10 Вивалди функција које Гоогле Цхроме нема

Вивалди је веб прегледач који постоји отприлике од 2015. Издао га је Вивалди Тецхнологиес, ​​овај прегледач је намеравао да оживи функције које је Опера изгубила након што је прешла на Цхромиум мотор. И даље је релативно мали претраживач у смислу корисничке базе и тренутно не представља посебно велику претњу доминацији Цхроме прегледача.

Међутим, Вивалди се може похвалити мноштвом функција које нећете наћи у Гоогле Цхроме-у. То је један од најбогатијих веб претраживача за сурфовање веб локацијама. Ово су неке од значајнијих Вивалди функција које Цхроме нема.

1. Прилагодљива бочна плоча

Пошто је Вивалди потомак Опере, није изненађујуће да овај претраживач садржи прилагодљиву бочну таблу (или бочну траку) са које можете приступити многим функцијама. Тај панел пружа пречице за приступ вашој историји, обележивачима и преузимањима.

Међутим, најбоља ствар у вези са тим панелом је то што му можете додати пречице за веб странице које вам омогућавају да прегледате странице у проширивој траци са стране Вивалдија.

Могуће је омогућити бочну таблу са обележивачима у Цхроме-у помоћу подешавања заставице тог прегледача. Међутим, то је тренутно само експериментална функција у Цхроме-у. Штавише, тај бочни панел је много ограниченији од оног у Вивалдију јер није прилагодљив.

Можете да направите снимке екрана веб страница отворених у Вивалдију помоћу згодне алатке за снимање екрана тог претраживача. Да бисте то урадили, кликните на дугме Сними страницу (икона камере) на траци са алаткама на дну прозора прегледача. Затим превуците правоугаоник на веб страници да бисте поставили област слике и кликните на Сними да бисте направили снимак екрана.

  Како „Уједињена меморија“ убрзава Апплеове М1 АРМ Мац рачунаре

Алат за снимке екрана није званична уграђена функција Гоогле Цхроме-а. Цхроме је раније имао експериментални услужни програм за снимке екрана који су корисници могли да омогуће преко заставица. Међутим, Гоогле је уклонио ознаке за омогућавање те експерименталне функције из Цхроме верзија 2023.

3. Прилагодљиве пречице

Вивалди је међу прегледачима који укључују подешавања за прилагођавање интервентних тастера. Ова подешавања омогућавају корисницима да мењају интервентне тастере или креирају нове за Вивалди функције и радње које немају подразумеване пречице на тастатури. Наш водич за прилагођавање пречица на тастатури у прегледачима пружа упутства како да поново конфигуришете пречице у Вивалдију.

Све што можете да урадите са уграђеним подешавањима Цхроме-а су подешене прилагођене пречице на тастатури за активирање екстензија. Мораћете да додате проширење попут АутоЦонтрол или Схорткеис у Цхроме да бисте прилагодили пречице у Гоогле-овом водећем прегледачу.

4. Радње на страници

Вивалди укључује бројне опције ефеката филтера које можете изабрати да бисте изменили изглед странице. На пример, можете да изаберете опције као што су Нијансе сиве, Црно-бело, Инверт (окреће боје странице), Опсцуре (замагљује страницу са курсором изван прозора) и Сепиа. Можете да изаберете те опције и друге да бисте променили изглед странице тако што ћете кликнути на дугме Радње странице на Вивалдијевој доњој траци са алаткама.

5. Поплочавање страница

Поплочавање страница је згодна Вивалдијева функција која вам омогућава да видите до две, три или четири картице у једном прозору. Да бисте користили ту функцију, изаберите три или четири картице у Вивалдију држећи тастер Цтрл. Затим кликните на дугме Плочица до мреже на доњој траци са алаткама претраживача и изаберите опцију Плочица до мреже, Плочица хоризонтално или Вертикално да бисте видели све изабране странице једну поред друге.

