11 невероватних сочива за подизање ваших ДСЛР-а на следећи ниво

Поседовање ДСЛР-а је сан за сваког фотографа. Ако сте и ви један од њих, ево неколико фантастичних опција сочива за ваш ДСЛР.

Данас људи верују да ДСЛР-ови губе свој значај. Нарочито након свакодневних ажурирања и одличних функција мобилних камера, људи улажу у свестрани телефон уместо да купују скупи ДСЛР.

Међутим, баш као што златар зна вредност дијаманата, само прави фотограф зна вредност ДСЛР-а.

ДСЛР-и су и даље популарни међу фотографима и омладином јер се сада не развијају само мобилни телефони; чак и ДСЛРС имају напреднију опрему за искуство и добијање врхунских слика.

Постоје многе предности ДСЛР-а у односу на камеру на телефону, укључујући фантастично искуство фотографисања чак и при слабом осветљењу, снимање целог дана на једну батерију, удобан држач, бројне опције и избор различитих сочива за вашу специфичну врсту фотографије. Сада, да ли вам треба појашњење о сочивима и њиховој употреби? Хајде да то разјаснимо.

Типови основних сочива фотоапарата и њихова употреба

Објективи су срце ДСЛР-а. ДСЛР-ови су од помоћи само ако користите права сочива за своју фотографију. Коришћење стандардног објектива за различите врсте фотографије, као што су снимци са венчања, пејзажи, фотографије животиња, итд., може вам дати добре резултате, али може бити боље.

Хајде да разложимо шест основних сочива и њихову употребу да бисмо вам олакшали.

#1. Приме Ленс

Основна сочива су најбоља за почетнике и најчешће их предлажу фотографи. Они вам могу помоћи да импровизујете снимање филмова и фотографије јер се ослањају на мање механике од других објектива. Дакле, ово су најбољи избори ако сте нови на тржишту сочива.

Ови објективи имају широки отвор бленде од ф/2,8, ф/1,8 итд., и мањи су, лакши и бржи од зум објектива. Ова сочива се широко користе за снимање ХД видео записа, портрета, природе, флоре, пејзажа, слабог осветљења и још много тога.

#2. Зум-објектив

Као што име сугерише, Зоом сочива зумирају одређени објекат или супстанцу како би скренули фокус или пажњу на њега. Разлика између функције зумирања телефона и овог објектива је његово одржавање фокуса. Зоом објективи задржавају фокус на субјекту чак и након промене жижне даљине.

Појединац може да промени жижну даљину објекта без померања ни инча физички да би донео професионалну и транспарентну видеографију. Ова сочива имају физичке механизме које фотографи користе да зумирају и умањују или мењају жижну даљину.

Зоом објектив се широко користи за фотографије дивљих животиња, уличне фотографије, пејзаже итд. Ова сочива вам омогућавају да снимате слике са различитих жижних даљина без померања и помажу у снимању глатких видео снимака са зумирањем и смањивањем.

#3. Фисхеие Ленс

Рибље око је једно од јединствених широкоугаоних сочива које стварају оквир од 180 степени или сферни поглед. Ово сочиво се зове рибље око, јер приказује слику из перспективе рибљег ока.

Савршенство у сочивима Фисхеие је комплексно и појединац мора бити креативан да би добио најбољу апстрактну и разноврсну слику.

Ова сочива су разноврсна. Дакле, коришћење ових сочива је релативно лако. Међутим, учење коришћења овог сочива може бити изазовно у поређењу са другим сочивима. Ова сочива се нашироко користе за фотографије природе, гужве, архитектуре, споменика итд., јер различито и креативно откривају тему.

  6 најбољих еДисцовери софтвера за адвокатске фирме

#4. Широкоугаони објектив

Широкоугаона сочива су једно од познатих сочива у комплету фотографа. Ово су уобичајена и вишенаменска сочива. Ова сочива имају мању жижну даљину од других сочива, која могу бити 35 мм или чак и краћа.

Што је жижна даљина краћа, то ће бити шира дужина вашег поља.

