20 најбољих веб локација за приступ бесплатним подацима за праксу

Било да спроводите истраживање тржишта, градите свој портфолио као аналитичар или тражите увид да бисте проширили свој тржишни досег, вредни и поуздани подаци су од суштинског значаја за доношење одлука на основу информација.

Међутим, претраживање интернета за бесплатним, поузданим и доступним подацима има неке изазове. Овај чланак ће вашу потрагу за подацима учинити мање изазовном тако што ће вас упознати са неким од најбољих веб локација за приступ бесплатним подацима.

Гоогле Трендс је бесплатна услуга коју је развио Гоогле и која корисницима пружа нефилтриране узорке података о захтевима за претрагу упућеним Гоогле-у. Иако ова услуга приказује податке временске серије од 2004. до данас на глобалном нивоу и на нивоу града, не приказује личне податке корисника претраживача.

Такође можете да ограничите податке да бисте се фокусирали на категорије, језике, ентитете или трендовске претраге на Гоогле-у помоћу Гоогле трендова. Примери доступних података укључују дневни трендови претраге и трендови претраге у реалном временукоји приказују податке за протеклих седам дана.

ФивеТхиртиЕигхт је веб страница за новинарство података која садржи податке о анализи анкета, спорту, поп култури, политици, науци и економским дешавањима.

Одлична ствар у вези са веб локацијом је што можете преузети податке са њихове или њихове веб странице званично ГитХуб спремиште и користите своје алате за визуелизацију података да бисте креирали задивљујуће визуелне приказе новинарства података за своју публику. Неколико примера занимљивих доступних података укључује предвиђања за светско првенство и Подаци о предвиђањима НХЛ-а за 2022-23.

БуззФеед Невс је америчка најновије вести и оригинална платформа за извештавање која извештава о свему, од новинарства, технологије, забаве, вести о славним личностима, културе и „уради сам“ хакова до здравља и политике.

На свом ГитХуб-у, БуззФеед Невс чини свој скуп података, алате и анализу из редакције БуззФеед-а отвореним, приступачним и доступним. Пример укључује ФБИ НИЦС подаци о провери ватреног оружја.

  Како да поправите „Дозволи непоуздане пречице“ засивљене на иПхоне-у или иПад-у

Дата.гов је веб локација отворених података владе Сједињених Држава која садржи преко 250.000 јавно доступних, добро документованих скупова података међународних и више савезних владиних агенција. Идеја иза ове иницијативе била је да се обезбеди отворена и транспарентна влада.

Можете приступити подацима са веб локације на основу теме и агенције или организације. Неки примери података које можете пронаћи на Дата.гов су национални систем података о студентским кредитима и подаци о популацији електричних возила.

Каггле је јавно игралиште података које је набавио Гоогле и нуди широк спектар скупова података о различитим темама. Ова платформа заједнице вам омогућава да делите своје кодове, учите, сарађујете са колегама професионалцима за податке и усавршавате се. Каггле је такође домаћин такмичења у науци о подацима на којима можете освојити разне награде.

Овај водич пружа водич за почетнике о томе како да почнете да користите Каггле за науку о подацима. Пример је Глобална ИоуТубе статистика 2023.

ЕартхДата је НАСА-ина иницијатива за податке која служи као складиште земаљских података од 1994. до данас. Можете добити податке који се односе на информације са удаљених сателита на податке о Земљиној атмосфери, океану и земаљској хидросфери.

Можете да претражујете различите теме и приступате подацима као што су подаци о екстремној топлоти. Међутим, мораћете да истражите НАСА-ин планетарни систем података за податке који нису на Земљи.

ИМДб пружа податке о филмовима, ТВ серијама, кућним видео снимцима, подкастовима, видео игрицама, информацијама о стримовању и садржају познатих личности. Пример је ИМДб некомерцијални скупови података.

