико желе да прегледају свој код.

Бугхерд цене почињу од 33 УСД месечно са бесплатним пробним периодом од 14 дана.

Маркер.ио

Маркер.ио је визуелни алат за извештавање о грешкама за тимове и агенције за развој софтвера. Алат има виџет за веб локацију који омогућава програмерима да прикупљају повратне информације путем техничких мета података, снимака екрана и напомена.

Кључне карактеристике

 • Повратне информације у реалном времену. Маркер.ио снима видео записе, белешке и снимке екрана.
 • Алати за сарадњу. Платформа омогућава развојним тимовима да сарађују и добијају увиде од аутсајдера.
 • Аутоматизација. Алат шаље аутоматизоване поруке е-поште на основу фазе грешке.
 • Интеграција треће стране. Можете интегрисати Маркер.ио са алатима за управљање пројектима и садржајем као што су тимски рад, пречица, Нотион, Трелло, Асана, ЦлицкУп, Врике, Мондаи.цом, ВордПресс, Јира, ГитХуб и ГитЛаб.

Планови почињу од 49 долара месечно уз 15-дневну бесплатну пробну верзију. Такође нуде попуст од 20% на годишње планове.

ГотовоДоне

ДонеДоне је један од најстаријих алата за праћење грешака, лансиран 2009. Савремени приступ алата олакшава праћење и ажурирање грешака у реалном времену.

Кључне карактеристике

 • Извештавање у реалном времену. Алат генерише тренутне извештаје који помажу у доношењу одлука.
 • Шаблони грешака. Ако нисте сигурни како да покренете праћење грешака, можете прилагодити доступне шаблоне.
 • Аутоматизација. Алат шаље ажурирања статуса на ваше повезане имејлове.
 • Интеграције треће стране са Басецамп, ХипЦхат, ГитХуб

Планови почињу од 4 УСД месечно, а постоји и бесплатна пробна понуда.

МантисБТ

МантисБТ је алатка за праћење грешака отвореног кода дизајнирана за програмере софтвера. Са овим алатом који балансира снагу и једноставност, корисници могу да почну за неколико минута и сарађују на различитим пројектима.

Кључне карактеристике

 • Извештаји корисника и повратне информације. Долази са методом пријављивања грешака у апликацији.
 • Извештаји и коментари тима. Тим за програмере може да снима извештаје и коментаре помоћу овог алата.
 • Праћење грешака. Програмери могу лако да користе аналитику и извештаје о историји грешака који су доступни на овом алату.
 • Извештаји и повратне информације тестера. Бета тестери могу да оставе повратне информације преко ове алатке пре него што нове функције буду пуштене корисницима.
  Како променити подразумевани фонт у Оутлоок-у

МаинтисБТ је доступан са бесплатном пробном понудом, а плаћени планови почињу од 4,95 УСД месечно.

Дисбуг

Дисбуг је алатка која омогућава корисницима да открију и прате грешке путем снимања екрана, снимака екрана, евиденције конзоле и мрежних евиденција.

Кључне карактеристике

 • Дугме једним кликом. Можете једноставно да објасните и испричате проблем/грешку само једним кликом.
 • Интеграција треће стране. Дисбуг се може повезати са алаткама као што су Јира и Трелло за ефикасно праћење и извештавање.
 • Алати за сарадњу. Дисбуг омогућава сарадњу и тако можете позвати друге да допринесу вашем пројекту.

Дисбуг нуди различите планове за стартапове, агенције, предузећа, па чак и прилагођене планове за предузећа.

Руттл

Руттл је алатка за повратне информације о веб локацији која омогућава корисницима да уређују веб странице уживо, остављају коментаре у реалном времену у покрету, дају коментаре гостију, брзо отпремају слике и деле везе са клијентима.

Кључне карактеристике

 • Снимање проблема/бега. Руттл има уграђене шаблоне које можете користити за снимање детаља о грешци.
 • Сарадња. Руттл је савршен алат за програмере и дизајнере који желе да сарађују на различитим пројектима.
 • Обавештења/Упозорења. Цео животни циклус грешака се снима, а обавештења се шаљу путем е-поште.
 • Интеграција треће стране. Руттл можете користити заједно са Слацк-ом, Трелло-ом и Јира Боард-ом.

Руттл има бесплатан план са плаћеним плановима почевши од 13 УСД месечно.

Бацклог

Заостатак од Нулаб-а користе програмери и вође тима да би ухватили, одредили приоритет и доделили различите задатке различитим члановима тима.

Кључне карактеристике

 • Прилагодљиви шаблони. Заостатак долази са шаблонима које можете прилагодити у зависности од својих потреба.
 • Снима све. Сваки детаљ је важан када се користи Бацклог, јер снима захтеве за повлачењем, спајање, прављење, ажурирање и још много тога.
 • Гит & СВН. Алат долази са уграђеним репозиторијумима, што олакшава управљање кодом.
 • Превуците и испустите дељење датотека. Можете да ускладиштите све повезане радне датотеке у једном простору.

Заостатак има бесплатан ниво, док плаћени пакети почињу од 35 УСД месечно.

Птица једе бубу

Бирд Еатс Буг је алатка за ПМ, софтверске инжењере, КА и дизајнере. Овај алат такође долази са хромираним проширењем које приказује и мрежне и ЈаваСцрипт грешке у реалном времену.

Кључне карактеристике

 • Лако снимање екрана. Снимање екрана бележи грешке у реалном времену кроз извештавање о грешкама једним кликом.
 • Веб СДК. Програмери могу да инсталирају веб СДК који снима извештаје о грешкама богатим подацима.
 • Интеграције треће стране. Можете да користите Бирд Еатс Буг са разним алатима као што су ГитХуб, Трелло, Запиер, Слацк и Јира Цлоуд.

Бирд Еатс Буг има бесплатни ниво, док плаћене верзије почињу од 40 УСД месечно, наплаћују се годишње.

Окончање

Требало би да почнете да обраћате пажњу на праћење грешака ако желите да вас сматрају озбиљним програмером 👨‍💻, без обзира да ли правите веб локацију свог портфеља или креирате веб апликације за клијенте. Испустите ту табелу и изаберите било који од горе наведених алата који одговарају вашим потребама!