11 ФТП/СФТП клијената које треба знати као сисадмин и програмер

Пренос података је постао уобичајена операција у савременом ИТ окружењу.

Мора да имате посла са огромном количином података који укључује прикупљање, управљање и пренос у поуздано складиште.

Сада, проблем је у томе што преношење великих количина података захтева много времена и ресурса и никада не можете искључити ризике за сајбер безбедност.

Стога, као системски администратор или програмер, морате осигурати да је пренос података ефикасан, исправан и, што је најважније, безбедан.

На срећу, доступни су многи напредни начини за брз и сигуран пренос података, као што су ФТП, СФТП и још много тога. А знање о овим технологијама и услугама или ФТП/СФТП клијентима ће вам олакшати рад, док ће пренос података бити брз, безбедан и несметан.

Дакле, хајде да прво разговарамо о ФТП-у и СФТП-у пре него што уђемо дубље.

Шта су ФТП и СФТП?

Протокол за пренос датотека (ФТП) је мрежни протокол који се користи за пренос података или датотека између сервера и клијента у рачунарској мрежи.

ФТП прати архитектуру клијент-сервер са одвојеним везама података и контролом између сервера и клијента. Корисници треба да се аутентификују користећи протокол за пријаву, обично корисничко име и лозинку. Међутим, можете се и анонимно повезати на ФТП, под условом да сервер има конфигурацију која то дозвољава.

ССХ протокол за пренос датотека (СФТП), такође назван Сецуре Филе Трансфер Протоцол, је такође мрежни протокол за приступ датотекама, пренос и управљање преко поузданог и безбедног медија.

Овде ССХ значи Сецуре Соцкет Схелл или Сецуре Схелл протокол, криптографски протокол који нуди сигуран приступ рачунару у небезбедној мрежи.

СФТП се сматра сигурнијим од ФТП-а.

Која су употреба ФТП-а и СФТП-а?

Можете пронаћи многе случајеве употребе ФТП-а и СФТП-а који укључују пренос датотека са једног рачунара на други, управљање датотекама преко удаљеног система и још много тога. Садржи:

  • Дељење датотека са СФТП-ом да би се испунили регулаторни или усаглашени захтеви као што су ФИПС, ХИПАА итд.
  • Отпремање датотеке у систем за управљање садржајем (ЦМС) као што је Магенто, ВордПресс, итд.
  • За администрацију сервера
  • Да бисте постигли надоградњу фирмвера

Како користити ФТП/СФТП?

Можете да користите ФТП/СФТП са интерфејсом командне линије као што је ДОС за Виндовс, док Терминал за мацОС и Линук.

Погледајте примере СФТП команди у Линуку.

Међутим, ако вам то не одговара, можете изабрати ФТП/СФТП клијенте доступне на интернету. Неки су бесплатни, док се други плаћају.

Дакле, ево листе наших ручно одабраних ФТП/СФТП клијената за вас.

ВинСЦП

ВинСЦП је одличан ФТП и СФТП клијент за Виндовс. Можете започети копирање датотека између удаљеног сервера и локалног рачунара користећи СФТП, ФТП, ВебДАВ, СЦП или С3 протоколе.

Главне карактеристике ВинСЦП-а укључују елегантан графички кориснички интерфејс, интегрисани уређивач текста који се лако користи и све типичне операције са датотекама као што су копирање, лепљење, брисање, итд. Поред тога, добијате могућности скриптовања и аутоматизацију задатака како бисте ствари учинили једноставнијим. Такође подржава превод на различите језике.

Остале напредне и основне карактеристике ВинСЦП-а су интерфејс командне линије и кориснички интерфејс који се може изабрати, тунелирање везе и преносива употреба. Штавише, можете га интегрисати у апликацију засновану на Виндовс-у, ПуТТИ-у, итд.

