10 најбољих заштитних зидова за Линук за ефикасну заштиту система [2023]

Линук је најбезбеднији оперативни систем. То је зато што нуди уграђени заштитни зид који се може конфигурисати. Међутим, није прилагођен почетницима, што гура нове кориснике да траже друге Линук заштитне зидове који су једноставнији за употребу.

У овом чланку ћемо навести најбоље Линук заштитне зидове који вам могу помоћи да останете заштићени. Испитаћемо ове заштитне зидове за Линук кроз различите критеријуме, укључујући интерфејс, функције, опције, заједницу, перформансе и лакоћу подешавања.

Хајде да почнемо.

Шта је заштитни зид?

Заштитни зид је дигитални зид (заснован на хардверу или софтверу) који штити ваш рачунар и повезане уређаје од спољних претњи. То ради тако што надгледа сав долазни и одлазни саобраћај.

Заштитни зидови су веома прилагодљиви, омогућавајући вам да дефинишете безбедносна правила. Ова правила се могу подесити тако да дозвољавају, онемогућавају или намећу посебне услове за апликације, актере и услуге.

Линук кернел долази са подсистемом Нетфилтер који штити систем од незаштићене мреже. Међутим, није доступан и захтева много техничког знања за коришћење. Такође имате иптаблес који идентификује пакете тако да се правила могу применити на њих.

Међутим, најпопуларнији Линук заштитни зид користи подсистем за филтрирање пакета, процес за филтрирање пакета, у зависности од правила.

Укратко, све је у заштити ваше интерне мреже од поверења од непоуздане спољне мреже као што је Интернет.

Као корисник Линук-а, наћи ћете два типа Линук заштитних зидова:

 • Командна линија или ГУИ услужни програм: Услужни програм командне линије или ГУИ користи предности већ доступних могућности заштитног зида Линука, као што су ИПтаблес, Нетфилтер, ФиреваллД, УФВ, итд. Да бисте их конфигурисали, потребно вам је техничко знање.
 • Самостални Линук заштитни зид: Самостално решење заштитног зида за Линук је једноставније за корисника и нуди бољу употребљивост. Такође, пружају боље карактеристике, укључујући могућност усмеравања саобраћаја или прављења извештаја.

Зашто морате да заштитите Линук системе од неовлашћеног приступа?

Неовлашћени приступ било ком систему, укључујући Линук, није идеалан. На крају крајева, злонамерни актер може да омета и угрози интегритет и безбедност система и повезаног уређаја.

На пример, актер може да промени секторе за покретање спречавајући систем да се правилно покрене. Они такође могу да инсталирају и активирају малвер који може да успори систем, украде осетљиве информације, сруши систем, па чак и да користи систем за ширење малвера на повезане уређаје.

Да бисте заштитили Линук системе, потребни су вам многи безбедносни системи, укључујући заштитне зидове и антивирусна решења. Поред тога, корисници такође морају да прате најбоље праксе, укључујући коришћење јаких лозинки, омогућавање двофакторске аутентификације (2ФА) и коришћење ССХ-а приликом приступа удаљеним машинама.

И, ако хостујете веб апликацију на серверу који покреће Линук, морате да заштитите сервер по сваку цену. Можете да користите заштитне зидове за веб апликације отвореног кода (ВАФ) за побољшање безбедности или комерцијалне за фокусираније безбедносно решење.

Функције Линук заштитног зида на које треба да обратите пажњу

Пре него што одаберете заштитни зид за Линук, морате потражити неке кључне карактеристике. Помоћу ових функција можете осигурати да заштитни зид може заштитити ваш систем и повезану мрежу. Ови укључују:

 • Лакоћа коришћења: Заштитни зид мора да нуди лак начин за конфигурисање и управљање корисницима. Ако сте нови у Линук-у, морате да користите самостална решења за Линук заштитни зид која су лакша за коришћење од уграђених решења за Линук заштитни зид.
 • Конфигурабилно: Морате бити у могућности да конфигуришете заштитни зид када је то потребно. На пример, требало би да нуди могућност постављања прилагођених мрежних зона, временски ограничених безбедносних политика итд.
 • Филтрирање пакета и СПИ: Заштитни зид за Линук треба да понуди могућност филтрирања пакета на основу примењених правила. Поред тога, може понудити инспекцију пакета са стањем (СПИ) која пружа информације о мрежној вези током филтрирања пакета.
 • Окружење за хостовање: Предузећа или предузећа која се одлуче за самостални Линук заштитни зид морају проверити компатибилност окружења за хостовање. То ће вам помоћи да процените да ли вам је потребна подршка за имплементацију и било које повезано улагање.
 • Документација и заједница: Пошто радимо са Линуком, већина његових понуда заштитних зидова је отвореног кода. Ово чини проверу заједнице програмера од суштинског значаја за разумевање њених издања, ажурирања и других канала подршке. Такође би требало да проверите документацију заштитног зида, јер ће вам дати јасну представу о томе да ли одговара вашим захтевима. Добра документација ће вам такође помоћи током инсталације, прилагођавања и решавања проблема.
  Како подесити ВНЦ дељење радне површине на Линук-у помоћу ТигерВНЦ-а

