Како да исправите грешку „Захтевана операција захтева елевацију“.

Може бити неугодно видети како ваш рачунар наводи грешку – „тражена операција захтева повишење“ . Ако имате овај проблем, не брините, јер сте дошли на право место.

У овом чланку ћемо вас упутити са одговарајућим решењима за исправљање ове грешке. Али пре него што закорачимо у решење, хајде да видимо у чему је грешка и зашто се ова грешка појављује.

Шта значи „захтевана операција захтева елевацију“?

Када покушате да приступите датотеци или инсталирате програм на рачунару, можете наићи на поруку о грешци „захтевана операција захтева повишење“. Ова грешка указује да задатак који покушавате да обавите на рачунару захтева додатну дозволу или потврду идентитета администратора.

Једноставно речено, ваш тренутни кориснички налог на Виндовс-у нема привилегију да изврши одређену операцију.

Шта узрокује грешку „тражена операција захтева елевацију“?

Иако постоји безброј разлога иза ове грешке у оперативном систему Виндовс „захтевана операција захтева повишење“, овај део наводи оне најчешће.

Оштећен кориснички налог: Оштећени Виндовс кориснички налог је склонији губитку података или контрола приступа, што доводи до квара. Ово поставља објекте кориснику да изврши одређене задатке и показује грешку „тражена операција захтева повишење“.

Привилегија приступа: Виндовс налог који користите можда нема довољно дозвола за извршавање одређених активности или приступ заштићеним подацима. Као резултат, појављује се грешка „тражена операција захтева елевацију“.

Подешавања контроле корисничког налога (УАЦ): Када је функција контроле корисничког налога у Виндовс-у укључена, она додаје додатни ниво безбедности ограничавањем задатака које неадминистративни налог може да обавља. Међутим, ова ограничења могу изазвати грешку „захтевана операција захтева повишење“ када покушате да извршите одређене задатке.

  9 Ворлд оф Варцрафт (ВОВ) приватних сервера за придруживање

Малвер или вирус: Понекад компромитовани систем услед напада малвера резултира грешком „захтевана операција захтева повишење”. То је зато што вирус спречава ваш систем да препозна ауторитет вашег Виндовс корисничког налога.

Већина поправки лежи у поправљању узрока које смо раније покрили, међутим, неколико једноставних поправки је потпуно ново.

Не морате нужно да примените сва предложена решења. Испробајте поправке редом, док не пронађете ону која вам одговара.

Покрените програм као администратор

Када покренете програм или датотеку као администратор, он добија дозволу на административном нивоу за обављање већине задатака који су обично ограничени за обичне корисничке налоге у оперативном систему Виндовс.

Корак 1: Кликните десним тастером миша на апликацију или програм који желите да отворите, а затим изаберите Својства.

Корак 2: Идите на картицу компатибилност; у одељку подешавања, означите опцију Покрени овај програм као администратор.

Корак 3: Притисните дугме Примени да бисте сачували промене, а затим кликните на ОК.

Проверите да ли је овај метод функционисао понављањем задатака који су изазвали ову грешку.

Проширите привилегије фолдера

Ако наиђете на поруку о грешци, „захтевана операција захтева елевацију“ када покушавате да приступите фасцикли. То значи да фасцикла којој желите да приступите захтева повишене дозволе да би је користила. Дакле, хајде да проширимо контролне привилегије за ову фасциклу на све корисничке налоге.

Корак 1: Кликните десним тастером миша на фасциклу којој желите да приступите и изаберите Својства.

Корак 2: Пређите на картицу безбедности и кликните на дугме Напредно.

Корак 3: Означите опцију Замени све уносе дозвола за подређени објекат са наследним уносима дозвола из овог објекта

  Како одабрати рутер за потребе ваше кућне мреже

Корак 4: Кликните на Примени и ОК да бисте сачували промене.

Испробајте следеће решење ако вам овај метод није помогао.

Онемогућите УАЦ

Као што је раније поменуто, УАЦ је безбедносна функција у оперативном систему Виндовс која вас ограничава у обављању одређених задатака помоћу обичног налога. Онемогућавање ове функције може вам помоћи да се нађете на екрану без грешака.

Али предлажем да то урадите привремено јер то излаже ваш систем рањивости.

Корак 1: Покрените контролни панел тако што ћете га претражити на Виндовс траци за претрагу.

Корак 2: Померите се до Безбедност и одржавање и кликните на њега.

Корак 3: Требало би да видите Промени подешавања контроле корисничког налога у левом окну. Кликни на то.

Корак 4: Превуците клизач до доњег краја и притисните ОК да бисте сачували промене.

Поново покрените систем и погледајте да ли је грешка нестала.

Покрените СФЦ скенирање

Оштећене или оштећене датотеке у вашем систему могу да доведу до грешке да захтевана операција захтева повишене дозволе. Хајде да то поправимо СФЦ скенирањем.

Корак 1: Потражите командну линију уписивањем цмд у Виндовс траку за претрагу.

Корак 2: Кликните десним тастером миша на резултат да бисте га покренули као администратор.

Корак 3: Унесите команду сфц /сцаннов и притисните ентер.

Скенирање се покреће и поправља све оштећене датотеке.

Како УАЦ (контрола корисничког налога) утиче на елевацију у оперативном систему Виндовс 11?

Виндовс приказује грешку захтевана операција захтева повишење када покушате да извршите одређене радње, укључујући приступ датотеци или фасцикли, инсталирање или измену апликације или промену поставки налога.

  Како да избришете свој Гмаил налог без брисања Гоогле налога

„Елевација“ у овом контексту је једноставно приступна права додељена Виндовс корисничком налогу или програму за обраду одређених административних задатака. У истом смислу, УАЦ подешавања у Виндовс-у вам омогућавају да конфигуришете ова права приступа.

Ако је функција УАЦ омогућена у Виндовс-у, она тражи од корисника да одобри потребне дозволе за висину пре него што изврши одређене радње. Ово проширује безбедност вашег система спречавањем неовлашћеног приступа. Дакле, препоручујем да ово оставите подразумевано омогућено и да га само привремено онемогућите да бисте превазишли грешку.

Савети за спречавање грешке „захтевана операција захтева елевацију“ у будућности:

Требало је да нађете решење да поправите грешку помоћу овог свеобухватног водича, али ако сте уморни од наиласка на ову фрустрирајућу грешку и напора да је поправите, испробајте ове превентивне мере да бисте се спасили од гњаважа.

  • Непоседовање привилегије редовних корисничких налога да извршавају одређене радње може да изазове грешку у процени захтеване операције захтева. Дакле, ако желите да измените податке или инсталирате софтвер, користите администраторски налог.
  • Покрените командну линију као администратор ако желите да приступите или измените датотеке или фасцикле користећи Виндовс команде.
  • Такође, можете покренути и одређени програм који желите да користите као администратор, као што је приказано у првом поправку.

Завршне речи

Сигуран сам да ће за многе од вас покретање програма у режиму администратора отклонити грешку „захтевана операција захтева повишење”.

У случају да се грешка поново појави, можете покушати и са генеричким поправкама као што су провера вируса, чишћење кеша и привремених датотека и ДИСМ скенирања која поправљају слике система да би се отклонила грешка.

Такође можете прочитати неке најбоље начине да поправите Виндовс код грешке 0к80070057 и код грешке 0к800704цф.