  Како зумирати и умањити на Цхромебоок-у (5 начина)

6. Нотепад

Вивалдијев нотепад је још једна корисна функција која није доступна у Цхроме-у. Можете да користите ту бележницу да сачувате текстуалне белешке које укључују снимке екрана и приложене датотеке док прегледате.

Да бисте му приступили, кликните на дугме Нотес на Вивалдијевој траци са алаткама; затим кликните на поље Додај нову белешку да бисте унели неки текст. Притисните дугме Додај снимање и Приложи нове датотеке да бисте додали снимке екрана и датотеке у белешке.

Можете само да додате упоредиву функцију Цхроме-у помоћу једног од бројних додатака за бележницу за тај прегледач. Екстензије као што су Нотепад, Адванцед Нотепад и Цхроме Нотес додају бележнице у Гоогле-ов водећи прегледач. Или можете да користите лепљиве белешке са екстензијама у нашем чланку како да додате лепљиве белешке на веб странице.

7. Контроле покрета мишем

Вивалди функција покрета мишем вам омогућава да извршавате радње претраживача са унапред дефинисаним покретима миша. Можете да креирате прилагођене покрете миша или да користите подразумеване покрете који су већ доступни у Вивалдију. Погледајте овај Вивалдијев водич за покрете миша за детаље о томе како можете да користите ову функцију.

Неки алтернативни претраживачи попут Опера и Едге такође укључују покрете миша. Међутим, Цхроме није један од њих. Мораћете да додате проширење попут смартУп Гестурес или ЦркМоусе Цхроме Гестурес да бисте користили покрете миша у Гоогле-овом водећем прегледачу.

8. Прилагодљиво постављање траке картица

Можете да померите траку са картицама удесно, лево или на дно Вивалдијевог прозора. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Ф12 у Вивалдију и изаберите Табс у прозору Подешавања. Затим изаберите поставку лево, десно или доње за опцију Положај траке картица. Померањем траке са картицама на леву или десну страну Вивалдија добијате вертикалну бочну траку картица.

  Како користити иПхоне и иПад као веб камеру на Мац-у

Неки корисници Цхроме-а вапе за сличном функцијом која омогућава вертикалну бочну траку картице. Доврага, чак и Едге сада има функцију бочне траке са вертикалним картицама. Постоје најмање бројна проширења, као што су Вертикалне картице и Трее Стиле Таб, која додају бочну траку вертикалне картице у Цхроме.

9. Уграђени Помодоро сат

Помодоро тајмер сат је јединствена Вивалдијева функција помоћу које можете подесити одбројавање и аларме. Можете да користите ту функцију тако што ћете кликнути на мали сат на крајњој десној страни Вивалдијеве доње траке са алаткама. То ће приказати Помодоро панел са сатом са којег можете подесити тајмер тако што ћете кликнути на Одбројавање, унети време и притиснути Старт. Вивалдијево обавештење ће се појавити када тајмер заврши.

Ако желите да додате исту функцију у Гоогле Цхроме, мораћете да инсталирате још једно проширење. Маринара, Фоцус То-До и Отто су међу најбољим Цхроме проширењима Помодоро тајмера.

10. Уграђени календар

Вивалдијев уграђени календар је још једна јединствена карактеристика коју можете да користите. Можете да додате подсетнике на догађаје у тај календар како бисте били сигурни да никада не заборавите датуме заказаних састанака или било шта друго док претражујете веб.

Та функција такође подржава онлајн налоге као што су Гоогле календар и Вивалди.нет. Наш чланак о коришћењу Вивалди календара укључује упутства о томе како можете да приступите тој функцији, додате догађаје и прилагодите његов интерфејс.

Вивалдијеве карактеристике срамоте Гоогле Цхроме

Ово су неке од врхунских Вивалдијевих функција које Цхроме нема, а има их много више. Изненађујуће је да Вивалди није нешто већи претраживач него што јесте када укључује толико значајнијих функција од Цхроме-а.

Вивалди је претраживач по избору за напредне кориснике који траже максимално прилагођавање и флексибилност. Дакле, размислите о испробавању Вивалдија да бисте открили све што овај претраживач може да понуди ако већ нисте.