Можда ћете желети да видите да ли заштитни зид за Линук нуди могућности без заштитног зида, као што су виртуелна приватна мрежа (ВПН), филтрирање садржаја, откривање упада и превенција.

Ваши Линук системи су већ унапред опремљени заштитним зидовима. Међутим, њихово коришћење може бити изазовно јер захтева техничко знање. Штавише, ови уграђени заштитни зидови такође имају ограничене могућности. Ту долазе ови самостални заштитни зидови за Линук.

ИПФире

ИПФире је дистрибуција заштитног зида са стањем заснована на Линук-у која је лака за коришћење и богата функцијама. Такође је бесплатан за коришћење јер спада у категорију заштитног зида отвореног кода. Ово га чини поузданим самосталним заштитним зидом који омогућава корисницима Линук-а да појачају сигурност свог оперативног система.

ИПФире је јединствена дистрибуција која нуди један од најбољих заштитних зидова и система за превенцију упада.

Пошто је дистрибуција заштитног зида са стањем, можете је покренути у облаку. Поред тога, доступан је на Амазон Цлоуд-у, где можете креирати флексибилна правила. Штавише, предузећа могу да користе доступни систем за откривање упада за заштиту сервера у облаку. Такође, да би даљински приступ био сигуран, долази са ВПН подршком.

На крају, можете користити Пакфире, систем за управљање пакетима, за инсталирање додатака као што су покретање Тор чвора, покретање релеја или проксија.

Кључне карактеристике:

 • Заштитни зид и систем за превенцију инструкција.
 • Нуди подразумеване зоне са различитим безбедносним политикама. На пример, ДМЗ и ЛАН.
 • Често се ажурира ради спречавања вектора напада и безбедносних рањивости.
 • Нуди заштитни зид за инспекцију пакета (СПИ) изграђен на врху Нетфилтер-а
 • Пружа интуитиван веб кориснички интерфејс
 • Штити од напада ускраћивања услуге.
 • Омогућава корисницима да креирају евиденцију и графичке извештаје за увид.
 • Може се инсталирати на хардверске уређаје као што је Распберри Пи.

Смоотхвалл Екпресс

Смоотхвалл Екпресс је бесплатни заштитни зид отвореног кода. Његов развој је почео 2000. године, чиме је постао две деценије стар заштитни зид. Имао је за циљ да омогући новим кућним корисницима да поставе безбедност Линука. И зато је једноставан за инсталацију, подешавање и коришћење.

Поред издања отвореног кода Смоотхвалл, они нуде комерцијалну понуду.

Смоотхвалл Екпресс је последњи пут ажуриран 2014. Међутим, то га не чини застарелим заштитним зидом.

Кључне карактеристике:

 • Минималистички ГНУ/Линук заштитни зид
 • Минимални захтеви за хардвером
 • Високо конфигурабилан јер вам омогућава да поставите поуздане мреже
 • Аутоматско откривање мрежних уређаја
 • Плуг-анд-плаи резервна копија
  Топ 10 Линук Цлоуд Стораге за напредне кориснике

Неберо

Неберо је прилагодљива Линук дистрибуција отвореног кода која нуди предузећима флексибилан приступ сигурности, скалабилности и функционалности Линука. Користећи га, организације могу да осигурају да је њихова мрежа увек безбедна. Поред тога, штити мрежу организације од злонамерних напада, укључујући шпијунски софтвер, тројанце и још много тога.

Међутим, Неберо није слободан. Нуди приступ пет варијанти: Ентерприсе, Премиум, Стандард, СОХО и Басиц. Сваки од њих пружа другачији скуп функција и требало би да погледате њихову страницу са ценама да бисте разумели разлику. Сви ови планови долазе са бесплатним надоградњама и подршком за прву годину. Поред тога, компаније добијају неограничене корисничке лиценце на свим плановима.

