11 „уради сам“ идеја за електронике за студенте инжењерства

Ако сте проверили цене безбедносних система и других електронских уређаја, знате да нису јефтини. Али да ли сте знали да већину ових уређаја можете креирати са само неколико алата, електронских кола, микроконтролера и основних компјутерских вештина?

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

Саставили смо листу лаких и иновативних идеја које су савршени хардверски пројекти за студенте инжењерства или било кога ко воли да се бави електроником.

1. Прекидач помоћу лозинке

Ако сте се икада запитали да ли је могуће контролисати електричне водове помоћу лозинке, овај пројекат ће вам бити занимљив. Користећи 8051 микроконтролер (Интел МЦС-51), можете подесити било које коло тако да дугме за укључивање/искључивање буде замењено лозинком унетом на тастатури 4×4. У овом примеру, четвороканални релејни модул се користи за укључивање и искључивање вишенапонског напајања за четири сијалице.

Концепт приказан у овом пројекту могао би да се покаже као одлична безбедносна карактеристика за свакога ко се бави електричним пословима, као што су професионалци који одржавају далеководе из трафостанице; радник би морао да унесе лозинку за сваку линију да би укључио и искључио напајање, чинећи процес много сигурнијим.

2. Аутоматски соларни трагач

Још један хардверски пројекат савршен за студенте инжењерства је овај аутоматски соларни трагач. Соларни панели су максимално изложени сунчевој светлости неколико сати сваког дана. Можете да направите сопствене уређаје за праћење који прате правац сунца од јутра до вечери како бисте осигурали да ваш панел прима максимално зрачење током целог дана. Овај генијални пројекат ради са Ардуино Уно микроконтролерском плочом, сервоом и неколико отпорника зависних од светлости.

  11 алата за напад грубом силом за тест пенетрације

3. Аутоматски контролер собног светла

Могућност укључивања или искључивања светла без размишљања о стварном прекидачу је прилично футуристичка. Користећи Ардуино микроконтролер, 5В релејни модул и ултразвучне сензоре, можете аутоматски укључити светло када неко уђе у просторију. Води евиденцију о броју људи у просторији, па ако сви оду, светло се гаси.

Осим што је забаван пројекат за тестирање ваших вештина, то је практично решење за људе који често забораве да угасе светла пре спавања, да би касније били погођени огромним рачунима за струју. Ако сте забринути како паметне сијалице могу да угрозе вашу кућну мрежу, ова идеја за електронски пројекат „уради сам“ је добра алтернатива.

4. Систем бежичног закључавања преко ОТП-а

Коришћење исте лозинке за ваше дигиталне браве није најбезбеднији начин да се уљези држе подаље, јер треба да је ухвате само једном. Међутим, ОТП системи (једнократне лозинке) представљају паметно безбедносно решење које одбацује сваку лозинку након употребе.

Да бисте креирали овај пројекат, потребан вам је Ардуино Уно микроконтролер, ХЦ-05 Блуетоотх модул, серво и Веробоард ПЦБ. Остале компоненте су типични делови кола са којима ћете бити упознати из других електронских хакова.

Да би овај електронски пројекат функционисао поуздано са вашег телефона, мораћете да програмирате микроконтролер и направите једноставну Андроид апликацију у МИТ Апп Инвентор. Кад год треба да отворите обезбеђена врата, од вас ће бити затражено да унесете лозинку, која се одмах шаље на ваш телефон.

5. Аутоматизација дома заснована на рачунару

Ако проводите дуге сате на рачунару, вероватно сте пожелели да можете да аутоматизујете одређене послове по кући једноставним кликовима мишем. Са 8051 микроконтролером, релејним ИЦ-овима, ПЦБ-ом, ЛЦД-ом и Кеил μВисион ИДЕ, можете аутоматизовати већину електричних уређаја око себе.

Систем се може подесити тако да можете пратити статус сваке повезане компоненте на радној површини. Подешавање ће вам уштедети много времена јер можете да контролишете вентилатор, светла, сигурносне камере и друге инсталације без напуштања стола.

