11 мање познатих Гмаил функција за повећање ефикасности ваше е-поште

Управљање вашим Гмаил пријемним сандучетом може брзо да измакне контроли. Нарочито ако имате више налога, као што су одвојени пословни и лични налози. Са мејловима који стижу одасвуд, то је као да пијете из ватрогасног црева.

Срећом, Гмаил нуди многа напредна подешавања за лако управљање имејлом. Међутим, нису све опције доступне унапред или подразумевано омогућене. Неки су скривени унутар малог падајућег менија или у преко десетак картица у подешавањима Гмаил-а.

Идући даље од уобичајених, данас ћу навести неке од нејасних функција Гмаил-а које ће сигурно повећати вашу ефикасност е-поште.

Преглед садржаја

Закажите е-поруке за касније слање

Ако мислите да ћете заборавити да пошаљете важну е-пошту касније или имате времена да је напишете одмах, али је нећете имати касније, онда ће вам функција распореда е-поште сигурно бити корисна. Можете да закажете да се е-поруке у Гмаил-у шаљу касније и касније.

Само саставите поруку е-поште и уместо да притиснете дугме Пошаљи, кликните на малу стрелицу наопако поред ње и изаберите Закажи слање.

Приказаће неке унапред подешене датуме и времена и опцију за одабир прилагођеног датума и времена. Изаберите време које вам одговара и е-порука ће бити заказана. Све заказане е-поруке можете да видите у посебној ознаци под називом Заказано.

Преведите е-поруке

Нема потребе да било шта копирате/налепите у Гоогле преводилац када је уграђен у Гмаил. Да, можете да преводите е-пошту унутар Гмаил-а са само два клика на било ком језику који желите. Док је порука е-поште отворена, кликните на мени са три тачке са десне стране и изаберите Преведи поруку.

  Како повратити Кик налог

Нова трака ће се отворити на врху поруке, где можете да изаберете оба језика. Подразумевано ће покушати да преведе е-пошту на подразумевани језик вашег Гмаил налога.

Омогући аутоматско напредовање

Када се отарасите е-поште тако што ћете је избрисати или архивирати, Гмаил ће вас вратити у пријемно сандуче да отворите другу е-пошту. Међутим, ако је аутоматско напредовање омогућено, уместо тога ће вас одвести директно до следеће е-поште на листи. Ово вам може уштедети безброј кликова утрошених на отварање нових е-порука (1 клик по е-поруци, тачније, заправо).

Кликните на дугме Геар у горњем десном углу у Гмаил-у и изаберите Прикажи сва подешавања.

Сада пређите на картицу Напредно и омогућите опцију Аутоматско напредовање. Гмаил ће се освежити и опција ће бити омогућена.

Користите поверљиви режим ради безбедности

Ако треба да поделите неке осетљиве информације које не желите да ризикујете да дођу у руке било коме другом осим примаоцу који је намењен, онда Поверљиви режим има гомилу опција да то безбедно урадите. Док састављате поруку е-поште, кликните на икону катанца на дну да бисте отворили поверљиви режим.

Овде можете подесити датум истека за е-пошту од 1 дана до 5 година, након чега ће емаил постати недоступан. Такође можете изабрати да подесите шифру која ће бити послата на телефон примаоца, у основи додајући секундарну потврду. Прималац такође неће моћи да преузме, проследи, копира или одштампа ту е-пошту.

Међутим, имајте на уму да прималац и даље може да направи снимак екрана/фотографију е-поште како би сачувао њен садржај.

Нека неко други управља вашим налогом

Ако желите да неко други управља вашим имејловима, онда нема потребе да делите своје Гмаил акредитиве са њима. Можете да доделите делегата за управљање вашим Гмаил налогом. Они ће моћи да шаљу/примају/бришу е-пошту, па чак и да мењају подешавања Гмаил-а.

Да бисте то урадили, идите на Гмаил подешавања са иконе зупчаника и пређите на картицу Налози и увоз. Овде кликните на дугме Додај још један налог поред опције Одобре приступ свом налогу.

Отвориће се нови прозор, овде наведите имејл делегата и потврдите упит да им пошаљете е-поруку за потврду.

  Како сакрити икону звучних ефеката у приказу ПоверПоинт презентације

Сада ће делегат морати да отвори свој налог да прихвати захтев да би могао да почне да управља. Ваш налог ће се приказати у менију њиховог Гоогле налога, означен као Делегиран.

Ова права можете поново да опозовете тако што ћете отићи на исту опцију Додели приступ свом налогу и притиснути дугме Избриши поред ње.

Прегледајте е-пошту ван мреже

Можете да конфигуришете Гмаил да чува недавне е-поруке на рачунару да бисте им приступали чак и када сте ван мреже. И не само то, можете састављати и слати/одговарати на нове поруке, а оне ће бити послате чим се повежете на интернет.