Кључне карактеристике:

 • Развој фокусиран на заједницу и редовна ажурирања
 • Нуди извештавање и аналитику за разумевање безбедности мреже, перформанси и интеракције између мрежних уређаја.
 • Приступ ВПН-у за безбедно повезивање
 • Обједињено управљање претњама које нуди приступ заштитном зиду следеће генерације, веб филтеру, гатеваи Анти-Спам, систему за спречавање упада, ВАФ-у и још много тога.
 • Управљање пропусним опсегом за боље перформансе мреже
 • Безбедност и опоравак од катастрофе фокусирани на БИОД.

Нербора такође нуди додатке, укључујући ДМЗ, виртуелне уређаје, Ви-Фи безбедност, итд. Можете испробати Неберо тако што ћете затражити демо, а затим изабрати било коју опцију која се плаћа.

ОПНСенсе

ОПНСенсе је решење за заштитни зид богато функцијама које вам омогућава да заштитите своју пословну мрежу. Долази у бесплатним и плаћеним опцијама и базиран је на ФрееБСД дистрибуцији. Штавише, развио се из два врхунска пројекта отвореног кода: пфСенсе и м0н0валл.

Поред тога, ОПНСенсе се удружио са популарним технолошким лидерима као што су ЗероТиер, Сурицата, Сенсеи и други како би својим корисницима пружио одличне опције интеграције.

Нуди интуитиван и једноставан интерфејс за кориснике. Његова бесплатна верзија је идеално место за почетак, где га истражујете пре него што испробате плаћено ОПНсенсе Бусинесс Едитион, које вам даје приступ 70+ додатака у великој мери.

За разлику од СмоотхВалл Екпресс-а, ОПНСенсе се активно развија и има преко 190 издања.

Кључне карактеристике:

 • Заштитни зид са стањем који ради са ИПв4 и ИПв6.
 • Подржава мулти-ВАН подешавања са подршком за прелазак на грешку и балансирање оптерећења.
 • Подесите СД-ВАН за неколико минута помоћу додатка ЗероТиер.
 • Подржава двофакторску аутентификацију (2ФА), протоколе рутирања и веб филтрирање
 • Нуди одговарајући систем за детекцију и превенцију упада
 • Одлична онлајн документација

ПфСенсе

ПфСенсе је један од најбољих бесплатних Линук заштитних зидова са чистим веб интерфејсом, одличном документацијом и многим функцијама. Међутим, може бити изазовније за коришћење због компликованог процеса конфигурације.

Пошто је ОПНСенсе заснован на ПфСенсе-у, наћи ћете много сличности. На пример, ПфСенсе користи ФрееБСД испод хаубе. Осим тога, наћи ћете и да ПфСенсе нуди обиман скуп функција као што је флексибилан и високо конфигурабилан заштитни зид, систем за детекцију упада и подршка за широк спектар хардвера, укључујући рутер, ДНС сервер или ДХЦП сервер. Све у свему, ПфСенсе може да ради упоредо са комерцијалним заштитним зидовима.

Поред тога, богата историја ПфСенсе-а значи да он такође садржи одличну документацију.

Кључне карактеристике:

 • Заснован на ФрееБСД-у
 • Подржава широк спектар хардвера
 • Чист веб интерфејс
 • Долази са карактеристикама комерцијалног квалитета
 • Подржава конфигурацију ВПН крајње тачке и бежичне приступне тачке
 • Балансирање излазног и улазног оптерећења
 • Информације у реалном времену

Смоотхвалл Фиревалл

Смоотхвалл Фиревалл је комплетан све-у-једном заштитни пакет за факултете, школе и МАТ-е. То је комерцијални поглед на Смоотхвалл Екпресс о коме смо горе говорили. Међутим, за разлику од своје бесплатне верзије и верзије отвореног кода, издање за образовање се стално ажурира и подржава.

  Како инсталирати КДЕ Пласма Мобиле Линук на Некус 5 и 5Кс

У суштини, добијате заштитни зид следеће генерације који комбинује инспекцију пакета са стањем са контролом апликација на нивоу 7. Осим тога, добијате и динамички филтер у реалном времену и врхунски систем за откривање и превенцију упада.

Дакле, зашто бисте изабрали Смоотхвалл Едуцатион уместо Смоотхвалл Екпресс-а? Па, зависи од ваших захтева. Смоотхвалл Едуцатион је са седиштем у Великој Британији и ради у тандему са законима и захтевима УК. Поврх тога, има за циљ образовање у Великој Британији уз подршку у Великој Британији. Све ово га чини одличним избором за образовне организације са седиштем у Великој Британији.