Широкоугаона сочива значајно мењају слику чак и уз мале физичке промене од стране корисника; може бити напред, назад, лево или десно. Ова сочива чине да блиски објекти изгледају веће, а удаљени објекти ситније.

Широкоугаона сочива су пожељнија за пејзаж, путовања, ентеријер, архитектуру или фотографије некретнина. Ова сочива пружају праву перспективу ока и чине да објекти изгледају скупље и привлачније.

#5. Телепхото Ленс

Телефото сочива су корисна у већини фотографских ниша јер омогућавају кориснику да кликне на јединствену и активну слику чак и са велике удаљености. Овај објектив може подићи вашу вештину на врхунац са неким најбољим снимцима у вашој галерији без обзира на портрет, дивље животиње или било коју другу врсту фотографије.

Телефото сочива раде као телескоп, чинећи да субјект изгледа ближе камери него стварности (само на знатној удаљености).

Ова сочива су корисна када снимате објекат који не можете да досегнете, као што је водопад или птица која лети, или ако није безбедно прићи ближе, као што је фотографија дивљих животиња, итд. Жижна даљина ових сочива може бити између 70 – 200 мм.

#6. Мацро Ленс

Макро сочива су најбољи пријатељи фотографа инсеката јер им дају типичне слике изблиза, укључујући сваки мањи детаљ. Они су донели напредну револуцију у фотографији.

Ова сочива увећавају објекте да изгледају веће, а субјекат остаје фокусиран и даје вам сваки сићушни детаљ субјекта, чак и ако му приђете веома близу. Макро сочива су пожељнија за фотографисање природе и видео снимање, што укључује цвеће, инсекте, капи кише итд.

Фактори које треба имати на уму приликом одабира ДСЛР објектива

Пошто смо вам разјаснили основна сочива и њихову употребу, биће вам јасно какву врсту објектива желите у складу са вашим интересовањима или потребама за фотографију. Али пре него што уђете у куповину новог објектива за свој ДСЛР, ево неколико тачака које треба да размотрите.

Отвор бленде

Отвор бленде је критичан елемент камере. То је отвор сочива кроз који пролази светлост. Отвор бленде се обично мери бројевима 1,4, 5,6, 11, итд. Отвор има значајну улогу у изгледу слике.

Величина отвора бленде одређује оштрину субјекта и његову позадину. Ако је отвор бленде значајан, слика има мању дубину, а позадина постаје замагљена. Ако је отвор бленде мали, слика има дубину поља и оштру позадину.

Жижна даљина

Жижна даљина је мерење које је повезано са вашим објективом, на пример 50 мм, 35 ​​мм, итд. Ово мерење је растојање између ваше фокусне тачке на сензору камере и оптичког центра вашег објектива.

Одржавање провере мерења жижне даљине је од суштинског значаја јер оно говори колико овај објектив може да увећа ваш субјекат док снимате. Осим тога, он такође одлучује који угао слике ћете добити, на пример широкоугаону, зумирану, изрезану или фокусирану.

Моунт Типе

Монтажа за објектив је отвор где камера омогућава корисницима да причврсте различита сочива на камеру. Али оно што је битно у овом отварању је величина. Сваки носач камере има одређену величину; стога би требало да причврстите сочива у складу са тим.

Модерне камере имају механизам који омогућава камери и сочивима да комуницирају ради бољих слика и резултата. Ово је могуће само ако поставите сочива која правилно фиксирају камеру. Штавише, ова карактеристика је учинила носач више од рупе.

Стабилизација слике

Стабилизација слике, или је можете назвати и смањењем вибрација, је функција која вам помаже да направите фантастичан снимак чак и ако се камера тресе или се субјект физички помера. Вибрације камере могу бити узроковане ако не користите статив, ако вам је сочиво предугачко или морате бити навикнути на камеру.

  Шта је „Ки-сертификовани“ бежични пуњач?

Сагледавање овог фактора је од суштинског значаја без обзира на то коју нишну фотографију радите. Данас ДСЛР-ови садрже жиро сензоре који помажу у стабилизацији слике и исправљају вашу слику чак и ако се камера тресе.