ВинСЦП подржава наставак преноса, редове или трансфере у позадини и радне просторе. Ради безбедности, нуди шифровање датотека, конверзије временских ознака, маске датотека за изабране датотеке, проверу ажурирања апликација, евидентирање (као што је КСМЛ евиденција) и административна ограничења.

Осим ових, добијате текстуалне и бинарне режиме преноса, кеширање директоријума, прилагођене команде и појединачне сесије љуске за извршавање даљинских команди. Поред тога, добијате напредна подешавања преноса датотека, меморију конфигурације која се може изабрати, оперативно маскирање датотека за промену имена датотека и функције за рад са путањама и именима датотека.

ФилеЗилла

ФилеЗилла је минималистичко ФТП решење које је бесплатно за коришћење. Ово решење отвореног кода је доступно под ГНУ ГПЛ лиценцом и подржава ФТП преко ТЛС-а и СФТП-а. То је сигуран и брз ФТП клијент на више платформи са мноштвом вредних функција.

ФилеЗилла-ин графички кориснички интерфејс је са картицама, прилично интуитиван и једноставан за коришћење. Ради на Виндовс, мацОС Кс, Линук, БСД и више, подржава ИПв6 и пренос датотека и наставља са датотекама већим од 4 ГБ. Такође долази са робусним менаџером сајтова, редовима за пренос и обележивачима.

Лако уредите датотеке помоћу функције превлачења и отпуштања, искористите предности филтера имена датотека, поређења директоријума и даљинског уређивања датотека. Поред тога, можете да конфигуришете ограничења брзине преноса датотека, синхронизујете претраживање директоријума и извршите удаљену претрагу датотека.

ФилеЗилла такође нуди друге функције као што су чаробњак за конфигурацију мреже, КеепАливе, евидентирање датотека и подршка за ХТТП/1.1, ФТП-проки и СОЦКС5. Они такође нуде ФилеЗилла Про који подржава додатне протоколе, наиме, ВебДАВ, Дропбок, С3, ОнеДриве, Азуре, Гоогле Дриве, Гоогле Цлоуд Стораге и Бацкблазе Б2.

Пренос 5

Паниц нуди импресивну апликацију за пренос датотека за мацОС – Пренос 5. Његов кориснички интерфејс је лак, моћан и свима познат, тако да можете да преузимате, отпремате и управљате својим датотекама на више сервера.

Трансмит 5 се повезује са 15 услуга у облаку, укључујући класичне као што су ФТП, СФТП, ВебДАВ и Амазон С3, поред нових као што су Бок, Бацкблазе Б2, ДреамОбјецтс, Гоогле Дриве, Дропбок, Рацкспаце Цлоуд Филес, Мицрософт Азуре & ОнеДриве и ОпенСтацк Свифт .

Штавише, Трансмит 5 долази са Паниц Синц, брз и безбедан начин за синхронизацију ваших сајтова. Такође, њихове функције синхронизације датотека подржавају синхронизацију са даљине на даљину и локално на локалну, док нуде детаљнију контролу. Штавише, Паниц је раставио и реконструисао Трансмитов мотор да би повећао његову брзину, понудио боље вишенитност и руковао сложеним фасциклама.

Трансмит 5 такође укључује нову функцију – Приказ активности која вам помаже да добијете јасну представу о активностима Трансмит-а. Такође су објавили најновију исправку за Трансмит да побољшају различите аспекте као што су бочна трака са информацијама, уграђено групно преименовање, трака места за брзо прескакање фасцикли, безбедни кључеви и још много тога.

ВС_ФТП

Има поверења од 40+ милиона корисника, ВС_ФТП Профессионал нуди најлакши и најбржи начин за преузимање и отпремање датотека на сервер. Пружа вам СФТП трансфере, истовремено осигуравајући високе нивое шифрирања датотека, омогућава вам да се лако прилагодите и смањује административна оптерећења.