Кључне карактеристике:

 • ХТТПС инспекција
 • Анти-малваре
 • Откривање и превенција упада
 • Откривање и блокирање анонимног проксија
 • Повезивање и балансирање оптерећења
 • ВПН са подршком за ИПСец, ССЛ и Л2ТП
 • Изворни наттинг и интеграција сервера директоријума

Можете резервисати демо или добити понуду пре него што га купите за своју организацију.

Зенармор

Зенармор је софтверски дефинисана технологија без апликација која нуди организацијама да инсталирају тренутне заштитне зидове на облацима, локалним, виртуелним, па чак и голим металима. Такође је лаган и може се уклопити у окружења са интензивним коришћењем ресурса.

Другим речима, организације могу да користе Зенармор да тренутно покрену микро заштитне зидове како би заштитиле своје сервере од неовлашћеног приступа. Подржава различите платформе, укључујући Убунту, Дебиан, ФрееБСД и друге.

Кључне карактеристике:

 • Веб филтрирање, контрола апликација и обавештајни подаци о претњама у облаку
 • Аутоматски блокирајте покушаје малвера/пецања у реалном времену
 • Одмах примените заштитни зид са минималним захтевима за подешавање
 • Нуди централизовано управљање облаком за управљање вишеструким заштитним зидовима
 • Побољшава видљивост мреже уз богату аналитику и извештавање

Можете почети са бесплатним издањем Зенармор-а за платформе отвореног кода. Осим тога, нуди и ХОМЕ, СОХО и Бусинесс издања.

Схоревалл

Схоревалл (такође познат као Схорелине Фиревалл) је алатка за конфигурацију Нетфилтера за ГНУ/Линук. Нуди висок ниво контроле бесплатно. Стога је најприкладнији у окружењима у којима администратори морају креирати мрежне инсталације и управљати њима.

Са Схоревалл-ом можете лако да креирате зоне и њихова ограничења.

Кључне карактеристике:

 • Могућност креирања тајних зона за канцеларије или кућне мреже
 • Нуди филтрирање пакета са стањем на основу Нетфилтер-а
 • Подржава ВПН тунеле
 • Подржана је верификација контроле приступа медијима (МАЦ).
 • Лако блокирајте ИП адресе и подмреже

Цонфигсервер

Цонфигсервер је заштитни зид за инспекцију пакета (СПИ). Нуди свеобухватну подршку за Линук оперативне системе, укључујући РедХат, ЦлоудЛинук, Дебиан, Убунту и Федора.

Са Цонфигсервер-ом добијате приступ пакету скрипти које можете користити за конфигурисање мрежног заштитног зида. Укључује конфигурисање СПИ иптаблес, динамичке ДНС ИП адресе, демонски процес за неуспешне аутентификације за пријављивање итд.

Кључне карактеристике:

 • Пријављивање сумњивих датотека
 • Блокирајте саобраћај на основу листе блокираних
 • Нуди унапред конфигурисани ниво заштите заштитног зида (низак, средњи и заштитни зид)
 • Систем за детекцију упада
 • Скенирање и блокирање портова

Вуурмуур

Вуурмуур је заштитни зид за Линук заснован на иптаблес-у. Омогућава корисницима да лако конфигуришу заштитне зидове док нуди простор за сложене конфигурације за напредне кориснике.

Вуурмуур нуди интуитиван Нцурсес ГУИ који такође подржава удаљену ССХ администрацију. Такође пружа моћне функције за праћење, као што су евиденције и коришћење пропусног опсега, све у реалном времену.

Кључне карактеристике:

 • Обликовање саобраћаја
 • ИПв6 подршка
 • Људски читљива синтакса правила
 • није потребно знање о иптаблес-у
 • Безбедна подразумевана политика
 • Функције против лажирања
 • Нуди могућност креирања скрипте басх фиревалл-а
 • Праћење у реалном времену
 • Евидентирање ревизије

Закључак

Линук је снажан оперативни систем. Међутим, његове могућности уграђеног заштитног зида нису за свакога. Сложени су за употребу и не нуде функције потребне у комерцијалном окружењу. Ту долазе ови самостални Линук заштитни зидови, који пружају мноштво напредних функција, а да нису превише сложени за подешавање и управљање.

Такође можете истражити неке најбоље заштитне зидове отвореног кода да бисте заштитили своју мрежу.