Марка

Ово уобичајено питање ће вам сигурно пасти на памет док купујете сочива: купите сочиво исте марке као ваш фотоапарат или идите на други. Већина фотографа верује да би прво требало да размислите о куповини сочива истог бренда јер марка боље изгледа преко величине и правог типа.

Међутим, одабир сочива других брендова је исправан ако не можете да пронађете сочиво потребно за интересовање у истом буџету или времену.

Боље је истражити сочива и проверити рецензије пре него што уложите новац. Постоји много добрих веб локација на којима можете купити омиљена сочива на мрежи и упоредити их. Ево неколико одличних сочива које можете изабрати за своју фотографију.

Алтура Пхото Широкоугаони објектив

Алтура је добро позната марка и нуди најбоља сочива за висококвалитетне фотографије. Широкоугаони објектив Алтура Пхото 0,43Кс је алтернатива и добра конкуренција другим професионалним сочивима.

Предност овог објектива је што може бити и широкоугаони и макро објектив. Морате одврнути доњи део, и ево га. Сада можете лако да снимате мале објекте изблиза без промене сочива.

Ово сочиво је такође доступно у величинама као што су 58 мм, 49 мм, 52 мм и 55 мм. Дакле, можете одабрати било коју димензију према величини ваше камере. Кључне карактеристике овог објектива укључују повећање дужине поља за 0,43Кс за најбоље фотографије, које се праве помоћу стаклене оптике са више слојева и још много тога.

Цанон 85мм телефото објектив

Цанон је одувек био врхунско име у производњи фотоапарата и објектива, а ево још једне њихове креације. Цанон-ов објектив Л-серије од 85 мм је први са могућношћу стабилизације слике (ИС).

Овај објектив има напредну оптичку формулу са бољим пречником и светлим максималним отвором бленде од ф/1,4 да би вам пружио оштре и детаљне слике.

Кључне карактеристике овог сочива су да су отпорне на прашину и воду. Дакле, не морате да бринете о објективу чак ни у тешким условима. Објектив има одличну стабилизацију слике, кружни отвор бленде и још много тога.

Цанон ЕФ 70-200мм Телефото објектив

Ово су једни од најбољих Цанон сочива, чија је жижна даљина између 70-200мм са максималним отвором бленде од ф2.8 у целом опсегу зума. Цанон ЕФ 70-200 мм пружа импресивну јасноћу и унапређује ваше вештине и галерију.

Кључне карактеристике овог сочива укључују премаз ваздушне сфере, који минимизира одбљесак, оптички стабилизатор слике, који зауставља корекцију подрхтавања до 3,5, отпорност на прашину и воду и још много тога.

Ирик Драгонфли Мацро Ленс

Ирик је познат бренд, а објективи Ирик 150мм ф/2.8 Мацро Драгонфли су модели из 2019. са максималном жижном даљином од 150 мм. Овај објектив је идеално најбољи за снимање изблиза и веома је свестран макро објектив дизајниран за ДСЛР камере високе резолуције.

Кључне карактеристике овог објектива укључују брзи отвор бленде који вам даје кратко време експозиције. Поседује скалу увећања од 1:1 како би вам пружио детаљну слику док вам је удобност још супериорнија.

Осим тога, постоји много више функција као што су издржљив дизајн, изузетна оптика и још много тога. Међутим, стабилизација слике није обезбеђена, али ова сочива су прилагодљива за стручњаке или кориснике статива.

Никон 200-500мм зум објектив

Никон АФ-С Никкор 200-500 мм је најбољи за све врсте фотографија. Можете да кликнете на најбоље снимке природе, животног стила, дивљих животиња и објеката који се брзо крећу као што су птице, спортисти, спортови итд. Овај објектив има фантастичан механизам који вам помаже да кликнете на фотографије и такође снимате видео записе.

  Картице категорија за Гоогле Кееп вам омогућавају да филтрирате белешке по боји [Chrome]

Кључне карактеристике овог објектива укључују до 4,5 корака корекције вибрације или подрхтавања фотоапарата, брз и константан отвор бленде, снагу зума од 500 мм на фк и 750 мм на дк формат и још много тога.