ВС_ФТП Профессионал подржава ССЛ, ССХ и ХТТП/С. Такође можете лако да заштитите своје датотеке током, после и пре преноса датотеке користећи 256-битни АЕС, ФИПС 140-2 криптографску валидацију и ОпенПГП енкрипцију.

Користите СФТП за повезивање и аутентификацију сервера који захтевају ССХ клијенте, одговарајући на упите за проверу идентитета дефинисане сервером и корисничка имена. Поред тога, ВС_ФТП Профессионал укључује функцију превлачења и испуштања, прилагодљиви екран и друге функције које штеде време како би се поједноставио рад ФТП клијента.

Можете да лоцирате датотеке и пренесете их помоћу интегрисаних Гоогле, Виндовс или Цоперниц претраживача за десктоп рачунаре. Такође, претражујте по различитим параметрима као што су тип датотеке, датум и величина и одмах се повежите на различите сервере користећи СФТП клијент.

ВС_ФТП Профессионал нуди једноставну администрацију за планирање радњи попут премештања, преименовања или брисања датотека након преноса. Такође можете да их синхронизујете виртуелно са сервером, уређајем, диск јединицом, локацијом и уграђеним функцијама као што су резервне копије, обавештења е-поштом и компресија датотека.

Надоградите функције преноса датотека да бисте испунили усаглашеност са прописима, безбедност, СЛА и побољшане пословне захтеве користећи функције као што су документована испорука и ревизије које су очигледне. Поред тога, ВС_ФТП Профессионал вам омогућава надоградњу на ХИПАА и ПЦИ усаглашене услуге преноса – МОВЕит Цлоуд или МОВЕит Трансфер Сервер.

ВС_ФТП Профессионал нуди и друге функције као што су креирање сличица, прокси сервере, повезане фасцикле и подршку за Апацхе Веб Сервицес и ИИС. Штавише, они такође пружају флексибилне опције лиценцирања без обзира колико лиценци вам је потребно, 200 или 200 хиљада.

Њихови планови почињу од 49,95 долара по лиценци за једног корисника и 30-дневну гаранцију.

Цибердуцк

Цибердуцк је одличан бесплатни сервер који такође ради као претраживач за складиштење у облаку на Виндовс и Мац уређајима. Подржава ФТП, СФТП, Амазон С3, ВебДАВ, ОпенСтацк Свифт, Азуре и ОнеДриве, Бацкблазе Б2, Дропбок и Гоогле Дриве.

Кориснички интерфејс Цибердуцк-а може без напора да се повеже са различитим серверима и услугама за складиштење и дељење датотека на нивоу предузећа. Овде можете пронаћи и различите профиле повезивања водећих услуга веб хостинга.

Цибердуцк подржава ФТП преко безбедне ТЛС/ССЛ везе, СФТП са чврстим шифрама, 2-факторску аутентификацију и јавне кључеве. Осим примарних услуга у облаку, Цибердуцк такође подржава Драцоон 6 и Филес.цом (приступачан и брз цлоуд сервис доступан на 7 глобалних локација.)

Цибердуцк долази са шифровањем на страни клијента користећи Цриптоматор 6 који обезбеђује интероперабилне трезоре за безбедност података на било ком складишту или серверу у облаку. А Цриптоматор нуди шифровање за имена датотека и садржај без бацкдоор-а или регистрације. Такође можете уређивати датотеке тако што ћете их беспрекорно интегрисати у жељену апликацију за уређивање датотека и променити садржај, текст или бинарну датотеку.

Цибердуцк вам омогућава да организујете обележиваче користећи филтере и функцију превлачења и испуштања. Поред тога, такође можете да складиштите обележиваче на Финдер.апп, користите Спотлигхт импортер, прегледате историју посећеног сервера и увезете обележиваче из апликација трећих страна.

Омогућите брзи пренос помоћу кеширања, контролишите истовремене преносе и синхронизујте датотеке помоћу удаљених директоријума.