АВС јавни скуп података је веб локација на којој се налази преко 3000 скупова података скупова података који су јавно доступни путем АВС услуга. Већина скупова података овде је заснована на пројектима. Неколико укључује атлас генома рака и Фолдингатхоме скупови података о ЦОВИД-19.

  Како унети нулу пре броја у Екцелу

Инсиде Аирбнб је веб локација за чување коју је покренуо Мареј Кокс. Ова веб локација прикупља јавно доступне податке са Аирбнб-а, платформе која корисницима нуди јефтине собе широм света. Можете користити информације са овог сајта за обављање аналитике као што је рентал аналитицс оф Монтреал.

Гоогле претрага скупова података је претраживач скупова података који је креирао Гоогле који има преко 20 милиона скупова података. Као и њихов претраживач, можете добити податке из готово било чега. Добар пример је Канадски национални подаци о дугорочном праћењу квалитета воде.

УЦ Ирвине Репозиторијум машинског учења је дом за 624 скупа података за заједницу машинског учења у свету. Ова веб локација има јаку репутацију у заједници јер су скупови података категорисани на основу задатака машинског учења за које су погодни. Пример је Ирис датасетпознати скуп података модела класификације и кластера.

Датахуб као платформа има много скупова података који покривају широк спектар тема као што су 10-годишњи приноси државних обвезница САД (дугорочна каматна стопа). Поред података, они такође приказују алате за податке и комплете алата који могу бити доступни професионалцима за податке.

Ово је прва веб локација на нашој листи за ексклузивне здравствене податке. Глобална здравствена опсерваторија служи као складиште података које приказује статистику у вези са здрављем за преко 1000 индикатора за 194 државе чланице СЗО. Подаци се снимају ради праћења напретка ових држава чланица ка циљевима СДГ. Можете добити податке филтрирањем теме, категорије, метаподатака и индикатора података.

Ова платформа је заиста заснована на нишама. Приказује истраживачке податке и информације о тржишној интелигенцији као што су цифре викенд благајне и сродни подаци о филмској индустрији УК.

  Како пронаћи 32-битне апликације на вашем иПхоне-у

ГитХуб је више него само дом милиона колаборативних пројеката отвореног кода. Платформа такође садржи многа спремишта која имају за циљ да држе бесплатне, јавне и скупове података отвореног кода. Чак БуззФеедНевс има ГитХуб спремиште отвореног кода.

Други примери су Одлично складиште јавних скупова података и да ли уопште подижете скуп података. Такође можете допринети овим пројектима отвореног кода на ГитХуб-у.

Дата.ворлд је заједница података и платформа за сарадњу која хостује пројекте и скупове података. Иако је неколико скупова података плаћено, већина података на платформи, нпр Макеовер понедељак 2021/В16: месечни авионски путници у Америцису бесплатни и могу се лако преузети локално или им се може приступити преко њиховог АПИ-ја.

Отворени подаци Светске банке су каталог глобалних економских и развојних података. Можете да прегледате и филтрирате податке, попут глобална статистика о цени и приступачности здраве исхране по индикатору и земљи.

Насдак Дата Линк је за све финансијске, економске и алтернативне податке. Можете приступити подацима као што су Објављивање података о федералним резервама САД преко табеле као што је Екцел или АПИ.

НИЦ Таки анд Лимоусине Цоммиссион платформа података бележи и хостује информације као што су жути и зелени рекорди путовања таксијем широм Њујорка. Одлична ствар у вези са овом веб-страницом је што приказује информације о свему, од преузимања/одласка до такси зоне и цена карата.

Ацадемиц Торрентс је каталог података са преко 127,15 ТБ истраживачких података. Грађена је, како кажу, за истраживаче и од истраживача.

Истражите и научите

Надамо се да са овом листом можете добити податке који могу обликовати ваш пословни пејзаж, покренути ваше истраживање тржишта, стећи конкурентску предност и помоћи вам да бесплатно изградите тај јединствени портфолио података. Зато прихватите могућности, истражите и имајте мање изазовну потрагу за подацима.