ВПН се неће повезати? 5 начина да то поправите

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Редовно ажурирајте своју ВПН апликацију да бисте избегли проблеме са везом.
  • Обезбедите стабилну Ви-Фи везу да бисте спречили проблеме са ВПН-ом.
  • Промените ВПН сервере ако имате споре брзине или проблеме са везом.

Може бити много разлога зашто се ваш ВПН неће повезати. Срећом, већина проблема са ВПН везом може се решити за неколико минута, а решења су једноставна!

5 Проблеми са ВПН везом

Постоји неколико кључних узрока проблема са ВПН везом.

1. Застарела ВПН апликација

Застарели ВПН софтвер може постати проблем ако довољно дуго радите без да му дате преко потребно ажурирање. Може бити неугодно ажурирати апликације, али ово је неопходна непријатност да би се осигурало да ваш ВПН софтвер није престар да би исправно функционисао.

2. Неисправна Ви-Фи веза

Лоша Ви-Фи веза може изазвати проблеме, укључујући потешкоће у повезивању на ваш ВПН. Чак и са маскираним ИП-ом и тунелирањем, и даље вам је потребна стабилна интернет веза да бисте поставили темеље, а без тога почињу да се јављају проблеми.

Ако користите Етхернет везу, могу се појавити и проблеми са каблом, портом и провајдером, што доводи до проблема са ВПН-ом.

3. Преоптерећени сервери

Неки ВПН-ови немају довољно одвојених сервера да би сваком кориснику пружили солидне брзине везе. Што је потражња већа, сваки сервер постаје све напетији како се достиже капацитет пропусног опсега.

4. Коришћење прекидача за заустављање

Прекидач за уклањање ВПН-а прекида вашу интернет везу чим ВПН веза не успе. Ово вас аутоматски спречава да несвесно сурфујете вебом са својом незаштићеном ИП-ом без вашег знања.

Међутим, прекидач за укидање може се показати проблематичним након што је укључен, јер ће вас спречити да се поново повежете на свој ВПН након што се ваш Ви-Фи искључи.

5. Ваш ВПН је блокиран

Корисници ВПН-а могу наићи на блокаде веб локација док су повезани на ВПН сервер. Веб локације прате повезане ИП адресе и означавају оне које изгледају као да су са ВПН сервера. Ако веб локација не прихвата саобраћај потенцијално непознатог порекла, може блокирати све ИП адресе са познатих адреса ВПН сервера.

ВПН-ове такође могу блокирати јавне Ви-Фи мреже, као што су оне на које бисте се повезали у тржном центру, аеродрому или хотелу.

Како да решите проблеме са ВПН везом

Испробајте следеће исправке како бисте проблеме са ВПН везом учинили прошлошћу.

1. Поново успоставите своју интернет везу

Понекад искључивање и поновно укључивање Ви-Фи везе вашег уређаја може брзо да реши проблеме са ВПН везом, па покушајте ово пре него што промените провајдера или локацију сервера. Алтернативно, можете искључити и поново укључити рутер, иако ће то потрајати мало дуже.

Ако користите Етхернет везу, покушајте да искључите кабл из уређаја или Етхернет порта. Или, опет, можете покушати да поново покренете рутер.

Такође можете да покренете тест брзине интернета док се не повезујете на свој ВПН да бисте видели да ли је ваша мрежа проблем.

2. Ажурирајте или поново инсталирајте своју ВПН апликацију

Брзо решење за проблем са ВПН везом може бити ажурирање, брисање или поновно инсталирање ваше ВПН апликације.

Да бисте проверили да ли је вашој ВПН апликацији потребно ажурирање, отворите подешавања ВПН-а и проверите да ли постоји ажурирање. Алтернативно, идите у своју матичну продавницу апликација и потражите ВПН апликацију.

Ако није потребно ажурирање, покушајте да избришете и поново инсталирате своју ВПН апликацију.

3. Замените ВПН сервере

Као што је горе објашњено, преоптерећен ВПН сервер може онемогућити повезивање или обезбедити лоше брзине ако се успешно повежете. У сваком случају, ово није сјајно. У овом случају, размислите о преласку на други ВПН сервер вашег провајдера.

Ако користите премиум ВПН услугу, требало би да имате много локација сервера за избор.

Ако користите бесплатни ВПН који нуди само једну или две локације сервера, можда нећете моћи да се повежете ни са једним од доступних сервера, па размислите о надоградњи на премиум верзију провајдера или преласку на бесплатну ВПН услугу са више сервера да бирају.

4. Промените ВПН протоколе

Већина ВПН услуга нуди различите ВПН протоколе, као што су ОпенВПН, ВиреГаурд и ИКЕв2. ВПН протоколи шифрују ваш интернет саобраћај и ИП, али се незнатно разликују у својим процесима, брзинама и тако даље.

Ако имате проблема са успостављањем чврсте ВПН везе, покушајте да промените протоколе. Уверите се да је протокол који одаберете поуздан, као што су они горе поменути.

Ако никада нисте чули за доступан ВПН протокол, прво мало истражите да бисте били сигурни да му се може веровати. Угледни ВПН провајдери неће понудити бледе или необезбеђене протоколе, али ако користите бесплатан или мање познат ВПН, увек постоји шанса да ваша веза није безбедна.

5. Искључите свој прекидач

Ако вам не смета да проведете неколико минута на мрежи без ВПН везе, размислите о искључивању функције прекидача за уклањање ВПН-а. То можете да урадите тако што ћете отићи у подешавања или поставке ваше ВПН апликације.

Алтернативно, одлучите се за ВПН протокол који не подржава прекидаче за укидање да бисте уклонили шансу да икада случајно поново омогућите ову функцију.

6. Промените ВПН провајдере

У другој тачки ове листе решења, лагано смо се дотакли промене ВПН сервера, али ограничени ВПН сервери нису једини проблем овде. Споре брзине у целости, стални проблеми са везом и недовољно сјајне безбедносне функције могу допринети лошем ВПН-у.

Да бисте смањили ризик од проблема са везом, увек је најбоље користити добро успостављеног и добро рецензираног ВПН провајдера. Најбоље ВПН услуге обично долазе уз накнаду, али ако сте веома забринути за своју приватност на мрежи, овај трошак се исплати.

Погледајте нашу листу најбољих ВПН услуга ако размишљате о пребацивању.