командант један

Елтима Софтваре’с командант један је невероватно брз, поуздан и сигуран ФТП клијент за Мац. Његов интерфејс је прилагођен кориснику и интуитиван, са свим погодним опцијама које можете очекивати за пренос датотека и обављање операција као што су преглед датотека, копирање, креирање, брисање итд.

Имате пуну подршку за различите протоколе као што су ФТП, вишеструке истовремене везе и прегледање са картицама да бисте уживали у ефикасном и беспрекорном преносу датотека. Док користите Цоммандер Оне, можете мапирати ФТП сервер као локални диск и радити са својим датотекама, под претпоставком да се те датотеке налазе на вашој локалној машини.

Ово ФТП решење нуди брз начин приступа и управљања вашим мрежним серверима и облацима на једном месту. Цоммандер Оне дозвољава шифровани пренос између складишта у облаку или удаљених сервера и вашег Мац рачунара како би се осигурала боља безбедност.

Поред свега овога, добијате и друге јединствене могућности као што је трака са алаткама са дугметом за приказ скривених датотека, кратак режим за истовремено приступ и управљање фасциклама и датотекама, преглед омиљених фасцикли и историје и подешавање боја и фонтова за естетски угодно искуство .

Доделите прилагодљиве интервентне тастере за различите радње, неограничене картице за рад на више датотека истовремено, флексибилан избор датотека и стављање у ред операција датотека у позадини. Поред тога, добијате и ЗИП подршку за издвајање или компримовање датотека, уграђени прегледник датотека који подржава хек, бинарне, текстуалне, сликовне, ХТМЛ и медијске датотеке.

Можете приступити дељеним рачунарима у вашој локалној мрежи и имати користи од роот приступа за своје датотеке. Штавише, у ПРО пакету добијате функције као што су менаџер везе, монтирање иОС уређаја као дискова, Андроид и МТП монтажа, емулатор терминала, прегледник процеса и неколико тема у боји за персонализацију екрана.

Сада, такође нуди изворну компатибилност са Аппле-овим М1 рачунарима. Цоммандер Оне је доступан на 13 језика, укључујући енглески, француски, холандски, шпански, пољски и још много тога.

Бесплатан ФТП

Доступно за Виндовс 8, 7 и Виста, ФРЕЕ ФТП је ефикасно и брзо решење за пренос података. Дизајниран је као једноставан и моћан алат који вам помаже да се повежете са сервером у облаку само једним кликом за преузимање или отпремање датотека.

Пренос можете започети превлачењем и испуштањем датотека на/са рачунара или уређаја. Бесплатни ФТП вам такође омогућава да надгледате све помоћу панела ФТП активности. На овом панелу су јасно приказани сви подаци поредани како би се обезбедио брзи преглед преузимања, отпремања датотека и других активности, поједностављујући сложено ФТП евидентирање.

Ако дође до грешке током преноса датотеке, можете је прегледати са високом читљивошћу и брже поправити ствари. Као резултат, можете да управљате датотекама неприметно без икакве забуне. Бесплатни ФТП нуди иновативну и елегантну функцију под називом Комбиновани обележивачи која функционише као типични обележивачи, али вам омогућава да сачувате удаљене и локалне фасцикле и позивате их истовремено кад год желите.

На овај начин можете ефикасно управљати фасциклама и датотекама и приступати им тако што ћете скочити право на њих. Осим ФТП-а, бесплатни ФТП такође може да обрађује различите протоколе као што су ФТПС, ХТТП, СФТП и методе шифровања. Његова статусна трака садржи корисне информације о ФТП сесијама да бисте сазнали колико датотека истовремено управљате.

Штавише, бесплатни ФТП памти локације свих датотека чак и ако заборавите и управља сваком стазом активности у падајућем менију ради лакшег приступа. Такође нуди једноставно управљање датотекама са функцијом превлачења и испуштања за премештање, додавање или покретање датотека из вашег локалног претраживача датотека.