Тамрон широкоугаони телефото објектив

Тамрон је најпрепоручљивији алтернативни бренд сочива за добијање најбољег компатибилног објектива за камеру према вашим захтевима. Тамрон 18-400м је прва на свету ултра-телефото камера са великим зумом од 22,2к.

Овај објектив има импресивне оптичке перформансе са одличним опсегом зума, широкоугаоним и ултра-телефото. Кључне карактеристике овог сочива укључују отпорност на влагу, која је прецизна, брза и тиха са аутофокусом и још много тога.

Цанон ЕФ-С 55-250мм

Ако се радујете додавању фантастичног објектива како бисте унели милост вашој фотографији или видеографији, овај објектив је најбољи за вас. Цанонов објектив ЕФ 55-250 мм, који долази са максималним отвором бленде од 5,6, је одличан и има максимално увећање од 0,29к.

То је објектив који морате имати у свом комплету ако сте заинтересовани за телефото сочива. Његове кључне карактеристике укључују нови систем зумирања са шест група, лагани дизајн, стабилизацију слике до 3,5 еквивалентних корака, корекцију вибрација и још много тога.

Никон 70-300 мм телефото објектив

Ако тражите супер-телефото зум објектив, Никон 70-300 мм телефото објектив је ту са ВР стабилизацијом слике за јасне и оштре резултате. Они су посебно оптимизовани за ДСЛР-ове ДКС формата. Овај објектив има максималну жижну даљину од 300 мм и минималну жижну даљину од 70 мм.

Овај објектив се препоручује за фотографисање дивљих животиња, спорта и концерата јер даје врхунску јасну слику због своје функције смањења вибрација. Кључне карактеристике укључују ултра-брз аутофокус, изванредну оптику за добијање најбољих фотографија и ХД слика и минимални отвор бленде од 32 мм.

Никон АФ ФКС Никкор 50 мм објектив

Ово су обична сочива, или можете рећи примарна сочива. Највише се препоручује за почетнике. Жижна даљина ових сочива је ограничена на 50 мм, а фокусна даљина је 1,5 стопа. Оно што чини ово сочиво другачијим је његов кружни поларизатор који је један од најпопуларнијих филтера за специјалне ефекте.

Међутим, Никон АФ ФКС Никкор 50мм објектив нема уграђену функцију аутофокуса. Стога је боље користити исту марку камере за ту функцију.

Биг Микеов телефото објектив

Било да сте почетник или искусан фотограф, овај објектив мора бити у вашем комплету. Ови телефото објективи велике снаге су комбиновани са Цанон Т-моунт адаптером, што их чини лаким за употребу са већином Цанон фотоапарата, као што су Т1и, Т2и, ЕОС 1Д, ЕОС 5Д и још много тога.

Кључне карактеристике овог сочива укључују додатке за опрему, оптичко стакло са вишеструким премазом ниске дисперзије, жижну даљину од 500 мм и још много тога.

Оптека Супер-телефото зум објектив

Оптекино напредно сочиво даје вам изванредне перформансе са вашим ДСЛР-ом и, најпожељније, са Цанон камерама. Ово је објектив који се највише препоручује за фотографе да надограде своју галерију по повољној цени.

Оптекин телефото зум је погодан и за професионалце и за почетнике, јер је овај зум објектив свестран и лак за употребу.

Овај објектив долази са отвором бленде од 16 и механизмом пусх/пулл за зумирање и ручно фокусирање. Осим тога, многе нове функције као што су вишеструко обложена четири оптичка стакла и уграђени ротирајући носач за статив помажу у стабилизацији.

Закључак

Одабир одговарајуће камере, као и сочива камере, једна је од најважнијих одлука коју фотограф мора донијети, с обзиром на многе важне, релевантне тачке које се тичу њиховог буџета. Постоје бројне опције сочива, али морате осигурати тип носача, захтјеве и вијек трајања батерије да бисте правилно уложили новац.