  10 најбољих машина за вакуум заптивање за складиштење хране у 2023

6. Контрола приступа вратима заснована на РФИД-у

Обезбеђивање ваших просторија је вероватно једна од ваших највећих брига кад год треба да изађете из куће ујутру, да обавите послове или да одете на одмор. Да бисте осигурали своја врата, можете користити микроконтролер 8051 у комбинацији са РФИД системом за управљање приступом.

Један од најслађих аспеката таквог протокола је да можете да дате или одбијете дозволе приступа у покрету. То је још један одличан пројекат електронике за студенте инжењерства јер се ова технологија може наћи у многим апликацијама у стварном животу. Можда чак и подстакне нека решења за проблем како РФИД-ови могу бити хаковани.

7. Напредни РФИД пројекат за приступ вратима

Слика кредита: Тхе Бацкбенцхерс Дии/ЈуТјуб

Један од најбезбеднијих система приступа који можете да инсталирате на своја врата је РФИД, који користи радио фреквенције на малим дометима да идентификује ознаку или картицу. Да бисте поставили овај пројекат, потребни су вам РФИД ознаке, читач, примопредајник, Ардуино микроконтролер и неке антене. По завршетку, механизам ће вам омогућити да приступите својој кући или соби скенирањем РФИД акредитива картице или ознаке за подударање.

За разлику од система бар кодова, не морате да извлачите картицу када се приближите осигураним вратима, јер РФИД ради аутоматски како би вам уштедео време. Ако желите да га испробате, можете пронаћи комплетан Водич за РФИД пројекат на ИоуТубе-у.

8. Соларни пуњач за мобилни телефон

Пуњење вашег паметног телефона је вероватно једна од најнезгоднијих, али неопходних рутина у вашем дану. Соларни пуњач за мобилни телефон ово може променити јер вас може ослободити муке да се такмичите са свима за портове и каблове. Овај пројекат користи мини соларни панел од 6В, струјни круг и типичан пуњач за телефон.

Када је све постављено, потребно је да поставите панел тако да буде изложен сунчевој светлости. Предност таквог малог система је да га увек можете носити са собом. На пример, ако зграда блокира сунце, можете је заобићи и наставити са пуњењем. Ово је још један одличан електронски пројекат за студенте, посебно када су портови за пуњење веома тражени у школама и универзитетима.

  Најбољи ПЦ оптимизатори за убрзавање вашег спорог рачунара

9. Сигурносни систем заснован на отиску прста

Праћење своје имовине, било да је то ваш дом, опрема или други предмети, један је од најлакших начина да останете мирни без обзира на то где се налазите. Хак за безбедносни систем заснован на отиску прста може бити управо оно што вам треба ако не желите превише да бринете о безбедности својих ствари.

За осигурање врата и других важних улаза, овај пројекат користи Ардуино микроконтролерско коло упарено са ЛЦД екраном, сензором отиска прста и неколико мотора. Оно што је цоол у ​​вези са тим је то што ће се врата отворити само ако скенирани отисак прста одговара било ком од сачуваних. Уз подршку за више корисника, чак можете додати још отисака прстију за своје вољене.

10. Роботска рука

Ако сте икада размишљали о креирању роботске руке за употребу код куће или као тест ваше креативности, овај хак је за вас. Пројекат користи Ардуино микроконтролер и неколико 3Д штампаних пластичних компоненти за изградњу руке. Такође ће вам требати прилагођена Андроид апликација која ће деловати као интерфејс са микроконтролером.

По завршетку, моћи ћете да контролишете зглобове и хватаљку руке робота да бисте дошли до разних предмета у вашој соби. Роботска рука се може програмирати да преда одређене ствари, као што су пића.

Своје кораке можете претворити у електричну струју која може да упали лампу или напуни малу батерију. Користећи микроконтролер прикључен на пиезо коло и диоду, можете више пута ући у подешавање да бисте створили електричну енергију. Овај хак се може комбиновати са кућном траком за трчање како бисте пратили интензитет вашег тренинга помоћу светлеће диоде.

Ако имате потребне компоненте и алате, које је јефтино покупити на еБаи-у, можете завршити скоро све ове електронске пројекте за мање од 24 сата. Запамтите, сваки хак на којем радите побољшава ваше критичко размишљање, програмирање и практичне вештине, тако да су ово савршени хардверски пројекти за студенте инжењерства.