Још једна изузетна карактеристика коју добијате је Директни ФТП који може аутоматски да заврши ваш код; почните да куцате ХТМЛ ознаку/атрибут у уграђеном уређивачу и пустите да ова функција уради све остало како бисте одморили ваше руке и тастатуру. Бесплатна ФТП-ова функција Маке ЗИП Арцхиве аутоматски креира ЗИП фасцикле и чува их на вашем рачунару да бисте направили резервну копију ваших датотека или веб локације једним кликом.

сФТП клијент

Приступите удаљеном или локалном ФТП серверу, локалном серверу, наменском серверу, дељеном хостингу, серверу у облаку или ВПС-у сФТП клијент. Ово ФТП решење је једноставно, али моћно јер је изграђено на Гоогле Цхроме ОС упакованом интерфејсу апликације, што му омогућава да реагује брзо и брзо.

Неке од његових функционалности укључују ФТП или СФТП менаџер налога за чување и организовање СФТП/ФТП веза и приступање им једним кликом. Поред тога, можете да креирате редове датотека или фасцикли да бисте видели ставке које тренутно отпремате или преузимате.

сФТП клијент долази са робусним уређивачем, што значи да вам није потребан додатни софтвер да бисте променили свој код. Такође, нуди функције као што су стандардне ФТП везе, ССХ везе, датотеке кључева дозвола за ССХ везе и ФТП или СФТП пасивни режим.

Добијате ‘Цоннецт то Ремоте’ сервер и локалне ФТП/СФТП/ССХ сервере, опцију за промену дозвола за фајл или фасциклу и отпремање или преузимање више фасцикли и датотека. Поред тога, његов моћни уређивач има функције за истицање синтаксе као што су чувања, аутоматско чување и аутоматско отпремање.

сФТП клијент вам омогућава да увезете и извезете налоге, преименујете и избришете датотеке, креирате нове датотеке/директорије, освежите удаљене и локалне листе, промените величину и сортирате колоне, изаберете више датотека и прегледате удаљене и локалне фасцикле према путањи. Такође нуди више функција као што су дневник конзоле, Гоогле Соцкетс АПИ, копирање УРЛ-а у међуспремник, КеепАливе веза, синхронизовано прегледање и пријављивање главне лозинке.

Набавите сФТП уз једнократну накнаду од 50 УСД, а доступна је и пробна верзија од 2 сата.

Битвисе

Битвисе ССХ клијент нуди бесплатан ССХ пренос датотека за све и долази заједно са могућностима тунелирања и терминала. Подржава све серверске и десктоп верзије Мицрософт Виндовс-а, укључујући 64-битне и 32-битне, и Виндовс 10 до КСП СП3.

Битвисе користи напредни графички интерфејс и емулацију терминала и подршку за протоколе као што су вт100, бвтерм и ктерм. Поред тога, подржава једноструко пријављивање са ССПИ Керберос 5 & НТЛМ аутентификацијом и аутентификацијом јавног кључа користећи ДСА, РСА и ЕЦДСА.

Добијате најсавременију безбедност и шифровање да бисте остали у складу са ХИПАА, ПЦИ или ФИПС 140-2. Карактеристике укључују алгоритме за размену кључева као што је цурве25519, алгоритме потписа као што је Ед25519 и алгоритме за шифровање као што је АЕС-256, 128-битни кључеви (ГЦМ режим).

Коришћење прикривеног ССХ-а отежава посматрачима да открију да ли сте користили ССХ протокол, чиме се обезбеђује већа безбедност. Уз Битвисе, добијате моћне функције прослеђивања портова као што је динамичко прослеђивање коришћењем интегрисаног ХТТП ЦОННЕЦТ и СОЦКС проксија. Такође добијате солидне параметре командне линије за прилагођавање ССХ клијента и коришћење његових контролисаних окружења.