Идите на Гмаил подешавања и пређите на картицу Офлајн. Овде потврдите избор у пољу за потврду поред опције Омогући е-пошту ван мреже. Након тога, конфигуришите га како желите и кликните на дугме Сачувај промене. Можете да чувате до 90 дана е-поште.

Гоогле такође препоручује да обележите Гмаил страницу ради лакшег приступа када сте ван мреже.

Нешто што сам недавно открио. За разлику од већине других веб апликација које отварају подразумевани мени прегледача десним кликом, Гмаил уместо тога отвара сопствени мени са гомилом опција. Ово се дешава само када кликнете десним тастером миша на затворену е-пошту, не ради унутар тела е-поште.

Кликните десним тастером миша на било коју е-пошту и отвориће се дугачак мени са гомилом опција које су већ доступне у горњој траци и неким другим. Неке од занимљивих опција укључују Проследи као прилог, Премести на картицу, Одговори свима и опцију претраге за проналажење повезаних е-порука.

Лично сматрам да је овај мени користан за брзо конфигурисање е-поште без потребе да прво изаберете или отворите е-пошту.

Повећајте трајање опозива слања

Пошто је подразумевано омогућено, вероватно већ знате да можете да поништите послате е-поруке користећи обавештење о опозивању које се појављује када пошаљете е-пошту. Међутим, такође можете да повећате његово трајање да бисте добили више времена за размишљање о послатој е-пошти и уношење измена.

Отворите Гмаил подешавања и на картици Опште кликните на падајући мени поред опције Поништи слање. Овде можете повећати трајање до 30 секунди. Имајте на уму да ће ово такође одложити време када ће ваш прималац примити е-пошту. То би могло бити лоше у ситуацијама када вам је е-пошта потребна што пре.

  Како трајно избрисати свој ИЦК налог

Погледајте е-поруке са свих налога на једном месту

Ако имате више налога е-поште, не морате да прелазите са једног на други да бисте били у току са имејлом. У главном налогу можете добити приступ другим налозима да бисте примали е-пошту.

У подешавањима Гмаил-а идите на картицу Налози и увоз и кликните на Додај налог поште поред опције Провери пошту са других налога.

Овде наведите адресу е-поште налога са којег желите да увезете е-пошту. На следећој страници можете да изаберете ПОП3 или Гмаилифи. Ако је налог са којег увозите е-пошту Гмаил налог, изаберите ПОП3. У супротном, изаберите Гмаилифи да бисте налогу пружили исту безбедност и функције као Гмаил.

Након тога унесите лозинку за налог и кликните на дугме Додај налог да бисте га додали.

Можете поновити процес да додате више налога е-поште и све њихове е-поруке ће се приказати у вашем пријемном сандучету. Међутим, увозиће само пријемне поруке е-поште, а не ознаке.

Шаљите е-пошту као други налог

Слично примању свих е-порука на једном налогу, можете да шаљете е-пошту као различите налоге са једног Гмаил налога. Да бисте то урадили, идите на картицу Налози и увоз у Гмаил подешавањима и кликните на Додај другу адресу е-поште поред опције Пошаљи пошту као опцију.

Овде додајте адресу е-поште другог налога и од вас ће се тражити да довршите верификацију. Када потврдите, е-порука за верификацију ће бити послата на други налог, где можете да кликнете на везу да бисте дозволили оригиналном налогу да шаље е-пошту користећи га.

Сада када саставите нову е-пошту, можете да кликнете на падајући мени поред ваше адресе е-поште да бисте је променили. За одговоре можете користити подразумевани налог или онај на који је порука е-поште првобитно послата.

Одложите е-пошту да бисте проверили касније

Ако не желите одмах да прочитате е-пошту или желите да поново проверите е-пошту касније, онда ћете сигурно ценити функцију одлагања Гмаил-а. Са Одложи, можете да одложите е-поруке да би се касније поново приказале. Када дође време, е-пошта ће се приказати као нова е-пошта у пријемном сандучету.

Док је е-пошта отворена или је изабрано више њих, кликните на икону сата на врху. Ово ће отворити мени са списком унапред подешених датума и времена од једног дана до више од недељу дана. Такође можете да подесите прецизан датум и време користећи опцију Изаберите датум и време.

Бонус 🎁

То је више трик него функција која се може конфигурисати, али је веома корисна ако се често претплатите на билтене. Можете да додате знак плус (+) и било које друге речи на крају адресе е-поште пре знака @, а Гмаил ће то третирати као засебну адресу, али ће и даље слати е-пошту у исто пријемно сандуче.

На пример, ако је ваша е-пошта [email protected]можете се претплатити на вдзвдз билтен користећи [email protected] На овај начин можете лако да сортирате мејлове примљене на ову конкретну адресу тако што ћете је ставити у траку за претрагу.

Завршне речи

Сигуран сам да ће вам све ове функције бити корисне, посебно ако имате више налога. Ја лично имам два налога и управљам оба са једног налога захваљујући овим уграђеним функцијама Гмаил-а. Такође можете да искористите предности апликација и екстензија трећих страна да бисте постигли бољу ефикасност е-поште.