Битвисе нуди ФТП-то-СФТП мост који ће вам помоћи да повежете СФТП сервер са застарелом ФТП апликацијом. Остале функције командне линије које су укључене у њега су сфтпц (скриптабилни и напредни), секец (удаљени клијент и сцриптабле), стермц (клијент терминалске конзоле) и стнлц (клијент за тунелирање са могућношћу скриптовања).

Тецтиа

ССХ.ЦОМ’с Тецтиа ССХ клијент/сервер обезбеђује сигуран и брз пренос датотека са даљинским приступом. Познат је по томе што пружа високе перформансе, подршку 24/7 и поузданост на нивоу предузећа. Подржава све верзије Виндовс, Линук, Уник и ИБМ з/ОС.

Коришћење Тецтиа ССХ омогућава вам да брзо шифрујете датотеке и преносите велике количине датотека путем СФТП и СЦП алата командне линије. Такође нуди механизам поновног покретања или контролне тачке за пренос великих датотека ако дође до било каквог прекида.

Било да сте техничка или нетехничка особа, можете лако да успоставите удаљене везе у Тецтии. Такође, доделите више корисника групама тако што ћете изабрати методе аутентификације. Тецтиа ССХ сервер и клијент су интероперабилни користећи стандардне ССХв2 имплементације треће стране и ОпенССХ.

Тецтиа користи ФИПС 140-2 криптографски сертификат, подржава Кс.509 ПКИ аутентификацију и паметне картице, укључујући ЦАЦ и ПИВ. Радећи ово, Тецтиа осигурава да сте у складу са свим државним и савезним прописима. И из тог разлога, многе велике америчке агенције и банке користе Тецтиа.

Овај ССХ клијент и сервер је погодан за организације свих величина које се баве даљинским приступом датотекама и безбедним трансферима. Такође добијате снажну безбедност за аутоматизовани пренос датотека, а он чува задатке администратора система са тестираним и компајлираним пакетима за праћење и добијање ажурирања из различитих извора.

Тецтиа нуди подршку за верзију Сецуре Схелл, беспрекорну интеграцију са инфраструктуром за рачуноводство, ауторизацију и аутентификацију, укључујући Кс.509, ЦАЦ, СецуреИД и ГССАПИ. Поред тога, нуди више функција као што су аутоматско тунелирање апликација и подешавање везе, прослеђивање ИП/ТЦП портова, мултиплексирање и још много тога.

ФТПМанагер

ФТПМанагер је ФТП и СФТП клијент за Аппле уређаје и омогућава вам брз приступ вашим датотекама. Можете прегледати и управљати свим вашим удаљеним датотекама, уређивати датотеке засноване на тексту, стримовати музику и видео записе на свом иПад/иПхоне-у и преносити их између ФТП сервера и иПад/иПхоне-а.

ФТПМанагер долази са функцијама као што су копирање, преименовање, брисање, премештање и сортирање/претрага датотека. Добијате ФТП сервер у апликацији за пренос датотека између ваших уређаја преко Ви-Фи мреже. Такође, нуде тамни режим, више иПад прозора, копирање, синхронизацију и прављење резервних копија фотографија из ваше фото галерије на сервере.

Друге корисне функције доступне у овоме су пренос датотека између оближњих иОС уређаја без ЛТЕ или Ви-Фи везе. Штавише, долази и са уређивачем превуци и испусти са истицањем синтаксе, претраживањем текста, темама и екстензијом за тастатуру.

Закључак

Пренос података мора бити брз, гладак и веома безбедан. И као системски администратор или програмер, морате да водите рачуна о томе користећи напредне и безбедне технологије као што су ФТП/СФТП клијенти попут оних о којима смо горе говорили.

Избегавајте ових 9 ствари у животопису програмера или сисадмина.
Ево неколико Линук команди које треба знати за сисадмин.